ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 241/2013
z dnia 14 marca 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorantraniliprolu, fludioksonilu i proheksadionu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla proheksadionu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dla chlorantraniliprolu i fludioksonilu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną chlorantraniliprol na powierzchni marchwi, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej i selera korzeniowego złożono wniosek, na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.
(3) Wniosek w tej samej sprawie dotyczący fludioksonilu złożono w odniesieniu do selera, liści selera i rzodkiewki.
(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania proheksadionu na powierzchni orzeszków ziemnych. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie proheksadionu na powierzchni orzeszków ziemnych w Stanach Zjednoczonych skutkuje poziomami pozostałości przekraczającymi NDP określone w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005, a więc konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tego produktu.
(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej „Urząd”) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.
(7) Jeżeli chodzi o stosowanie fludioksonilu na powierzchni rzodkiewki, Urząd stwierdził w uzasadnionej opinii, że przedstawione badania dotyczące pozostałości nie zostały przeprowadzone zgodnie z popieraną dobrą praktyką rolniczą.
(8) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienione substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).
(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(11) Jeżeli chodzi o chlorantraniliprol stosowany w marchwi, w celu umożliwienia normalnego wprowadzania do obrotu, przetwarzania i konsumpcji produktów w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(12) Jeżeli chodzi o chlorantraniliprol stosowany w marchwi, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 460/2011 (3) wprowadzono do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 tymczasowy NDP, który ma zastosowanie do dnia 31 grudnia 2012 r. Aby państwa członkowskie i zainteresowane podmioty nie musiały dostosowywać się do nowych NDP dwukrotnie w ciągu kilku miesięcy, NDP dla chlorantraniliprolu w marchwi należy określić ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2013 r.
(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Jeżeli chodzi o chlorantraniliprol stosowany w marchwi, numer kodu 0213020, rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w wersji przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem nadal ma zastosowanie do produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed dniem 1 stycznia 2013 r.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się jednak od dnia 1 stycznia 2013 r. w odniesieniu do NDP dla chlorantraniliprolu stosowanego w marchwi, numer kodu 0213020.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 marca 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:
„Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for chlorantraniliprole in carrots, parsnips, parsley root and celeriac” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla chlorantraniliprolu w odniesieniu do marchwi, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej i selera korzeniowego). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2988 [24 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2988.
„ Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fludioxonil in celery, celery leaves and radishes” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla fludioksonilu w odniesieniu do selera, liści selera i rzodkiewki). Dziennik EFSA 2012; 10(12):3014 [26 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.3014.
„ Reasoned opinion on the setting of a new MRL for prohexadione in peanuts” (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia nowego NDP dla proheksadionu w odniesieniu do orzeszków ziemnych). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2957 [26 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2957.
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
(1) w załączniku II kolumna dotycząca proheksadionu otrzymuje brzmienie:
„ Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Proheksadion (proheksadion i jego sole wyrażone jako proheksadion) |
(1) | (2) | (3) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | 0,05 (*) |
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | |
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | |
0110040 | Limy (Limonki) | |
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | |
0110990 | Pozostałe | |
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | |
0120010 | Migdały | |
0120020 | Orzechy brazylijskie | |
0120030 | Orzechy nerkowca | |
0120040 | Kasztany jadalne | |
0120050 | Orzechy kokosowe | |
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |
