Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-03-10
Wersja aktualna od 2012-03-10
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 197/2012
z dnia 8 marca 2012 r.
ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2012
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 29 ust. 1 i 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 stanowi, że ceny referencyjne obowiązujące w Unii mogą być ustalane corocznie według kategorii produktu dla produktów, których dotyczy zawieszenie cła na mocy art. 28 ust. 1. To samo odnosi się do produktów, których ceny – podlegając albo obowiązującemu zmniejszeniu taryfy w ramach Światowej Organizacji Handlu albo innym umowom preferencyjnym – muszą być zgodne z cenami referencyjnymi.
(2) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cena referencyjna dla produktów wymienionych w załączniku I część A i B do tego rozporządzenia jest równa cenie wycofania, ustalonej zgodnie z art. 20 ust. 1 tego rozporządzenia.
(3) Unijne ceny wycofania dla danych produktów na rok połowowy 2012 określono w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 198/2012 (2).
(4) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cenę referencyjną produktów innych niż wymienione w załącznikach I i II do tego rozporządzenia ustala się w szczególności na podstawie wyliczonej średniej wartości celnych odnotowanych na rynkach importowych lub w portach importowych w ciągu trzech lat bezpośrednio poprzedzających datę ustalenia ceny referencyjnej.
(5) Nie ma potrzeby ustalania cen referencyjnych dla produktów objętych kryteriami określonymi w art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, które są importowane z państw trzecich w niewielkich ilościach.
(6) Niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, aby umożliwić szybkie zastosowanie cen referencyjnych w roku 2012.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Ceny referencyjne produktów rybołówstwa na rok połowowy 2012, przewidziane zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 marca 2012 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.
(2) Zob. s. 19 niniejszego Dziennika Urzędowego.
ZAŁĄCZNIK
1. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa określonych w art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Gatunek | Wielkość (1) | Cena referencyjna (EUR/tonę) | |||
Patroszone z głową (1) | Ryba w całości (1) | ||||
Dodatkowy kod Taric | Extra, A (1) | Dodatkowy kod Taric | Extra, A (1) | ||
Śledź z gatunku Clupea harengus ex 0302 41 00 | 1 |
| – | F011 | 133 |
2 |
| – | F012 | 203 | |
3 |
| – | F013 | 192 | |
4a |
| – | F016 | 121 | |
4b |
| – | F017 | 121 | |
4c |
| – | F018 | 254 | |
5 |
| – | F015 | 226 | |
6 |
| – | F019 | 113 | |
7a |
| – | F025 | 113 | |
7b |
| – | F026 | 102 | |
8 |
| – | F027 | 85 | |
Karmazyn (Sebastes spp.) ex 0302 89 31 oraz ex 0302 89 39 | 1 |
| – | F067 | 996 |
2 |
| – | F068 | 996 | |
3 |
| – | F069 | 836 | |
Dorsz z gatunku Gadus morhua ex 0302 51 10 | 1 | F073 | 1 161 | F083 | 839 |
2 | F074 | 1 161 | F084 | 839 | |
3 | F075 | 1 097 | F085 | 645 | |
4 | F076 | 871 | F086 | 484 | |
5 | F077 | 613 | F087 | 355 | |
|
| Gotowane w wodzie | Świeże lub schłodzone | ||
Dodatkowy kod Taric | Extra, A (1) | Dodatkowy kod Taric | Extra, A (1) | ||
Krewetki północne (Pandalus borealis) ex 0306 26 90 | 1 | F317 | 5 288 | F321 | 1 114 |
2 | F318 | 1 854 | – | – | |
(1) Kategorie świeżości, wielkości oraz asortyment postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |
2. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa określonych w art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Produkt | Dodatkowy kod Taric | Postać | Cena referencyjna (EUR/tonę) | |
1. Karmazyn (Sebastes spp.) |
|
|
|
|
|
|
| W całości: |
|
ex 0303 89 31 ex 0303 89 39 |
| F411 | – z głową lub bez głowy | 998 |
ex 0304 89 21 ex 0304 89 29 | |
| Filety: |
|
F412 | – z ościami („ standard”) | 2 011 | ||
F413 | – bez ości | 2 136 | ||
F414 | – w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg | 2 239 | ||
2. Cod Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac oraz Gadus macrocephalus) oraz ryba z gatunku Boreogadus saida |
|
|
| |
ex 0303 63 10, ex 0303 63 30, ex 0303 63 90, ex 0303 69 10 |
| F416 | W całości, z głową lub bez głowy | 1 095 |
ex 0304 71 90 ex 0304 79 10 | |
| Filety: |
|
F417 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”) | 2 451 | ||
F418 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości | 2 716 | ||
F419 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą | 2 574 | ||
F420 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry | 2 972 | ||
F421 | – w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg | 2 990 | ||
ex 0304 95 25 |
| F422 | Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków | 1 448 |
3. Czarniak (Pollachius virens) |
|
|
| |
ex 0304 73 00 | |
| Filety: |
|
F424 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”) | 1 611 | ||
F425 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości | 1 688 | ||
F426 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą | 1 476 | ||
F427 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry | 1 713 | ||
F428 | – w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg | 1 895 | ||
ex 0304 95 40 |
| F429 | Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków | 976 |
4. Plamiak (Melanogrammus aeglefinus) |
|
|
| |
ex 0304 72 00 | |
| Filety: |
|
F431 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”) | 2 241 | ||
F432 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości | 2 606 | ||
F433 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą | 2 537 | ||
F434 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry | 2 682 | ||
F435 | – w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg | 2 988 | ||
5. Mintaj (Theragra chalcogramma) |
|
| Filety: |
|
ex 0304 75 00 |
| F441 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” ) | 1 170 |
|
| F442 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości | 1 298 |
6. Śledź (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
|
|
|
|
|
|
| Śledź – płaty |
|
ex 0304 59 50 ex 0304 99 23 |
| F450 | – o masie ponad 80 g/sztukę | 510 |
| F450 | – o masie ponad 80 g/sztukę | 464 |