Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 33 str. 2
Wersja archiwalna od 2013-02-05 do 2014-08-17
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 33 str. 2
Wersja archiwalna od 2013-02-05 do 2014-08-17
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 91/2013

z dnia 31 stycznia 2013 r.

ustanawiające szczególne warunki mające zastosowanie do przywozu orzeszków ziemnych z Ghany i Indii, ketmii jadalnej i liści curry z Indii oraz pestek arbuza z Nigerii i zmieniające rozporządzenia Komisji (WE) nr 669/2009 i (WE) nr 1152/2009

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (1), w szczególności jego art. 53 ust. 1 lit. b) ppkt (ii),

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (2), w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W art. 53 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 przewidziano możliwość wprowadzenia odpowiednich unijnych środków nadzwyczajnych dotyczących paszy i żywności przywożonych z państwa trzeciego, w celu ochrony zdrowia ludzkiego, zdrowia zwierząt i środowiska, w przypadku gdy istniejącemu ryzyku nie można wystarczająco zapobiec za pomocą środków wprowadzonych indywidualnie przez państwa członkowskie.

(2) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniającym decyzję 2006/504/WE (3) zwiększono poziom kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów paszy i żywności niepochodzących od zwierząt.

(3) Między innymi zwiększono na okres ponad dwóch lat częstotliwość urzędowych kontroli orzeszków ziemnych z Indii pod kątem aflatoksyn, liści curry z Indii pod kątem pozostałości pestycydów, orzeszków ziemnych z Ghany pod kątem aflatoksyn i pestek arbuza z Nigerii pod kątem aflatoksyn oraz – na okres prawie dwóch lat – ketmii jadalnej z Indii pod kątem pozostałości pestycydów.

(4) Wyniki tych wzmożonych kontroli pokazują, że niezgodność z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami aflatoksyn i z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów ustanowionymi w przepisach Unii pozostaje wysoka, a kilkakrotnie odnotowano bardzo wysokie poziomy. Wyniki te stanowią dowód na to, że przywóz tej żywności i paszy stanowi ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt. Po wspomnianym okresie wzmożonych kontroli na granicach Unii nie zaobserwowano poprawy w tym zakresie. Ponadto, pomimo wyraźnego wniosku Komisji Europejskiej, od władz Indii, Nigerii i Ghany nie otrzymano konkretnego i zadowalającego planu działania mającego na celu naprawienie niedociągnięć i braków w systemach produkcji i kontroli.

(5) W celu ochrony zdrowia ludzi i zwierząt w Unii konieczne jest zapewnienie dodatkowych gwarancji w stosunku do wspomnianej żywności i paszy z Indii, Ghany i Nigerii. Wszystkim przesyłkom orzeszków ziemnych z Indii i Ghany, pestek arbuza z Nigerii oraz liści curry i ketmii jadalnej z Indii powinno zatem towarzyszyć świadectwo stwierdzające, że z produktów tych pobrano próbki i zbadano je pod kątem obecności, w zależności od przypadku, aflatoksyn lub pozostałości pestycydów oraz stwierdzono, że są one zgodne z przepisami Unii.

(6) W celu ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt zakres niniejszego rozporządzenia powinien obejmować również mieszanki paszowe i żywność wieloskładnikową o znacznej zawartości paszy i żywności objętych niniejszym rozporządzeniem.

(7) Pobieranie i analiza próbek przesyłek powinny być wykonywane zgodnie z odpowiednimi przepisami Unii. Najwyższe dopuszczalne poziomy aflatoksyn w żywności zostały ustanowione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (4), a w paszy – dyrektywą 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych (5). Maksymalne poziomy pozostałości pestycydów zostały ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającym dyrektywę Rady 91/414/EWG (6). Przepisy dotyczące pobierania i analizy próbek pod kątem kontroli aflatoksyn w żywności zostały ustanowione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiającym metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (7), a w paszy – rozporządzeniem Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiającym metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz (8). Przepisy dotyczące pobierania próbek do celów urzędowych kontroli pozostałości pestycydów zostały ustanowione dyrektywą Komisji 2002/63/WE z dnia 11 lipca 2002 r. ustanawiającą wspólnotowe metody pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni oraz uchylającą dyrektywę 79/700/EWG (9).

