Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 16 str. 13
Wersja aktualna od 2014-02-10
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 16 str. 13
Wersja aktualna od 2014-02-10
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 51/2014

z dnia 20 stycznia 2014 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny zostały określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną dimetomorf na powierzchni nasion przypraw (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) i owoców kminku złożono – zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 – wniosek w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) W przypadku indoksakarbu wniosek taki złożono w odniesieniu do rzeżuchy, gorycznika wiosennego, gorczycy sarepskiej, pozostałych sałat i warzyw sałatowych, portulaki pospolitej, boćwiny oraz szpinaku i podobnych (liście). W przypadku piraklostrobiny wniosek taki złożono w odniesieniu do karczochów jerozolimskich (słoneczników bulwiastych – topinamburów).

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej „Urząd” ) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W odniesieniu do wszystkich wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienione substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają odpowiednie wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Jeśli chodzi o dimetomorf, indoksakarb i piraklostrobinę, NDP zostały określone w odniesieniu do niektórych towarów w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 668/2013 z dnia 12 lipca 2013 r. (3). W związku z tym, że rozporządzenie to stosuje się od dnia 2 lutego 2014 r., NDP przewidziane w niniejszym rozporządzeniu powinny mieć zastosowanie od tej samej daty.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 2 lutego 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 stycznia 2014 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

„Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for dimethomorph in seeds of spices and caraway” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dimetomorfu w nasionach przypraw i w kminku). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3126 [27 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3126.

„Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for indoxacarb in various salad plants and in spinach-like plants” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP indoksakarbu w różnych warzywach sałatowych i szpinakopodobnych). Dziennik EFSA 2013; 11(5):3247 [31 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3247.

„ Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for pyraclostrobin in cucumbers and Jerusalem artichokes” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP piraklostrobiny w ogórkach i karczochach jerozolimskich (słonecznikach bulwiastych – topinamburach). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3109 [27 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3109.

(3) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 668/2013 z dnia 12 lipca 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-DB, dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 192 z 13.7.2013, s. 39).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)

Dimetomorf (suma izomerów)

Indoksa­karb (suma indoksa­ karbu i jego enancjo­meru R) (F)

Piraklo­ strobina (F)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

0100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY

0110000

(i) Owoce cytrusowe

0,02 (*)

0110010

Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)

0,01 (*)

1

0110020

Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)

0,8

2

0110030

Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))

0,01 (*)

1

0110040

Limy (limonki)

0,01 (*)

1

0110050

Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))

0,01 (*)

1

0110990

Pozostałe

0,01 (*)

1

0120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych

0,02 (*)

0,02 (*)

0120010

Migdały

0,02 (*)

0120020

Orzechy brazylijskie

0,02 (*)

0120030

Orzechy nerkowca

0,02 (*)

0120040

Kasztany jadalne

0,02 (*)

0120050

Orzechy kokosowe

0,02 (*)

0120060

Orzechy laskowe (Filbert)

0,02 (*)

0120070

Orzechy makadamia

0,02 (*)

0120080

Orzeszki pekan

0,02 (*)

0120090

Orzeszki sosnowe

0,02 (*)

0120100

Pistacje

1

0120110

Orzechy włoskie

0,02 (*)

0120990

Pozostałe

0,02 (*)

0130000

(iii) Owoce ziarnkowe

0,01 (*)

0,5

0130010

Jabłka (Jabłoń płonka)

0,5 (+)

0130020

Gruszki (Gruszka azjatycka)

0,5

0130030

Pigwy

0,02 (*)

0130040

Nieszpułka zwyczajna

0,02 (*)

0130050

Nieśplik japoński

0,02 (*)

0130990

Pozostałe

0,02 (*)

0140000

(iv) Owoce pestkowe

0,01 (*)

1

0140010

Morele

1

0140020

Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)

3

0140030

Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)

0,3

0140040

Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))

0,8

0140990

Pozostałe

0,02 (*)

0150000

(v) Jagody i drobne owoce

0151000

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

3

2

0151010

Winogrona stołowe

1 (+)

0151020

Winogrona do produkcji wina

2

0152000

b) Truskawki

0,7

0,6

1,5

0153000

c) Owoce leśne

0153010

Jeżyny

0,05 (+)

0,5

3

0153020

Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)

0,01 (*)

0,02 (*)

2

0153030

Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))

0,05 (+)

