Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.; wersja poprawiona w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej L 226 z dnia 25 czerwca 2004 r.)
(Polskie wydanie specjalne, rozdział 13, tom 34, s. 319)
1. Strona 319, motyw 8 zdanie drugie, s. 320, motyw 10 zdanie drugie, s. 321, art. 1 ust. 1 lit. a), s. 323, art. 3, s. 323, art. 4 ust. 3,
z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:
zamiast: „przedsiębiorstwo sektora spożywczego” ,
powinno być: „podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze”.
2. Strona 320, motyw 13, zdanie trzecie, s. 320, motyw 19, s. 321, art. 1 ust. 1, s. 321, art. 1 ust. 1 lit. d) i e), s. 321, art. 1 ust. 2 lit. b), s. 323, rozdział II, tytuł, s. 323, art. 4 ust. 1, ust. 2, s. 323, art. 5 ust. 1, s. 324, art. 5 ust. 2 ostatni akapit oraz ust. 3 i 4, s. 324, art. 6 ust. 1, s. 324, art. 6 ust. 2 akapit drugi, s. 325, art. 7 akapit drugi zdanie drugie, s. 328, art. 16 ust. 2, s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 2, 3 i 5, s. 330, załącznik I część A sekcja III pkt 9 i 10, s. 332, załącznik II tytuł, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. a) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. e) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. f) zdanie drugie, s. 333, załącznik II rozdział III pkt 2 lit. b) zdanie drugie, s. 335, załącznik II rozdział VI pkt 2, s. 336, załącznik II rozdział IX pkt 1 wiersze drugi i szósty, s. 337, załącznik II rozdział XI pkt 2, s. 337, załącznik II rozdział XII,
z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:
zamiast: „przedsiębiorstwa sektora spożywczego”,
powinno być: „ podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze”.
3. Strona 319, motyw 4 wiersz szósty, s. 319, motyw 9 wiersz trzeci, s. 321, art. 1 ust. 2 lit. b), s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 4 lit. a), s. 329, załącznik I część A sekcja II pkt 5 lit. b),
z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:
zamiast: „składowania”,
powinno być: „przechowywania”.
4. Strona 320, motyw 12:
zamiast: „(… ) w celu sprawdzania zgodności przedsiębiorstw sektora spożywczego a przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinny (…)”,
powinno być: „(…) w celu sprawdzania czy podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zapewniają zgodność z tymi wymogami, a podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny (…)”.
5. Strona 320, motyw 15 zdanie trzecie:
zamiast: „(…) w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego (…), dobra praktyka higieny może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. (…)” ,
powinno być: „(…) w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych (…), dobra praktyka higieniczna może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. (…)”.
6. Strona 322, art. 1 ust. 2 lit. d), s. 322, art. 2 ust. 1 lit. c), s. 324, art. 5 ust. 2 lit. g), s. 324, art. 5 ust. 4 lit. a),
z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:
zamiast: „przedsiębiorstwa sektora spożywczego”,
powinno być: „przedsiębiorstwa spożywczego”.
7. Strona 322, art. 2 ust. 1 lit. a):
zamiast: „(…) zapewnienia zdatności do spożycia przez ludzi (… )”,
powinno być: „(…) zapewnienia przydatności do spożycia przez ludzi (…)”.
8. Strona 322, art. 5 ust. 2 lit. c):
zamiast: „c) ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej, które oddzielają (…)”,
powinno być: „ c) ustanowienie limitów w krytycznych punktach kontroli, które oddzielają (…)”.
9. Strona 323, art. 4 ust. 5:
zamiast: „5. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą korzystać (…)”,
powinno być: „ 6. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą korzystać (… )”.
10. Strona 324, art. 5 ust. 5 zdanie drugie:
zamiast: „Takie ustalenia mogą ułatwiać wykonanie zastosowanie niniejszego przez niektóre przedsiębiorstwa sektora spożywczego, (…)”,
powinno być: „Takie ustalenia mogą ułatwiać zastosowanie niniejszego artykułu przez niektóre podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, (…)”.
11. Strona 324, art. 5 ust. 5 zdanie trzecie:
zamiast: „(…) okres, podczas którego przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinni utrzymywać dokumenty
(…)”,
powinno być: „(…) okres, podczas którego podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny zachowywać dokumenty (…)”.
