ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 556/2012
z dnia 26 czerwca 2012 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spinosadu w malinach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 18 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla spinosadu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) Zgodnie z art. 53 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczącego wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylającego dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (2), Francja powiadomiła Komisję w dniu 11 maja 2012 r. o czasowym zezwoleniu na wprowadzenie do obrotu środków ochrony roślin zawierających substancję czynną spinosad z powodu nieprzewidzianego wystąpienia Drosophila suzukii, którego to niebezpieczeństwa nie można było przewidzieć ani któremu nie można było zapobiec za pomocą innych rozsądnych działań. W rezultacie, zgodnie z art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, Francja powiadomiła również pozostałe państwa członkowskie, Komisję oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej „Urzędem”), że zezwoliła na wprowadzanie do obrotu na swoim terytorium malin zawierających pozostałości pestycydów przekraczające najwyższy dopuszczalny poziom. Obecnie poziom ten wynosi 0,3.
(3) Francja przedłożyła Komisji odpowiednią ocenę ryzyka dla konsumentów i na tej podstawie zaproponowała tymczasowy NDP.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dokonał oceny przedłożonych danych (3) i wydał oświadczenie w sprawie bezpieczeństwa proponowanego tymczasowego NDP.
(5) Urząd stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby zastosowanie spinosadu na malinach, na co zezwolono we Francji, doprowadziło do narażenia konsumentów przekraczającego toksykologiczną wartość referencyjną, w związku z czym nie oczekuje się, by stanowiło zagrożenie dla zdrowia publicznego.
(6) Na podstawie oświadczenia Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi określone w art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(8) Biorąc pod uwagę, że Francja dopuściła zastosowanie w sytuacji nadzwyczajnej środków ochrony roślin zawierających spinosad oraz powstałą pilną potrzebę zagwarantowania wysokiego stopnia ochrony konsumentów, należy ustanowić NDP, stosując procedurę, o której mowa w art. 45 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 26 czerwca 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Oświadczenie w sprawie zmiany obowiązującego NDP dla spinosadu w przypadku malin (Statement on the modification of the existing MRL for spinosad in raspberries). Dziennik EFSA 2012;10(5):2751 [26 pp.] doi:10.2903/j.efsa.2012.2751 dostępny online: http://www.efsa.europa.eu/efsajournal.htm
ZAŁĄCZNIK
W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca spinosadu otrzymuje brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Spinosad: suma spinosynu A i spinosynu D, wyrażona jako spinosad (F) |
(1) | (2) | (3) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | 0,3 |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce) | |
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | |
0110040 | Limy (Limonki) | |
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce) | |
0110990 | Pozostałe | |
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | |
0120010 | Migdały | 1 |
0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,05 |
0120030 | Orzechy nerkowca | 0,05 |
0120040 | Kasztany jadalne | 0,05 |
0120050 | Orzechy kokosowe | 0,05 |
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | 0,05 |
0120070 | Orzechy makadamia | 0,05 |
0120080 | Orzeszki pekan | 0,05 |
0120090 | Orzeszki sosnowe | 0,05 |
0120100 | Pistacje | 0,05 |
0120110 | Orzechy włoskie | 0,05 |
0120990 | Pozostałe | 0,05 |
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | 1 |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | 1 |
0130030 | Pigwy | 0,5 |
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | 0,5 |
0130050 | Nieśplik japoński | 0,5 |
0130990 | Pozostałe | 0,5 |
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 1 |
0140010 | Morele | |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) | |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | |
0140990 | Pozostałe | |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |
0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 0,5 |
0151010 | Winogrona stołowe | |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
0152000 | (b) Truskawki | 0,3 |
0153000 | (c) Owoce leśne | |
0153010 | Jeżyny | 0,3 |
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki) | 0,02 (*) |
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)) | 0,9 (+) |
0153990 | Pozostałe | 0,02 (*) |
0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | |
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | 0,3 |
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone)) | 0,02 (*) |
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | 0,3 |
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | 0,3 |
0154050 | Róża dzika | 0,3 |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”) | 0,02 (*) |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | 0,3 |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | 0,3 |
0154990 | Pozostałe | 0,02 (*) |
0160000 | (vi) Owoce różne | |
0161000 | (a) Z jadalną skórką | |
0161010 | Daktyle | 0,02 (*) |
0161020 | Figi | 0,02 (*) |
0161030 | Oliwki stołowe | 0,02 (*) |
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)) | 0,02 (*) |
0161050 | Karambola (Bilimbi) | 0,02 (*) |
0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | 0,05 |
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska ) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),) | 0,02 (*) |
0161990 | Pozostałe | 0,02 (*) |
0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | |
0162010 | Kiwi | 0,2 |
0162020 | Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) | 0,02 (*) |
0162030 | Owoce męczennicy | 0,5 |
0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | 0,02 (*) |
