Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 22 listopada 2012 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu dihydrokapsjatu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2012) 8391)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2012/726/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 6 sierpnia 2010 r. przedsiębiorstwo Ajinomoto Co. Inc., Japonia, zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu dihydrokapsjatu jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 10 marca 2011 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ ten stwierdził, że dihydrokapsjat nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
(3) W dniu 13 kwietnia 2011 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 9 listopada 2011 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 28 czerwca 2012 r. EFSA w swojej opinii naukowej dotyczącej dihydrokapsjatu („Scientific opinion on Dihydrocapsiate”) (2) stwierdził, że dihydrokapsjat jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów stosowania.
(7) Dihydrokapsjat spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zezwala się na wprowadzenie do obrotu dihydrokapsjatu zgodnego ze specyfikacją w załączniku I jako nowego składnika żywności do zastosowań określonych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II, nie naruszając przepisów rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady (3), dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE (4) i dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE (5).
Artykuł 2
Dihydrokapsjat dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie zawierających go środków spożywczych jako „dihydrokapsjat” .
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Ajinomoto Co. Inc., 15-1, Kyobashi, Chuo-ku, 1-choume, 104-8315, Tokio, Japonia.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 listopada 2012 r.
| W imieniu Komisji |
Maroš Š EFČOVIČ | |
Wiceprzewodniczący |
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dziennik EFSA 2012; 10(7):2812.
(3) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.
ZAŁĄCZNIK I
SPECYFIKACJA DIHYDROKAPSJATU
Definicja
Dihydrokapsjat jest syntetyzowany w drodze katalizowanej enzymatycznie estryfikacji alkoholu wanililowego i kwasu 8-metylononanowego. Po estryfikacji dihydrokapsjat jest ekstrahowany przy użyciu n-heksanu.
Enzym Lipozyme 435 został dopuszczony przez duński urząd ds. weterynaryjnych oraz żywności.
Opis: Lepka bezbarwna lub żółta ciecz
Wzór chemiczny: C18H28O4
Wzór strukturalny:
Nr CAS: 205687-03-2
Właściwości fizyczno-chemiczne dihydrokapsjatu
Dihydrokapsjat | więcej niż 94 % |
Kwas 8-metylononanowy | mniej niż 6 % |
Alkohol wanililowy | mniej niż 1 % |
Substancje związane z syntezą | mniej niż 2 % |
ZAŁĄCZNIK II
ZASTOSOWANIA DIHYDROKAPSJATU
Kategoria żywności | Maksymalne poziomy zastosowania |
Batoniki zbożowe | 9 mg/100 g |
Herbatniki, ciastka i krakersy | 9 mg/100 g |
Przekąski na bazie ryżu | 12 mg/100 g |
Napoje gazowane, koncentraty napojów, napoje na bazie soku owocowego | 1,5 mg/100 ml |
Napoje warzywne | 2 mg/100 ml |
Napoje na bazie kawy, napoje na bazie herbaty | 1,5 mg/100 ml |
Niegazowana woda aromatyzowana | 1 mg/100 ml |
Wstępnie ugotowane przetwory zbożowe z mąki owsianej | 2,5 mg/100 g |
Inne przetwory zbożowe | 4,5 mg/100 g |
Lody, desery mleczne | 4 mg/100 g |
Mieszanki do puddingów (gotowe do spożycia) | 2 mg/100 g |
Produkty na bazie jogurtu | 2 mg/100 g |
Czekoladowe wyroby cukiernicze | 7,5 mg/100 g |
Cukierki twarde | 27 mg/100 g |
Guma do żucia bez cukru | 115 mg/100 g |
Zabielacz | 40 mg/100 g |
Substancje słodzące | 200 mg/100 g |
Zupy (gotowe do spożycia) | 1,1 mg/100 g |
Sosy do sałatek | 16 mg/100 g |
Białko roślinne | 5 mg/100 g |
Gotowe posiłki Środki spożywcze zastępujące posiłek | 3 mg/posiłek |
Napoje zastępujące posiłek | 1 mg/100 ml |