ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 35/2013
z dnia 18 stycznia 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny zostały określone w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dimetomorfu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną dimetomorf na powierzchni kapustnych liściowych, endywii, rzeżuchy i gorycznika wiosennego złożono wniosek, na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.
(3) W odniesieniu do indoksakarbu złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku truskawek, malin, kapusty pekińskiej, roszponki warzywnej, endywii, cykorii warzywnej, fasoli w strąkach, karczochów, kopru włoskiego, rabarbaru i ziaren soi. W odniesieniu do pyraklostrobiny złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku kapustnych liściowych, kukurydzy cukrowej, kukurydzy, prosa zwyczajnego i sorgo. W odniesieniu do trifloksystrobiny złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku dymki i karczochów kulistych.
(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania dimetomorfu na powierzchni kapustnych kwitnących, kapusty głowiastej, sałaty, selera, czosnku, cebuli i szalotki. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie dimetomorfu w przypadku takich upraw w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie skutkuje poziomami pozostałości przekraczającymi NDP określone w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005, a więc konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.
(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej „Urząd” ) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.
(7) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania dimetomorfu na powierzchni kapustnych kwitnących przedstawione dane są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP wyłącznie w przypadku brokułów. W odniesieniu do stosowania indoksakarbu na powierzchni endywii i ziaren soi przedstawione dane nie wskazują na konieczność zmiany istniejących NDP. W przypadku cykorii warzywnej przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP. W odniesieniu do stosowania pyraklostrobiny na powierzchni kukurydzy cukrowej przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP.
(8) W odniesieniu do stosowania dimetomorfu na powierzchni rzeżuchy i gorycznika wiosennego zmiana NDP nie jest konieczna, ponieważ NDP określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 są identyczne z określonymi we wniosku. W odniesieniu do stosowania pyraklostrobiny na powierzchni kukurydzy, prosa i sorgo zmiana NDP nie jest konieczna, ponieważ NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 są identyczne z określonymi we wniosku.
(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na wymienione substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).
(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2013 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:
„Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for dimethomorph in several vegetable crops” („Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dimetomorfu w szeregu upraw warzywnych”). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2845 [35 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2845.
„ Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for indoxacarb in various crops” („Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP indoksakarbu w różnych uprawach”). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2833 [33 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2833. „Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for pyraclostrobin in leafy brassica and various cereals” („Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP pyraklostrobiny w kapustnych liściowych i różnych zbożach” ). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2606. [36 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2606.
„ Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for trifloxystrobin in spring onions and globe artichokes” („Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP trifloksystrobiny w dymce i karczochach kulistych” ). EFSA Journal 2012; 10(9):2873 [25 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2873.
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
(1) w załączniku II kolumny dotyczące indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny otrzymują brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) |
|
|
|
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |||
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | 0,02 (*) | 0,3 | |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | 1 | ||
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | 2 | ||
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | 1 | ||
0110040 | Limy (Limonki) | 1 | ||
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | 1 | ||
0110990 | Pozostałe | 1 | ||
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
0120010 | Migdały | 0,02 (*) | ||
0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,02 (*) | ||
0120030 | Orzechy nerkowca | 0,02 (*) | ||
0120040 | Kasztany jadalne | 0,02 (*) | ||
0120050 | Orzechy kokosowe | 0,02 (*) | ||
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | 0,02 (*) | ||