0120070 | Orzechy makadamia | |
0120080 | Orzeszki pekan | |
0120090 | Orzeszki sosnowe | |
0120100 | Pistacje | |
0120110 | Orzechy włoskie | |
0120990 | Pozostałe | |
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | |
0130030 | Pigwy | |
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | (**) |
0130050 | Nieśplik japoński | (**) |
0130990 | Pozostałe | |
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | |
0140010 | Morele | |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) | |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | |
0140990 | Pozostałe | |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |
0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |
0151010 | Winogrona stołowe | |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
0152000 | (b) Truskawki | |
0153000 | (c) Owoce leśne | |
0153010 | Jeżyny | |
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | |
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | |
0153990 | Pozostałe | |
0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | |
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | |
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | |
0154050 | Róża dzika | (**) |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | (**) |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | (**) |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | (**) |
0154990 | Pozostałe | |
0160000 | (vi) Owoce różne | |
0161000 | (a) Z jadalną skórką | |
0161010 | Daktyle | |
0161020 | Figi | |
0161030 | Oliwki stołowe | |
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | |
0161050 | Karambola (Bilimbi) | (**) |
0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | (**) |
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) | (**) |
0161990 | Pozostałe | |
0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | |
0162010 | Kiwi | |
0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | |
0162030 | Owoce męczennicy | |
0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | (**) |
0162050 | Caimito | (**) |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | (**) |
0162990 | Pozostałe | |
0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
0163010 | Awokado | |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |
0163030 | Mango | |
0163040 | Papaja | |
0163050 | Granaty | |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | (**) |
0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | (**) |
0163080 | Ananasy | |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | (**) |
0163100 | Durian (Rościan) | (**) |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | (**) |
0163990 | Pozostałe | |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | 0,05 (*) |
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0211000 | (a) Ziemniaki | |
0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | |
0212020 | Słodkie ziemniaki | |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |
0212040 | Maranta trzcinowata | (**) |
0212990 | Pozostałe | |
0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
0213010 | Buraki | |
0213020 | Marchew | |
0213030 | Seler korzeniowy | |
0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | |
0213060 | Pasternak | |
0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | |
0213100 | Brukiew | |
0213110 | Rzepa | |
0213990 | Pozostałe | |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
0220010 | Czosnek | |
0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | |
0220030 | Szalotka | |
0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | |
0220990 | Pozostałe | |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
0231000 | (a) Rośliny psiankowate | |
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |
0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |
0231990 | Pozostałe | |
0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | |
0232010 | Ogórki | |
0232020 | Korniszon | |
0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | |
0232990 | Pozostałe | |
0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |
0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | |
0233030 | Arbuz | |
0233990 | Pozostałe | |
0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | |
0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |
0241000 | (a) Kapustne kwitnące | |
0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) | |
0241020 | Kalafiory | |
0241990 | Pozostałe | |
0242000 | (b) Kapustne głowiaste | |
0242010 | Brukselka | |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |
0242990 | Pozostałe | |
0243000 | (c) Kapustne liściowe | |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai)) | |
0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |
0243990 | Pozostałe | |
0244000 | (d) Kalarepa | |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | |
0251040 | Rzeżucha | |
0251050 | Gorycznik wiosenny | (**) |
0251060 | Rokietta siewna , rukola (Dwurząd murowy) | |
