Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2017-01-05 do 2020-02-25
Wersja archiwalna od 2017-01-05 do 2020-02-25
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 95/2013
z dnia 1 lutego 2013 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M jako dodatku paszowego dla wszystkich ryb z wyjątkiem łososiowatych (posiadacz zezwolenia Danstar Ferment AG)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2016 r., Nr 342, poz. 14)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń.
(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na nowe zastosowanie preparatu Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na nowe zastosowanie Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M jako dodatku paszowego dla wszystkich ryb, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki zootechniczne”.
(4) Stosowanie Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M zostało dopuszczone bez ograniczeń czasowych w odniesieniu do kurcząt rzeźnych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1200/2005 (2) i w odniesieniu do tuczników rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2036/2005 (3) oraz na okres dziesięciu lat w odniesieniu do łososiowatych i krewetek rozporządzeniem Komisji (WE) nr 911/2009 (4), w odniesieniu do prosiąt odsadzonych od maciory rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1120/2010 (5) i w odniesieniu do kur niosek rozporządzeniem Komisji (UE) nr 212/2011 (6).
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził w opinii z dnia 11 września 2012 r. (7), że w proponowanych warunkach stosowania Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M może korzystnie oddziaływać na rozwój wszystkich ryb, zwiększając odsetek ryb prawidłowo zbudowanych oraz ograniczając deformację kości.
(6) Ocena Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tego preparatu, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
[1] Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii „ dodatki zootechniczne” i do grupy funkcjonalnej „inne dodatki zootechniczne”, zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 lutego 2013 r.
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dz.U. L 195 z 27.7.2005, s. 6.
(3) Dz.U. L 328 z 15.12.2005, s. 13.
(4) Dz.U. L 257 z 30.9.2009, s. 10.
(5) Dz.U. L 317 z 3.12.2010, s. 12.
(6) Dz.U. L 59 z 4.3.2011, s. 1.
(7) Dziennik EFSA 2012; 10(9):2886.
Alerty
ZAŁĄCZNIK
Dodatek stosowany w żywieniu zwierząt [2]
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Inne przepisy | Data ważności zezwolenia |
Jednostki aktywności/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||
Kategoria „dodatki zootechniczne”. Grupa funkcjonalna: inne dodatki zootechniczne (korzystnie wpływające na wzrost) | |||||||||
4d1712 | Danstar Ferment AG reprezentowane przez Lallemand SAS | Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M | Skład dodatku Preparat Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M zawierający min. 1 × 1010 CFU/g dodatku Charakterystyka substancji czynnej Żywotne komórki Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M Metody analityczne (1) Oznaczanie liczby: metoda posiewu powierzchniowego przy użyciu agaru MRS (EN 15786:2009) Identyfikacja: elektroforeza w zmiennym pulsowym polu elektrycznym (PFGE) | Wszystkie ryby z wyjątkiem łososiowatych | – | 1 × 109 | – | 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania. 2. Środki bezpieczeństwa: podczas kontaktu z produktem należy chronić drogi oddechowe oraz używać okularów i rękawic ochronnych. | 22 lutego 2023 r. |
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: http://irmm.jrc.ec.europa.eu/EURLs/EURL_ feed_additives/Pages/index.aspx |
[1] Tytuł rozporządzenia w brzmieniu ustalonym przez art. 7 pkt 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji 2016/2260 z dnia 15 grudnia 2016 r. zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 226/2007, (WE) nr 1293/2008, (WE) nr 910/2009, (WE) nr 911/2009, (UE) nr 1120/2010, (UE) nr 212/2011 oraz rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 95/2013 i (UE) nr 413/2013 w odniesieniu do nazwy posiadacza zezwolenia na Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M i Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 (Dz.Urz.UE L 342 z 16.12.2016, str. 14). Zmiana weszła w życie 5 stycznia 2017 r.
[2] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 7 pkt 2 rozporządzenia wykonawczego Komisji 2016/2260 z dnia 15 grudnia 2016 r. zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 226/2007, (WE) nr 1293/2008, (WE) nr 910/2009, (WE) nr 911/2009, (UE) nr 1120/2010, (UE) nr 212/2011 oraz rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 95/2013 i (UE) nr 413/2013 w odniesieniu do nazwy posiadacza zezwolenia na Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M i Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 (Dz.Urz.UE L 342 z 16.12.2016, str. 14). Zmiana weszła w życie 5 stycznia 2017 r.