(8) Aby zapewnić skuteczną organizację i stopień jednolitości kontroli przywozu na poziomie unijnym, w niniejszym rozporządzeniu należy ustanowić środki, które są równoważne w stosunku do istniejących środków przewidzianych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do kontroli bezpośrednich pod kątem pozostałości pestycydów na powierzchni liści curry i ketmii jadalnej z Indii oraz w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1152/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nakładającym specjalne warunki dotyczące przywozu niektórych środków spożywczych z niektórych państw trzecich w związku z ryzykiem zanieczyszczenia aflatoksynami i uchylające decyzję 2006/504/WE (10) w odniesieniu do kontroli pod kątem aflatoksyn w orzeszkach ziemnych z Indii i Ghany i nasion arbuza z Nigerii.

(9) Ponadto w celu zapewnienia skutecznej organizacji kontroli urzędowych wyrażenie „miejsce pierwszego wprowadzenia” , o którym mowa w rozporządzeniu (WE) nr 1152/2009, należy zastąpić wyrażeniem „wyznaczone miejsce wprowadzenia”, zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 669/2009.

(10) Aby zminimalizować negatywny wpływ na wymianę handlową i umożliwić właściwym organom Indii, Ghany i Nigerii ustanowienie odpowiedniego systemu kontroli, należy przewidzieć, aby wymóg dotyczący świadectwa zdrowia odnosił się jedynie do przesyłek produktów objętych niniejszym rozporządzeniem, które opuściły państwo pochodzenia po określonej dacie. Dla ochrony zdrowia ludzi i zwierząt ważne jest, by okres ten był jak najkrótszy.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zakres

1. Niniejsze rozporządzenie stosuje się do przesyłek żywności i paszy objętych kodami CN i klasyfikacją TARIC określonymi w załączniku I:

a) orzeszki ziemne w łupinkach i łuskane oraz masło orzechowe (pasze i żywność) pochodzące lub wysyłane z Ghany;

b) ketmia jadalna (żywność, świeża) pochodząca lub wysyłana z Indii;

c) liście curry (żywność, zioła) pochodzące lub wysyłane z Indii;

d) orzeszki ziemne w łupinkach i łuskane, masło orzechowe, orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób (pasze i żywność) pochodzące lub wysyłane z Indii;

e) pestki arbuza i produkty pochodne (żywność) pochodzące lub wysyłane z Nigerii.

2. Niniejsze rozporządzenie ma również zastosowanie do mieszanek paszowych i żywności wieloskładnikowej, w których zawartość paszy i żywności, o których mowa w ust. 1, przekracza 20 %.

3. Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przesyłek żywności i paszy, o których mowa w ust. 1 i 2, które przeznaczone są dla osoby fizycznej, do indywidualnego spożycia i na własny użytek. W przypadku wątpliwości ciężar dowodu spoczywa na odbiorcy przesyłki.

Artykuł 2

Definicje

Do celów niniejszego rozporządzenia stosuje się definicje ustanowione w art. 2 i 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, art. 2 rozporządzenia (WE) nr 882/2004, art. 2 rozporządzenia (WE) nr 1152/2009 i art. 3 rozporządzenia (WE) nr 669/2009.

Do celów niniejszego rozporządzenia przesyłka odpowiada partii, o której mowa w rozporządzeniach (WE) nr 401/2006 i 152/2009 oraz dyrektywie 2002/63/WE.

Artykuł 3

Przywóz do Unii

Przesyłki żywności i paszy, o których mowa w art. 1 ust. 1 i 2, mogą być przywożone do Unii jedynie zgodnie z procedurami określonymi w niniejszym rozporządzeniu.

Artykuł 4

Wyniki pobierania i analiz próbek

1. Przesyłkom żywności i paszy, o których mowa w art. 1 ust. 1 i 2, towarzyszą wyniki pobierania i analizy próbek przeprowadzonych przez właściwe organy państwa pochodzenia lub państwa, z którego przesyłka jest wysyłana, jeżeli jest ono inne niż państwo pochodzenia, co ma na celu zapewnienie zgodności z:

a) przepisami Unii w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów aflatoksyn w odniesieniu do żywności i paszy, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. a), d) i e), w tym mieszanek paszowych i żywności wieloskładnikowej, w których zawartość takiej paszy lub żywności przekracza 20 %;

b) przepisami Unii w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w odniesieniu do żywności, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) i c), w tym żywności wieloskładnikowej, w której zawartość takiej żywności przekracza 20 %.

