Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-09-02
Wersja aktualna od 2013-09-02
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 772/2013
z dnia 8 sierpnia 2013 r.
zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 18 ust. 1 lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla difenyloaminy zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Difenyloamina była przedmiotem decyzji Komisji 2009/859/WE z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczącej niewłączenia difenyloaminy do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG oraz cofnięcia zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające tę substancję (2) i jest przedmiotem rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 578/2012 z dnia 29 czerwca 2012 r. w sprawie niezatwierdzenia substancji czynnej difenyloamina, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (3).
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) wydał uzasadnioną opinię dotyczącą dotychczasowych NDP dla difenyloaminy na podstawie art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 z dnia 22 sierpnia 2011 r. (4), analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów. Wspomnianą opinię przekazano Komisji i państwom członkowskim oraz podano do publicznej wiadomości.
(3) W opinii tej Urząd nie zaleca ani włączenia difenyloaminy do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, ani włączenia CXL do załącznika II do tego rozporządzenia.
(4) Wszystkie dotychczasowe zezwolenia dla środków ochrony roślin zawierających difenyloaminę zostały wycofane. Należy zatem skreślić NDP określone dla tej substancji czynnej w załącznikach II i III, z wyjątkiem wpisów dotyczących jabłek i gruszek.
(5) W przypadku difenyloaminy w jabłkach i gruszkach państwa członkowskie, państwa trzecie i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze poinformowały Komisję o nieuniknionym zanieczyszczeniu krzyżowym, które dotyka jabłek i gruszek niepoddanych działaniu difenyloaminy i które powodowane jest przez obecność pozostałości difenyloaminy w magazynach, a zwłaszcza w maszynach, na powierzchniach i w pojemnikach, a szczególnie w skrzyniach, i których całkowite usunięcie na obecnym etapie nie jest technicznie wykonalne.
(6) W oparciu o dane z monitorowania zanieczyszczenia krzyżowego należy określić tymczasowe NDP na jak najniższym możliwym poziomie, uwzględniającym ryzyko dla konsumentów powodowane przez difenyloaminę, a zarazem umożliwiającym normalne wprowadzanie do obrotu i normalny handel jabłkami i gruszkami niepoddanymi działaniu środka.
(7) Chociaż na obecnym etapie przeprowadzenie ostatecznej oceny ryzyka dla konsumenta nie jest możliwe ze względu na liczne braki w danych stwierdzone przez Urząd w dokumentacji dotyczącej difenyloaminy, uzasadnione wydaje się założenie, że tymczasowy NDP wynoszący 0,1 mg/kg, czyli pięćdziesiąt razy niższy od obecnego NDP wynoszącego 5 mg/kg, nie powinien stanowić niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów.
(8) Zgodnie z art. 16 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Komisja dokona ponownej oceny sytuacji w ciągu dwóch lat od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie wszelkich nowych danych z monitorowania oraz innych nowych elementów, które będą dostępne.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(10) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(11) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się jednak od dnia 2 marca 2014 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 sierpnia 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Dz.U. L 314 z 1.12.2009, s. 79.
(3) Dz.U. L 171 z 30.6.2012, s. 2.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for mepanipyrim according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) difenyloaminy zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2336 [s. 20]. doi:10.2903/j.efsa.2011.2336.