0120070 | Orzechy makadamia | 0,02 (*) | ||
0120080 | Orzeszki pekan | 0,02 (*) | ||
0120090 | Orzeszki sosnowe | 0,02 (*) | ||
0120100 | Pistacje | 1 | ||
0120110 | Orzechy włoskie | 0,02 (*) | ||
0120990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 0,3 | 0,5 | |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | 0,5 | ||
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | 0,3 | ||
0130030 | Pigwy | 0,3 | ||
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | 0,3 | (**) | |
0130050 | Nieśplik japoński | 0,3 | (**) | |
0130990 | Pozostałe | 0,3 | ||
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 1 | ||
0140010 | Morele | 0,2 | 1 | |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia ) | 2 | 1 | |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | 0,2 | 1 | |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | 0,5 | 0,2 | |
0140990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |||
0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 2 | 5 | |
0151010 | Winogrona stołowe | 1 | ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | 2 | ||
0152000 | (b) Truskawki | 0,6 | 1 | 0,5 |
0153000 | (c) Owoce leśne | 2 | 0,02 (*) | |
0153010 | Jeżyny | 0,5 | ||
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | 0,02 (*) | ||
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | 0,6 | ||
0153990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | 1 | 3 | |
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne ) | 2 | ||
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | 0,02 (*) | ||
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | 1 | ||
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | 1 | ||
0154050 | Róża dzika | (**) | ||
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | (**) | ||
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | (**) | ||
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | (**) | ||
0154990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0160000 | (vi) Owoce różne | |||
0161000 | (a) Z jadalną skórką | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0161010 | Daktyle | 0,02 (*) | ||
0161020 | Figi | 0,02 (*) | ||
0161030 | Oliwki stołowe | 0,3 | ||
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | 0,02 (*) | ||
0161050 | Karambola (Bilimbi) | (**) | ||
0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | (**) | ||
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska ) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora), ) | (**) | ||
0161990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0162010 | Kiwi | 0,02 (*) | ||
0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | 0,02 (*) | ||
0162030 | Owoce męczennicy | 4 | ||
0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | (**) | ||
0162050 | Caimito | (**) | ||
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | (**) | ||
0162990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |||
0163010 | Awokado | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | 0,2 | 0,02 (*) | 0,05 |
0163030 | Mango | 0,02 (*) | 0,05 | 0,5 |
0163040 | Papaja | 0,02 (*) | 0,05 | 1 |
0163050 | Granaty | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | (**) |
0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | (**) |
0163080 | Ananasy | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | (**) |
0163100 | Durian (Rościan) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | (**) |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | 0,02 (*) | 0,02 (*) | (**) |
0163990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | |||
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |||
0211000 | (a) Ziemniaki | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | |||
0212020 | Słodkie ziemniaki | |||
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |||
0212040 | Maranta trzcinowata | (**) | ||
0212990 | Pozostałe | |||
0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |||
0213010 | Buraki | 0,02 (*) | 0,1 | 0,02 (*) |
0213020 | Marchew | 0,02 (*) | 0,1 | 0,05 |
0213030 | Seler korzeniowy | 0,02 (*) | 0,3 | 0,02 (*) |
0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki ) | 0,02 (*) | 0,3 | 0,02 (*) |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0213060 | Pasternak | 0,02 (*) | 0,3 | 0,04 |
0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | 0,02 (*) | 0,1 | 0,04 |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | 0,2 | 0,2 | 0,02 (*) |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | 0,02 (*) | 0,1 | 0,04 |
0213100 | Brukiew | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,04 |
0213110 | Rzepa | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,04 |
0213990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | 0,02 (*) | ||
0220010 | Czosnek | 0,2 | 0,02 (*) | |
0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | 0,2 | 0,02 (*) | |
0220030 | Szalotka | 0,2 | 0,02 (*) | |
0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | 1,5 | 0,1 | |
0220990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |||
0231000 | (a) Rośliny psiankowate | |||
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | 0,5 | 0,3 | 0,5 |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | 0,3 | 0,5 | 0,3 |
