ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 16/2012
z dnia 11 stycznia 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego przeznaczonej do spożycia przez ludzi
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2019 r., Nr 43, poz. 45)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (1), w szczególności jego art. 10 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) [1] Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 ustanawia dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze zobowiązane są do przestrzegania wymagań określonych w załączniku II do tego rozporządzenia.
(2) Doświadczenia uzyskane od rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (WE) nr 853/2004 ujawniły pewne trudności w zakresie przechowywania żywności pochodzenia zwierzęcego. Gdyby na takiej żywności umieszczano datę pierwotnego zamrożenia, podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogłyby lepiej oceniać jej przydatność do spożycia przez ludzi.
(3) Dyrektywa 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (2) dotyczy etykietowania środków spożywczych dostarczanych konsumentowi końcowemu oraz pewnych aspektów ich prezentacji i reklamy. Dyrektywa te nie ma jednakże zastosowania do wcześniejszych etapów produkcji.
(4) Ponadto doświadczenia z egzekwowania przestrzegania przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 przez właściwe organy pokazują, że konieczne jest ustanowienie bardziej szczegółowych wymagań w zakresie produkcji i mrożenia żywności pochodzenia zwierzęcego na etapach produkcji poprzedzających ich dostawę konsumentowi końcowemu.
(5) Stosownie do powyższego należy zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 w celu uwzględnienia wymogów mających zastosowanie do żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 853/2004.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2012 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 stycznia 2012 r.
ZAŁĄCZNIK [2]
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 dodaje się sekcję IV w brzmieniu:
„ SEKCJA IV. WYMOGI MAJĄCE ZASTOSOWANIE DO ŻYWNOŚCI MROŻONEJ POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
1. Do celów niniejszej sekcji »data produkcji« oznacza:
a) datę uboju w przypadku tusz, półtusz i ćwierćtusz;
b) datę uśmiercenia w przypadku ciał zwierząt łownych;
c) datę odłowu lub połowu w przypadku produktów rybołówstwa;
d) datę odpowiednio przetwarzania, rozbioru, mielenia lub przygotowania w przypadku pozostałej żywności pochodzenia zwierzęcego.
2. Do momentu, w którym żywność jest etykietowana zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE lub wykorzystywana do dalszego przetwarzania, podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze muszą zapewnić, w przypadku żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego przeznaczonej do spożycia przez ludzi, dostępność następujących informacji dla podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze, któremu dostarczana jest żywność, i na żądanie, dla właściwego organu:
a) data produkcji; oraz
b) data zamrożenia, jeżeli jest różna od daty produkcji.
W przypadku żywności wytworzonej z partii surowców o różnych datach produkcji i zamrożenia wymagane jest udostępnienie informacji o najwcześniejszej dacie odpowiednio produkcji lub zamrożenia.
3. Wybór odpowiedniego sposobu udostępnienia takich informacji należy do dostawcy żywności mrożonej, o ile informacje wymagane w pkt 2 będą dostępne dla podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze, któremu dostarczana jest żywność, w sposób gwarantujący ich jasność i jednoznaczność.” .
[1] Motyw 1 w brzmieniu ustalonym przez sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) nr 16/2012 z dnia 11 stycznia 2012 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.Urz.UE L 43 z 14.02.2019, str. 45).
[2] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) nr 16/2012 z dnia 11 stycznia 2012 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.Urz.UE L 43 z 14.02.2019, str. 45).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00