Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 130 str. 17
Wersja aktualna od 2013-06-04
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 130 str. 17
Wersja aktualna od 2013-06-04
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 443/2013

z dnia 7 maja 2013 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towaru określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono Ogólne reguły interpretacji Nomenklatury scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze scalonej bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która została ustanowiona szczególnymi przepisami unijnymi, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3) Stosownie do wymienionych wyżej ogólnych reguł towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku należy klasyfikować do kodu CN wskazanego w kolumnie 2, na mocy uzasadnień określonych w kolumnie 3 tej tabeli.

(4) Należy zagwarantować, aby wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich odnośnie do klasyfikacji towarów w Nomenklaturze scalonej, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, mogła być nadal przywoływana przez otrzymującego przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy kodeks celny (2).

(5) Komitet Kodeksu Celnego nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku klasyfikuje się w Nomenklaturze scalonej do kodu CN wskazanego w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł 2

Wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 maja 2013 r.

W imieniu Komisji, za Przewodniczącego,

Algirdas ŠEMETA

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

(2) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

Opis towarów

Klasyfikacja

(kod CN)

Uzasadnienie

(1)

(2)

(3)

Produkt przedstawiany w małych kawałkach w formie łuku, aromatyzowany serem i składający się z mączki kukurydzianej, oleju roślinnego, sera w proszku (ekstraktu drożdżowego, barwników), mleka w proszku, soli, skrobi i dekstrozy.

Produkt jest wytwarzany z suszonej, rozdrobnionej kukurydzy (mączka kukurydziana), zwilżonej wodą (6 %–9 %). Wodę dodaje się w charakterze czynnika procesowego. Mieszanina przesuwana jest w ekstruderze pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. W zetknięciu z ciśnieniem atmosferycznym pasta pęcznieje.

Proces ekstruzji przebiega w temperaturze 150 °C. Po ekstruzji produkt jest suszony i lekko prażony w temperaturze 120–130 °C w elektrycznej suszarce. Następnie przekazywany jest do bębna powlekającego, gdzie zostaje powleczony mieszaniną oleju i suchych produktów.

Produkt jest pakowany do sprzedaży detalicznej w opakowania o masie netto od 34 g do 450 g.

1904 10 10

Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej oraz brzmienie kodów CN 1904, 1904 10 i 1904 10 10.

Ponieważ produkt jest otrzymywany z pasty kukurydzianej wytłaczanej pod ciśnieniem w wysokiej temperaturze, uważa się go za otrzymany przez spęcznianie. Wskutek tego uważa się go za przetwór spożywczy otrzymywany przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych w rozumieniu podpozycji 1904 10 (zob. również Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 1904, pkt A)).

Wyklucza się klasyfikację do pozycji 1905, ponieważ produkt nie jest ani wytwarzany z ciasta, ani dalej poddawany obróbce cieplnej (zob. również Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 1904, pkt A), akapit piąty).

Zatem produkt należy klasyfikować do kodu CN 1904 10 10.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00