2. Pobieranie i analiza próbek, o których mowa w ust. 1, muszą być przeprowadzane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 401/2006 pod kątem aflatoksyn w żywności, z rozporządzeniem (WE) nr 152/2009 pod kątem aflatoksyn w paszy i z dyrektywą 2002/63/WE pod kątem pozostałości pestycydów.

Artykuł 5

Świadectwo zdrowia

1. Przesyłkom towarzyszy również świadectwo zdrowia zgodne ze wzorem określonym w załączniku II.

2. Świadectwo zdrowia jest wypełnione, podpisane i sprawdzone przez upoważnionego przedstawiciela właściwego organu państwa pochodzenia lub właściwego organu państwa, z którego przesyłka jest wysyłana, jeżeli jest ono inne niż państwo pochodzenia.

3. Świadectwo zdrowia jest sporządzane w języku urzędowym docelowego państwa członkowskiego lub w innym języku, który właściwe organy tego państwa członkowskiego zgodziły się akceptować.

4. Świadectwo zdrowia jest ważne jedynie przez cztery miesiące od daty jego wydania.

Artykuł 6

Identyfikacja

Każda przesyłka żywności i paszy, o których mowa w art. 1 ust. 1 i 2, jest oznaczona kodem identyfikacyjnym, który odpowiada kodowi identyfikacyjnemu podanemu w wynikach pobierania i analizy próbek, o których mowa w art. 4, oraz świadectwu zdrowia, o którym mowa w art. 5. Wspomniany kod identyfikacyjny umieszcza się na każdym pojedynczym worku lub innym rodzaju opakowania.

Artykuł 7

Uprzednie zgłaszanie przesyłek

1. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze lub paszowe, lub ich przedstawiciele, z wyprzedzeniem zgłaszają właściwym organom w wyznaczonym miejscu wprowadzenia planowaną datę i godzinę fizycznego przybycia przesyłek żywności i paszy, o których mowa w art. 1 ust. 1 i ust. 2, jak również rodzaj przesyłki.

2. W celu uprzedniego zgłoszenia wspomniane podmioty wypełniają część I wspólnotowego dokumentu wejścia (CED) i przekazują ten dokument właściwemu organowi w wyznaczonym miejscu wprowadzenia przynajmniej na jeden dzień roboczy przed fizycznym przybyciem przesyłki.

3. W celu wypełnienia CED w zastosowaniu niniejszego rozporządzenia podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze lub paszowe uwzględniają:

a) w odniesieniu do żywności, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) i c) niniejszego rozporządzenia, w tym żywności wieloskładnikowej, w której zawartość takiej żywności przekracza 20 %, wskazówki dotyczące CED określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 669/2009;

b) w odniesieniu do żywności i paszy, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. a), d) i e) niniejszego rozporządzenia, w tym mieszanek paszowych i żywności wieloskładnikowej, w których zawartość takiej paszy lub żywności przekracza 20 %, wskazówki dotyczące CED określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1152/2009.

Artykuł 8

Kontrole urzędowe

1. Właściwy organ w wyznaczonym miejscu wprowadzenia przeprowadza kontrole dokumentów dotyczących każdej przesyłki żywności i paszy, o których mowa w art. 1 ust. 1 i 2 w celu sprawdzenia zgodności z wymogami określonymi w art. 4 i 5.

2. Kontrole identyfikacyjne i bezpośrednie żywności, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. a), d) i e) oraz odnośnej żywności wieloskładnikowej, o której mowa w art. 1 ust. 2 niniejszego rozporządzenia, przeprowadzane są zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1152/2009, z częstotliwością określoną w załączniku I do niniejszego rozporządzenia. Przepisy art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1152/2009 mają zastosowanie do kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich paszy, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. a), d) i e) oraz odnośnych mieszanek paszowych, o których mowa w art. 1 ust. 2 niniejszego rozporządzenia, przy czym próbki do analizy zanieczyszczenia aflatoksyną B1 pobierane są zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 152/2009, z częstotliwością określoną w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

3. Kontrole identyfikacyjne i bezpośrednie żywności, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) i c) oraz odnośnej żywności wieloskładnikowej, o której mowa w art. 1 ust. 2 niniejszego rozporządzenia, przeprowadzane są zgodnie z art. 8, 9 i 19 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, z częstotliwością określoną w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

4. Po ukończeniu kontroli właściwe organy:

a) wypełniają odpowiednie pozycje w części II CED;

b) dołączają wyniki pobierania i analizy próbek, przeprowadzanych zgodnie z ust. 2 i 3 niniejszego artykułu;

c) nadają i wpisują numer referencyjny CED na wspólnotowym dokumencie wejścia;

d) opatrują stemplem i podpisują CED;

e) sporządzają oraz zachowują kopię podpisanego i opatrzonego stemplem CED.

