Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 346 str. 1
Wersja aktualna od 2012-01-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 346 str. 1
Wersja aktualna od 2012-01-01
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) NR 1388/2011

z dnia 16 grudnia 2011 r.

w sprawie ustalenia na rok połowowy 2012 cen orientacyjnych oraz unijnych cen producenta na niektóre produkty rybołówstwa na mocy rozporządzenia (WE) nr 104/2000

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 43 ust. 3,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 43 ust. 3 Traktatu stanowi, iż Rada, na wniosek Komisji, przyjmuje środki dotyczące ustalania cen.

(2) Zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1) ceny orientacyjne i unijne ceny producenta powinny być ustalane na każdy rok połowowy celem określenia poziomu interwencji cenowych na rynku w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa.

(3) Rada jest zobowiązana do ustalenia cen orientacyjnych dla każdego z produktów i grup produktów wymienionych w załącznikach I i II do rozporządzenia (WE) nr 104/2000 oraz do ustalenia unijnych cen producenta dla produktów wymienionych w załączniku III do tego rozporządzenia.

(4) Na podstawie aktualnie dostępnych danych na temat cen odnośnych produktów oraz kryteriów określonych w art. 18 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, w roku połowowym 2012 należy podwyższyć, utrzymać bądź obniżyć ceny orientacyjne poszczególnych gatunków.

(5) Należy określić unijną cenę producenta w przypadku jednego z produktów wymienionych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 104/2000 i obliczyć unijne ceny producenta w odniesieniu do innych produktów z wykorzystaniem współczynników przeliczeniowych określonych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 802/2006 z dnia 30 maja 2006 r. ustalającym współczynniki przeliczeniowe mające zastosowanie do ryb z rodzajów Thunnus i Euthynnus (2).

(6) Należy ustalić unijną cenę producenta na rok połowowy 2012 na podstawie kryteriów określonych w art. 18 ust. 2 tiret pierwsze i drugie oraz zgodnie z procedurą określoną w art. 26 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W odniesieniu do roku połowowego trwającego od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2012 r. ceny orientacyjne przewidziane w art. 18 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 podano w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W roku połowowym, trwającym od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2012 r., unijne ceny producenta przewidziane w art. 26 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 są podane w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dnia 1 stycznia 2012 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 grudnia 2011 r.

W imieniu Rady

M. SAWICKI

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Dz.U. L 144 z 31.5.2006, s. 15.

ZAŁĄCZNIK I

Produkty wymienione w załącznikach I i II do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Załączniki

Gatunek

Postać handlowa

Cena orientacyjna

(EUR/t)

I

1. Śledź z gatunku Clupea harengus

Ryba cała

282

2. Sardynki z gatunku Sardina pilchardus

Ryba cała

574

3. Koleń (Squalus acanthias)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

1 123

4. Rekinek (Scyliorhinus spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

711

5. Karmazyn (Sebastes spp.)

Ryba cała

1 230

6. Dorsz z gatunku Gadus morhua

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

1 613

7. Czarniak (Pollachius virens)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

823

8. Łupacz (plamiak) (Melanogrammus aeglefinus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

975

9. Witlinek (Merlangius merlangus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

902

10. Molwa (Molva spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

1 176

11. Makrela z gatunku Scomber scombrus

Ryba cała

328

12. Makrela z gatunku Scomber japonicus

Ryba cała

294

13. Sardela (Engraulis spp.)

Ryba cała

1 268

14. Gładzica (Pleuronectes platessa)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową od 1.1.2012 do 30.4.2012

1 011

Ryba cała lub ryba patroszona z głową od 1.5.2012 do 31.12.2012

1 397

15. Morszczuk z gatunku Merluccius

merluccius

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

3 235

16. Smuklica (Lepidorhombus spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

2 365

17. Zimnica (Limanda limanda)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

791

18. Stornia (Platichthys flesus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

493

19. Albakora lub tuńczyk biały (Thunnus alalunga)

Ryba cała

2 343

Ryba patroszona z głową

2 388

20. Mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma)

Ryba cała

1 817

21. Żabnice (Lophius spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

2 879

Odgłowione

5 955

22. Krewetka z gatunku Crangon crangon

Ugotowane w wodzie

2 375

23. Krewetka północna (Pandalus borealis)

Ugotowane w wodzie

6 868

Świeża lub schłodzona

1 638

24. Krab kieszeniec (Cancer pagurus)

Cały

1 693

25. Homarzec (Nephrops norvegicus)

Cały

5 196

Ogony

4 039

26. Sola (Solea spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

6 911

II

1. Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides)

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 954

2. Morszczuk z rodzaju Merluccius spp.

Mrożone, w całości, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 257

Mrożone, odfiletowane, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 528

3. Kielec (właściwy) i morlesz (Dentex dentex i Pagellus spp.)

Mrożone, w partiach lub w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 461

4. Włócznik (Xiphias gladius)

Mrożone, w całości, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

4 139

5. Mątwy (Sepia officinalis) (Rossia macrosoma) (Sepiola rondeletti)

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 963

6. Ośmiornica (Octopus spp.)

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

2 226

7. Kałamarnice (Loligo spp.)

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 191

8. Kałamarnica (Ommastrephes sagittatus)

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

961

9. Illex argentinus

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

899

10. Krewetka z rodziny Penaeidae

– Krewetka z gatunku Parapenaeus longirostris

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

4 153

– Inne gatunki z rodziny Penaeidae

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

7 813

ZAŁĄCZNIK II

Produkty wymienione w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek

Masa

Specyfikacje handlowe

Unijna cena

producenta

(EUR/t)

Tuńczyk żółtopłetwy

(Thunnus albacares)

ważący ponad 10 kg (jedna sztuka)

Cały

1 224

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

ważący nie więcej niż 10 kg (jedna sztuka)

Cały

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

Tuńczyk biały

(Thunnus alalunga)

ważący ponad 10 kg (jedna sztuka)

Cały

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

ważący nie więcej niż 10 kg (jedna sztuka)

Cały

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

Bonito

(Katsuwonus pelamis)

Cały

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

Tuńczyk błękitnopłetwy

(Thunnus thynnus)

Cały

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

Pozostałe gatunki z rodzajów Thunnus oraz Euthynnus

Cały

Ryba patroszona i bez skrzeli

Inne

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00