Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 25 str. 49
Wersja aktualna od 2013-02-15
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2013 nr 25 str. 49
Wersja aktualna od 2013-02-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 35/2013

z dnia 18 stycznia 2013 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny zostały określone w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dimetomorfu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną dimetomorf na powierzchni kapustnych liściowych, endywii, rzeżuchy i gorycznika wiosennego złożono wniosek, na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) W odniesieniu do indoksakarbu złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku truskawek, malin, kapusty pekińskiej, roszponki warzywnej, endywii, cykorii warzywnej, fasoli w strąkach, karczochów, kopru włoskiego, rabarbaru i ziaren soi. W odniesieniu do pyraklostrobiny złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku kapustnych liściowych, kukurydzy cukrowej, kukurydzy, prosa zwyczajnego i sorgo. W odniesieniu do trifloksystrobiny złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania w przypadku dymki i karczochów kulistych.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania dimetomorfu na powierzchni kapustnych kwitnących, kapusty głowiastej, sałaty, selera, czosnku, cebuli i szalotki. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie dimetomorfu w przypadku takich upraw w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie skutkuje poziomami pozostałości przekraczającymi NDP określone w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005, a więc konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej „Urząd” ) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania dimetomorfu na powierzchni kapustnych kwitnących przedstawione dane są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP wyłącznie w przypadku brokułów. W odniesieniu do stosowania indoksakarbu na powierzchni endywii i ziaren soi przedstawione dane nie wskazują na konieczność zmiany istniejących NDP. W przypadku cykorii warzywnej przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP. W odniesieniu do stosowania pyraklostrobiny na powierzchni kukurydzy cukrowej przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP.

(8) W odniesieniu do stosowania dimetomorfu na powierzchni rzeżuchy i gorycznika wiosennego zmiana NDP nie jest konieczna, ponieważ NDP określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 są identyczne z określonymi we wniosku. W odniesieniu do stosowania pyraklostrobiny na powierzchni kukurydzy, prosa i sorgo zmiana NDP nie jest konieczna, ponieważ NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 są identyczne z określonymi we wniosku.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na wymienione substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2013 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

„Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for dimethomorph in several vegetable crops” („Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dimetomorfu w szeregu upraw warzywnych”). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2845 [35 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2845.

„ Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for indoxacarb in various crops” („Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP indoksakarbu w różnych uprawach”). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2833 [33 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2833. „Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for pyraclostrobin in leafy brassica and various cereals” („Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP pyraklostrobiny w kapustnych liściowych i różnych zbożach” ). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2606. [36 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2606.

„ Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for trifloxystrobin in spring onions and globe artichokes” („Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP trifloksystrobiny w dymce i karczochach kulistych” ). EFSA Journal 2012; 10(9):2873 [25 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2873.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) w załączniku II kolumny dotyczące indoksakarbu, pyraklostrobiny i trifloksystrobiny otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

0100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY

0110000

(i) Owoce cytrusowe

0,02 (*)

0,3

0110010

Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)

1

0110020

Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)

2

0110030

Cytryny (Cedrat, cytryna)

1

0110040

Limy (Limonki)

1

0110050

Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)

1

0110990

Pozostałe

1

0120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,05 (*)

0,02 (*)

0120010

Migdały

0,02 (*)

0120020

Orzechy brazylijskie

0,02 (*)

0120030

Orzechy nerkowca

0,02 (*)

0120040

Kasztany jadalne

0,02 (*)

0120050

Orzechy kokosowe

0,02 (*)

0120060

Orzechy laskowe (Filbert)

0,02 (*)

0120070

Orzechy makadamia

0,02 (*)

0120080

Orzeszki pekan

0,02 (*)

0120090

Orzeszki sosnowe

0,02 (*)

0120100

Pistacje

1

0120110

Orzechy włoskie

0,02 (*)

0120990

Pozostałe

0,02 (*)

0130000

(iii) Owoce ziarnkowe

0,3

0,5

0130010

Jabłka (Jabłoń płonka)

0,5

0130020

Gruszki (Gruszka azjatycka)

0,3

0130030

Pigwy

0,3

0130040

Nieszpułka zwyczajna

0,3

(**)

0130050

Nieśplik japoński

0,3

(**)

0130990

Pozostałe

0,3

0140000

(iv) Owoce pestkowe

1

0140010

Morele

0,2

1

0140020

Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia )

2

1

0140030

Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)

0,2

1

0140040

Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)

0,5

0,2

0140990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0150000

(v) Jagody i drobne owoce

0151000

(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

2

5

0151010

Winogrona stołowe

1

0151020

Winogrona do produkcji wina

2

0152000

(b) Truskawki

0,6

1

0,5

0153000

(c) Owoce leśne

2

0,02 (*)

0153010

Jeżyny

0,5

0153020

Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)

0,02 (*)

0153030

Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))

0,6

0153990

Pozostałe

0,02 (*)

0154000

(d) Inne drobne owoce i jagody

1

3

0154010

Borówki amerykańskie (Borówki czarne )

2

0154020

Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))

0,02 (*)

0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

1

0154040

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)

1

0154050

Róża dzika

(**)

0154060

Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”)

(**)

0154070

Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))

(**)

0154080

Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)

(**)

0154990

Pozostałe

0,02 (*)

0160000

(vi) Owoce różne

0161000

(a) Z jadalną skórką

0,02 (*)

0,02 (*)

0161010

Daktyle

0,02 (*)

0161020

Figi

0,02 (*)

0161030

Oliwki stołowe

0,3

0161040

Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))

0,02 (*)

0161050

Karambola (Bilimbi)

(**)

0161060

Kaki (Szaron, Persymon)

(**)

0161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska ) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora), )

(**)

0161990

Pozostałe

0,02 (*)

0162000

(b) Z niejadalną skórką, małe

0,02 (*)

0,02 (*)

0162010

Kiwi

0,02 (*)

0162020

Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)

0,02 (*)

0162030

Owoce męczennicy

4

0162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

(**)

0162050

Caimito

(**)

0162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)

(**)

0162990

Pozostałe

0,02 (*)

0163000

(c) Z niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163020

Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)

0,2

0,02 (*)

0,05

0163030

Mango

0,02 (*)

0,05

0,5

0163040

Papaja

0,02 (*)

0,05

1

0163050

Granaty

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)

0,02 (*)

0,02 (*)

(**)

0163070

Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))

0,02 (*)

0,02 (*)

(**)

0163080

Ananasy

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163090

Chlebowiec właściwy (Jackfruit)

0,02 (*)

0,02 (*)

(**)

0163100

Durian (Rościan)

0,02 (*)

0,02 (*)

(**)

0163110

Flaszowiec miękkociernisty

0,02 (*)

0,02 (*)

(**)

0163990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

0210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

(a) Ziemniaki

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0212000

(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0212010

Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)

0212020

Słodkie ziemniaki

0212030

Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)

0212040

Maranta trzcinowata

(**)

0212990

Pozostałe

0213000

(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0,02 (*)

0,1

0,02 (*)

0213020

Marchew

0,02 (*)

0,1

0,05

0213030

Seler korzeniowy

0,02 (*)

0,3

0,02 (*)

0213040

Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki )

0,02 (*)

0,3

0,02 (*)

0213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0213060

Pasternak

0,02 (*)

0,3

0,04

0213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

0,02 (*)

0,1

0,04

0213080

Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))

0,2

0,2

0,02 (*)

0213090

Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))

0,02 (*)

0,1

0,04

0213100

Brukiew

0,02 (*)

0,02 (*)

0,04

0213110

Rzepa

0,02 (*)

0,02 (*)

0,04

0213990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0220000

(ii) Warzywa cebulowe

0,02 (*)

0220010

Czosnek

0,2

0,02 (*)

0220020

Cebula (Cebula srebrzysta)

0,2

0,02 (*)

0220030

Szalotka

0,2

0,02 (*)

0220040

Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)

1,5

0,1

0220990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0230000

(iii) Warzywa owocowe

0231000

(a) Rośliny psiankowate

0231010

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))

0,5

0,3

0,5

0231020

Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))

0,3

0,5

0,3

0231030

Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))

0,5

0,3

0,3

0231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0231990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0232000

(b) Dyniowate – z jadalną skórką

0,5

0,2

0232010

Ogórki

0,3

0232020

Korniszon

0,5

0232030

Cukinia (Kabaczek (patison))

0,5

0232990

Pozostałe

0,02 (*)

0233000

(c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0,5

0,5

0233010

Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty) )

0,3

0233020

Dynia (Dynia olbrzymia)

0,2

0233030

Arbuz

0,2

0233990

Pozostałe

0,02 (*)