12. Strona 324, art. 6 ust. 2:
zamiast: „2. W szczególności, każde przedsiębiorstwo sektora spożywczego powiadamia (…) przetwarzania i dystrybucji żywności. w celu rejestracji (…)”,
powinno być: „2. W szczególności, każdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze powiadamia (…) przetwarzania i dystrybucji żywności w celu rejestracji (…)”.
13. Strona 324, art. 6 ust. 6
zamiast: „6. Jednakże przedsiębiorstwa sektora spożywczego zapewniają, że (…)”
powinno być: „3. Jednakże podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zapewniają, że (…)”
14. Strona 329, załącznik I część A sekcja I pkt 1 lit. a):
zamiast: „a) transport, składowanie, przetwarzanie surowców (…)” ,
powinno być: „a) transport, przechowywanie, przetwarzanie surowców (…)”.
15. Strona 329, załącznik I część A sekcja II pkt 3 lit. b):
zamiast: „(…), w tym programy nadzoru i kontroli czynników odzwierzęcych.” ,
powinno być: „(…), w tym programy nadzoru i kontroli zoonoz oraz odzwierzęcych czynników chorobotwórczych.” .
16. Strona 329, załącznik I część A sekcja II pkt 4:
zamiast: „4. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego hodujący, zbierający lub polujący na zwierzęta albo produkujący produkty (…)”,
powinno być: „4. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze hodujące, zbierające lub polujące na zwierzęta albo produkujące produkty (…)”.
17. Strona 330, załącznik I część A sekcja II pkt 6:
zamiast: „6. Przedsiębiorstwo sektora spożywczego podejmują właściwe czynności zaradcze gdy zostają powiadomione o problemach wykrytych podczas urzędowych kontroli.”,
powinno być: „6. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze podejmują właściwe czynności zaradcze gdy zostają powiadomione o problemach wykrytych podczas urzędowych kontroli.” .
18. Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 7:
zamiast: „7. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego prowadzą (…) do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego udostępniają (…) i, na wniosek, przedsiębiorstwom sektora spożywczego.”,
powinno być: „7. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze prowadzą (…) do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa spożywczego. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze udostępniają (…) i, na wniosek, podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze.”.
19. Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 8:
zamiast: „8. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego hodujący zwierzęta lub produkujący surowce (…)”,
powinno być: „8. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze hodujące zwierzęta lub produkujące surowce (…)”.
20. Strona 330, załącznik I część A sekcja III pkt 8 lit. b):
zamiast: „b) weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych medykamentów podawanych zwierzętom, okresy ich podawania oraz zaprzestania podawania; ”,
powinno być: „b) produktów leczniczych weterynaryjnych lub innych środków podawanych zwierzętom, terminy ich podawania oraz okresów karencji;”.
21. Strona 331, załącznik I część B pkt 2 lit. e):
zamiast: „ e) przygotowanie, składowanie, używanie, (…)”,
powinno być: „e) przygotowanie, przechowywanie, używanie, (…)” .
22. Strona 331, załącznik I część B pkt 2 lit. h):
zamiast: „(…), pakowana, składowana i transportowana (…)”,
powinno być: „ (…), pakowana, przechowywana i transportowana (…)”.
23. Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. b):
zamiast: „(…) toksycznymi, strząsaniem cząstek brudu do żywności i tworzeniem się kondensacji niepożądanej pleśni na powierzchni;”,
powinno być: „(… ) toksycznymi, przedostawaniem się zanieczyszczeń do żywności i tworzeniem się kondensacji lub niepożądanej pleśni na powierzchni;”.
24. Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. c):
zamiast: „c) umożliwia dobrą praktykę higieny, włącznie z ochroną (… )”,
powinno być: „c) umożliwia wykonywanie czynności zgodnie z dobrą praktyką higieniczną, włącznie z ochroną (… )”.
25. Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 2 lit. d):
zamiast: „d) w miarę potrzeby, zapewnia warunki przetwarzania i składowania o odpowiednich warunkach termicznych wystarczające do odpowiedniego (…)”,
powinno być: „d) w miarę potrzeby, zapewnia warunki przetwarzania i przechowywania w odpowiedniej temperaturze wystarczającej do odpowiedniego (…)” .
26. Strona 332, załącznik II rozdział I pkt 10:
zamiast: „10. Środki czyszczące i odkażające nie mogą być (…)”,
powinno być: „ 10. Środki czyszczące i dezynfekujące nie mogą być (…)”.