0251070 | Gorczyca sarepska | (**) |
0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | |
0251990 | Pozostałe | |
0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | |
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | (**) |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |
0252990 | Pozostałe | |
0253000 | (c) Liście winorośli | (**) |
0254000 | (d) Rukiew wodna | |
0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | |
0256000 | (f) Zioła | |
0256010 | Trybula | |
0256020 | Szczypiorek | |
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | |
0256040 | Pietruszka – nać | |
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) | (**) |
0256060 | Rozmaryn | (**) |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | (**) |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | (**) |
0256090 | Liście laurowe | (**) |
0256100 | Estragon (Hizop) | (**) |
0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne) | |
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |
0260050 | Soczewica | |
0260990 | Pozostałe | |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
0270010 | Szparagi | |
0270020 | Karczochy | |
0270030 | Seler | |
0270040 | Koper włoski | |
0270050 | Karczochy kuliste | |
0270060 | Por | |
0270070 | Rabarbar | |
0270080 | Pędy bambusa | (**) |
0270090 | Rdzenie palmowe | (**) |
0270990 | Pozostałe | |
0280000 | (viii) Grzyby | |
0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | |
0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |
0280990 | Pozostałe | |
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | (**) |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,05 (*) |
0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | |
0300020 | Soczewica | |
0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | |
0300040 | Łubin | |
0300990 | Pozostałe | |
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | |
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |
0401010 | Siemię lnu | 0,1 (*) |
0401020 | Orzeszki ziemne | 0,9 |
0401030 | Mak | 0,1 (*) |
0401040 | Ziarna sezamu | 0,1 (*) |
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,1 (*) |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | 0,1 (*) |
0401070 | Ziarna soi | 0,1 (*) |
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,1 (*) |
0401090 | Nasiona bawełny | 0,1 (*) |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | 0,1 (*) |
0401110 | Rokosz barwierski | (**) |
0401120 | Ogórecznik | (**) |
0401130 | Lnicznik właściwy | (**) |
0401140 | Konopie | 0,1 (*) |
0401150 | Rącznik pospolity | (**) |
0401990 | Pozostałe | 0,1 (*) |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 0,05 (*) |
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | (**) |
0402030 | Olejowiec gwinejski | (**) |
0402040 | Drzewo kapokowe | (**) |
0402990 | Pozostałe | 0,1 (*) |
0500000 | 5. ZBOŻA | |
0500010 | Jęczmień | 0,2 |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | 0,05 (*) |
0500030 | Kukurydza | 0,05 (*) |
0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | 0,05 (*) |
0500050 | Owies zwyczajny | 0,05 (*) |
0500060 | Ryż | 0,05 (*) |
0500070 | Żyto | 0,1 |
0500080 | Sorgo | 0,05 (*) |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | 0,2 |
0500990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,1 (*) |
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | (**) |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | (**) |
0631000 | (a) Kwiaty | (**) |
0631010 | Kwiaty rumianku | (**) |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | (**) |
0631030 | Płatki róży | (**) |
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) | (**) |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | (**) |
0631990 | Pozostałe | (**) |
0632000 | (b) Liście | (**) |
0632010 | Liście truskawki | (**) |
0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | (**) |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | (**) |
0632990 | Pozostałe | (**) |
0633000 | (c) Korzenie | (**) |
0633010 | Korzeń waleriany | (**) |
0633020 | Korzeń żeń-szenia | (**) |
0633990 | Pozostałe | (**) |
0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | (**) |
0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | (**) |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | (**) |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 0,1 (*) |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | (**) |
0810000 | (i) Nasiona | (**) |
0810010 | Anyż | (**) |
0810020 | Czarnuszka siewna | (**) |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | (**) |
0810040 | Kolendra | (**) |
0810050 | Kmin rzymski | (**) |
0810060 | Koper ogrodowy | (**) |
0810070 | Koper włoski | (**) |
0810080 | Kozieradka pospolita | (**) |
0810090 | Gałka muszkatałowa | (**) |
0810990 | Pozostałe | (**) |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | (**) |
0820010 | Ziele angielskie | (**) |
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | (**) |