0234000

(d) Kukurydza cukrowa

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0239000

(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0240000

(iv) Warzywa kapustne

0241000

(a) Kapustne kwitnące

0,3

0,1

0241010

Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska )

0,05

0241020

Kalafiory

0,05

0241990

Pozostałe

0,02 (*)

0242000

(b) Kapustne głowiaste

0242010

Brukselka

0,1

0,2

0,5

0242020

Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)

3

0,2

0,3

0242990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0243000

(c) Kapustne liściowe

1,5

3

0243010

Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai) )

3

0243020

Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)

0,2

0243990

Pozostałe

0,02 (*)

0244000

(d) Kalarepa

0,02 (*)

0,02 (*)

0,5

0250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

0251000

(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

0251010

Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)

30

10

0,02 (*)

0251020

Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))

2

2

10

0251030

Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)

2

2

10

0251040

Rzeżucha

0,02 (*)

2

0,02 (*)

0251050

Gorycznik wiosenny

0,02 (*)

2

(**)

0251060

Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)

0,02 (*)

2

0,02 (*)

0251070

Gorczyca sarepska

0,02 (*)

2

(**)

0251080

Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))

1

2

0,02 (*)

0251990

Pozostałe

0,02 (*)

2

0,02 (*)

0252000

(b) Szpinak i podobne (liście)

0,02 (*)

0252010

Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)

2

0,5

0252020

Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))

0,02 (*)

2

(**)

0252030

Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)

0,02 (*)

0,5

0252990

Pozostałe

0,02 (*)

0,5

0253000

(c) Liście winorośli

2

0,02 (*)

(**)

0254000

(d) Rukiew wodna

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0255000

(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0256000

(f) Zioła

2

10

0256010

Trybula

2

0256020

Szczypiorek

2

0256030

Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))

2

0256040

Pietruszka – nać

2

0256050

Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy )

2

(**)

0256060

Rozmaryn

2

(**)

0256070

Tymianek (Majeranek, oregano)

2

(**)

0256080

Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)

15

(**)

0256090

Liście laurowe

2

(**)

0256100

Estragon (Hizop)

2

(**)

0256990

Pozostałe (Kwiaty jadalne )

2

0260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

0,02 (*)

0260010

Fasola (w strąkach ) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)

0,3

0,5

0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)

0,02 (*)

0,02 (*)

0260030

Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)

0,02 (*)

0,02 (*)

0260040

Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)

0,02 (*)

0,02 (*)

0260050

Soczewica

0,02 (*)

0,02 (*)

0260990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0270000

(vii) Warzywa łodygowe

0270010

Szparagi

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0270020

Karczochy

3

0,02 (*)

0,02 (*)

0270030

Seler

2

0,02 (*)

1

0270040

Koper włoski

3

0,02 (*)

0,02 (*)

0270050

Karczochy kuliste

0,1

2

0,2

0270060

Por

0,02 (*)

0,5

0,2

0270070

Rabarbar

3

0,02 (*)

0,02 (*)

0270080

Pędy bambusa

0,02 (*)

0,02 (*)

(**)

0270090

Rdzenie palmowe

0,02 (*)

0,02 (*)

(**)

0270990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0280000

(viii) Grzyby

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0280010

Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take)

0280020

Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)

0280990

Pozostałe

0290000

(ix) Wodorosty morskie

0,02 (*)

0,02 (*)

(**)

0300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE

0,3

0,02 (*)

0300010

Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)

0,1

0300020

Soczewica

0,02 (*)

0300030

Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)

0,02 (*)

0300040

Łubin

0,02 (*)

0300990

Pozostałe

0,02 (*)

0400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

0401000

(i) Nasiona oleiste

0,05 (*)

0401010

Siemię lnu

0,05 (*)

0,2

0401020

Orzeszki ziemne

0,05 (*)

0,04

0401030

Mak

0,05 (*)

0,2

0401040

Ziarna sezamu

0,05 (*)

0,2

0401050

Ziarna słonecznika

0,05 (*)

0,3

0401060

Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)

0,05 (*)

0,2

0401070

Ziarna soi

0,5

0,02 (*)

0401080

Nasiona gorczycy

0,05 (*)

0,2

0401090

Nasiona bawełny

0,05 (*)

0,3

0401100

Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)

0,05 (*)

0,02 (*)

0401110

Rokosz barwierski

0,05 (*)

0,2

(**)

0401120

Ogórecznik

0,05 (*)

0,2

(**)

0401130

Lnicznik właściwy

0,05 (*)

