Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-06-14
Wersja aktualna od 2012-06-14
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 441/2012
z dnia 24 maja 2012 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, bifentryny, boskalidu, kadusafosu, chlorantraniliprolu, chlorotalonilu, klotianidyny, cyprokonazolu, deltametryny, dikamby, difenokonazolu, dinokapu, etoksazolu, fenpyroksymatu, flubendiamidu, fludioksonilu, glifosatu, metalaksylu-M, meptyldinokapu, nowaluronu, tiametoksamu oraz triazofosu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dla bifenazanu, bifentryny, chlorotalonilu, deltametryny, etoksazolu, glifosatu, metalaksylu-M i dla triazofosu najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) określono w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Dla boskalidu, chlorantraniliprolu, klotianidyny, cyprokonazolu, dikamby, difenokonazolu, dinokapu, fenpyroksymatu, flubendiamidu, fludioksonilu, meptyldinokapu, nowaluronu i tiametoksamu NDP zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Dla kadusafosu nie określono wcześniej NDP w żadnym z załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną metalaksyl-M w sałacie, roszpunce warzywnej, endywii, rzeżusze, goryczniku wiosennym, rokiecie siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej oraz liściach i pędach roślin kapustnych złożono wniosek, na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.
(3) W odniesieniu do fludioksonilu wniosek taki złożono dla roszpunki warzywnej, sałaty, endywii, rzeżuchy, rukoli, liści i pędów roślin kapustnych, szpinaku, boćwiny i świeżych ziół. W odniesieniu do glifosatu wniosek taki złożono dla soczewicy. W odniesieniu do chlorantraniprolu wniosek taki złożono dla owoców cytrusowych, truskawek, fasoli i grochu w strąkach i bez, soczewicy, innych warzyw strączkowych, karczochów kulistych, ryżu i ziaren kawy.
(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Komisji.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej „Urząd”) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.
(6) W uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania fludioksonilu w przypadku roszpunki warzywnej, rzeżuchy, rukoli, liści i pędów roślin kapustnych oraz świeżych ziół, dane dotyczące pozostałości nie uzasadniały w wystarczającym stopniu wnioskowanych NDP. W odniesieniu do stosowania chlorantraniliprolu w przypadku fasoli bez strąków, grochu w strąkach i bez, soczewicy i innych warzyw strączkowych, Urząd stwierdził, że dane dotyczące pozostałości nie uzasadniały w wystarczającym stopniu wnioskowanych NDP.
(7) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził w swoich uzasadnionych opiniach, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP zalecane przez Urząd są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje dotyczące toksycznych właściwości metalaksylu-M. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienioną substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji danych produktów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).
(8) W dniu 9 lipca 2011 r. Komisja Codex Alimentarius (CAC) (3) przyjęła wartości CXL dla bifenazanu, bifentryny, boskalidu, kadusafosu, chlorantraniliprolu, chlorotalonilu, klotianidyny, cyprokonazolu, deltametryny, dikamby, difenokonazolu, dinokapu, etoksazolu, fenpyroksymatu, flubendiamidu, fludioksonilu, meptyldinokapu, nowaluronu, tiametoksamu oraz triazofosu. Te wartości CXL należy włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP, z wyjątkiem tych CXL, które nie są bezpieczne dla europejskiej grupy konsumentów i w sprawie których Unia zgłosiła do CAC zastrzeżenie (4).
(9) Na podstawie uzasadnionych opinii i sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, przy czym ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 24 maja 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Modification of the existing MRLs for metalaxyl-M in lettuce and other salad plants. (Zmiana obowiązującego NDP dla metalaksylu-M w sałacie i innych warzywach sałatowych.) Dziennik EFSA 2012; 10(1):2549. [25 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2549. Dostępne na stronie internetowej: www.efsa.europa.eu/efsajournal
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Modification of the existing MRL for glyphosate on lentils plants. (Zmiana obowiązujących NDP dla glifosatu w roślinach soczewicy.) Dziennik EFSA 2012; 10(1):2550. [25 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2550. Dostępne na stronie internetowej: www.efsa.europa.eu/efsajournal
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Modification of the existing MRLs for fludioxonil in leafy crops. (Zmiana obowiązujących NDP dla fludioksonilu w roślinach liściastych). Dziennik EFSA 2011; 9(12):2487. [27 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2487. Dostępne na stronie internetowej: www.efsa.europa.eu/efsajournal
(3) Sprawozdania Komitetu ds. Pozostałości Pestycydów są dostępne na stronie: http://www.codexalimentarius.net/download/report/767/REP11 CACe.pdf
ALINORM 10/34/REP. JOINT FAO/WHO FOOD STANDARDS PROGRAMME CODEX ALIMENTARIUS COMMISSION – (ALINORM 10/34/Sprawozdania Wspólnego programu FAO I WHO dotyczącego standardów żywieniowych, KOMISJA CODEX ALIMENTARIUS.) APPENDIX II and III. Thirty-Fourth Session.(Załączniki II i III. Trzydziesta czwarta sesja. Międzynarodowe Centrum Konferencyjne, Genewa, Szwajcaria, 4–9 lipca 2011 r.
(4) Scientific support for preparing an EU position in the 43rd Session of CCPR
Scientific Report of EFSA (Wsparcie naukowe dla przygotowania stanowiska UE na 43 posiedzeniu CCPR Sprawozdanie naukowe EFSA) – opublikowane: 7 września 2011 r. (http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2360.htm)
ZAŁĄCZNIK