ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 246/2014
z dnia 13 marca 2014 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do usunięcia z unijnego wykazu niektórych środków aromatyzujących
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (1), w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych do stosowania w żywności oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 (3) przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie ze wspólną procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Część A unijnego wykazu zawiera szereg substancji, w odniesieniu do których Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie zakończył oceny lub zwrócił się o dostarczenie dodatkowych danych naukowych w celu zakończenia oceny. W odniesieniu do 19 substancji osoby odpowiedzialne za wprowadzenie do obrotu substancji aromatyzujących wycofały swoje wnioski. Przedmiotowe substancje aromatyzujące należy zatem usunąć z unijnego wykazu.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(6) Na podstawie art. 30 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 substancje aromatyczne niewłączone do unijnego wykazu mogą być wprowadzane do obrotu jako takie i stosowane w środkach spożywczych i na ich powierzchni do dnia 22 października 2014 r. Ponieważ substancje aromatyczne zostały już wprowadzone do obrotu w państwach członkowskich oraz aby zapewnić sprawne przejście do unijnej procedury udzielania pozwoleń, w odniesieniu do żywności zawierającej te substancje ustanowiono środki przejściowe w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 873/2012 (4).
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 13 marca 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).
(4) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 873/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie środków przejściowych dotyczących unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wskazanego w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 162).
ZAŁĄCZNIK
W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 skreśla się następujące pozycje:
„ 01.015 | Winylobenzen | 100-42-5 |
| 11022 |
|
| 1 | EFSA |
02.122 | p-Menta-1,8(10)-dien-9-ol | 3269-90-7 |
|
|
|
| 2 | EFSA |
09.809 | Octan p-menta-1,8(10)-dien-9-ylu | 15111-97-4 |
| 10743 |
|
| 2 | EFSA |
12.114 | Trisiarczek dietylu | 3600-24-6 | 1701 | 11451 |
|
| 4 | EFSA |
12.120 | 2,8-Epitio-p-mentan | 68398-18-5 | 1685 |
|
|
| 4 | EFSA |
12.159 | Metanotiosulfonian metylu | 2949-92-0 |
| 11520 |
|
| 3 | EFSA |
12.256 | Trisiarczek etylu propylu | 31499-70-4 | 1695 |
|
|
| 4 | EFSA |
12.272 | Propanotiosulfonian propylu | 1113-13-9 | 1702 |
|
|
| 3 | EFSA |
13.029 | 2,5-Dimetylofuran | 625-86-5 | 1488 | 2208 |
|
| 3 | EFSA |
13.030 | 2-Metylofuran | 534-22-5 | 1487 | 2209 |
|
| 3 | EFSA |
13.092 | 2-Etylofuran | 3208-16-0 | 1489 | 11706 |
|
| 3 | EFSA |
14.145 | Aldehyd pirolo-2-karboksylowy | 1003-29-8 |
| 11393 |
|
| 4 | EFSA |
14.163 | Aldehyd 1-metylopirolo-2- karboksylowy | 1192-58-1 |
|
|
|
| 4 | EFSA |
14.169 | Aldehyd 1-etylo-2-pirolokarboksylowy | 2167-14-8 |
|
|
|
| 4 | EFSA |
15.064 | 2,5-Dimetylotiofen | 638-02-8 |
|
|
|
| 4 | EFSA |
15.072 | 2-Etylotiofen | 872-55-9 |
| 11614 |
|
| 4 | EFSA |
15.091 | 2-Metylotiofen | 554-14-3 |
| 11631 |
|
| 4 | EFSA |
15.092 | 3-Metylotiofen | 616-44-4 |
| 11632 |
|
| 4 | EFSA |
16.124 | (1R,2S,5R)-N-cyklopropylo-5-metylo-2-izopropylocykloheksanokarboksyamid | 73435-61-7 |
|
|
|
| 1 | EFSA” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00