Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 19 marca 2014 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z kolendry jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2014) 1689)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2014/155/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 21 lipca 2011 r. przedsiębiorstwo Nestec Ltd. zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Irlandii o wprowadzenie do obrotu oleju z kolendry jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 19 października 2011 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Irlandii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W tym sprawozdaniu Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Food Safety Authority of Ireland) oświadczył, że nie stwierdził żadnych problemów w zakresie bezpieczeństwa związanych ze spożywaniem suplementów diety zawierających olej z kolendry w proponowanych dawkach 600 mg/dzień, i w związku z tym uważa, że ten nowy składnik żywności spełnia kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(3) W dniu 8 listopada 2011 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.
(5) W dniu 14 lutego 2013 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny oleju z kolendry jako składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.
(6) W dniu 10 października 2013 r. EFSA przyjął opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa stosowania oleju z kolendry jako nowego składnika żywności (2), stwierdzając, że jest on bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.
(7) Wspomniana opinia daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że olej z kolendry spełnia – w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania – kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(8) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (3) określa wymogi dotyczące suplementów żywnościowych. Bez uszczerbku dla wymogów w niej określonych należy zezwolić na stosowanie oleju z kolendry.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Bez uszczerbku dla przepisów szczegółowych określonych w dyrektywie 2002/46/WE olej z kolendry zgodny ze specyfikacją w załączniku może być wprowadzany do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności przeznaczony do stosowania w suplementach żywnościowych w dawce maksymalnej wynoszącej 600 mg dziennie.
Artykuł 2
Nazwa nowego składnika żywności dopuszczonego niniejszą decyzją będzie figurować na etykiecie zawierających go produktów jako „olej z kolendry”.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Nestec Ltd. Avenue Nestlé 55, 1800 Vevey, Szwajcaria.
Sporządzono w Brukseli dnia 19 marca 2014 r.
| W imieniu Komisji |
Tonio BORG | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dziennik EFSA 2013; 11(10):3422.
(3) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).
ZAŁĄCZNIK
SPECYFIKACJA OLEJU Z KOLENDRY
Definicja:
Olej z kolendry to olej zawierający glicerydy kwasów tłuszczowych wytwarzany z nasion kolendry Coriandrum sativum L.
Skład kwasów tłuszczowych:
Kwas palmitynowy (C16:0) | 2–5 % |
Kwas stearynowy (C18:0) | < 1,5 % |
Kwas petroselinowy (cis-C18:1(n-12)) | 60– 75 % |
Kwas oleinowy (cis-C18:1 (n-9)) | 8–15 % |
Kwas linolowy (C18:2) | 12–19 % |
Kwas alfa-linolenowy (C18:3) | < 1,0 % |
Kwasy tłuszczowe trans | Nie więcej niż 1 % |
Opis: Delikatny żółty kolor, mdły smak.
Identyfikacja:
Nr CAS: | 8008-52-4 |
Czystość:
Współczynnik załamania światła (20 °C) | 1,466– 1,474 |
Liczba kwasowa | Nie więcej niż 0,6 mg KOH/g |
Liczba nadtlenkowa | Nie więcej niż 5 meq/kg |
Liczba jodowa | 88–102 jednostek |
Liczba zmydlenia | 186–198 mg KOH/g |
Substancje niezmydlające się | Nie więcej niż 15 g/kg |