0162050 | Caimito | 0,02 (*) |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | 0,02 (*) |
0162990 | Pozostałe | 0,02 (*) |
0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | |
0163010 | Awokado | 0,02 (*) |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | 2 |
0163030 | Mango | 0,02 (*) |
0163040 | Papaja | 0,5 |
0163050 | Granaty | 0,02 (*) |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | 0,02 (*) |
0163070 | Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | 0,02 (*) |
0163080 | Ananasy | 0,02 (*) |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | 0,02 (*) |
0163100 | Durian (Rościan) | 0,02 (*) |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | 0,02 (*) |
0163990 | Pozostałe | 0,02 (*) |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | |
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0211000 | (a) Ziemniaki | 0,02 (*) |
0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,02 (*) |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | |
0212020 | Słodkie ziemniaki | |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |
0212040 | Maranta trzcinowata | |
0212990 | Pozostałe | |
0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
0213010 | Buraki | 0,02 (*) |
0213020 | Marchew | 0,02 (*) |
0213030 | Seler korzeniowy | 0,02 (*) |
0213040 | Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | 0,02 (*) |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | 0,02 (*) |
0213060 | Pasternak | 0,02 (*) |
0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | 0,02 (*) |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | 0,3 |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | 0,02 (*) |
0213100 | Brukiew | 0,02 (*) |
0213110 | Rzepa | 0,02 (*) |
0213990 | Pozostałe | 0,02 (*) |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |
0220010 | Czosnek | 0,1 |
0220020 | Cebula (Cebula srebrzysta) | 0,2 |
0220030 | Szalotka | 0,1 |
0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | 0,2 |
0220990 | Pozostałe | 0,1 |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |
0231000 | (a) Rośliny psiankowate | |
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) | 1 |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | 2 |
0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) | 1 |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | 1 |
0231990 | Pozostałe | 1 |
0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | |
0232010 | Ogórki | 1 |
0232020 | Korniszon | 0,2 |
0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | 0,2 |
0232990 | Pozostałe | 0,2 |
0233000 | (c) Dyniowate – z niejadalną skórką | 1 |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |
0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | |
0233030 | Arbuz | |
0233990 | Pozostałe | |
0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | 0,02 (*) |
0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 0,02 (*) |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | 2 |
0241000 | (a) Kapustne kwitnące | |
0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) | |
0241020 | Kalafiory | |
0241990 | Pozostałe | |
0242000 | (b) Kapustne głowiaste | |
0242010 | Brukselka | |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |
0242990 | Pozostałe | |
0243000 | (c) Kapustne liściowe | |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai)) | |
0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |
0243990 | Pozostałe | |
0244000 | (d) Kalarepa | |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | 10 |
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | |
0251040 | Rzeżucha | |
0251050 | Gorycznik wiosenny | |
0251060 | Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) | |
0251070 | Gorczyca sarepska | |
0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) | |
0251990 | Pozostałe | |
0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | 10 |
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) | |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) | |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |
0252990 | Pozostałe | |
0253000 | (c) Liście winorośli | 10 |
0254000 | (d) Rukiew wodna | 10 |
0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 10 |
0256000 | (f) Zioła | |
0256010 | Trybula | 10 |
0256020 | Szczypiorek | 10 |
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)) | 10 |
0256040 | Pietruszka – nać | 60 |
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) | 10 |
0256060 | Rozmaryn | 10 |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | 10 |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | 10 |
0256090 | Liście laurowe | 10 |
0256100 | Estragon (Hizop) | 10 |
0256990 | Pozostałe (Kwiaty jadalne) | 10 |
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |
0260010 | Fasola (w strąkach ) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | 0,5 |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | 0,3 |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | 0,5 |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | 0,3 |
0260050 | Soczewica | 0,3 |
0260990 | Pozostałe | 0,3 |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |
0270010 | Szparagi | 0,2 |
0270020 | Karczochy | 0,2 |
0270030 | Seler | 2 |
0270040 | Koper włoski | 0,2 |
0270050 | Karczochy kuliste | 0,2 |
0270060 | Por | 0,5 |
0270070 | Rabarbar | 0,2 |
0270080 | Pędy bambusa | 0,2 |
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,2 |
0270990 | Pozostałe | 0,2 |
0280000 | (viii) Grzyby | 0,02 (*) |
0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) | |
0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |
0280990 | Pozostałe | |
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | 0,02 (*) |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,02 (*) |
0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | |
0300020 | Soczewica | |
0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | |
0300040 | Łubin | |
0300990 | Pozostałe | |
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,02 (*) |
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |
0401010 | Siemię lnu | |
0401020 | Orzeszki ziemne | |
0401030 | Mak | |
0401040 | Ziarna sezamu | |
0401050 | Ziarna słonecznika | |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |
0401070 | Ziarna soi | |
0401080 | Nasiona gorczycy | |
0401090 | Nasiona bawełny | |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |
0401110 | Rokosz barwierski | |
0401120 | Ogórecznik | |
0401130 | Lnicznik właściwy | |
0401140 | Konopie | |
0401150 | Rącznik pospolity | |
0401990 | Pozostałe | |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |
0402030 | Olejowiec gwinejski | |
0402040 | Drzewo kapokowe | |
0402990 | Pozostałe | |
0500000 | 5. ZBOŻA | 1 |
0500010 | Jęczmień | |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |
0500030 | Kukurydza | |
0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | |
0500050 | Owies zwyczajny | |
0500060 | Ryż | |
0500070 | Żyto | |
0500080 | Sorgo | |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |
0500990 | Pozostałe | |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | |
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | 0,05 (*) |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | 0,02 (*) |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | 0,05 (*) |
0631000 | (a) Kwiaty | |
0631010 | Kwiaty rumianku | |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
0631030 | Płatki róży | |
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).) | |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | |
0631990 | Pozostałe | |
0632000 | (b) Liście | |
0632010 | Liście truskawki | |
0632020 | Liście Rooibos (Liście miłorzębu) | |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
0632990 | Pozostałe | |
0633000 | (c) Korzenie | |
0633010 | Korzeń waleriany | |
0633020 | Korzeń żeń-szenia | |
0633990 | Pozostałe | |
0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | |
0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | 0,02 (*) |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | 0,02 (*) |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 22 |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | |
0810000 | (i) Nasiona | 0,02 (*) |
0810010 | Anyż | |
0810020 | Czarnuszka siewna | |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | |
0810040 | Kolendra | |
0810050 | Kmin rzymski | |
0810060 | Koper ogrodowy | |
0810070 | Koper włoski | |
0810080 | Kozieradka pospolita | |
0810090 | Gałka muszkatałowa | |
0810990 | Pozostałe | |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | 0,02 (*) |
0820010 | Ziele angielskie | |
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | |
0820030 | Kminek | |
0820040 | Kardamon malabarski | |
0820050 | Jagody jałowca | |
0820060 | Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy) | |
0820070 | Wanilia płaskolistna | |
0820080 | Tamarynd | |
0820990 | Pozostałe | |
0830000 | (iii) Kora | 0,02 (*) |
0830010 | Cynamon (Kasja) | |
0830990 | Pozostałe | |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | 0,02 (*) |
0840010 | Lukrecja | |
0840020 | Imbir | |
0840030 | Kurkuma | |
0840040 | Chrzan pospolity | |
0840990 | Pozostałe | |
0850000 | (v) Pąki | |
0850010 | Goździki | 0,02 (*) |
0850020 | Kapary | 0,4 |
0850990 | Pozostałe | 0,02 (*) |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | 0,02 (*) |
0860010 | Szafran | |
0860990 | Pozostałe | |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | 0,02 (*) |
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | |
0870990 | Pozostałe | |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
0900020 | Trzcina cukrowa | |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
0900990 | Pozostałe | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE | |
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | |
1011000 | (a) Świnie | |
1011010 | Mięso | 0,05 |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | 1 |
1011030 | Wątroba | 0,5 |
1011040 | Nerka | 0,3 |
1011050 | Podroby jadalne | 0,5 |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | (b) Bydło | |
1012010 | Mięso | 0,3 |
1012020 | Tłuszcz | 3 |
1012030 | Wątroba | 2 |
1012040 | Nerka | 1 |
1012050 | Podroby jadalne | 0,5 |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | (c) Owce | |
1013010 | Mięso | 0,05 |
1013020 | Tłuszcz | 2 |
1013030 | Wątroba | 0,5 |
1013040 | Nerka | 0,5 |
1013050 | Podroby jadalne | 0,5 |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | (d) Kozy | |
1014010 | Mięso | 0,05 |
1014020 | Tłuszcz | 2 |
1014030 | Wątroba | 0,5 |
1014040 | Nerka | 0,5 |
1014050 | Podroby jadalne | 0,5 |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
1015010 | Mięso | 0,05 |
1015020 | Tłuszcz | 2 |
1015030 | Wątroba | 0,5 |
1015040 | Nerka | 0,5 |
1015050 | Podroby jadalne | 0,5 |
1015990 | Pozostałe | |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięso | 0,2 |
1016020 | Tłuszcz | 1 |
1016030 | Wątroba | 0,2 |
1016040 | Nerka | 0,2 |
1016050 | Podroby jadalne | 0,2 |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | 0,02 (*) |
1017010 | Mięso | |
1017020 | Tłuszcz | |
1017030 | Wątroba | |
1017040 | Nerka | |
1017050 | Podroby jadalne | |
1017990 | Pozostałe | |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | 0,5 |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | 0,2 |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | |
1030030 | Gęsi | |
1030040 | Przepiórki | |
1030990 | Pozostałe | |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | 0,01 (*) |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | 0,01 (*) |
1060000 | (vi) Ślimaki | 0,01 (*) |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | 0,01 (*) |
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (F) = Rozpuszczalny w tłuszczach | ||
Spinosad: suma spinosynu A i spinosynu D, wyrażona jako spinosad (F) | ||
(+) NDP obowiązujący do dnia 31 grudnia 2014 r. Po upływie tej daty obowiązywać będzie poziom 0,3, chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem. | ||
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00