ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 264/2014
z dnia 14 marca 2014 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu w dodatkach do żywności w postaci stałej oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do jego specyfikacji
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3, art. 14 oraz art. 30 ust. 5,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 (3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności, w tym barwników i substancji słodzących, wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(3) Wykazy te mogą być aktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) W dniu 6 października 2009 r. złożono wniosek o udzielenie zezwolenia na stosowanie kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu w dodatkach do żywności w postaci stałej jako substancji wiążącej/powlekającej. Wniosek udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu (4) jako dodatku do żywności i stwierdził, że nie jest prawdopodobne, by stosowanie kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu w dodatkach do żywności mających postać stałą jako substancji wiążącej/powlekającej stwarzało zagrożenie w zakresie bezpieczeństwa w odniesieniu do proponowanych zastosowań.
(6) Istnieje technologiczna potrzeba dodania kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu do postaci użytkowej celulozy w suplementach diety. Zwiększa on stopień powlekania, poprawia odporność powłoki i zwiększa jej przyczepność. Umożliwia on również ciągłość procesu powlekania, tym samym skracając go. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego dodatku jako substancji glazurującej w suplementach żywnościowych mających postać stałą oraz przypisać kopolimerowi poliwinylopirolidonu-octanu winylu numer E 1208.
(7) Specyfikacje kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu (E 1208) należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy włączony do unijnych wykazów dodatków do żywności określonych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 oraz rozporządzenie (UE) nr 231/2012.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 marca 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
(4) EFSA Journal 2010, 8(12):1948.
ZAŁĄCZNIK I
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w części B pkt 3 „Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące” po pozycji dotyczącej dodatku E 1207 Anionowy kopolimer metakrylanu dodaje się pozycję w brzmieniu:
„E 1208 | Kopolimer poliwinylopirolidonu-octanu winylu” |
2) w części E w kategorii żywności 17.1 „Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia” po pozycji dotyczącej E 1207 Anionowy kopolimer metakrylanu dodaje się pozycję w brzmieniu:
| „ E 1208 | Kopolimer poliwinylopirolidonu-octanu winylu | 100 000” |
|
|
ZAŁĄCZNIK II
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej E 1207 (anionowy kopolimer metakrylanu) dodaje się pozycję w brzmieniu:
„E 1208 KOPOLIMER POLIWINYLOPIROLIDONU-OCTANU WINYLU | |
Nazwy synonimowe | Kopoliwidon; kopowidon; kopolimer octanu winylu i 1-winylo-2-pirolidonu; polimer 2-pirolidynono, 1-etenylu i octanu etenylu |
Definicja | Jest on wytwarzany w drodze swobodnej radykalnej kopolimeryzacji N-winylo-2-pirolidonu i octanu winylu w roztworze izopropanolu, przy wykorzystaniu inicjatora. |
Numer wg EINECS | |
Nazwa chemiczna | Kwas octowy, ester etenylowy, polimer z 1-etenylo-2-pirolidynonem |
Wzór chemiczny | (C6H9NO)n.(C4H6O2)m |
Lepkościwo średnia masa cząsteczkowa | Od 26 000 do 46 000 g/mol |
Oznaczenie zawartości | Zawartość azotu 7,0– 8,0 % |
Opis | Stan fizyczny opisuje się jako proszek o barwie białej do żółtawo-białej lub płatki o przeciętnej wielkości cząstek 50– 130 µm. |
Identyfikacja | |
Rozpuszczalność | Łatwo rozpuszczalny w wodzie, etanolu, chlorku etylenu i eterze. |
Spektroskopia absorpcji w podczerwieni | Do oznaczenia |
European Colour Test – BY Colour (europejski test barwny) | Co najmniej BY5 |
Wartość K (*) (1 % substancji stałych w roztworze wodnym) | 25,2– 30,8 |
Wartość pH | 3,0–7,0 (10 % roztwór wodny) |
Czystość | |
Komponent octanu winylu w kopolimerze | Nie więcej niż 42,0 % |
Wolny octan winylu | Nie więcej niż 5 mg/kg |
Popiół łącznie | Nie więcej niż 0,1 % |
Aldehyd | Nie więcej niż 2 000 mg/kg (w przeliczeniu na aldehyd octowy) |
Wolny N-winylopirolidon | Nie więcej niż 5 mg/kg |
Hydrazyna | Nie więcej niż 0,8 mg/kg |
Zawartość nadtlenku | Nie więcej niż 400 mg/kg |
Izopropanol | Nie więcej niż 150 mg/kg |
Arsen | Nie więcej niż 3 mg/kg |
Ołów | Nie więcej niż 2 mg/kg |
Rtęć | Nie więcej niż 1 mg/kg |
Kadm | Nie więcej niż 1 mg/kg |
(*) Wartość K: bezwymiarowy wskaźnik obliczany na podstawie pomiarów lepkości kinematycznej rozcieńczonych roztworów, stosowany do wskazywania prawdopodobnego stopnia polimeryzacji lub wielkości molekularnej polimeru.” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00