0,2

(**)

0401140

Konopie

0,05 (*)

0,02 (*)

0401150

Rącznik pospolity

0,05 (*)

0,2

(**)

0401990

Pozostałe

0,05 (*)

0,02 (*)

0402000

(ii) Owoce oleiste

0,02 (*)

0,02 (*)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,3

0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

(**)

0402030

Olejowiec gwinejski

(**)

0402040

Drzewo kapokowe

(**)

0402990

Pozostałe

0,05 (*)

0500000

5. ZBOŻA

0,02 (*)

0500010

Jęczmień

0,3

0,3

0500020

Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa )

0,02 (*)

0,02 (*)

0500030

Kukurydza

0,02 (*)

0,02 (*)

0500040

Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)

0,02 (*)

0,02 (*)

0500050

Owies zwyczajny

0,3

0,02 (*)

0500060

Ryż

0,02 (*)

0,02 (*)

0500070

Żyto

0,1

0,05

0500080

Sorgo

0,02 (*)

0,02 (*)

0500090

Pszenica (Orkisz, pszenżyto )

0,1

0,05

0500990

Pozostałe

0,02 (*)

0,02 (*)

0600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0,05 (*)

0610000

(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,05 (*)

0,05 (*)

0620000

(ii) Ziarna kawy

0,05 (*)

0,2

(**)

0630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

10

0,05 (*)

(**)

0631000

(a) Kwiaty

(**)

0631010

Kwiaty rumianku

(**)

0631020

Kwiat malwy sudańskiej

(**)

0631030

Płatki róży

(**)

0631040

Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra). )

(**)

0631050

Lipa drobnoziarnista

(**)

0631990

Pozostałe

(**)

0632000

(b) Liście

(**)

0632010

Liście truskawki

(**)

0632020

Liście Rooibos (Liście miłorzębu)

(**)

0632030

Ostrokrzew paragwajski

(**)

0632990

Pozostałe

(**)

0633000

(c) Korzenie

(**)

0633010

Korzeń waleriany

(**)

0633020

Korzeń żeń-szenia

(**)

0633990

Pozostałe

(**)

0639000

(d) Pozostałe napary ziołowe

(**)

0640000

(iv) Kakao (femetowane ziarna)

0,05 (*)

0,05 (*)

(**)

0650000

(v) Chleb świętojański (st johns bread)

0,05 (*)

0,05 (*)

(**)

0700000

7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0,05 (*)

10

30

0800000

8. PRZYPRAWY

0,05 (*)

0,05 (*)

(**)

0810000

(i) Nasiona

(**)

0810010

Anyż

(**)

0810020

Czarnuszka siewna

(**)

0810030

Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)

(**)

0810040

Kolendra

(**)

0810050

Kmin rzymski

(**)

0810060

Koper ogrodowy

(**)

0810070

Koper włoski

(**)

0810080

Kozieradka pospolita

(**)

0810090

Gałka muszkatałowa

(**)

0810990

Pozostałe

(**)

0820000

(ii) Owoce i jagody

(**)

0820010

Ziele angielskie

(**)

0820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

(**)

0820030

Kminek

(**)

0820040

Kardamon malabarski

(**)

0820050

Jagody jałowca

(**)

0820060

Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)

(**)

0820070

Wanilia płaskolistna

(**)

0820080

Tamarynd

(**)

0820990

Pozostałe

(**)

0830000

(iii) Kora

(**)

0830010

Cynamon (Kasja)

(**)

0830990

Pozostałe

(**)

0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

(**)

0840010

Lukrecja

(**)

0840020

Imbir

(**)

0840030

Kurkuma

(**)

0840040

Chrzan pospolity

(**)

0840990

Pozostałe

(**)

0850000

(v) Pąki

(**)

0850010

Goździki

(**)

0850020

Kapary

(**)

0850990

Pozostałe

(**)

0860000

(vi) Słupki kwiatowe

(**)

0860010

Szafran

(**)

0860990

Pozostałe

(**)

0870000

(vii) Osnówka nasienia

(**)

0870010

Muszkatołowiec korzenny

(**)

0870990

Pozostałe

(**)

0900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE

0,02 (*)

(**)

0900010

Burak cukrowy (korzeń)

0,1

(**)

0900020

Trzcina cukrowa

0,02 (*)

(**)

0900030

Cykoria podróżnik korzenie

0,02 (*)