5. Oryginały CED i świadectwa zdrowia z dołączonymi wynikami pobierania i analizy próbek towarzyszą przesyłce podczas transportu aż do momentu dopuszczenia jej do swobodnego obrotu. W odniesieniu do żywności, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) i c), w przypadku zezwolenia na dalszy transport przesyłki w oczekiwaniu na wyniki kontroli bezpośrednich, w tym celu wydaje się poświadczoną kopię oryginału CED.

Artykuł 9

Podział przesyłki

1. Przesyłek nie można dzielić do czasu zakończenia kontroli urzędowych i wypełnienia CED w całości przez właściwe organy zgodnie z art. 8.

2. W przypadku późniejszego podziału przesyłki, do czasu dopuszczenia przesyłki do swobodnego obrotu, każdej jej partii podczas transportu towarzyszy poświadczona kopia CED.

Artykuł 10

Dopuszczenie do swobodnego obrotu

Dopuszczenie przesyłek do swobodnego obrotu jest możliwe pod warunkiem że podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze lub paszowe, lub jego przedstawiciel, przedłoży organom celnym CED należycie wypełniony przez właściwy organ po przeprowadzeniu wszystkich kontroli urzędowych i po uzyskaniu korzystnych wyników kontroli bezpośrednich, o ile takie kontrole są wymagane.

Artykuł 11

Niezgodność z wymogami

Jeżeli podczas kontroli urzędowych stwierdzona zostanie niezgodność z wymogami właściwych przepisów Unii, odpowiedzialny urzędnik właściwego organu wypełnia część III CED i podejmowane jest działanie na mocy art. 19, 20 i 21 rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

Artykuł 12

Sprawozdania

Co trzy miesiące państwa członkowskie przedkładają Komisji sprawozdanie ze wszystkich wyników analitycznych w ramach kontroli urzędowych przesyłek produktów zgodnie z niniejszym rozporządzeniem. Sprawozdanie to przedkładane jest w miesiącu następującym po zakończeniu każdego kwartału.

Sprawozdanie zawiera następujące informacje:

– liczbę przywiezionych przesyłek;

– liczbę przesyłek, z których pobrano próbki do analizy;

– wyniki kontroli przewidzianych w art. 8 ust. 2 i 3.

Artykuł 13

Koszty

Wszelkie koszty poniesione w wyniku kontroli urzędowych, w tym koszty pobierania próbek, analizy, magazynowania i wszelkich środków zastosowanych w następstwie niezgodności z wymogami, ponoszą podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze lub paszowe.

Artykuł 14

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 669/2009

W rozporządzeniu (WE) nr 669/2009 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 15

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1152/2009

W rozporządzeniu (WE) nr 1152/2009 wprowadza się następujące zmiany:

1. w art. 2 skreśla się lit. b) w brzmieniu:

„b) „miejsce pierwszego wprowadzenia” oznacza miejsce, przez które przesyłkę po raz pierwszy fizycznie wprowadzono do Wspólnoty”

i zastępuje literą b) w brzmieniu:

„b) wyznaczone miejsce wprowadzenia: oznacza miejsce wprowadzenia zgodnie z definicją w art. 3 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 669/2009.”;

2. w art. 5 akapit pierwszy i drugi, art. 7 ust. 2 i 3 oraz w załączniku II, sekcja „Uwagi ogólne”, rubryka I.4, rubryka I.9, rubryka II.5, rubryka II.6, rubryka II.8, rubryka II.9 i rubryka III.1, wyrażenie „miejsce pierwszego wprowadzenia” zastępuje się wyrażeniem „wyznaczone miejsce wprowadzenia” .

Artykuł 16

Środki przejściowe

Na zasadzie odstępstwa od art. 4 ust. 1 i art. 5 ust. 1 państwa członkowskie zezwalają na przywóz przesyłek paszy i żywności, o których mowa w art. 1 ust. 1 i 2, które opuściły państwo pochodzenia przed dniem 18 lutego 2013 r. bez dołączania do nich świadectwa zdrowia oraz wyników pobierania i analizy próbek.

