Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-06-04
Wersja aktualna od 2013-06-04
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 442/2013
z dnia 7 maja 2013 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towaru określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(2) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono Ogólne reguły interpretacji Nomenklatury scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze scalonej bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która została ustanowiona szczególnymi przepisami unijnymi, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.
(3) Stosownie do wymienionych wyżej ogólnych reguł towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku należy klasyfikować do kodu CN wskazanego w kolumnie 2, na mocy uzasadnień określonych w kolumnie 3 tej tabeli.
(4) Należy zagwarantować, aby wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich odnośnie do klasyfikacji towarów w Nomenklaturze scalonej, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, mogła być nadal przywoływana przez otrzymującego przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (2).
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towar opisany w kolumnie 1 tabeli zamieszczonej w załączniku klasyfikuje się w Nomenklaturze scalonej do kodu CN wskazanego w kolumnie 2 tej tabeli.
Artykuł 2
Wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 maja 2013 r.
| W imieniu Komisji, za Przewodniczącego, |
Algirdas ŠEMETA | |
Członek Komisji |
ZAŁĄCZNIK
Opis towarów | Klasyfikacja (kod CN) | Uzasadnienie | |
(1) | (2) | (3) | |
Jednorodna, nieziarnista, miękka pasta, o pikantnym zapachu i dominującym słonym, pikantnym smaku („Shiro miso”). | 2103 90 90 | Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej oraz brzmienie kodów CN 2103, 2103 90 i 2103 90 90.
Produkt jest dodawany do potraw w celu nadania im smaku, może być stosowany do wielu różnych potraw i odpowiada właściwościami zmieszanym przyprawom i zmieszanym przyprawom korzennym objętym pozycją 2103.
Produkt jest przetworem, który dodaje potrawie smaku, ale nie jest przeznaczony do spożywania jako taki. Zatem wyklucza się klasyfikację do pozycji 2008 (zob. również Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2103, pkt (A) akapit trzeci).
Ponieważ opis pozycji 2103 jest bardziej szczegółowy, wyklucza się klasyfikację do pozycji 2106 jako przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone.
Zatem produkt należy klasyfikować do kodu CN 2103 90 90 jako pozostałe zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne. | |
Produkt składa się z (% masy): |
| ||
– nasion soi | 43, | ||
– ryżu | 43, | ||
– soli | 12, | ||
– wody | 2. | ||
Pasta otrzymywana jest w wyniku fermentacji (Koji mould) mieszaniny gotowanych na parze nasion soi i gotowanego na parze ryżu.
W trakcie fermentacji powstają różne smaki i produkt jest stosowany jako składnik tradycyjnych japońskich potraw.
|