0820030 | Kminek | (**) |
0820040 | Kardamon malabarski | (**) |
0820050 | Jagody jałowca | (**) |
0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | (**) |
0820070 | Wanilia płaskolistna | (**) |
0820080 | Tamarynd | (**) |
0820990 | Pozostałe | (**) |
0830000 | (iii) Kora | (**) |
0830010 | Cynamon (Kasja) | (**) |
0830990 | Pozostałe | (**) |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | (**) |
0840010 | Lukrecja | (**) |
0840020 | Imbir | (**) |
0840030 | Kurkuma | (**) |
0840040 | Chrzan pospolity | (**) |
0840990 | Pozostałe | (**) |
0850000 | (v) Pąki | (**) |
0850010 | Goździki | (**) |
0850020 | Kapary | (**) |
0850990 | Pozostałe | (**) |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | (**) |
0860010 | Szafran | (**) |
0860990 | Pozostałe | (**) |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | (**) |
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | (**) |
0870990 | Pozostałe | (**) |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | (**) |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | (**) |
0900020 | Trzcina cukrowa | (**) |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | (**) |
0900990 | Pozostałe | (**) |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | 0,05 (*) |
1011000 | (a) Świnie | |
1011010 | Mięso | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
1011050 | Podroby jadalne | |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | (b) Bydło | |
1012010 | Mięso | |
1012020 | Tłuszcz | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
1012050 | Podroby jadalne | |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | (c) Owce | |
1013010 | Mięso | |
1013020 | Tłuszcz | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
1013050 | Podroby jadalne | |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | (d) Kozy | |
1014010 | Mięso | |
1014020 | Tłuszcz | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
1014050 | Podroby jadalne | |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | (**) |
1015010 | Mięso | (**) |
1015020 | Tłuszcz | (**) |
1015030 | Wątroba | (**) |
1015040 | Nerka | (**) |
1015050 | Podroby jadalne | (**) |
1015990 | Pozostałe | (**) |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięso | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne | |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | (**) |
1017010 | Mięso | (**) |
1017020 | Tłuszcz | (**) |
1017030 | Wątroba | (**) |
1017040 | Nerka | (**) |
1017050 | Podroby jadalne | (**) |
1017990 | Pozostałe | (**) |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | 0,01 (*) |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | 0,05 (*) |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | (**) |
1030030 | Gęsi | (**) |
1030040 | Przepiórki | (**) |
1030990 | Pozostałe | (**) |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | (**) |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | (**) |
1060000 | (vi) Ślimaki | (**) |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | (**) |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.” |
(2) w części A załącznika III kolumny dotyczące chlorantraniliprolu i fludioksonilu otrzymują brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Chlorantrani liprol (DPX E-2Y45) (F) | Fludioksonil |
(1) | (2) | (3) | (4) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | ||
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | 0,7 | 10 |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | ||
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | ||
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | ||
0110040 | Limy (Limonki) | ||
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | ||
0110990 | Pozostałe | ||
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,05 | 0,05 (*) |
0120010 | Migdały | ||
0120020 | Orzechy brazylijskie | ||
0120030 | Orzechy nerkowca | ||
0120040 | Kasztany jadalne | ||
0120050 | Orzechy kokosowe | ||
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | ||
0120070 | Orzechy makadamia | ||
0120080 | Orzeszki pekan | ||
0120090 | Orzeszki sosnowe | ||
0120100 | Pistacje | ||
0120110 | Orzechy włoskie | ||
0120990 | Pozostałe | ||
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 0,5 | 5 |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | ||
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | ||
0130030 | Pigwy | ||
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | ||
0130050 | Nieśplik japoński | ||
0130990 | Pozostałe | ||
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 1 | |
0140010 | Morele | 5 | |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) | 5 | |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | 7 | |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | 0,5 | |
0140990 | Pozostałe | 0,05 (*) | |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | ||
0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 1 | |