Artykuł 17

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 18 lutego 2013 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 31 stycznia 2013 r.

ZAŁĄCZNIK I

Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające środkom przewidzianym w niniejszym rozporządzeniu:

Pasze i żywność

(zamierzone przeznaczenie)

Kod CN (1)

Podpo­ zycja TARIC

Państwo po­chodzenia

Zagrożenie

Częstotliwość kontroli bezpośre­dnich i identyfi­kacyjnych (%) przy przywozie

– Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 41 00

Ghana (GH)

Aflatoksyny

50

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 42 00

– Masło orzechowe

– 2008 11 10

(Pasze i żywność)

Ketmia jadalna

ex 0709 99 90

20

Indie (IN)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielo­pozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (2)

20

(Żywność – świeża)

Liście curry

(Bergera/Murraya koenigii)

ex 1211 90 86

10

Indie (IN)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielo­pozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości (3)

20

(Żywność – zioła)

– Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 41 00

Indie (IN)

Aflatoksyny

20

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 42 00

– Masło orzechowe

– 2008 11 10

– Orzeszki ziemne

przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

– 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)

Pestki arbuza (egusi, Citrullus lanatus) i produkty pochodne

ex 1207 70 00;

10

Nigeria (NG)

Aflatoksyny

50

ex 1106 30 90;

30

ex 2008 99 99;

50

(Żywność)

(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony „ex”.

(2) Poświadczenie przez państwo pochodzenia oraz kontrola przy przywozie przez państwa członkowskie w celu zapewnienia zgodności z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 w szczególności pod kątem pozostałości: acefatu, metamidofosu, triazofosu, endosulfanu, monokrotofosu, metomylu, tiodikarbu, diafentiuronu, tiametoksamu, fipronilu, oksamylu, acetamiprydu, indoksakarbu, mandipropamidu.

(3) Poświadczenie przez państwo pochodzenia oraz kontrola przy przywozie przez państwa członkowskie w celu zapewnienia zgodności z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005, w szczególności pod kątem pozostałości: triazofosu, oksydemetonu metylowego, chloropiryfosu, acetamiprydu, tiametoksamu, klotianidyny, metamidofosu, acefatu, propargitu, monokrotofosu.

ZAŁĄCZNIK II

Dokument w formacie PDF

ZAŁĄCZNIK III

W rozporządzeniu (WE) nr 669/2009 wprowadza się następujące zmiany:

1. w załączniku I skreśla się następujące pozycje:

„ – Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 41 00

Ghana (GH)

Aflatoksyny

50”

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 42 00

– Masło orzechowe

– 2008 11 10

(Pasze i żywność)

„ Liście curry (Bergera/Murraya koenigii)

ex 1211 90 86

10

Indie (IN)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielo­pozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(5)

50”

(Żywność – świeże zioła)

„ – Orzeszki ziemne w łupinkach

– 1202 41 00

Indie (IN)

Aflatoksyny

20”

– Orzeszki ziemne łuskane

– 1202 42 00

– Masło orzechowe

– 2008 11 10

– Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

– 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)

„ Ketmia jadalna

ex 0709 99 90

20

Indie (IN)

Pozostałości pestycydów badane metodami wielo­pozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(2)

50”

(Żywność – świeża)

„Pestki arbuza (egusi, Citrullus lanatus) i produkty pochodne

ex 1207 70 00;

10

Nigeria (NG)

Aflatoksyny

50”

ex 1106 30 90;

30

ex 2008 99 99

50

(Żywność)

2. w załączniku I skreśla się przypis (2) w brzmieniu:

(2) W szczególności pozostałości: acefatu, metamidofosu, triazofosu, endosulfanu, monokrotofosu, metomylu, tiodikarbu, diafentiuronu, tiametoksamu, fipronilu, oksamylu, acetamiprydu, indoksakarbu, mandipropamidu.”;

3. w załączniku I skreśla się przypis (5) w brzmieniu:

(5) W szczególności pozostałości: triazofosu, oksydemetonu metylowego, chloropiryfosu, acetamiprydu, tiametoksamu, klotianidyny, metamidofosu, acefatu, propargitu, monokrotofosu.”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00