(**)

0900990

Pozostałe

0,02 (*)

(**)

1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach

0,05 (*)

0,04 (*)

1011000

(a) Świnie

1011010

Mięso

2

1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

2

1011030

Wątroba

0,05

1011040

Nerka

0,05

1011050

Podroby jadalne

0,05

1011990

Pozostałe

0,01 (*)

1012000

(b) Bydło

1012010

Mięso

2

1012020

Tłuszcz

2

1012030

Wątroba

0,05

1012040

Nerka

0,05

1012050

Podroby jadalne

0,05

1012990

Pozostałe

0,01 (*)

1013000

(c) Owce

1013010

Mięso

2

1013020

Tłuszcz

2

1013030

Wątroba

0,05

1013040

Nerka

0,05

1013050

Podroby jadalne

0,05

1013990

Pozostałe

0,01 (*)

1014000

(d) Kozy

1014010

Mięso

2

1014020

Tłuszcz

2

1014030

Wątroba

0,05

1014040

Nerka

0,05

1014050

Podroby jadalne

0,05

1014990

Pozostałe

0,01 (*)

1015000

(e) Konie, osły, muły lub osłomuły

(**)

1015010

Mięso

2

(**)

1015020

Tłuszcz

2

(**)

1015030

Wątroba

0,05

(**)

1015040

Nerka

0,05

(**)

1015050

Podroby jadalne

0,05

(**)

1015990

Pozostałe

0,01 (*)

(**)

1016000

(f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

1016010

Mięso

0,3

1016020

Tłuszcz

0,3

1016030

Wątroba

0,01 (*)

1016040

Nerka

0,01 (*)

1016050

Podroby jadalne

0,01 (*)

1016990

Pozostałe

0,01 (*)

1017000

(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)

(**)

1017010

Mięso

2

(**)

1017020

Tłuszcz

2

(**)

1017030

Wątroba

0,05

(**)

1017040

Nerka

0,05

(**)

1017050

Podroby jadalne

0,05

(**)

1017990

Pozostałe

0,01 (*)

(**)

1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

0,1

0,01 (*)

0,02 (*)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe

1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

0,02

0,05 (*)

0,04 (*)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

(**)

1030030

Gęsi

(**)

1030040

Przepiórki

(**)

1030990

Pozostałe

(**)

1040000

(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)

0,02

0,05 (*)

(**)

1050000

(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)

0,02

0,05 (*)

(**)

1060000

(vi) Ślimaki

0,02

0,05 (*)

(**)

1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

0,02

0,05 (*)

(**)

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Trifloksystrobina (F)

Trifloksystrobiny – kod 1000000: Suma trifloksystrobiny i jej metabolitu (E,E)-metoksyimino-{2-[1-(3-trifluorometylo-fenylo)-etylideneamino-oksymetylo]-fenylo}-kwasu octowego (CGA 321113)”

(2) w części A załącznika III kolumna dotycząca dimetomorfu otrzymuje brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)

Dimetomorf

(1)

(2)

(3)

0100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY

0110000

(i) Owoce cytrusowe

0110010

Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)

0,05 (*)

0110020

Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)

0,8

0110030

Cytryny (Cedrat, cytryna)

0,05 (*)

0110040

Limy (Limonki)

0,05 (*)

0110050

Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)

0,05 (*)

0110990

Pozostałe

0,05 (*)

0120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,05 (*)

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe (Filbert)

0120070

Orzechy makadamia

0120080

Orzeszki pekan

0120090

Orzeszki sosnowe

0120100

Pistacje

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe

0130000

(iii) Owoce ziarnkowe

0,05 (*)

0130010

Jabłka (Jabłoń płonka)

0130020

Gruszki (Gruszka azjatycka)

0130030

Pigwy

0130040

Nieszpułka zwyczajna

0130050

Nieśplik japoński

0130990

Pozostałe

0140000

(iv) Owoce pestkowe

0,05 (*)

0140010

Morele

0140020

Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia )

0140030

Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)

0140040

Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)

0140990

Pozostałe

0150000

(v) Jagody i drobne owoce

0151000

(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

3

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

(b) Truskawki

0,7

0153000

(c) Owoce leśne

0,05 (*)

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)

0153030

Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))

0153990

Pozostałe

0154000

(d) Inne drobne owoce i jagody

0,05 (*)

0154010

Borówki amerykańskie (Borówki czarne )

0154020

Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))

