Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-03-28
Wersja aktualna od 2014-03-28
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 217/2014
z dnia 7 marca 2014 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do salmonelli w tuszach wieprzowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 4 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 (2) ustanowiono kryteria mikrobiologiczne dotyczące niektórych mikroorganizmów oraz przepisy wykonawcze obowiązujące podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze w odniesieniu do ogólnych i szczegółowych zasad higieny dla środków spożywczych, o których mowa w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 852/2004, w szczególności kryterium higieny procesu dotyczące salmonelli w tuszach wieprzowych w celu kontroli zanieczyszczenia podczas uboju.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął w dniu 3 października 2011 r. opinię naukową dotyczącą zagrożeń dla zdrowia publicznego, które powinny być uwzględnione podczas inspekcji mięsa (wieprzowego) (3), w której to opinii stwierdził, że salmonella stwarza duże zagrożenie dla zdrowia publicznego w związku z konsumpcją mięsa wieprzowego, i zalecił zapobieganie zanieczyszczeniu tusz wieprzowych salmonellą. EFSA zalecił między innymi zaostrzenie kryterium higieny procesu w odniesieniu do salmonelli w tuszach wieprzowych.
(3) W celu ograniczenia występowania salmonelli w tuszach wieprzowych należy zaostrzyć kontrolę higieny podczas uboju zgodnie z przepisami rozporządzenia (UE) nr 218/2014 zmieniającego załączniki do rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 853/2004 i (WE) nr 854/2004 oraz rozporządzenia (WE) nr 2074/2005 (4), co pozwoli zmniejszyć liczbę próbek dodatnich.
(4) Wymagania przewidziane w niniejszym rozporządzeniu obejmują dostosowanie stosowanych praktyk w odniesieniu do podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze. Należy zatem zezwolić na odsunięcie stosowania niniejszego rozporządzenia w czasie.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2073/2005.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W rozdziale 2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 wpis 2.1.4 otrzymuje brzmienie:
„ 2.1.4. Tusze wieprzowe | Salmonella | 50 (5) | 3 (6) | Brak w badanym obszarze na jedną tuszę | EN/ISO 6579 | Tusze po wypatroszeniu, ale przed schłodzeniem | Poprawa higieny uboju oraz przegląd środków kontrolnych procesu, pochodzenia zwierząt i środków bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwach pochodzenia” |
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 czerwca 2014 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 226 z 25.6.2004, s. 3.
(2) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1.
(3) Dziennik EFSA 2011; 9(10):2351.
(4) Zob. s. 95 niniejszego Dziennika Urzędowego.