0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | 0,5 | 0,3 | 0,3 |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0231990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | 0,5 | 0,2 | |
0232010 | Ogórki | 0,3 | ||
0232020 | Korniszon | 0,5 | ||
0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | 0,5 | ||
0232990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | 0,5 | 0,5 | |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty) ) | 0,3 | ||
0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | 0,2 | ||
0233030 | Arbuz | 0,2 | ||
0233990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |||
0241000 | (a) Kapustne kwitnące | 0,3 | 0,1 | |
0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska ) | 0,05 | ||
0241020 | Kalafiory | 0,05 | ||
0241990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0242000 | (b) Kapustne głowiaste | |||
0242010 | Brukselka | 0,1 | 0,2 | 0,5 |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | 3 | 0,2 | 0,3 |
0242990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0243000 | (c) Kapustne liściowe | 1,5 | 3 | |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai) ) | 3 | ||
0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | 0,2 | ||
0243990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0244000 | (d) Kalarepa | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,5 |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |||
0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |||
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | 30 | 10 | 0,02 (*) |
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | 2 | 2 | 10 |
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | 2 | 2 | 10 |
0251040 | Rzeżucha | 0,02 (*) | 2 | 0,02 (*) |
0251050 | Gorycznik wiosenny | 0,02 (*) | 2 | (**) |
0251060 | Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) | 0,02 (*) | 2 | 0,02 (*) |
0251070 | Gorczyca sarepska | 0,02 (*) | 2 | (**) |
0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | 1 | 2 | 0,02 (*) |
0251990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 2 | 0,02 (*) |
0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | 0,02 (*) | ||
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | 2 | 0,5 | |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | 0,02 (*) | 2 | (**) |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | 0,02 (*) | 0,5 | |
0252990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,5 | |
0253000 | (c) Liście winorośli | 2 | 0,02 (*) | (**) |
0254000 | (d) Rukiew wodna | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0256000 | (f) Zioła | 2 | 10 | |
0256010 | Trybula | 2 | ||
0256020 | Szczypiorek | 2 | ||
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | 2 | ||
0256040 | Pietruszka – nać | 2 | ||
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy ) | 2 | (**) | |
0256060 | Rozmaryn | 2 | (**) | |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | 2 | (**) | |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | 15 | (**) | |
0256090 | Liście laurowe | 2 | (**) | |
0256100 | Estragon (Hizop) | 2 | (**) | |
0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne ) | 2 | ||
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | 0,02 (*) | ||
0260010 | Fasola (w strąkach ) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | 0,3 | 0,5 | |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0260050 | Soczewica | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0260990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |||
0270010 | Szparagi | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0270020 | Karczochy | 3 | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0270030 | Seler | 2 | 0,02 (*) | 1 |
0270040 | Koper włoski | 3 | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0270050 | Karczochy kuliste | 0,1 | 2 | 0,2 |
0270060 | Por | 0,02 (*) | 0,5 | 0,2 |
0270070 | Rabarbar | 3 | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0270080 | Pędy bambusa | 0,02 (*) | 0,02 (*) | (**) |
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | (**) |
0270990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0280000 | (viii) Grzyby | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | |||
0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |||
0280990 | Pozostałe | |||
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | 0,02 (*) | 0,02 (*) | (**) |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,3 | 0,02 (*) | |
0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | 0,1 | ||
0300020 | Soczewica | 0,02 (*) | ||
0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | 0,02 (*) | ||
0300040 | Łubin | 0,02 (*) | ||
0300990 | Pozostałe | 0,02 (*) | ||
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | |||
0401000 | (i) Nasiona oleiste | 0,05 (*) | ||
0401010 | Siemię lnu | 0,05 (*) | 0,2 | |
0401020 | Orzeszki ziemne | 0,05 (*) | 0,04 | |
0401030 | Mak | 0,05 (*) | 0,2 | |
0401040 | Ziarna sezamu | 0,05 (*) | 0,2 | |
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,05 (*) | 0,3 | |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | 0,05 (*) | 0,2 | |
0401070 | Ziarna soi | 0,5 | 0,02 (*) | |
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,05 (*) | 0,2 | |
0401090 | Nasiona bawełny | 0,05 (*) | 0,3 | |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
