Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 141 str. 5
Wersja aktualna od 2012-06-20
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2012 nr 141 str. 5
Wersja aktualna od 2012-06-20
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 455/2012

z dnia 22 maja 2012 r.

dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA EUROPEJSKA,

Uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towaru określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 ustaliło ogólne reguły interpretacji Nomenklatury Scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze Scalonej, bądź, która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która została ustanowiona szczególnymi przepisami unijnymi, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.

(3) Na mocy wyżej wymienionych ogólnych reguł towary opisane w kolumnie 1 z tabeli przedstawionej w załączniku powinny być klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej do kodu CN, określonego w kolumnie 2 z przyczyn określonych w kolumnie 3.

(4) Należy zagwarantować, aby wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich odnośnie do klasyfikacji towarów w Nomenklaturze scalonej, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, mogła być nadal przywoływana przez otrzymującego przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (2).

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Towary opisane w kolumnie 1 załączonej tabeli są obecnie klasyfikowane w ramach Nomenklatury Scalonej według odpowiednich kodów CN wskazanych w kolumnie 2 tej tabeli.

Artykuł 2

Wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 maja 2012 r.

W imieniu Komisji, za Przewodniczącego,

Algirdas ŠEMETA

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

(2) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

Opis towarów

Klasyfikacja

kod CN

Uzasadnienie

(1)

(2)

(3)

Produkt o następującym składzie (% masy):

2106 90 98

Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej oraz brzmienie kodów CN 2106, 2106 90 i 2106 90 98.

Dominującym składnikiem produktu jest panierka, która stanowi więcej niż 50 % masy. Wykluczona jest zatem klasyfikacja do działu 4, ponieważ produkt nie zachowuje już charakteru sera.

Produkt należy zatem klasyfikować do kodu CN 2106 90 98 jako inne przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone.

– częściowo odtłuszczony ser mozzarella

45

– panierka

55

składająca się z:

– mąki (pszennej i ryżowej)

25– 30

– wody

20–25

– całego suszonego jaja

< 2

– półtłustego sera twardego

< 2

– soli

< 2

– przypraw/aromatów

< 2

– inuliny

< 2

– środka zagęszczającego (E 464)

< 2

– błonnika z owsa

< 2

– oleju słonecznikowego.

< 2

Produkt składa się z bloku lub pasków sera, które pokrywane są panierką w kilku etapach przed zapakowaniem i zamrożeniem. Zawiera on zioła i przyprawy, i nie był poddany obróbce cieplnej ani wstępnie upieczony.

Produkt przedstawiany jest w stanie zamrożonym, zazwyczaj szczelnie zamknięty w torebkach z tworzywa sztucznego lub pudełkach tekturowych. Przed spożyciem jest on smażony w głębokim oleju i spożywany jako gorąca przekąska.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00