Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-04-10
Wersja aktualna od 2013-04-10
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 256/2013
z dnia 20 marca 2013 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania askorbinianu sodu (E 301) w preparatach witaminy D przeznaczonych do stosowania w żywności dla niemowląt i małych dzieci
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących, składnikach odżywczych oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) W dniu 15 grudnia 2009 r. przedłożono wniosek o zatwierdzenie stosowania askorbinianu sodu (E 301) jako substancji przeciwutleniającej w preparatach witaminy D przeznaczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt, określonych w dyrektywie Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniającej dyrektywę 1999/21/WE (3); wniosek ten został udostępniony państwom członkowskim.
(5) Składniki stosowane do produkcji preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt muszą spełniać o wiele bardziej restrykcyjną normę mikrobiologiczną niż żywność ogólnie, w szczególności w odniesieniu do enterobakterii i Cronobacter sakazakii. W tym celu składniki, takie jak preparaty witaminy D, są poddawane obróbce cieplnej. Taka obróbka z kolei wymaga obecności substancji przeciwutleniającej, która jest rozpuszczalna w wodzie i ma neutralne pH. Askorbinian sodu (E 301) został zidentyfikowany i okazał się odpowiedni jako substancja przeciwutleniająca spełniająca tę potrzebę technologiczną.
(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu aktualizacji unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności poddał ocenie stosowanie askorbinianu sodu (E 301) jako dodatku do żywności w preparatach witaminy D przeznaczonych do stosowania w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz przedstawił swoją opinię w dniu 8 grudnia 2010 r. (4). Stwierdzono, że proponowane rozszerzenie stosowania dodatku do żywności askorbinian sodu (E 301) jako substancji przeciwutleniającej w preparatach witaminy D przeznaczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa.
(8) Dlatego właściwe jest, aby zezwolić na stosowanie askorbinianu sodu (E 301) jako substancji przeciwutleniającej w preparatach witaminy D przeznaczonych do stosowania w żywności dla niemowląt i małych dzieci.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 marca 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1.
(4) Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS); Scientific Opinion on the use of sodium ascorbate as a food additive in vitamin D preparations intended to be used in formulae and weaning food for infants and young children (Opinia naukowa na temat stosowania askorbinianu sodu jako dodatku do żywności w preparatach witaminy D przeznaczonych do stosowania w preparatach i żywności podawanej w czasie odstawiania od piersi dla niemowląt i małych dzieci). Dziennik EFSA 2010; 8(12):1942.
ZAŁĄCZNIK
W sekcji B części 5 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wpis dotyczący dodatku do żywności E 301 otrzymuje brzmienie:
„E 301 | Askorbinian sodu | 100 000 mg/kg w preparacie witaminy D i maksymalna zawartość wynikająca z przeniesienia: 1 mg/l w gotowej żywności | Preparaty witaminy D | Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt określone w dyrektywie 2006/141/WE |
Całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia: 75 mg/l | Powłoki preparatów składników odżywczych zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe | Żywność dla niemowląt i małych dzieci” |