0401110 | Rokosz barwierski | 0,05 (*) | 0,2 | (**) |
0401120 | Ogórecznik | 0,05 (*) | 0,2 | (**) |
0401130 | Lnicznik właściwy | 0,05 (*) | 0,2 | (**) |
0401140 | Konopie | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
0401150 | Rącznik pospolity | 0,05 (*) | 0,2 | (**) |
0401990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 0,3 | ||
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | (**) | ||
0402030 | Olejowiec gwinejski | (**) | ||
0402040 | Drzewo kapokowe | (**) | ||
0402990 | Pozostałe | 0,05 (*) | ||
0500000 | 5. ZBOŻA | 0,02 (*) | ||
0500010 | Jęczmień | 0,3 | 0,3 | |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa ) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0500030 | Kukurydza | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0500050 | Owies zwyczajny | 0,3 | 0,02 (*) | |
0500060 | Ryż | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0500070 | Żyto | 0,1 | 0,05 | |
0500080 | Sorgo | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto ) | 0,1 | 0,05 | |
0500990 | Pozostałe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,05 (*) | ||
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | 0,05 (*) | 0,2 | (**) |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | 10 | 0,05 (*) | (**) |
0631000 | (a) Kwiaty | (**) | ||
0631010 | Kwiaty rumianku | (**) | ||
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | (**) | ||
0631030 | Płatki róży | (**) | ||
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra). ) | (**) | ||
0631050 | Lipa drobnoziarnista | (**) | ||
0631990 | Pozostałe | (**) | ||
0632000 | (b) Liście | (**) | ||
0632010 | Liście truskawki | (**) | ||
0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | (**) | ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | (**) | ||
0632990 | Pozostałe | (**) | ||
0633000 | (c) Korzenie | (**) | ||
0633010 | Korzeń waleriany | (**) | ||
0633020 | Korzeń żeń-szenia | (**) | ||
0633990 | Pozostałe | (**) | ||
0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | (**) | ||
0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | (**) |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | (**) |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 0,05 (*) | 10 | 30 |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | 0,05 (*) | 0,05 (*) | (**) |
0810000 | (i) Nasiona | (**) | ||
0810010 | Anyż | (**) | ||
0810020 | Czarnuszka siewna | (**) | ||
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | (**) | ||
0810040 | Kolendra | (**) | ||
0810050 | Kmin rzymski | (**) | ||
0810060 | Koper ogrodowy | (**) | ||
0810070 | Koper włoski | (**) | ||
0810080 | Kozieradka pospolita | (**) | ||
0810090 | Gałka muszkatałowa | (**) | ||
0810990 | Pozostałe | (**) | ||
0820000 | (ii) Owoce i jagody | (**) | ||
0820010 | Ziele angielskie | (**) | ||
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | (**) | ||
0820030 | Kminek | (**) | ||
0820040 | Kardamon malabarski | (**) | ||
0820050 | Jagody jałowca | (**) | ||
0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | (**) | ||
0820070 | Wanilia płaskolistna | (**) | ||
0820080 | Tamarynd | (**) | ||
0820990 | Pozostałe | (**) | ||
0830000 | (iii) Kora | (**) | ||
0830010 | Cynamon (Kasja) | (**) | ||
0830990 | Pozostałe | (**) | ||
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | (**) | ||
0840010 | Lukrecja | (**) | ||
0840020 | Imbir | (**) | ||
0840030 | Kurkuma | (**) | ||
0840040 | Chrzan pospolity | (**) | ||
0840990 | Pozostałe | (**) | ||
0850000 | (v) Pąki | (**) | ||
0850010 | Goździki | (**) | ||
0850020 | Kapary | (**) | ||
0850990 | Pozostałe | (**) | ||
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | (**) | ||
0860010 | Szafran | (**) | ||
0860990 | Pozostałe | (**) | ||
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | (**) | ||
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | (**) | ||
0870990 | Pozostałe | (**) | ||
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,02 (*) | (**) | |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | 0,1 | (**) | |
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,02 (*) | (**) | |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | 0,02 (*) | (**) | |
0900990 | Pozostałe | 0,02 (*) | (**) | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | |||
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | 0,05 (*) | 0,04 (*) | |
1011000 | (a) Świnie | |||
1011010 | Mięso | 2 | ||
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | 2 | ||
1011030 | Wątroba | 0,05 | ||
1011040 | Nerka | 0,05 | ||
1011050 | Podroby jadalne | 0,05 | ||
1011990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||
1012000 | (b) Bydło | |||
1012010 | Mięso | 2 | ||
1012020 | Tłuszcz | 2 | ||
1012030 | Wątroba | 0,05 | ||
1012040 | Nerka | 0,05 | ||
1012050 | Podroby jadalne | 0,05 | ||
1012990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||
1013000 | (c) Owce | |||
1013010 | Mięso | 2 | ||
1013020 | Tłuszcz | 2 | ||
1013030 | Wątroba | 0,05 | ||
1013040 | Nerka | 0,05 | ||
1013050 | Podroby jadalne | 0,05 | ||
1013990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||
1014000 | (d) Kozy | |||
1014010 | Mięso | 2 | ||
1014020 | Tłuszcz | 2 | ||
