Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-11-27
Wersja aktualna od 2013-11-27
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1104/2013
z dnia 6 listopada 2013 r.
rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności [„Basterdsuiker”/„Basterdsuicker”/„ Basterdsuijcker”/„Basterdsuijker”/„Basterd” /„Bastardsuiker”/„Bastardsuicker”/„Bastardsuijcker” /„Bastardsuijker”/„Bastard”/„Bastert” /„Bastertsuiker” (GTS)]
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 52 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 weszło w życie dnia 3 stycznia 2013 r. Rozporządzenie to uchyliło i zastąpiło rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (2).
(2) Zgodnie z art. 8 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 509/2006 wniosek Niderlandów o rejestrację nazwy „Basterdsuiker”/„Basterdsuicker”/„Basterdsuijcker” /„Basterdsuijker”/„Basterd”/„Bastardsuiker” /„Bastardsuicker”/„Bastardsuijcker”/„Bastardsuijker” /„Bastard”/„Bastert”/„Bastertsuiker” został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (3).
(3) Ponieważ do Komisji nie wpłynął żaden sprzeciw na podstawie art. 9 rozporządzenia (WE) nr 509/2006, nazwa „Basterdsuiker”/„ Basterdsuicker”/„Basterdsuijcker”/„Basterdsuijker” /„Basterd”/„Bastardsuiker”/„Bastardsuicker” /„Bastardsuijcker”/„Bastardsuijker”/„Bastard” /„Bastert”/„Bastertsuiker” powinna zostać zarejestrowana,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Nazwa wymieniona w załączniku do niniejszego rozporządzenia zostaje zarejestrowana.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 6 listopada 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
(2) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 1.
(3) Dz.U. C 363 z 23.11.2012, s. 8.
ZAŁĄCZNIK
Produkty rolne i środki spożywcze wymienione w pkt II załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 1151/2012:
Klasa 2.3. Wyroby cukiernicze, chleb, ciasta, ciastka, herbatniki lub inne wyroby piekarnicze
NIDERLANDY
Basterdsuiker/Basterdsuicker/Basterdsuijcker/Basterdsuijker/Basterd/Bastardsuiker/Bastardsuicker/Bastardsuijcker/Bastardsuijker/Bastard/Bastert/Bastertsuiker (GTS)