0151010 | Winogrona stołowe | 5 | |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | 4 | |
0152000 | (b) Truskawki | 1 | 3 |
0153000 | (c) Owoce leśne | 1 | |
0153010 | Jeżyny | 5 | |
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | 0,05 (*) | |
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | 5 | |
0153990 | Pozostałe | 0,05 (*) | |
0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | ||
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | 1,5 | 3 |
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | 1 | 1 |
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | 1 | 3 |
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | 1 | 3 |
0154050 | Róża dzika | 1 | 1 |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | 1 | 1 |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | 0,01 (*) | 1 |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | 1 | 2 |
0154990 | Pozostałe | 1 | 1 |
0160000 | (vi) Owoce różne | 0,01 (*) | |
0161000 | (a) Z jadalną skórką | 0,05 (*) | |
0161010 | Daktyle | ||
0161020 | Figi | ||
0161030 | Oliwki stołowe | ||
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | ||
0161050 | Karambola (Bilimbi) | ||
0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | ||
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) | ||
0161990 | Pozostałe | ||
0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | ||
0162010 | Kiwi | 20 | |
0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | 0,05 (*) | |
0162030 | Owoce męczennicy | 0,05 (*) | |
0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | 0,05 (*) | |
0162050 | Caimito | 0,05 (*) | |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | 0,05 (*) | |
0162990 | Pozostałe | 0,05 (*) | |
0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | ||
0163010 | Awokado | 0,05 (*) | |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | 0,05 (*) | |
0163030 | Mango | 0,05 (*) | |
0163040 | Papaja | 0,05 (*) | |
0163050 | Granaty | 3 | |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | 0,05 (*) | |
0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | 0,05 (*) | |
0163080 | Ananasy | 0,05 (*) | |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | 0,05 (*) | |
0163100 | Durian (Rościan) | 0,05 (*) | |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | 0,05 (*) | |
0163990 | Pozostałe | 0,05 (*) | |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | ||
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | ||
0211000 | (a) Ziemniaki | 0,02 | 1 |
0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,02 | |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | 0,05 (*) | |
0212020 | Słodkie ziemniaki | 10 | |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | 10 | |
0212040 | Maranta trzcinowata | 0,05 (*) | |
0212990 | Pozostałe | 0,05 (*) | |
0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | ||
0213010 | Buraki | 0,02 | 1 |
0213020 | Marchew | 0,04 | 1 |
0213030 | Seler korzeniowy | 0,04 | 0,2 |
0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | 0,02 | 1 |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | 0,02 | 0,05 (*) |
0213060 | Pasternak | 0,04 | 1 |
0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | 0,04 | 1 |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | 0,5 | 0,05 (*) |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | 0,02 | 1 |
0213100 | Brukiew | 0,02 | 0,05 (*) |
0213110 | Rzepa | 0,02 | 0,05 (*) |
0213990 | Pozostałe | 0,02 | 0,05 (*) |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | 0,01 (*) | |
0220010 | Czosnek | 0,05 (*) | |
0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | 0,1 | |
0220030 | Szalotka | 0,05 (*) | |
0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | 0,3 | |
0220990 | Pozostałe | 0,05 (*) | |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | ||
0231000 | (a) Rośliny psiankowate | ||
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | 0,6 | 1 |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | 1 | 2 |
0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | 0,6 | 1 |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | 0,6 | 0,5 |
0231990 | Pozostałe | 0,6 | 0,5 |
0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | 0,3 | |
0232010 | Ogórki | 1 | |
0232020 | Korniszon | 0,5 | |
0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | 1 | |
0232990 | Pozostałe | 0,5 | |
0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | 0,3 | 0,05 (*) |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | ||
0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | ||
0233030 | Arbuz | ||
0233990 | Pozostałe | ||
0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | 0,2 | 0,05 (*) |
0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 0,2 | 0,05 (*) |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | 0,05 (*) | |
0241000 | (a) Kapustne kwitnące | ||
0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) | 1 | |
0241020 | Kalafiory | 0,3 | |
0241990 | Pozostałe | 0,3 | |