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku II skreśla się kolumnę dotyczącą difenyloaminy;
2) w części B załącznika III skreśla się kolumnę dotyczącą difenyloaminy;
3) w części A załącznika III dodaje się kolumnę w brzmieniu:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Difenyloamina |
(1) | (2) | (3) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | (**) |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | |
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | |
0110040 | Limy (Limonki) | |
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | |
0110990 | Pozostałe | |
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | (**) |
0120010 | Migdały | |
0120020 | Orzechy brazylijskie | |
0120030 | Orzechy nerkowca | |
0120040 | Kasztany jadalne | |
0120050 | Orzechy kokosowe | |
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |
0120070 | Orzechy makadamia | |
0120080 | Orzeszki pekan | |
0120090 | Orzeszki sosnowe | |
0120100 | Pistacje | |
0120110 | Orzechy włoskie | |
0120990 | Pozostałe | |
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | 0,1 (+) |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | 0,1 (+) |
0130030 | Pigwy | (**) |
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | (**) |
0130050 | Nieśplik japoński | (**) |
0130990 | Pozostałe | (**) |
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | (**) |
0140010 | Morele | |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) | |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | |
0140990 | Pozostałe | |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | (**) |
0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |
0151010 | Winogrona stołowe | |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
0152000 | (b) Truskawki | |
0153000 | (c) Owoce leśne | |
0153010 | Jeżyny | |
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | |
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | |
0153990 | Pozostałe | |
0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | |
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | |
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | |
0154050 | Róża dzika | |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |
0154990 | Pozostałe | |
0160000 | (vi) Owoce różne | (**) |
0161000 | (a) Z jadalną skórką | |
0161010 | Daktyle | |
0161020 | Figi | |
0161030 | Oliwki stołowe | |
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | |
0161050 | Karambola (Bilimbi) | |
0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | |
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) | |
0161990 | Pozostałe | |
0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | |
0162010 | Kiwi | |
0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | |
0162030 | Owoce męczennicy | |
0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | |
0162050 | Caimito | |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | |
0162990 | Pozostałe | |
0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
0163010 | Awokado | |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |
0163030 | Mango | |
0163040 | Papaja | |
0163050 | Granaty | |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | |
0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |
0163080 | Ananasy | |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |
0163100 | Durian (Rościan) | |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |
0163990 | Pozostałe | |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | (**) |
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0211000 | (a) Ziemniaki | |
0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | |
0212020 | Słodkie ziemniaki | |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |
0212040 | Maranta trzcinowata | |
0212990 | Pozostałe | |
0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
0213010 | Buraki | |
0213020 | Marchew | |
0213030 | Seler korzeniowy | |
0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | |
0213060 | Pasternak | |
0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | |
0213100 | Brukiew | |
0213110 | Rzepa | |
0213990 | Pozostałe | |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
0220010 | Czosnek | |
0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | |
0220030 | Szalotka | |
0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | |
0220990 | Pozostałe | |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
0231000 | (a) Rośliny psiankowate | |
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |
0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |
0231990 | Pozostałe | |
0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | |
0232010 | Ogórki | |
0232020 | Korniszon | |
0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | |
0232990 | Pozostałe | |
0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |
0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | |
0233030 | Arbuz | |
0233990 | Pozostałe | |
0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | |
0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |
0241000 | (a) Kapustne kwitnące | |
0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) | |
0241020 | Kalafiory | |
0241990 | Pozostałe | |
0242000 | (b) Kapustne głowiaste | |
0242010 | Brukselka | |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |
0242990 | Pozostałe | |
0243000 | (c) Kapustne liściowe | |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai)) | |
0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |
0243990 | Pozostałe | |
0244000 | (d) Kalarepa | |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | |
0251040 | Rzeżucha | |
0251050 | Gorycznik wiosenny | |
0251060 | Rokietta siewna , rukola (Dwurząd murowy) | |
0251070 | Gorczyca sarepska | |
0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | |
0251990 | Pozostałe | |
0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | |
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |
0252990 | Pozostałe | |
0253000 | (c) Liście winorośli | |
0254000 | (d) Rukiew wodna | |
0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | |
0256000 | (f) Zioła | |
0256010 | Trybula | |
0256020 | Szczypiorek | |
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | |
