ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 1155/2013
z dnia 21 sierpnia 2013 r.
zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do informacji dotyczących braku lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 36 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Art. 36 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 przewiduje, że informacje dostarczane przez podmioty działające na rynku spożywczym nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd, nie mogą być niejednoznaczne ani dezorientować konsumenta oraz muszą być, w stosownych przypadkach, oparte na odpowiednich danych naukowych.
(2) Zgodnie z ust. 3 tego artykułu Komisja ma przyjąć akty wykonawcze dotyczące stosowania tych wymogów w przypadkach określonych w tym ustępie.
(3) Ust. 4 tego artykułu przewiduje możliwość uzupełnienia ust. 3 poprzez dodanie innych szczególnych przypadków, w których Komisja ma wdrożyć te wymogi w celu zapewnienia właściwego informowania konsumentów.
(4) Osoby chore na celiakię cierpią na trwałą nietolerancję glutenu. Gluten może wywoływać u tych osób negatywne skutki, powinien zatem w ich diecie być nieobecny lub obecny w bardzo niewielkich ilościach.
(5) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 (2) ustanawia zharmonizowane przepisy dotyczące informacji przekazywanych konsumentom na temat braku lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 (3) przewiduje uchylenie rozporządzenia (WE) nr 41/2009 od dnia 20 lipca 2016 r.
(6) Konsumenci powinni nadal być odpowiednio informowani, a nie dezorientowani lub wprowadzani w błąd, gdy informacje na temat braku lub obniżonej zawartości glutenu w żywności będą dostarczane przez podmioty działające na rynku spożywczym po uchyleniu rozporządzenia (WE) nr 41/2009. Konieczna jest zatem zmiana art. 36 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, aby umożliwić Komisji ustanowienie jednolitych warunków regulujących informacje na temat żywności dotyczące braku lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności, które mogą być dostarczane przez podmioty działające na rynku spożywczym,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W art. 36 ust. 3 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 dodaje się lit. d) w brzmieniu:
„d) informacji dotyczącej braku lub zmniejszonej obecności glutenu w żywności.”.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 21 sierpnia 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu (Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3).
(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00