0242000 | (b) Kapustne głowiaste | ||
0242010 | Brukselka | 0,01 (*) | |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | 2 | |
0242990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
0243000 | (c) Kapustne liściowe | 20 | |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai)) | ||
0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | ||
0243990 | Pozostałe | ||
0244000 | (d) Kalarepa | 0,01 (*) | |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | 20 | |
0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | 15 | |
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | ||
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | ||
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | ||
0251040 | Rzeżucha | ||
0251050 | Gorycznik wiosenny | ||
0251060 | Rokietta siewna , rukola (Dwurząd murowy) | ||
0251070 | Gorczyca sarepska | ||
0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | ||
0251990 | Pozostałe | ||
0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | 15 | |
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | ||
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | ||
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | ||
0252990 | Pozostałe | ||
0253000 | (c) Liście winorośli | 0,05 (*) | |
0254000 | (d) Rukiew wodna | 0,05 (*) | |
0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 0,05 (*) | |
0256000 | (f) Zioła | 15 | |
0256010 | Trybula | ||
0256020 | Szczypiorek | ||
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | ||
0256040 | Pietruszka – nać | ||
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) | ||
0256060 | Rozmaryn | ||
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | ||
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | ||
0256090 | Liście laurowe | ||
0256100 | Estragon (Hizop) | ||
0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne) | ||
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | ||
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | 0,5 | 1 |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | 0,01 (*) | 0,2 |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | 0,01 (*) | 0,2 |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0260050 | Soczewica | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0260990 | Pozostałe | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | ||
0270010 | Szparagi | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0270020 | Karczochy | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0270030 | Seler | 10 | 1,5 |
0270040 | Koper włoski | 0,01 (*) | 0,1 |
0270050 | Karczochy kuliste | 0,3 | 0,05 (*) |
0270060 | Por | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0270070 | Rabarbar | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0270990 | Pozostałe | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0280000 | (viii) Grzyby | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | ||
0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | ||
0280990 | Pozostałe | ||
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,01 (*) | 0,05 (*) |
0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | ||
0300020 | Soczewica | ||
0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | ||
0300040 | Łubin | ||
0300990 | Pozostałe | ||
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*) | |
0401000 | (i) Nasiona oleiste | ||
0401010 | Siemię lnu | 0,01 (*) | |
0401020 | Orzeszki ziemne | 0,01 (*) | |
0401030 | Mak | 0,01 (*) | |
0401040 | Ziarna sezamu | 0,01 (*) | |
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,01 (*) | |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | 0,01 (*) | |
0401070 | Ziarna soi | 0,01 (*) | |
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,01 (*) | |
0401090 | Nasiona bawełny | 0,3 | |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | 0,01 (*) | |
0401110 | Rokosz barwierski | 0,01 (*) | |
0401120 | Ogórecznik | 0,01 (*) | |
0401130 | Lnicznik właściwy | 0,01 (*) | |
0401140 | Konopie | 0,01 (*) | |
0401150 | Rącznik pospolity | 0,01 (*) | |
0401990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | 0,01 (*) | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | ||
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | ||
0402030 | Olejowiec gwinejski | ||
0402040 | Drzewo kapokowe | ||
0402990 | Pozostałe | ||
0500000 | 5. ZBOŻA | ||
0500010 | Jęczmień | 0,02 | 0,05 (*) |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | 0,02 | 0,05 (*) |
0500030 | Kukurydza | 0,02 | 0,1 |
0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | 0,02 | 0,05 (*) |
0500050 | Owies zwyczajny | 0,02 | 0,05 (*) |
0500060 | Ryż | 0,4 | 0,05 (*) |
0500070 | Żyto | 0,02 | 0,05 (*) |
0500080 | Sorgo | 0,02 | 0,05 (*) |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | 0,02 | 0,2 |
0500990 | Pozostałe | 0,02 | 0,05 (*) |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,02 (*) | |