0256040 | Pietruszka – nać | |
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) | |
0256060 | Rozmaryn | |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | |
0256090 | Liście laurowe | |
0256100 | Estragon (Hizop) | |
0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne) | |
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |
0260050 | Soczewica | |
0260990 | Pozostałe | |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
0270010 | Szparagi | |
0270020 | Karczochy | |
0270030 | Seler | |
0270040 | Koper włoski | |
0270050 | Karczochy kuliste | |
0270060 | Por | |
0270070 | Rabarbar | |
0270080 | Pędy bambusa | |
0270090 | Rdzenie palmowe | |
0270990 | Pozostałe | |
0280000 | (viii) Grzyby | |
0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | |
0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |
0280990 | Pozostałe | |
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | (**) |
0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | |
0300020 | Soczewica | |
0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | |
0300040 | Łubin | |
0300990 | Pozostałe | |
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | (**) |
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |
0401010 | Siemię lnu | |
0401020 | Orzeszki ziemne | |
0401030 | Mak | |
0401040 | Ziarna sezamu | |
0401050 | Ziarna słonecznika | |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |
0401070 | Ziarna soi | |
0401080 | Nasiona gorczycy | |
0401090 | Nasiona bawełny | |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |
0401110 | Rokosz barwierski | |
0401120 | Ogórecznik | |
0401130 | Lnicznik właściwy | |
0401140 | Konopie | |
0401150 | Rącznik pospolity | |
0401990 | Pozostałe | |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |
0402030 | Olejowiec gwinejski | |
0402040 | Drzewo kapokowe | |
0402990 | Pozostałe | |
0500000 | 5. ZBOŻA | (**) |
0500010 | Jęczmień | |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |
0500030 | Kukurydza | |
0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | |
0500050 | Owies zwyczajny | |
0500060 | Ryż | |
0500070 | Żyto | |
0500080 | Sorgo | |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |
0500990 | Pozostałe | |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | (**) |
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |
0631000 | (a) Kwiaty | |
0631010 | Kwiaty rumianku | |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
0631030 | Płatki róży | |
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) | |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | |
0631990 | Pozostałe | |
0632000 | (b) Liście | |
0632010 | Liście truskawki | |
0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
0632990 | Pozostałe | |
0633000 | (c) Korzenie | |
0633010 | Korzeń waleriany | |
0633020 | Korzeń żeń-szenia | |
0633990 | Pozostałe | |
0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | |
0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | (**) |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | (**) |
0810000 | (i) Nasiona | |
0810010 | Anyż | |
0810020 | Czarnuszka siewna | |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | |
0810040 | Kolendra | |
0810050 | Kmin rzymski | |
0810060 | Koper ogrodowy | |
0810070 | Koper włoski | |
0810080 | Kozieradka pospolita | |
0810090 | Gałka muszkatałowa | |
0810990 | Pozostałe | |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | |
0820010 | Ziele angielskie | |
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | |
0820030 | Kminek | |
0820040 | Kardamon malabarski | |
0820050 | Jagody jałowca | |
0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | |
0820070 | Wanilia płaskolistna | |
0820080 | Tamarynd | |
0820990 | Pozostałe | |
0830000 | (iii) Kora | |
0830010 | Cynamon (Kasja) | |
0830990 | Pozostałe | |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |
0840010 | Lukrecja | |
0840020 | Imbir | |
0840030 | Kurkuma | |
0840040 | Chrzan pospolity | |
0840990 | Pozostałe | |
0850000 | (v) Pąki | |
0850010 | Goździki | |
0850020 | Kapary | |
0850990 | Pozostałe | |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |
0860010 | Szafran | |
0860990 | Pozostałe | |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | |
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | |
0870990 | Pozostałe | |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | (**) |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
0900020 | Trzcina cukrowa | |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
0900990 | Pozostałe | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | (**) |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | |
1011000 | (a) Świnie | |
1011010 | Mięso | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
1011050 | Podroby jadalne | |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | (b) Bydło | |
1012010 | Mięso | |
1012020 | Tłuszcz | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
1012050 | Podroby jadalne | |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | (c) Owce | |
1013010 | Mięso | |
1013020 | Tłuszcz | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
1013050 | Podroby jadalne | |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | (d) Kozy | |
1014010 | Mięso | |
1014020 | Tłuszcz | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
1014050 | Podroby jadalne | |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
1015010 | Mięso | |
1015020 | Tłuszcz | |
1015030 | Wątroba | |
1015040 | Nerka | |
1015050 | Podroby jadalne | |
1015990 | Pozostałe | |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięso | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne | |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | |
1017010 | Mięso | |
1017020 | Tłuszcz | |
1017030 | Wątroba | |
1017040 | Nerka | |
1017050 | Podroby jadalne | |
1017990 | Pozostałe | |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | |
1030030 | Gęsi | |
1030040 | Przepiórki | |
1030990 | Pozostałe | |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | |
1060000 | (vi) Ślimaki | |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku V |
Difenyloamina | |
