Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 29 listopada 2013 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu wyciągu z grzebienia koguta jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2013) 8319)
(Jedynie tekst w języku hiszpańskim jest autentyczny)
(2013/705/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 8 lutego 2011 r. przedsiębiorstwo Bioiberica SA zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu wyciągu z grzebienia koguta jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 25 października 2011 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że stosowanie wyciągu z grzebienia koguta w niektórych środkach spożywczych przy zachowaniu poziomów zaproponowanych przez wnioskodawcę spełnia kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(3) W dniu 10 listopada 2011 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw. Podniesiono zwłaszcza kwestie związane ze specyfikacjami i możliwą alergennością produktu.
(5) W dniu 22 maja 2012 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny wyciągu z grzebienia koguta jako składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.
(6) W dniu 31 maja 2013 r. Urząd przyjął opinię naukową w sprawie wyciągu z grzebienia koguta (2), stwierdzając, że produkt ten jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.
(7) Wspomniana opinia naukowa daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że wyciąg z grzebienia koguta spełnia – w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania – kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ
Artykuł 1
Zezwala się na wprowadzenie do obrotu wyciągu z grzebienia koguta zgodnego z definicją i specyfikacją w załączniku I jako nowego składnika żywności do zastosowań określonych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II.
Artykuł 2
Wyciąg z grzebienia koguta dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie zawierających go środków spożywczych jako „ wyciąg z grzebienia koguta” lub „wyciąg z grzebienia kogutka” .
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Bioiberica SA, Plaça Francesc Macià, 7. 8B, 08029 Barcelona, Hiszpania.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 listopada 2013 r.
| W imieniu Komisji |
Tonio BORG | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dziennik EFSA 2013; 11(6):3260.
ZAŁĄCZNIK I
SPECYFIKACJA WYCIĄGU Z GRZEBIENIA KOGUTA
Definicja
Wyciąg z grzebienia koguta uzyskuje się z Gallus gallus poprzez zastosowanie hydrolizy enzymatycznej grzebienia koguta, po której następują etapy filtracji, koncentracji i strącania. Głównymi składnikami wyciągu z grzebienia koguta są glikozoaminoglikany: kwas hialuronowy, siarczan chondroityny A i siarczan dermatanu (siarczan chondroityny B).
Kwas hialuronowy | 60– 80 % |
Siarczan chondroityny A | Nie więcej niż 5 % |
Siarczan dermatanu (siarczan chondroityny B) | Nie więcej niż 25 % |
Opis
Higroskopijny proszek, biały lub prawie biały
Identyfikacja
pH | 5,0– 8,5 |
Czystość
Chlorki | Nie więcej niż 1 % |
Azot | Nie więcej niż 8 % |
Strata przy suszeniu (105 °C przez 6 godzin) | Nie więcej niż 10 % |
Rtęć | Nie więcej niż 0,1 mg/kg |
Arsen | Nie więcej niż 1 mg/kg |
Kadm | Nie więcej niż 1 mg/kg |
Chrom | Nie więcej niż 10 mg/kg |
Ołów | Nie więcej niż 0,5 mg/kg |
Kryteria mikrobiologiczne
Ogólna liczba bakterii tlenowych | Nie więcej niż 102 CFU/g |
Escherichia coli | Nieobecne w 1 g |
Salmonella spp. | Nieobecne w 1 g |
Staphylococcus aureus | Nieobecne w 1 g |
Pseudomonas aeruginosa | Nieobecne w 1 g |
ZAŁĄCZNIK II
Dopuszczone zastosowania wyciągu z grzebienia koguta
Kategoria żywności | Maksymalny poziom stosowania (mg/100 g lub mg/100 ml) |
Napoje na bazie mleka | 40 |
Sfermentowane napoje na bazie mleka | 80 |
Produkty jogurtowe | 65 |
Fromage frais | 110 |