Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 74 str. 20
Wersja aktualna od 2013-03-17
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 74 str. 20
Wersja aktualna od 2013-03-17
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 237/2013

z dnia 15 marca 2013 r.

ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2013

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 29 ust. 1 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 stanowi, że ceny referencyjne obowiązujące w Unii mogą być ustalane corocznie według kategorii produktu dla produktów, których dotyczy zawieszenie cła na mocy art. 28 ust. 1. To samo odnosi się do produktów, których ceny – podlegając albo obowiązującemu zmniejszeniu taryfy w ramach Światowej Organizacji Handlu albo innym umowom preferencyjnym – muszą być zgodne z cenami referencyjnymi.

(2) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cena referencyjna dla produktów wymienionych w części A i B załącznika I do tego rozporządzenia jest równa cenie wycofania, ustalonej zgodnie z art. 20 ust. 1 tego rozporządzenia.

(3) Unijne ceny wycofania dla danych produktów na rok połowowy 2013 określono w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 232/2013 (2).

(4) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cenę referencyjną produktów innych niż wymienione w załącznikach I i II do tego rozporządzenia ustala się w szczególności na podstawie wyliczonej średniej wartości celnych odnotowanych na rynkach importowych lub w portach importowych w ciągu trzech lat bezpośrednio poprzedzających datę ustalenia ceny referencyjnej.

(5) Nie ma potrzeby ustalania cen referencyjnych dla produktów objętych kryteriami określonymi w art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, które są importowane z państw trzecich w niewielkich ilościach.

(6) Niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, aby umożliwić szybkie zastosowanie cen referencyjnych w roku 2013.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią komitetu powołanego rozporządzeniem (WE) nr 104/2000,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Ceny referencyjne produktów rybołówstwa na rok połowowy 2013, przewidziane zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 marca 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Zob. s. 1 niniejszego Dziennika Urzędowego.

ZAŁĄCZNIK

1. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa określonych w art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek

Wielkość (1)

Cena referencyjna

(EUR/tonę)

Patroszone z głową (1)

Ryba w całości (1)

Dodatkowy kod Taric

Ekstra, A (1)

Dodatkowy kod Taric

Ekstra, A (1)

Śledź z gatunku

Clupea harengus

ex 0302 41 00

1

F011

136

2

F012

208

3

F013

197

4a

F016

124

4b

F017

124

4c

F018

260

5

F015

231

6

F019

116

7a

F025

116

7b

F026

104

8

F027

87

Karmazyny

(Sebastes spp.)

ex 0302 89 31 i

ex 0302 89 39

1

F067

996

2

F068

996

3

F069

836

Dorsz z gatunku

Gadus morhua

ex 0302 51 10

1

F073

1 161

F083

839

2

F074

1 161

F084

839

3

F075

1 097

F085

645

4

F076

871

F086

484

5

F077

613

F087

355

Gotowane w wodzie

Świeże lub schłodzone

Dodatkowy kod Taric

Ekstra, A (1)

Dodatkowy kod Taric

Ekstra, A (1)

Krewetki północne

(Pandalus borealis)

ex 0306 26 90

1

F317

5 394

F321

1 114

2

F318

1 891

(1) Kategorie świeżości, wielkości oraz asortyment postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

2. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa określonych w art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Produkt

Dodatkowy kod Taric

Prezentacja

Cena referencyjna (EUR/tonę)

1. Karmazyny

(Sebastes spp.)

W całości:

ex 0303 89 31

ex 0303 89 39

F411

– z głową lub bez głowy

998

ex 0304 89 21

ex 0304 89 29

infoRgrafika

Filety:

F412

– z ościami („standard”)

2 011

F413

– bez ości

2 136

F414

– w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 239

2. Dorsz

(Gadus morhua, Gadus ogac oraz Gadus macrocephalus) oraz ryba z gatunku Boreogadus saida

ex 0303 63 10, ex 0303 63 30, ex 0303 63 90, ex 0303 69 10

F416

W całości, z głową lub bez głowy

1 095

ex 0304 71 90

ex 0304 79 10

infoRgrafika

Filety:

F417

– przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”)

2 451

F418

– przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

2 716

F419

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

2 574

F420

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

2 972

F421

– w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 990

ex 0304 95 25

F422

Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków

1 448

3. Czarniak

(Pollachius virens)

ex 0304 73 00

infoRgrafika

Filety:

F424

– przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”)

1 611

F425

– przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

1 739

F426

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

1 476

F427

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

1 764

F428

– w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

1 933

ex 0304 95 40

F429

Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków

976

4. Plamiak

(Melanogrammus aeglefinus)

ex 0304 72 00

infoRgrafika

Filety:

F431

– przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”)

2 241

F432

– przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

2 606

F433

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

2 537

F434

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

2 682

F435

– w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 988

5. Mintaj

(Theragra chalcogramma)

Filety:

ex 0304 75 00

F441

– przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”)

1 170

F442

– przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

1 311

6. Śledź

(Clupea harengus, Clupea pallasii)

Śledź – płaty

ex 0304 59 50

F450

– o masie ponad 80 g/sztukę

510

ex 0304 99 23

F450

– o masie ponad 80 g/sztukę

464

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00