0,6

3

0153990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

2

0154000

d) Inne drobne owoce i jagody

0,01 (*)

0154010

Borówki amerykańskie (Borówki czarne)

0,8

4

0154020

Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea))

1

3

0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

0,8

3

0154040

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)

0,8

3

0154050

Róża dzika

0,8

3

0154060

Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")

0,8

3

0154070

Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))

0,8

3

0154080

Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)

0,8

3

0154990

Pozostałe

0,8

3

0160000

(vi) Owoce różne

0,01 (*)

0161000

a) Z jadalną skórką

0,02 (*)

0,02 (*)

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stołowe

0161040

Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))

0161050

Karambola (Bilimbi)

0161060

Kaki (szaron, persymon)

0161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora))

0161990

Pozostałe

0162000

b) Z niejadalną skórką, małe

0,02 (*)

0,02 (*)

0162010

Kiwi

0162020

Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)

0162030

Owoce męczennicy

0162040

Owoc opuncji (cactus fruit)

0162050

Caimito

0162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota)

0162990

Pozostałe

0163000

c) Z niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0,02 (*)

0,02 (*)

0163020

Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)

0,2

0,02 (*)

0163030

Mango

0,02 (*)

0,05

0163040

Papaja

0,02 (*)

0,07

0163050

Granaty

0,02 (*)

0,02 (*)

0163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163070

Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))

0,02 (*)

0,02 (*)

0163080

Ananasy

0,02 (*)

0,02 (*)

0163090

Chlebowiec właściwy (Jackfruit)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163100

Durian (rościan)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163110

Flaszowiec miękkociernisty

0,02 (*)

0,02 (*)

0163990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

0210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

a) Ziemniaki

0,05

0,02 (*)

0,02 (*)

0212000

b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0212010

Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)

0212020

Słodkie ziemniaki

0212030

Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe

0213000

c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0,01 (*)

0,02 (*)

0,1

0213020

Marchew

0,01 (*)

0,02 (*)

0,5

0213030

Seler korzeniowy

0,01 (*)

0,02 (*)

0,3

0213040

Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,3

0213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) (Czyściec bulwiasty)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,06

0213060

Pasternak

0,01 (*)

0,02 (*)

0,3

0213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

0,01 (*)

0,02 (*)

0,1

0213080

Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))

1,5

0,3

0,5

0213090

Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,1

0213100

Brukiew

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0213110

Rzepa

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0213990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0220000

(ii) Warzywa cebulowe

0,02 (*)

0220010

Czosnek

0,6

0,3

0220020

Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta)

0,6

1,5

0220030

Szalotka

0,6

0,3

0220040

Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany)

0,2

1,5

0220990

Pozostałe

0,15

0,02 (*)

0230000

(iii) Warzywa owocowe

0231000

a) Rośliny psiankowate

1

0231010

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)

0,5

0,3

0231020

Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))

0,3

0,5

0231030

Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))

0,5

0,3

0231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

0,02 (*)

0,02 (*)

0231990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0232000

b) Dyniowate – z jadalną skórką

0,5

0,5

0,5

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)

0232990

Pozostałe

0233000

c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0,5

0,5

0,5

0233010

Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))

0233020

Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe

0234000

d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0239000

e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0240000

(iv) Warzywa kapustne

0241000

a) Kapustne kwitnące

0,3

0,1

0241010

Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)

5

(+)

0241020

Kalafiory

0,05

(+)

0241990

Pozostałe

0,01 (*)

0242000

b) Kapustne głowiaste

0242010

Brukselka

0,01 (*)

0,06

0,3

0242020

Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)

6

0,2

0,2

0242990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0243000

c) Kapustne liściowe

3

1,5

0243010

Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai)

3

0243020

Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)

0,4

0243990

Pozostałe

0,4

0244000

d) Kalarepa

0,02

0,02 (*)

0,02 (*)

0250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

0251000

a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

0251010

Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)

10

30

10

0251020

Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))

15

2

2

0251030

Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)

6

1

0,4

0251040

Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)

10

1

10

0251050

Gorycznik wiosenny

10

1

10

0251060

Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))

10

2 (+)

10

0251070

Gorczyca sarepska

10

1

10

0251080

Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)

10

2 (+)

10

0251990

Pozostałe

10

1

10

0252000

b) Szpinak i podobne (liście)

0252010

Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian)

1

2

0,5

0252020

Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))