0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

0154040

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)

0154050

Róża dzika

0154060

Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”)

0154070

Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))

0154080

Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)

0154990

Pozostałe

0160000

(vi) Owoce różne

0,05 (*)

0161000

(a) Z jadalną skórką

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stołowe

0161040

Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))

0161050

Karambola (Bilimbi)

0161060

Kaki (Szaron, Persymon)

0161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska ) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora), )

0161990

Pozostałe

0162000

(b) Z niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi

0162020

Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)

0162030

Owoce męczennicy

0162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

0162050

Caimito

0162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)

0162990

Pozostałe

0163000

(c) Z niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0163020

Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty

0163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)

0163070

Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))

0163080

Ananasy

0163090

Chlebowiec właściwy (Jackfruit)

0163100

Durian (Rościan)

0163110

Flaszowiec miękkociernisty

0163990

Pozostałe

0200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

0210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

(a) Ziemniaki

0,5

0212000

(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05 (*)

0212010

Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)

0212020

Słodkie ziemniaki

0212030

Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe

0213000

(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0,05 (*)

0213020

Marchew

0,05 (*)

0213030

Seler korzeniowy

0,05 (*)

0213040

Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki )

0,05 (*)

0213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

0,05 (*)

0213060

Pasternak

0,05 (*)

0213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

0,05 (*)

0213080

Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))

1

0213090

Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))

0,05 (*)

0213100

Brukiew

0,05 (*)

0213110

Rzepa

0,05 (*)

0213990

Pozostałe

0,05 (*)

0220000

(ii) Warzywa cebulowe

0220010

Czosnek

0,6

0220020

Cebula (Cebula srebrzysta)

0,6

0220030

Szalotka

0,6

0220040

Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)

0,3

0220990

Pozostałe

0,1

0230000

(iii) Warzywa owocowe

0231000

(a) Rośliny psiankowate

0231010

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))

1

0231020

Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))

0,5

0231030

Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))

0,3

0231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

0,05 (*)

0231990

Pozostałe

0,05 (*)

0232000

(b) Dyniowate – z jadalną skórką

1

0232010

Ogórki

0232020

Korniszon

0232030

Cukinia (Kabaczek (patison))

0232990

Pozostałe

0233000

(c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0233010

Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty) )

1

0233020

Dynia (Dynia olbrzymia)

0,05 (*)

0233030

Arbuz

0,05 (*)

0233990

Pozostałe

0,05 (*)

0234000

(d) Kukurydza cukrowa

0,05 (*)

0239000

(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,05 (*)

0240000

(iv) Warzywa kapustne

0241000

(a) Kapustne kwitnące

0241010

Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska )

5

0241020

Kalafiory

0,05 (*)

0241990

Pozostałe

0,05 (*)

0242000

(b) Kapustne głowiaste

0242010

Brukselka

0,05 (*)

0242020

Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)

6

0242990

Pozostałe

0,05 (*)

0243000

(c) Kapustne liściowe

3

0243010

Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai) )

0243020

Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)

0243990

Pozostałe

0244000

(d) Kalarepa

0,05 (*)

0250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

0251000

(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

0251010

Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)

10

0251020

Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))

15

0251030

Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)

6

0251040

Rzeżucha

10

0251050

Gorycznik wiosenny

10

0251060

Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)

10

0251070

Gorczyca sarepska

10

0251080

Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))

10

0251990

Pozostałe

1

0252000

(b) Szpinak i podobne (liście)

0252010

Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)

1

0252020

Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))

1

0252030

Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)

1

0252990

Pozostałe

0,05 (*)

0253000

(c) Liście winorośli

10

0254000

(d) Rukiew wodna

10

0255000

(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

10

0256000

(f) Zioła

10

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))

0256040

Pietruszka – nać

0256050

Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy )

0256060

Rozmaryn

0256070

Tymianek (Majeranek, oregano)

0256080

Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)

0256090

Liście laurowe

0256100

Estragon (Hizop)

0256990

Pozostałe (Kwiaty jadalne )

0260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

0260010

Fasola (w strąkach ) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)

0,05 (*)

0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)

0,05 (*)

0260030

Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)

0,05 (*)

0260040

Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)

0,1

0260050

Soczewica

0,05 (*)

0260990

Pozostałe

0,05 (*)

0270000

(vii) Warzywa łodygowe

0270010

Szparagi

0,05 (*)

0270020

Karczochy

0,05 (*)

