Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 202 str. 11
Wersja aktualna od 2013-08-16
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 202 str. 11
Wersja aktualna od 2013-08-16
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 724/2013

z dnia 26 lipca 2013 r.

zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji kilku polioli

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 (3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(2) Specyfikacje te mogą zostać uaktualnione zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(3) W dniu 29 listopada 2011 r. złożono wniosek w sprawie zmiany specyfikacji dotyczących kilku polioli, który udostępniono następnie państwom członkowskim.

(4) W rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 ustanowiono specyfikacje dla mannitolu (E 421(i)) i dla mannitolu otrzymywanego w drodze fermentacji (E 421(ii)). W celu uzyskania większej spójności i jasności „mannitol (E 421(i))” powinien zostać przemianowany na „mannitol produkowany przez uwodornienie” i w związku z tym należy zmienić jego definicję. Należy zatem zmienić specyfikacje dla tego dodatku do żywności.

(5) Izomalt (E 953) otrzymywany jest w dwuetapowym procesie, w którym cukier jest najpierw przekształcany w izomaltulozę, a następnie poddawany uwodornieniu. Formę krystaliczną otrzymuje się następnie w procesie suszenia. Złożono wniosek o włączenie do specyfikacji zawartych w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 innej postaci izomaltu: roztworu wodnego izomaltu. Proponowana postać jest zgodna ze specyfikacjami i dostępna do celów handlowych. Taka postać izomaltu pozwala przemysłowi na zmniejszenie kosztów i oszczędność czasu i jest tym samym przydatna na przykład dla producentów wyrobów cukierniczych. Należy zatem zmienić opis izomaltu (E 953) w specyfikacjach.

(6) Zgodnie ze specyfikacjami zawartymi w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 jednym z kryteriów czystości polioli jest poziom demineralizacji lub pozostałości minerałów, o których świadczą zawartość chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego. Te same poliole stosowane są jako substancje pomocnicze w produktach leczniczych, a Farmakopea Europejska przyjęła przewodnictwo jako metodę oceny poziomu demineralizacji polioli. W ten sposób trzyczęściową metodę pomiaru (zawartość chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego) zastąpiono pojedynczą, łatwiejszą do przeprowadzenia, oszczędną i bardziej przyjazną środowisku naturalnemu. Należy zatem zmienić specyfikacje następujących dodatków do żywności: sorbitol (E 420 (i)), syrop sorbitolowy (E 420 (ii)), mannitol (E 421 (i)), mannitol otrzymywany w drodze fermentacji (E 421 (ii)), izomalt (E 953), maltitol (E 965 (i)), syrop maltitolowy (E 965 (ii)), ksylitol (E 967) i erytrytol (E 968) i wykreślić kryteria dotyczące chlorków, siarczanów lub popiołu siarczanowego, zastępując je jednym kryterium dotyczącym przewodnictwa.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ przedmiotowa aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka, nie jest konieczne zasięganie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 lipca 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:

1) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 420 (i) sorbitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Zawartość wody

Nie więcej niż 1,5 % (metoda Karla Fischera)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 20 µS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C

Cukry redukujące

Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)

Cukry ogółem

Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)

Nikiel

Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)

Arsen

Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)

Ołów

Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)”

2) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 420 (ii) syrop sorbitolowy specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Zawartość wody

Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 10 µS/cm (w produkcie jako takim) w temperaturze 20 °C

Cukry redukujące

Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)

Nikiel

Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)

Arsen

Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)

Ołów

Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)”

3) wpis dotyczący dodatku do żywności E 421(i) mannitol otrzymuje brzmienie:

a) nagłówek otrzymuje brzmienie:

E 421 (i) MANNITOL PRODUKOWANY PRZEZ UWODORNIENIE”

b) definicja otrzymuje brzmienie:

Definicja

Wytwarzany w wyniku katalitycznego uwodornienia węglowodanowych roztworów zawierających glukozę lub fruktozę.

Produkt zawiera min. 96 % mannitolu. Ta część produktu, która nie jest mannitolem, składa się głównie z sorbitolu (maks. 2 %), maltitolu (maks. 2 %) i izomaltu (1,1 GPM (bezwodnik 1-O-α-D-glukopiranozolo-D-mannitol): maks. 2 % oraz 1,6 GPS (6-O-α-D-glukopiranozylo-D-sorbitol): maks. 2 %). Nieznane zanieczyszczenia nie powinny wynosić więcej niż 0,1 % każde.”

c) specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Zawartość wody

Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 20 µS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C

Cukry redukujące

Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na glukozę)

Cukry ogółem

Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na glukozę)

Nikiel

Nie więcej niż 2 mg/kg

Ołów

Nie więcej niż 1 mg/kg”

4) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 421 (ii) mannitol otrzymywany w drodze fermentacji specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Arabitol

Nie więcej niż 0,3 %

Zawartość wody

Nie więcej niż 0,5 % (metoda Karla Fischera)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 20 µS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C

Cukry redukujące

Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na glukozę)

Cukry ogółem

Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na glukozę)

Ołów

Nie więcej niż 1 mg/kg”

5) wpis dotyczący dodatku do żywności E 953 izomalt otrzymuje brzmienie:

a) specyfikacje dotyczące opisu otrzymują brzmienie:

Opis

Bezwonna, biała, lekko higroskopijna, krystaliczna substancja lub roztwór wodny o minimalnym stężeniu 60 %”

b) specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Zawartość wody

Nie więcej niż 7 % dla postaci stałej (metoda Karla Fischera)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 20 µS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C

D-mannitol

Nie więcej niż 3 %

D-sorbitol

Nie więcej niż 6 %

Cukry redukujące

Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)

Nikiel

Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)

Arsen

Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)

Ołów

Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)”

6) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 965 (i) maltitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Barwa roztworu wodnego

Roztwór jest przejrzysty i bezbarwny

Zawartość wody

Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 20 µS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C

Cukry redukujące

Nie więcej niż 0,1 % (w przeliczeniu na bezwodną masę, jako glukoza)

Nikiel

Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Arsen

Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)

Ołów

Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na bezwodną masę)”

7) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 965 (ii) syrop maltitolowy specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Barwa roztworu wodnego

Roztwór jest przejrzysty i bezbarwny

Zawartość wody

Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 10 µS/cm (w produkcie jako takim) w temperaturze 20 °C

Cukry redukujące

Nie więcej niż 0,3 % (w przeliczeniu na bezwodną masę, jako glukoza)

Nikiel

Nie więcej niż 2 mg/kg

Ołów

Nie więcej niż 1 mg/kg”

8) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 967 ksylitol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Zawartość wody

Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 20 µS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C

Cukry redukujące

Nie więcej niż 0,2 % (w przeliczeniu na suchą masę, jako glukoza)

Pozostałe alkohole wielowodorotlenowe

Nie więcej niż 1 % (w przeliczeniu na suchą masę)

Nikiel

Nie więcej niż 2 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)

Arsen

Nie więcej niż 3 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)

Ołów

Nie więcej niż 1 mg/kg (w przeliczeniu na suchą masę)”

9) we wpisie dotyczącym dodatku do żywności E 968 erytrytol specyfikacje dotyczące czystości otrzymują brzmienie:

Czystość

Strata przy suszeniu

Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godz. w eksykatorze próżniowym)

Przewodnictwo

Nie więcej niż 20 µS/cm (w 20 % roztworze suchej substancji) w temperaturze 20 °C

Substancje redukujące

Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę

Ribitol i glicerol

Nie więcej niż 0,1 %

Ołów

Nie więcej niż 0,5 mg/kg”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00