0,01 (*)

1

0,02 (*)

0252030

Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)

1

1

0,5

0252990

Pozostałe

0,01 (*)

1

0,02 (*)

0253000

c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0254000

d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna)

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0255000

e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

0,05

0,02 (*)

0,02 (*)

0256000

f) Zioła

10

2

0256010

Trybula

2

0256020

Szczypiorek

2

0256030

Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))

2

0256040

Pietruszka – nać (Liście pietruszki korzeniowej)

2

0256050

Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)

2

0256060

Rozmaryn

2

0256070

Tymianek (Majeranek, oregano)

2

0256080

Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)

15

0256090

Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)

2

0256100

Estragon (Hizop)

2

0256990

Pozostałe

2

0260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

0,02 (*)

0260010

Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)

0,01 (*)

0,3

0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))

0,04

0,02 (*)

0260030

Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)

0,01 (*)

0,02 (*)

0260040

Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)

0,1

0,02 (*)

0260050

Soczewica

0,01 (*)

0,02 (*)

0260990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0270000

(vii) Warzywa łodygowe (świeże)

0270010

Szparagi

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0270020

Karczochy (Łodygi Borago officinalis)

0,01 (*)

3

0,02 (*)

0270030

Seler

15

2

0,02 (*) (+)

0270040

Koper włoski

0,01 (*)

3

0,02 (*)

0270050

Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)

2

0,2

2

0270060

Por

1,5

0,02 (*)

0,7

0270070

Rabarbar

0,01 (*)

3

0,02 (*)

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0270990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0280000

(viii) Grzyby

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0280010

Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))

0280020

Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)

0280990

Pozostałe

0290000

(ix) Wodorosty morskie

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE

0,01 (*)

0300010

Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))

0,2

0,3

0300020

Soczewica

0,01 (*)

0,5

0300030

Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)

0,2

0,3

0300040

Łubin

0,01 (*)

0,05

0300990

Pozostałe

0,01 (*)

0,3

0400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,02 (*)

0401000

(i) Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,02 (*)

0,2

0401020

Orzeszki ziemne

0,02 (*)

0,04

0401030

Mak

0,02 (*)

0,2

0401040

Ziarna sezamu

0,02 (*)

0,2

0401050

Ziarna słonecznika

0,02 (*)

0,3

0401060

Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)

0,04

0,2

0401070

Ziarna soi

0,5

0,05

0401080

Nasiona gorczycy

0,02 (*)

0,2

0401090

Nasiona bawełny

1

0,3

0401100

Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)

0,02 (*)

0,02 (*)

0401110

Krokosz balwierski

0,02 (*)

0,2

0401120

Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))

0,02 (*)

0,2

0401130

Lnicznik właściwy

0,02 (*)

0,2

0401140

Konopie

0,02 (*)

0,02 (*)

0401150

Rącznik pospolity

0,02 (*)

0,2

0401990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0402000

(ii) Owoce oleiste

0,02 (*)

0,02 (*)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

0402030

Olejowiec gwinejski

0402040

Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe

0500000

5. ZBOŻA

0,01 (*)

0,01 (*)

0500010

Jęczmień

1

0500020

Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)

0,02 (*)

0500030

Kukurydza

0,02 (*)

0500040

Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa)

0,02 (*)

0500050

Owies zwyczajny

1

0500060

Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))

0,02 (*)

0500070

Żyto

0,2

0500080

Sorgo

0,5

0500090

Pszenica (Orkisz, pszenżyto)

0,2

0500990

Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))

0,02 (*)

0600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0,05 (*)

0,05 (*)

0610000

(i) Herbata

0,1 (*)

0620000

(ii) Ziarna kawy

0,3 (+)

0630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

0,1 (*)

0631000

a) Kwiaty

0631010

Kwiaty rumianku

0631020

Kwiat malwy sudańskiej

0631030

Płatki róży

0631040

Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))

0631050

Lipa drobnoziarnista

0631990

Pozostałe

0632000

b) Liście

0632010

Liście truskawki

0632020

Liście rooibos (Liście miłorzębu)

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe

0633000

c) Korzenie

0633010

Korzeń waleriany

0633020

Korzeń żeńszenia

0633990

Pozostałe

0639000

d) Pozostałe napary ziołowe

0640000

(iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)

0,1 (*)

0650000

(v) Chleb świętojański (st johns bread)

0,1 (*)