1014030 | Wątroba | 0,05 | ||
1014040 | Nerka | 0,05 | ||
1014050 | Podroby jadalne | 0,05 | ||
1014990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | (**) | ||
1015010 | Mięso | 2 | (**) | |
1015020 | Tłuszcz | 2 | (**) | |
1015030 | Wątroba | 0,05 | (**) | |
1015040 | Nerka | 0,05 | (**) | |
1015050 | Podroby jadalne | 0,05 | (**) | |
1015990 | Pozostałe | 0,01 (*) | (**) | |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |||
1016010 | Mięso | 0,3 | ||
1016020 | Tłuszcz | 0,3 | ||
1016030 | Wątroba | 0,01 (*) | ||
1016040 | Nerka | 0,01 (*) | ||
1016050 | Podroby jadalne | 0,01 (*) | ||
1016990 | Pozostałe | 0,01 (*) | ||
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | (**) | ||
1017010 | Mięso | 2 | (**) | |
1017020 | Tłuszcz | 2 | (**) | |
1017030 | Wątroba | 0,05 | (**) | |
1017040 | Nerka | 0,05 | (**) | |
1017050 | Podroby jadalne | 0,05 | (**) | |
1017990 | Pozostałe | 0,01 (*) | (**) | |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | 0,1 | 0,01 (*) | 0,02 (*) |
1020010 | Bydło | |||
1020020 | Owce | |||
1020030 | Kozy | |||
1020040 | Konie | |||
1020990 | Pozostałe | |||
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | 0,02 | 0,05 (*) | 0,04 (*) |
1030010 | Kury | |||
1030020 | Kaczki | (**) | ||
1030030 | Gęsi | (**) | ||
1030040 | Przepiórki | (**) | ||
1030990 | Pozostałe | (**) | ||
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | 0,02 | 0,05 (*) | (**) |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | 0,02 | 0,05 (*) | (**) |
1060000 | (vi) Ślimaki | 0,02 | 0,05 (*) | (**) |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | 0,02 | 0,05 (*) | (**) |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B. (F) = Rozpuszczalny w tłuszczach | ||||
Trifloksystrobina (F) | ||||
Trifloksystrobiny – kod 1000000: Suma trifloksystrobiny i jej metabolitu (E,E)-metoksyimino-{2-[1-(3-trifluorometylo-fenylo)-etylideneamino-oksymetylo]-fenylo}-kwasu octowego (CGA 321113)” |
(2) w części A załącznika III kolumna dotycząca dimetomorfu otrzymuje brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Dimetomorf |
(1) | (2) | (3) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | 0,05 (*) |
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | 0,8 |
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | 0,05 (*) |
0110040 | Limy (Limonki) | 0,05 (*) |
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | 0,05 (*) |
0110990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,05 (*) |
0120010 | Migdały | |
0120020 | Orzechy brazylijskie | |
0120030 | Orzechy nerkowca | |
0120040 | Kasztany jadalne | |
0120050 | Orzechy kokosowe | |
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |
0120070 | Orzechy makadamia | |
0120080 | Orzeszki pekan | |
0120090 | Orzeszki sosnowe | |
0120100 | Pistacje | |
0120110 | Orzechy włoskie | |
0120990 | Pozostałe | |
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 0,05 (*) |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | |
0130030 | Pigwy | |
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | |
0130050 | Nieśplik japoński | |
0130990 | Pozostałe | |
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 0,05 (*) |
0140010 | Morele | |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia ) | |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | |
0140990 | Pozostałe | |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |
0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 3 |
0151010 | Winogrona stołowe | |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
0152000 | (b) Truskawki | 0,7 |
0153000 | (c) Owoce leśne | 0,05 (*) |
0153010 | Jeżyny | |
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | |
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | |
0153990 | Pozostałe | |
0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | 0,05 (*) |
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne ) | |
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | |
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | |
0154050 | Róża dzika | |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |
0154990 | Pozostałe | |
0160000 | (vi) Owoce różne | 0,05 (*) |
0161000 | (a) Z jadalną skórką | |
0161010 | Daktyle | |
0161020 | Figi | |
0161030 | Oliwki stołowe | |
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | |
0161050 | Karambola (Bilimbi) | |
0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | |
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska ) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora), ) | |
0161990 | Pozostałe | |
0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | |
0162010 | Kiwi | |
0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | |
0162030 | Owoce męczennicy | |
0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | |
0162050 | Caimito | |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | |
0162990 | Pozostałe | |
0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
0163010 | Awokado | |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |
0163030 | Mango | |
0163040 | Papaja | |
0163050 | Granaty | |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | |
0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |
0163080 | Ananasy | |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |
0163100 | Durian (Rościan) | |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |
0163990 | Pozostałe | |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | |
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0211000 | (a) Ziemniaki | 0,5 |
0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,05 (*) |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | |
0212020 | Słodkie ziemniaki | |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |
0212040 | Maranta trzcinowata | |
0212990 | Pozostałe | |
0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
0213010 | Buraki | 0,05 (*) |
0213020 | Marchew | 0,05 (*) |
0213030 | Seler korzeniowy | 0,05 (*) |
0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki ) | 0,05 (*) |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | 0,05 (*) |
0213060 | Pasternak | 0,05 (*) |
0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | 0,05 (*) |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | 1 |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | 0,05 (*) |
0213100 | Brukiew | 0,05 (*) |
0213110 | Rzepa | 0,05 (*) |
0213990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
0220010 | Czosnek | 0,6 |
0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | 0,6 |
0220030 | Szalotka | 0,6 |
0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | 0,3 |
0220990 | Pozostałe | 0,1 |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
0231000 | (a) Rośliny psiankowate | |
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | 1 |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | 0,5 |
0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | 0,3 |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | 0,05 (*) |
0231990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | 1 |
0232010 | Ogórki | |
0232020 | Korniszon | |
0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | |
0232990 | Pozostałe | |
0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty) ) | 1 |
0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | 0,05 (*) |
0233030 | Arbuz | 0,05 (*) |
0233990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | 0,05 (*) |
0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 0,05 (*) |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |
0241000 | (a) Kapustne kwitnące | |
0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska ) | 5 |
0241020 | Kalafiory | 0,05 (*) |
0241990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0242000 | (b) Kapustne głowiaste | |
0242010 | Brukselka | 0,05 (*) |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | 6 |
0242990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0243000 | (c) Kapustne liściowe | 3 |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai) ) | |
0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |
0243990 | Pozostałe | |
0244000 | (d) Kalarepa | 0,05 (*) |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | 10 |
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | 15 |
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | 6 |
0251040 | Rzeżucha | 10 |
0251050 | Gorycznik wiosenny | 10 |
0251060 | Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) | 10 |
0251070 | Gorczyca sarepska | 10 |
0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | 10 |
0251990 | Pozostałe | 1 |
0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | |
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | 1 |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | 1 |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | 1 |
0252990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0253000 | (c) Liście winorośli | 10 |
0254000 | (d) Rukiew wodna | 10 |
0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 10 |
0256000 | (f) Zioła | 10 |
0256010 | Trybula | |
0256020 | Szczypiorek | |
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | |
0256040 | Pietruszka – nać | |
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy ) | |
0256060 | Rozmaryn | |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | |
0256090 | Liście laurowe | |
0256100 | Estragon (Hizop) | |
0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne ) | |
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
0260010 | Fasola (w strąkach ) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | 0,05 (*) |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | 0,05 (*) |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | 0,05 (*) |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | 0,1 |
0260050 | Soczewica | 0,05 (*) |
0260990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
0270010 | Szparagi | 0,05 (*) |
0270020 | Karczochy | 0,05 (*) |
0270030 | Seler | 15 |
0270040 | Koper włoski | 0,05 (*) |
0270050 | Karczochy kuliste | 2 |
0270060 | Por | 1,5 |
0270070 | Rabarbar | 0,05 (*) |
0270080 | Pędy bambusa | 0,05 (*) |
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,05 (*) |
0270990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0280000 | (viii) Grzyby | 0,05 (*) |
0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | |
0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |
0280990 | Pozostałe | |
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | 0,05 (*) |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,05 (*) |