(+) Tymczasowy NDP poddaje się przeglądowi do dnia 2 września 2015 r. | |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka)” |
4) w załączniku V dodaje się kolumnę w brzmieniu:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Difenyloamina |
(1) | (2) | (3) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | 0,05 (*) |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | |
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | |
0110040 | Limy (Limonki) | |
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | |
0110990 | Pozostałe | |
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,05 (*) |
0120010 | Migdały | |
0120020 | Orzechy brazylijskie | |
0120030 | Orzechy nerkowca | |
0120040 | Kasztany jadalne | |
0120050 | Orzechy kokosowe | |
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |
0120070 | Orzechy makadamia | |
0120080 | Orzeszki pekan | |
0120090 | Orzeszki sosnowe | |
0120100 | Pistacje | |
0120110 | Orzechy włoskie | |
0120990 | Pozostałe | |
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | (**) |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | (**) |
0130030 | Pigwy | 0,05 (*) |
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | 0,05 (*) |
0130050 | Nieśplik japoński | 0,05 (*) |
0130990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 0,05 (*) |
0140010 | Morele | |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) | |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | |
0140990 | Pozostałe | |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | 0,05 (*) |
0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |
0151010 | Winogrona stołowe | |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
0152000 | (b) Truskawki | |
0153000 | (c) Owoce leśne | |
0153010 | Jeżyny | |
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | |
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | |
0153990 | Pozostałe | |
0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | |
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | |
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | |
0154050 | Róża dzika | |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |
0154990 | Pozostałe | |
0160000 | (vi) Owoce różne | 0,05 (*) |
0161000 | (a) Z jadalną skórką | |
0161010 | Daktyle | |
0161020 | Figi | |
0161030 | Oliwki stołowe | |
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | |
0161050 | Karambola (Bilimbi) | |
0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | |
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) | |
0161990 | Pozostałe | |
0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | |
0162010 | Kiwi | |
0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | |
0162030 | Owoce męczennicy | |
0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | |
0162050 | Caimito | |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | |
0162990 | Pozostałe | |
0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
0163010 | Awokado | |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |
0163030 | Mango | |
0163040 | Papaja | |
0163050 | Granaty | |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | |
0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |
0163080 | Ananasy | |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |
0163100 | Durian (Rościan) | |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |
0163990 | Pozostałe | |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | 0,05 (*) |
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0211000 | (a) Ziemniaki | |
0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | |
0212020 | Słodkie ziemniaki | |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |
0212040 | Maranta trzcinowata | |
0212990 | Pozostałe | |
0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
0213010 | Buraki | |
0213020 | Marchew | |
0213030 | Seler korzeniowy | |
0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | |
0213060 | Pasternak | |
0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | |
0213100 | Brukiew | |
0213110 | Rzepa | |
0213990 | Pozostałe | |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
0220010 | Czosnek | |
0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | |
0220030 | Szalotka | |
0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | |
0220990 | Pozostałe | |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
0231000 | (a) Rośliny psiankowate | |
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |
0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |
0231990 | Pozostałe | |
0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | |
0232010 | Ogórki | |
0232020 | Korniszon | |
0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | |
0232990 | Pozostałe | |
0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |
0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | |
0233030 | Arbuz | |
0233990 | Pozostałe | |
0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | |
0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |
0241000 | (a) Kapustne kwitnące | |
0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) | |
0241020 | Kalafiory | |
0241990 | Pozostałe | |
0242000 | (b) Kapustne głowiaste | |
0242010 | Brukselka | |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |
0242990 | Pozostałe | |
0243000 | (c) Kapustne liściowe | |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai)) | |
0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |
0243990 | Pozostałe | |
0244000 | (d) Kalarepa | |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | |
0251040 | Rzeżucha | |
0251050 | Gorycznik wiosenny | |
0251060 | Rokietta siewna , rukola (Dwurząd murowy) | |
0251070 | Gorczyca sarepska | |
0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | |
0251990 | Pozostałe | |
0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | |
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |
0252990 | Pozostałe | |
0253000 | (c) Liście winorośli | |
0254000 | (d) Rukiew wodna | |
0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | |
0256000 | (f) Zioła | |
0256010 | Trybula | |
0256020 | Szczypiorek | |
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | |
0256040 | Pietruszka – nać | |
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) | |
