Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-11-20
Wersja aktualna od 2013-11-20
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1069/2013
z dnia 30 października 2013 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania fosforanów sodu (E 339) w osłonkach naturalnych do kiełbas
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającego jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2).
(3) W dniu 26 sierpnia 2010 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie fosforanów sodu (E 339) jako regulatora kwasowości w osłonkach naturalnych do kiełbas i udostępniono go państwom członkowskim.
(4) Fosforany sodu (E 339) są włączone do unijnego wykazu dodatków do żywności i zezwolono na ich stosowanie w określonej żywności, która nie obejmuje osłonek naturalnych do kiełbas.
(5) Istotną cechą mechaniczną osłonek naturalnych do kiełbas, zmniejszającą ich skuteczność i stwarzającą problemy wytwórcom kiełbas, jest pękanie osłonek podczas napełniania i zmniejszenie poślizgu (zwiększona lepkość) osłonek na nadziewarce do kiełbas.
(6) Udowodniono, że fosforany sodu (E 339) stosowane jako regulator kwasowości są odpowiednie do poprawy poślizgu osłonek naturalnych, ułatwiając proces napełniania kiełbas i zmniejszając maksymalną siłę i naprężenie zrywające osłonki.
(7) Najwyższe tolerowane dzienne pobranie fosforanów określone przez Komitet Naukowy ds. Żywności (3) wynosi 70 mg/kg masy ciała. Najwyższy dopuszczalny poziom proponowany przez wnioskodawcę wynosi 12 600 mg/kg osłonki, co prowadzi do maksymalnej zawartości fosforanów w produkcie końcowym (wynikającej z przeniesienia z osłonki) wynoszącej 250 mg/kg. Maksymalny odsetek fosforanów przeniesionych za pośrednictwem osłonek naturalnych, do których je zastosowano, wyniesie 2,1 % najwyższego tolerowanego dziennego pobrania. Należy zatem zezwolić na stosowanie fosforanów sodu jako regulatora kwasowości w celu poprawy właściwości mechanicznych osłonek do kiełbas.
(8) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie fosforanów sodu (E 339) do poprawy właściwości mechanicznych osłonek naturalnych do kiełbas stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 30 października 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds. Żywności, seria dwudziesta piąta (s. 13), 1991 r., dostępne na stronie http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_ reports_25.pdf
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 08.2.3 „Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa” po pozycji dotyczącej E 338-452 dodaje się następującą pozycję:
| „ E 339 | Fosforany sodu | 12 600 | (4) (80) | tylko w naturalnych osłonkach do kiełbas |
|
| (4): Maksymalny poziom podano w przeliczeniu na P2O5 | |||
|
| (80): Zawartość w produkcie końcowym (wynikająca z przeniesienia) nie może przekraczać 250 mg/kg.” |