0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | |
0300020 | Soczewica | |
0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | |
0300040 | Łubin | |
0300990 | Pozostałe | |
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*) |
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |
0401010 | Siemię lnu | |
0401020 | Orzeszki ziemne | |
0401030 | Mak | |
0401040 | Ziarna sezamu | |
0401050 | Ziarna słonecznika | |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |
0401070 | Ziarna soi | |
0401080 | Nasiona gorczycy | |
0401090 | Nasiona bawełny | |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |
0401110 | Rokosz barwierski | |
0401120 | Ogórecznik | |
0401130 | Lnicznik właściwy | |
0401140 | Konopie | |
0401150 | Rącznik pospolity | |
0401990 | Pozostałe | |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |
0402030 | Olejowiec gwinejski | |
0402040 | Drzewo kapokowe | |
0402990 | Pozostałe | |
0500000 | 5. ZBOŻA | 0,05 (*) |
0500010 | Jęczmień | |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa ) | |
0500030 | Kukurydza | |
0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | |
0500050 | Owies zwyczajny | |
0500060 | Ryż | |
0500070 | Żyto | |
0500080 | Sorgo | |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto ) | |
0500990 | Pozostałe | |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,05 (*) |
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |
0631000 | (a) Kwiaty | |
0631010 | Kwiaty rumianku | |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
0631030 | Płatki róży | |
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra). ) | |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | |
0631990 | Pozostałe | |
0632000 | (b) Liście | |
0632010 | Liście truskawki | |
0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
0632990 | Pozostałe | |
0633000 | (c) Korzenie | |
0633010 | Korzeń waleriany | |
0633020 | Korzeń żeń-szenia | |
0633990 | Pozostałe | |
0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | |
0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 50 |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | 0,05 (*) |
0810000 | (i) Nasiona | |
0810010 | Anyż | |
0810020 | Czarnuszka siewna | |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | |
0810040 | Kolendra | |
0810050 | Kmin rzymski | |
0810060 | Koper ogrodowy | |
0810070 | Koper włoski | |
0810080 | Kozieradka pospolita | |
0810090 | Gałka muszkatałowa | |
0810990 | Pozostałe | |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | |
0820010 | Ziele angielskie | |
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | |
0820030 | Kminek | |
0820040 | Kardamon malabarski | |
0820050 | Jagody jałowca | |
0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | |
0820070 | Wanilia płaskolistna | |
0820080 | Tamarynd | |
0820990 | Pozostałe | |
0830000 | (iii) Kora | |
0830010 | Cynamon (Kasja) | |
0830990 | Pozostałe | |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |
0840010 | Lukrecja | |
0840020 | Imbir | |
0840030 | Kurkuma | |
0840040 | Chrzan pospolity | |
0840990 | Pozostałe | |
0850000 | (v) Pąki | |
0850010 | Goździki | |
0850020 | Kapary | |
0850990 | Pozostałe | |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |
0860010 | Szafran | |
0860990 | Pozostałe | |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | |
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | |
0870990 | Pozostałe | |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 (*) |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
0900020 | Trzcina cukrowa | |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
0900990 | Pozostałe | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*) |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | |
1011000 | (a) Świnie | |
1011010 | Mięso | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
1011050 | Podroby jadalne | |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | (b) Bydło | |
1012010 | Mięso | |
1012020 | Tłuszcz | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
1012050 | Podroby jadalne | |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | (c) Owce | |
1013010 | Mięso | |
1013020 | Tłuszcz | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
1013050 | Podroby jadalne | |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | (d) Kozy | |
1014010 | Mięso | |
1014020 | Tłuszcz | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
1014050 | Podroby jadalne | |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
1015010 | Mięso | |
1015020 | Tłuszcz | |
1015030 | Wątroba | |
1015040 | Nerka | |
1015050 | Podroby jadalne | |
1015990 | Pozostałe | |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięso | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne | |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | |
1017010 | Mięso | |
1017020 | Tłuszcz | |
1017030 | Wątroba | |
1017040 | Nerka | |
1017050 | Podroby jadalne | |
1017990 | Pozostałe | |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki |
|
1030030 | Gęsi |
|
1030040 | Przepiórki |
|
1030990 | Pozostałe | |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | |
1060000 | (vi) Ślimaki | |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00