0256060 | Rozmaryn | |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | |
0256090 | Liście laurowe | |
0256100 | Estragon (Hizop) | |
0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne) | |
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |
0260050 | Soczewica | |
0260990 | Pozostałe | |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
0270010 | Szparagi | |
0270020 | Karczochy | |
0270030 | Seler | |
0270040 | Koper włoski | |
0270050 | Karczochy kuliste | |
0270060 | Por | |
0270070 | Rabarbar | |
0270080 | Pędy bambusa | |
0270090 | Rdzenie palmowe | |
0270990 | Pozostałe | |
0280000 | (viii) Grzyby | |
0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | |
0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |
0280990 | Pozostałe | |
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,05 (*) |
0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | |
0300020 | Soczewica | |
0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | |
0300040 | Łubin | |
0300990 | Pozostałe | |
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*) |
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |
0401010 | Siemię lnu | |
0401020 | Orzeszki ziemne | |
0401030 | Mak | |
0401040 | Ziarna sezamu | |
0401050 | Ziarna słonecznika | |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |
0401070 | Ziarna soi | |
0401080 | Nasiona gorczycy | |
0401090 | Nasiona bawełny | |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |
0401110 | Rokosz barwierski | |
0401120 | Ogórecznik | |
0401130 | Lnicznik właściwy | |
0401140 | Konopie | |
0401150 | Rącznik pospolity | |
0401990 | Pozostałe | |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |
0402030 | Olejowiec gwinejski | |
0402040 | Drzewo kapokowe | |
0402990 | Pozostałe | |
0500000 | 5. ZBOŻA | 0,05 (*) |
0500010 | Jęczmień | |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |
0500030 | Kukurydza | |
0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | |
0500050 | Owies zwyczajny | |
0500060 | Ryż | |
0500070 | Żyto | |
0500080 | Sorgo | |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |
0500990 | Pozostałe | |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,05 (*) |
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |
0631000 | (a) Kwiaty | |
0631010 | Kwiaty rumianku | |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
0631030 | Płatki róży | |
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) | |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | |
0631990 | Pozostałe | |
0632000 | (b) Liście | |
0632010 | Liście truskawki | |
0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
0632990 | Pozostałe | |
0633000 | (c) Korzenie | |
0633010 | Korzeń waleriany | |
0633020 | Korzeń żeń-szenia | |
0633990 | Pozostałe | |
0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | |
0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 0,05 (*) |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | 0,05 (*) |
0810000 | (i) Nasiona | |
0810010 | Anyż | |
0810020 | Czarnuszka siewna | |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | |
0810040 | Kolendra | |
0810050 | Kmin rzymski | |
0810060 | Koper ogrodowy | |
0810070 | Koper włoski | |
0810080 | Kozieradka pospolita | |
0810090 | Gałka muszkatałowa | |
0810990 | Pozostałe | |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | |
0820010 | Ziele angielskie | |
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | |
0820030 | Kminek | |
0820040 | Kardamon malabarski | |
0820050 | Jagody jałowca | |
0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | |
0820070 | Wanilia płaskolistna | |
0820080 | Tamarynd | |
0820990 | Pozostałe | |
0830000 | (iii) Kora | |
0830010 | Cynamon (Kasja) | |
0830990 | Pozostałe | |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |
0840010 | Lukrecja | |
0840020 | Imbir | |
0840030 | Kurkuma | |
0840040 | Chrzan pospolity | |
0840990 | Pozostałe | |
0850000 | (v) Pąki | |
0850010 | Goździki | |
0850020 | Kapary | |
0850990 | Pozostałe | |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |
0860010 | Szafran | |
0860990 | Pozostałe | |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | |
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | |
0870990 | Pozostałe | |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 (*) |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
0900020 | Trzcina cukrowa | |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
0900990 | Pozostałe | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*) |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | |
1011000 | (a) Świnie | |
1011010 | Mięso | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
1011050 | Podroby jadalne | |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | (b) Bydło | |
1012010 | Mięso | |
1012020 | Tłuszcz | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
1012050 | Podroby jadalne | |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | (c) Owce | |
1013010 | Mięso | |
1013020 | Tłuszcz | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
1013050 | Podroby jadalne | |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | (d) Kozy | |
1014010 | Mięso | |
1014020 | Tłuszcz | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
1014050 | Podroby jadalne | |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
1015010 | Mięso | |
1015020 | Tłuszcz | |
1015030 | Wątroba | |
1015040 | Nerka | |
1015050 | Podroby jadalne | |
1015990 | Pozostałe | |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięso | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne | |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | |
1017010 | Mięso | |
1017020 | Tłuszcz | |
1017030 | Wątroba | |
1017040 | Nerka | |
1017050 | Podroby jadalne | |
1017990 | Pozostałe | |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | |
1030030 | Gęsi | |
1030040 | Przepiórki | |
1030990 | Pozostałe | |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | |
1060000 | (vi) Ślimaki | |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część A |
Difenyloamina | |
(+) Tymczasowy NDP poddaje się przeglądowi do dnia 2 września 2015 r. | |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka)” |