0700000

7. CHMIEL (suszony)

80

0,05 (*)

15

0800000

8. PRZYPRAWY

0810000

(i) Nasiona

0,05 (*)

0,1 (*)

0810010

Anyż

30

0810020

Czarnuszka siewna

30

0810030

Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)

30

0810040

Kolendra

30

0810050

Kmin rzymski

30

0810060

Koper ogrodowy

30

0810070

Koper włoski

30

0810080

Kozieradka pospolita

30

0810090

Gałka muszkatołowa

0,05 (*)

0810990

Pozostałe

30

0820000

(ii) Owoce i jagody

0,05 (*)

0,1 (*)

0820010

Ziele angielskie

0,05 (*)

0820020

Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)

0,05 (*)

0820030

Kminek

30

0820040

Kardamon malabarski

0,05 (*)

0820050

Jagody jałowca

0,05 (*)

0820060

Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)

0,05 (*)

0820070

Wanilia płaskolistna

0,05 (*)

0820080

Tamarynd

0,05 (*)

0820990

Pozostałe

0,05 (*)

0830000

(iii) Kora

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0830010

Cynamon (Kasja)

0830990

Pozostałe

0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

0840010

Lukrecja

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0840020

Imbir

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0840030

Kurkuma

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0840040

Chrzan pospolity

(+)

(+)

(+)

0840990

Pozostałe

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0850000

(v) Pąki

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe

0860000

(vi) Słupki kwiatowe

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe

0870000

(vii) Osnówka nasienia

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe

0900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*)

0900010

Burak cukrowy (korzeń)

0,1

0,2

0900020

Trzcina cukrowa

0,02 (*)

0,02 (*)

0900030

Cykoria podróżnik korzenie

0,02 (*)

0,02 (*)

0900990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

(i) Tkanka

0,01 (*)

0,05 (*)

1011000

a) Świnie

1011010

Mięśnie

2

1011020

Tłuszcz

2

1011030

Wątroba

0,05

1011040

Nerka

0,05

1011050

Podroby jadalne

0,05

1011990

Pozostałe

0,05

1012000

b) Bydło

1012010

Mięśnie

2

1012020

Tłuszcz

2

1012030

Wątroba

0,05

1012040

Nerka

0,05

1012050

Podroby jadalne

0,05

1012990

Pozostałe

0,05

1013000

c) Owce

1013010

Mięśnie

2

1013020

Tłuszcz

2

1013030

Wątroba

0,05

1013040

Nerka

0,05

1013050

Podroby jadalne

0,05

1013990

Pozostałe

0,05

1014000

d) Kozy

1014010

Mięśnie

2

1014020

Tłuszcz

2

1014030

Wątroba

0,05

1014040

Nerka

0,05

1014050

Podroby jadalne

0,05

1014990

Pozostałe

0,05

1015000

e) Konie, osły, muły lub osłomuły

1015010

Mięśnie

2

1015020

Tłuszcz

2

1015030

Wątroba

0,05

1015040

Nerka

0,05

1015050

Podroby jadalne

0,05

1015990

Pozostałe

0,05

1016000

f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

0,01 (*) (+)

1016010

Mięśnie

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne

1016990

Pozostałe

1017000

g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)

1017010

Mięśnie

2

1017020

Tłuszcz

2

1017030

Wątroba

0,05

1017040

Nerka

0,05

1017050

Podroby jadalne

0,05

1017990

Pozostałe

0,05

1020000

(ii) Mleko

0,01 (*)

0,1

0,01 (*)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe

1030000

(iii) Jaja ptasie

0,01 (*)

0,02 (+)

0,05 (*)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe

1040000

(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

1050000

(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,05 (*)

1060000

(vi) Ślimaki

0,01 (*)

0,01 (*)

0,05 (*)

1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,05 (*)

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach.

Dimetomorf (suma izomerów)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0153010

Jeżyny

0153030

Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity

Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130010

Jabłka (Jabłoń płonka)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0241010

Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)

0241020

Kalafiory

0251060

Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))

0251080

Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8. listka), liście kalarepy)

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1016000

f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

1016010

Mięśnie

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne

1016990

Pozostałe

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1030000

(iii) Jaja ptasie

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe

Piraklostrobina (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0151010

Winogrona stołowe

0270030

Seler

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0620000

(ii) Ziarna kawy

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040

Chrzan pospolity

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00