ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 723/2013
z dnia 26 lipca 2013 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania wyciągów rozmarynu (E 392) w niektórych produktach mięsnych o niskiej zawartości tłuszczu i produktach rybnych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) W dniu 3 lutego 2012 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jako przeciwutleniacza w wyrobach mięsnych, w przetworzonym niepoddanym i poddanym obróbce cieplnej mięsie o niskiej zawartości tłuszczu, przetworzonych rybach i produktach rybołówstwa o niskiej zawartości tłuszczu, w tym mięczakach i skorupiakach, po czym udostępniono go państwom członkowskim.
(5) Przeciwutleniacze to substancje, które chronią żywność przed pogorszeniem jakości na skutek utleniania, takim jak jełczenie tłuszczu czy zmiana barwy. Obecne maksymalne poziomy stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) dopuszczone w przetworzonym mięsie oraz w przetworzonych rybach i produktach rybołówstwa, w tym mięczakach i skorupiakach, ustanowiono w oparciu o zawartość tłuszczu w odnośnych kategoriach żywności (z wyjątkiem kiełbas suszonych oraz mięsa suszonego). Dopuszczony maksymalny poziom stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392), który ustalono w oparciu o zawartość tłuszczu w odnośnych kategoriach żywności, nie zapewnia wystarczającej ochrony żywności o niskiej zawartości tłuszczu ze względu na minimalną krytyczną dawkę tego przeciwutleniacza konieczną do osiągnięcia pożądanego skutku. Obecnie możliwe jest stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) w skutecznych dawkach w produktach o wyższej zawartości tłuszczu. Także produkty o niskiej zawartości tłuszczu mogą jednak ulec daleko idącemu utlenieniu z powodu dużego udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu maksymalny poziom stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) należy ustalić na poziomie 15 mg/kg dla produktów o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 10 %, a dla produktów o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 % – utrzymać dopuszczony maksymalny poziom wynoszący 150 mg/kg wyrażony w przeliczeniu na zawartość tłuszczu.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) zbadał w 2008 r. bezpieczeństwo wyciągów z rozmarynu (E 392) przy stosowaniu jako dodatek do żywności (3) i uznał, że proponowane zastosowania oraz poziomy nie budzą obaw co do bezpieczeństwa. W ramach konserwatywnego szacunku narażenia z dietą Urząd założył, że wyciąg z rozmarynu będzie stosowany na maksymalnym poziomie stosowania (tj. na poziomie 150 mg/kg w przetworzonym mięsie, drobiu oraz produktach z ryb/owoców morza) we wszystkich proponowanych środkach spożywczych w każdej kategorii żywności. Założenie to obejmowało również mięso przetworzone niepoddane i poddane obróbce cieplnej oraz przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 10 %.
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ustalenie maksymalnego poziomu stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) na poziomie 15 mg/kg w odniesieniu do mięsa przetworzonego niepoddanego i poddanego obróbce cieplnej oraz przetworzonych ryb i produktów rybołówstwa, w tym mięczaków i skorupiaków, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 10 % stanowi zgodnie ze wspomnianą wcześniej opinią Urzędu z 2008 r. aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka i w związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(8) W związku z powyższym należy odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 26 lipca 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Dziennik EFSA (2008) 721, 1–29.
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w kategorii żywności 08.2.1 „Mięso przetworzone niepoddane obróbce cieplnej” pozycja dotycząca dodatku „E 392 – Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) – Wyłączając kiełbasy suszone” otrzymuje brzmienie:
| „ E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) | 15 | (46) | Tylko mięso o zawartości tłuszczu nie większej niż 10 %, z wyłączeniem suszonych kiełbas |
| E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) | 150 | (41) (46) | Tylko mięso o zawartości tłuszczu większej niż 10 %, z wyłączeniem suszonych kiełbas” |
2) w kategorii żywności 08.2.2 „Mięso przetworzone poddane obróbce cieplnej” pozycja dotycząca dodatku „E 392 – Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) – Wyłączając kiełbasy suszone” otrzymuje brzmienie:
| „E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) | 15 | (46) | Tylko mięso o zawartości tłuszczu nie większej niż 10 %, z wyłączeniem suszonych kiełbas |
| E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) | 150 | (41) (46) | Tylko mięso o zawartości tłuszczu większej niż 10 %, z wyłączeniem suszonych kiełbas” |
3) w kategorii żywności 09.2 „Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki” pozycja dotycząca dodatku E 392 otrzymuje brzmienie:
| „ E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) | 15 | (46) | Tylko przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki, o zawartości tłuszczu nie większej niż 10 % |
| E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) | 150 | (41) (46) | Tylko przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki, o zawartości tłuszczu większej niż 10 %” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00