0270030

Seler

15

0270040

Koper włoski

0,05 (*)

0270050

Karczochy kuliste

2

0270060

Por

1,5

0270070

Rabarbar

0,05 (*)

0270080

Pędy bambusa

0,05 (*)

0270090

Rdzenie palmowe

0,05 (*)

0270990

Pozostałe

0,05 (*)

0280000

(viii) Grzyby

0,05 (*)

0280010

Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take)

0280020

Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)

0280990

Pozostałe

0290000

(ix) Wodorosty morskie

0,05 (*)

0300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE

0,05 (*)

0300010

Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)

0300020

Soczewica

0300030

Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)

0300040

Łubin

0300990

Pozostałe

0400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,05 (*)

0401000

(i) Nasiona oleiste

0401010

Siemię lnu

0401020

Orzeszki ziemne

0401030

Mak

0401040

Ziarna sezamu

0401050

Ziarna słonecznika

0401060

Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)

0401070

Ziarna soi

0401080

Nasiona gorczycy

0401090

Nasiona bawełny

0401100

Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)

0401110

Rokosz barwierski

0401120

Ogórecznik

0401130

Lnicznik właściwy

0401140

Konopie

0401150

Rącznik pospolity

0401990

Pozostałe

0402000

(ii) Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

0402030

Olejowiec gwinejski

0402040

Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe

0500000

5. ZBOŻA

0,05 (*)

0500010

Jęczmień

0500020

Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa )

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryż

0500070

Żyto

0500080

Sorgo

0500090

Pszenica (Orkisz, pszenżyto )

0500990

Pozostałe

0600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0,05 (*)

0610000

(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0620000

(ii) Ziarna kawy

0630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

0631000

(a) Kwiaty

0631010

Kwiaty rumianku

0631020

Kwiat malwy sudańskiej

0631030

Płatki róży

0631040

Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra). )

0631050

Lipa drobnoziarnista

0631990

Pozostałe

0632000

(b) Liście

0632010

Liście truskawki

0632020

Liście Rooibos (Liście miłorzębu)

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe

0633000

(c) Korzenie

0633010

Korzeń waleriany

0633020

Korzeń żeń-szenia

0633990

Pozostałe

0639000

(d) Pozostałe napary ziołowe

0640000

(iv) Kakao (femetowane ziarna)

0650000

(v) Chleb świętojański (st johns bread)

0700000

7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

50

0800000

8. PRZYPRAWY

0,05 (*)

0810000

(i) Nasiona

0810010

Anyż

0810020

Czarnuszka siewna

0810030

Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)

0810040

Kolendra

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatałowa

0810990

Pozostałe

0820000

(ii) Owoce i jagody

0820010

Ziele angielskie

0820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

0820030

Kminek

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)

0820070

Wanilia płaskolistna

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe

0830000

(iii) Kora

0830010

Cynamon (Kasja)

0830990

Pozostałe

0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

0840010

Lukrecja

0840020

Imbir

0840030

Kurkuma

0840040

Chrzan pospolity

0840990

Pozostałe

0850000

(v) Pąki

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe

0860000

(vi) Słupki kwiatowe

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe

0870000

(vii) Osnówka nasienia

0870010

Muszkatołowiec korzenny

0870990

Pozostałe

0900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE

0,05 (*)

0900010

Burak cukrowy (korzeń)

0900020

Trzcina cukrowa

0900030

Cykoria podróżnik korzenie

0900990

Pozostałe

1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

0,05 (*)

1010000

(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach

1011000

(a) Świnie

1011010

Mięso

1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne

1011990

Pozostałe

1012000

(b) Bydło

1012010

Mięso

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne

1012990

Pozostałe

1013000

(c) Owce

1013010

Mięso

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne

1013990

Pozostałe

1014000

(d) Kozy

1014010

Mięso

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne

1014990

Pozostałe

1015000

(e) Konie, osły, muły lub osłomuły

1015010

Mięso

1015020

Tłuszcz

1015030

Wątroba

1015040

Nerka

1015050

Podroby jadalne

1015990

Pozostałe

1016000

(f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

1016010

Mięso

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne

1016990

Pozostałe

1017000

(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)

1017010

Mięso

1017020

Tłuszcz

1017030

Wątroba

1017040

Nerka

1017050

Podroby jadalne

1017990

Pozostałe

1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe

1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe

1040000

(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)

1050000

(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)

1060000

(vi) Ślimaki

1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00