27. Strona 333, załącznik II rozdział II pkt 1:
zamiast: „(…) muszą umożliwiać dobrą praktykę higienyżywności, w tym (…)”
powinno być: „(… ) muszą umożliwiać dobrą praktykę higieniczną żywności, w tym (… )”
28. Strona 333, załącznik II rozdział II pkt 1 lit. b):
zamiast: „(…) gładkiej powierzchni aż do wysokości niezbędnej do działania, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić (…)”,
powinno być: „(…) gładkiej powierzchni aż do wysokości odpowiedniej dla wykonywanych czynności, chyba że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą zapewnić (…)”.
29. Strona 334, załącznik II rozdział III pkt 2 lit. d):
zamiast: „d) w przypadku gdy, jako część działań przedsiębiorstwa sektora spożywczego, czyszczone są środki spożywcze, należy ustanowis odpowiednie przepisy, (…)”,
powinno być: „ d) w przypadku, gdy częścią działalności przedsiębiorstwa spożywczego jest mycie środków spożywczych, należy ustanowić odpowiednie procedury, (… )”.
30. Strona 334, załącznik II rozdział IV pkt 7:
zamiast: „(…) być przystosowane do utrzymania ich właściwej temperatury i, tam gdzie to konieczne, zaprojektowane tak, aby umożliwić kontrolowanie tych temperatur.”,
powinno być: „(…) być przystosowane do utrzymania ich we właściwych temperaturach i umożliwić kontrolowanie tych temperatur.”.
31. Strona 334, załącznik II rozdział V pkt 2:
zamiast: „(…) urządzenia kontrolne w celu gwarancji wypełniania celów (…)”,
powinno być: „(… ) urządzenia kontrolne, aby zagwarantować osiągnięcie celów (…)” .
32. Strona 335, załącznik II rozdział VI pkt 3 zdanie drugie:
zamiast: „Śmietniska muszą być zaprojektowane (…)”,
powinno być: „Magazyny odpadów muszą być zaprojektowane (…)”.
33. Strona 335, załącznik II rozdział VII pkt 3 zdanie drugie:
zamiast: „(…) na wartość zdrowotną produktów żywnościowych ze środków spożywczych w końcowej postaci.”,
powinno być: „(…) na wartość zdrowotną środków spożywczych w ich końcowej postaci.”.
34. Strona 335, załącznik II rozdział VII pkt 4 zdanie drugie:
zamiast: „Musi on być wytwarzany, używany i składowany w warunkach, (…)”,
powinno być: „Musi on być wytwarzany, używany i przechowywany w warunkach, (…)”.
35. Strona 335, załącznik II rozdział VIII pkt 2 zdanie drugie:
zamiast: „(…) zatrudniona w przedsiębiorstwie sektora spożywczego i która (…) zgłosić chorobę lub symptomy, a jeżeli to możliwe, również ich powody, przedsiębiorstwu sektora spożywczego.”,
powinno być: „(…) zatrudniona w przedsiębiorstwie spożywczym i która (…) zgłosić chorobę lub objawy, a jeżeli to możliwe, również ich powody, podmiotowi prowadzącemu przedsiębiorstwo spożywcze.”.
36. Strona 336, załącznik II rozdział IX pkt 4 zdanie drugie:
zamiast: „(…) jest przygotowywana, przetwarzana lub składowana (lub, (…)”,
powinno być: „(…) jest przygotowywana, przetwarzana lub przechowywana (lub, (…)”.
37. Strona 336, załącznik II rozdział IX pkt 7, zdanie trzecie:
zamiast: „ (…), musi on zostać odpowiednio wysuszony. (…)”,
powinno być: „(…), musi on zostać odpowiednio odprowadzony. (…)”.
38. Strona 336, załącznik II rozdział X pkt 2:
zamiast: „2. Materiały do produkcji opakowań jednostkowych musi być skłądowany w taki sposób, aby (…)”,
powinno być: „2. Materiał do produkcji opakowań jednostkowych musi być przechowywany w taki sposób, aby (…)”.
39. Strona 337, załącznik II rozdział XI pkt 1 lit. a):
zamiast: „ a) podniesienie temperatury każdej obrabianego produktu do danej temperatury na dany okres czasu; oraz”,
powinno być: „ a) podniesienie temperatury każdej części poddawanego obróbce produktu do danej temperatury przez dany czas; oraz”.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00