Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-11-29
Wersja aktualna od 2012-11-29
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1050/2012
z dnia 8 listopada 2012 r.
zmieniające rozporządzenie (UE) nr 231/2012 ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do syropu poliglucitolowego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 (3) ustanowiono specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) wydał opinię na temat bezpieczeństwa syropu poliglucitolowego jako dodatku do żywności, rozpatrując specyfikacje zaproponowane przez wnioskodawcę w dniu 24 listopada 2009 r. (4). Następnie, rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1049/2012 z dnia 8 listopada 2012 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania syropu poliglucitolowego w kilku kategoriach żywności (5), ten dodatek do żywności został zatwierdzony na podstawie szczególnych zastosowań i został mu przydzielony numer E 964. Należy zatem przyjąć specyfikacje dla tego dodatku do żywności.
(3) Należy uwzględnić specyfikacje i techniki analityczne w zakresie dodatków proponowane przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 231/2012.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane w państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 listopada 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.
(4) Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS); „Scientific Opinion on the use of Polyglycitol Syrup as a food additive” (Opinia naukowa w sprawie stosowania syropu poliglucitolowego jako dodatku do żywności) na wniosek Komisji Europejskiej. Dziennik EFSA 2009; 7(12):1413.
(5) Zob. s. 41 niniejszego Dziennika Urzędowego.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej E 962 dodaje się pozycję dotyczącą E 964 w brzmieniu:
„E 964 SYROP POLIGLUCITOLOWY | |
Nazwy synonimowe | Uwodorniony hydrolizat skrobiowy, uwodorniony syrop glukozowy i poliglucitol. |
Definicja | Mieszanina składająca się głównie z maltitolu i sorbitolu oraz mniejszych ilości uwodornionych oligo- i polisacharydów i maltrotriitolu. Jest produkowany przez katalityczne uwodornienie mieszaniny hydrolizatów skrobiowych składającej się z glukozy, maltozy i wyższych polimerów glukozy, podobne do procesu katalitycznego uwodornienia stosowanego w celu produkcji syropu maltitolowego. Powstały syrop jest odsalany przez wymianę jonową i stężany do pożądanego poziomu. |
Numer wg EINECS | |
Nazwa chemiczna | Sorbitol: D-glucitol |
Maltitol: (α)-D-glukopiranozylo-1,4-D-glucitol | |
Wzór chemiczny | Sorbitol: C6H14O6 |
Maltitol: C12H24O11 | |
Masa cząsteczkowa | Sorbitol: 182,2 |
Maltitol: 344,3 | |
Oznaczenie zawartości | Zawiera nie mniej niż 99 % uwodornionych sacharydów ogółem w przeliczeniu na bezwodną masę, nie mniej niż 50 % polioli o wyższej masie cząsteczkowej, nie więcej niż 50 % maltitolu i nie więcej niż 20 % sorbitolu w przeliczeniu na bezwodną masę. |
Opis | Bezbarwny i bezwonny, klarowny, lepki roztwór |
Identyfikacja | |
Rozpuszczalność | Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu |
Próba na obecność maltitolu | Wynik dodatni |
Próba na obecność sorbitolu | Do 5 g próbki dodać 7 ml metanolu, 1 ml benzaldehydu i 1 ml kwasu chlorowodorowego. Mieszać i wytrząsać w wytrząsarce mechanicznej do pojawienia się kryształów. Odfiltrować kryształy i rozpuścić w 20 ml wrzącej wody zawierającej 1 g wodorowęglanu sodu. Odfiltrować kryształy, przemyć przy użyciu 5 ml roztworu metanolu w wodzie (1:2) i wysuszyć na powietrzu. Otrzymane w ten sposób kryształy monobenzylidynowej pochodnej sorbitolu topią się w temperaturze między 173 a 179 °C. |
Czystość | |
Zawartość wody | Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera) |
Chlorki | Nie więcej niż 50 mg/kg |
Siarczany | Nie więcej niż 100 mg/kg |
Cukry redukujące | Nie więcej niż 0,3 % |
Nikiel | Nie więcej niż 2 mg/kg |
Ołów | Nie więcej niż 1 mg/kg” |