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | 0,05 (*) | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | 0,05 (*) | |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | ||
0631000 | (a) Kwiaty | 0,05 (*) | |
0631010 | Kwiaty rumianku | ||
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | ||
0631030 | Płatki róży | ||
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) | ||
0631050 | Lipa drobnoziarnista | ||
0631990 | Pozostałe | ||
0632000 | (b) Liście | 0,05 (*) | |
0632010 | Liście truskawki | ||
0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | ||
0632990 | Pozostałe | ||
0633000 | (c) Korzenie | 1 | |
0633010 | Korzeń waleriany | ||
0633020 | Korzeń żeń-szenia | ||
0633990 | Pozostałe | ||
0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | 0,05 (*) | |
0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | 0,05 (*) | |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | 0,05 (*) | |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 0,02 (*) | 0,05 (*) |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | 0,02 (*) | |
0810000 | (i) Nasiona | 0,05 (*) | |
0810010 | Anyż | ||
0810020 | Czarnuszka siewna | ||
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | ||
0810040 | Kolendra | ||
0810050 | Kmin rzymski | ||
0810060 | Koper ogrodowy | ||
0810070 | Koper włoski | ||
0810080 | Kozieradka pospolita | ||
0810090 | Gałka muszkatałowa | ||
0810990 | Pozostałe | ||
0820000 | (ii) Owoce i jagody | 0,05 (*) | |
0820010 | Ziele angielskie | ||
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | ||
0820030 | Kminek | ||
0820040 | Kardamon malabarski | ||
0820050 | Jagody jałowca | ||
0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | ||
0820070 | Wanilia płaskolistna | ||
0820080 | Tamarynd | ||
0820990 | Pozostałe | ||
0830000 | (iii) Kora | 0,05 (*) | |
0830010 | Cynamon (Kasja) | ||
0830990 | Pozostałe | ||
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | 1 | |
0840010 | Lukrecja | ||
0840020 | Imbir | ||
0840030 | Kurkuma | ||
0840040 | Chrzan pospolity | ||
0840990 | Pozostałe | ||
0850000 | (v) Pąki | 0,05 (*) | |
0850010 | Goździki | ||
0850020 | Kapary | ||
0850990 | Pozostałe | ||
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | 0,05 (*) | |
0860010 | Szafran | ||
0860990 | Pozostałe | ||
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | 0,05 (*) | |
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | ||
0870990 | Pozostałe | ||
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 (*) | |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | 0,02 | |
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,5 | |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | 0,02 | |
0900990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*) | |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | ||
1011000 | (a) Świnie | ||
1011010 | Mięso | 0,2 | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | 0,2 | |
1011030 | Wątroba | 0,2 | |
1011040 | Nerka | 0,2 | |
1011050 | Podroby jadalne | 0,2 | |
1011990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
1012000 | (b) Bydło | ||
1012010 | Mięso | 0,2 | |
1012020 | Tłuszcz | 0,2 | |
1012030 | Wątroba | 0,2 | |
1012040 | Nerka | 0,2 | |
1012050 | Podroby jadalne | 0,2 | |
1012990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
1013000 | (c) Owce | ||
1013010 | Mięso | 0,2 | |
1013020 | Tłuszcz | 0,2 | |
1013030 | Wątroba | 0,2 | |
1013040 | Nerka | 0,2 | |
1013050 | Podroby jadalne | 0,2 | |
1013990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
1014000 | (d) Kozy | ||
1014010 | Mięso | 0,2 | |
1014020 | Tłuszcz | 0,2 | |
1014030 | Wątroba | 0,2 | |
1014040 | Nerka | 0,2 | |
1014050 | Podroby jadalne | 0,2 | |
1014990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | ||
1015010 | Mięso | 0,2 | |
1015020 | Tłuszcz | 0,2 | |
1015030 | Wątroba | 0,2 | |
1015040 | Nerka | 0,2 | |
1015050 | Podroby jadalne | 0,2 | |
1015990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | 0,01 (*) | |
1016010 | Mięso | ||
1016020 | Tłuszcz | ||
1016030 | Wątroba | ||
1016040 | Nerka | ||
1016050 | Podroby jadalne | ||
1016990 | Pozostałe | ||
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | ||
1017010 | Mięso | 0,2 | |
1017020 | Tłuszcz | 0,2 | |
1017030 | Wątroba | 0,2 | |
1017040 | Nerka | 0,2 | |
1017050 | Podroby jadalne | 0,2 | |
1017990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | 0,05 | |
1020010 | Bydło | ||
1020020 | Owce | ||
1020030 | Kozy | ||
1020040 | Konie | ||
1020990 | Pozostałe | ||
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | 0,1 | |
1030010 | Kury | ||
1030020 | Kaczki | ||
1030030 | Gęsi | ||
1030040 | Przepiórki | ||
1030990 | Pozostałe | ||
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | 0,05 (*) | |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | 0,01 (*) | |
1060000 | (vi) Ślimaki | 0,01 (*) | |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | 0,01 (*) | |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00