Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-12-28
Wersja aktualna od 2011-12-28
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1271/2011
z dnia 5 grudnia 2011 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury scalonej
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji towaru określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(2) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono Ogólne reguły interpretacji Nomenklatury scalonej. Reguły te stosuje się także do każdej innej nomenklatury, która jest w całości lub w części oparta na Nomenklaturze scalonej, bądź która dodaje do niej jakikolwiek dodatkowy podpodział i która została ustanowiona szczególnymi przepisami unijnymi, w celu stosowania środków taryfowych i innych środków odnoszących się do obrotu towarowego.
(3) Stosownie do wymienionych wyżej ogólnych reguł, towar opisany w kolumnie 1. tabeli zamieszczonej w załączniku należy klasyfikować do kodu CN wskazanego w kolumnie 2., na mocy uzasadnień określonych w kolumnie 3. tej tabeli.
(4) Należy zagwarantować, aby wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich odnośnie do klasyfikacji towarów w Nomenklaturze scalonej, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, mogła być nadal przywoływana przez otrzymującego przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny (2).
(5) Komitet Kodeksu Celnego nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Towar opisany w kolumnie 1. tabeli zamieszczonej w załączniku klasyfikuje się w Nomenklaturze scalonej do kodu CN wskazanego w kolumnie 2. tej tabeli.
Artykuł 2
Wiążąca informacja taryfowa wydana przez organy celne państw członkowskich, która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być nadal przywoływana przez okres trzech miesięcy, zgodnie z art. 12 ust. 6 rozporządzenia (EWG) nr 2913/92.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 5 grudnia 2011 r.
| W imieniu Komisji, za Przewodniczącego, |
Algirdas ŠEMETA | |
Członek Komisji |
ZAŁĄCZNIK
Opis towarów | Klasyfikacja (kod CN) | Uzasadnienie | |
(1) | (2) | (3) | |
Produkt jest beżowym proszkiem składającym się z (% masy): | 2304 00 00 | Klasyfikacja wyznaczona jest przez reguły 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej oraz brzmienie kodu CN 2304 00 00.
Mimo że produkt stosowany jest w przemyśle spożywczym, nie jest on przetworem spożywczym odpowiadającym charakterystyce opisanej w pozycji 1901 ani przetworem spożywczym gdzie indziej niewymienionym ani niewłączonym w pozycji 2106. Wyklucza się zatem klasyfikację do pozycji 1901 i 2106.
Ponieważ produkt złożony jest z różnych pozostałości i odpadów pochodzących z materiałów roślinnych stosowanych w przemyśle spożywczym, jako pasze zwierzęce i do spożycia przez ludzi, należy go klasyfikować do działu 23 (zob. Noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do działu 23, uwagi ogólne, akapit pierwszy).
Produkt należy zatem klasyfikować do kodu CN 2304 00 00 jako inne pozostałości stałe pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego. | |
błonnika spożywczego | 66,1 | ||
(w tym włókno surowe | 15,2) | ||
białka | 18,8 | ||
wilgoci | 7,5 | ||
popiołu | 2,3 | ||
tłuszczu | 0,2 | ||
Produkt jest stałą pozostałością roślinną otrzymywaną z nasion soi po ekstrakcji oleju i częściowym usunięciu białka, a następnie suszeniu i rozdrobnieniu. Produkt ma właściwości bezpostaciowej mąki.
Produkt jest produktem ubocznym produkcji koncentratów i izolatów białka sojowego, i w rezultacie ma obniżoną zawartość białka.
Produkt stosowany jest do wzbogacania przetworów spożywczych i pasz zwierzęcych. Produkt przedstawiany jest w 25 kg workach. |