Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-12-02
Wersja aktualna od 2011-12-02
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1131/2011
z dnia 11 listopada 2011 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 oraz art. 30 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 ustanawia unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunków ich stosowania.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej Urzędem) ocenił bezpieczeństwo glikozydów stewiolowych uzyskiwanych z liści rośliny Stevia rebaudiana Bertoni jako substancji słodzącej i wydał opinię w tej sprawie w dniu 10 marca 2010 r. (2). Urząd ustanowił dopuszczalne dzienne spożycie glikozydów stewiolowych, podanych jako ekwiwalent stewiolu, równe 4 mg/kg masy ciała dziennie. Ostrożne szacunki dotyczące narażenia na glikozydy stewiolowe, zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, sugerują, że przekroczenie dopuszczalnego dziennego spożycia przy proponowanych maksymalnych poziomach stosowania jest bardzo prawdopodobne.
(3) Uwzględniając wnioski Urzędu, wnioskodawcy przedłożyli we wrześniu 2010 r. zaktualizowane zastosowania i zwrócili się do Urzędu o ich uwzględnienie. Oświadczenie w sprawie nowej oceny narażenia zostało opublikowane w styczniu 2011 r. (3). Pomimo zaktualizowanych zastosowań wnioski były bardzo podobne, mianowicie dopuszczalne dzienne spożycie może zostać przekroczone, zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, w przypadku konsumentów spożywających duże ilości produktów zawierających tę substancję. Do całkowitego przewidywanego narażenia na glikozydy stewiolowe przyczyniają się przede wszystkim aromatyzowane napoje bezalkoholowe.
(4) Uwzględniając potrzebę wprowadzenia do obrotu nowych produktów o obniżonej wartości energetycznej, powinno się zezwolić na stosowanie glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej przy odpowiednich maksymalnych poziomach stosowania. Biorąc pod uwagę, że ilość glikozydów stewiolowych spożywanych w napojach bezalkoholowych może być znaczna, należy określić niższy poziom stosowania w napojach aromatyzowanych w porównaniu z poprzednio proponowanymi poziomami stosowania uwzględnianymi przez Urząd.
(5) Komisja zwróci się do producentów i użytkowników glikozydów stewiolowych o informacje o rzeczywistym stosowaniu tego dodatku do żywności po jego dopuszczeniu. Komisja udostępni te informacje państwom członkowskim. W razie konieczności Komisja zwróci się do Urzędu o przeprowadzenie nowej bardziej szczegółowej oceny narażenia z uwzględnieniem rzeczywistych zastosowań glikozydów stewiolowych w różnych podkategoriach środków spożywczych oraz spożycia zwykłych środków spożywczych w porównaniu ze środkami o obniżonej wartości energetycznej.
(6) Urząd w swej opinii podał dopuszczalne dzienne spożycie glikozydów stewiolowych jako ekwiwalent stewiolu. Narażenie z dietą na glikozydy stewiolowe zostało również podane jako ekwiwalent stewiolu. W związku z tym właściwe jest, aby maksymalne dopuszczone poziomy stosowania również zostały podane jako ekwiwalenty stewiolu. Maksymalne poziomy glikozydów stewiolowych wyrażone są jako suma wszystkich wymienionych glikozydów stewiolowych wskazanych w specyfikacjach i mogą zostać podane jako ekwiwalenty stewiolu przy zastosowaniu przeliczników wskazanych w specyfikacjach.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, przy czym ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1333/2008
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Przepisy przejściowe
W ramach odstępstwa od art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności (4) pozycje w części B i części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, dotyczące glikozydów stewiolowych (E 960), stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 listopada 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) „Scientific Opinion of the Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to food on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive”. (Opinia naukowa Panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności w sprawie bezpieczeństwa glikozydów stewiolowych we wnioskowanych zastosowaniach jako dodatek do żywności). EFSA Journal (2010); 8(4): 1537.
(3) Statement of EFSA: „Revised exposure assessment for steviol glycosides for the proposed uses as a food additive” (Oświadczenie EFSA: Aktualizacja oceny narażenia na glikozydy stewiolowe dla proponowanych zastosowań jako dodatek do żywności). EFSA Journal (2011); 9(01):1972.
(4) Zob. 1 s. niniejszego Dziennika Urzędowego.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w części B2 po pozycji E 959 dodaje się pozycję E 960 w brzmieniu:
„ E 960 | Glikozydy stewiolowe”; |
2) w części E dodaje się w porządku liczbowym następujące pozycje dla E 960 w odpowiednich kategoriach żywności:
CZĘŚĆ E: DOPUSZCZONE DODATKI DO ŻYWNOŚCI ORAZ WARUNKI ICH STOSOWANIA W KATEGORIACH ŻYWNOŚCI
Numer kategorii | Numer E | Nazwa | Maksymalny poziom (odpowiednio mg/l lub mg/kg) | Przypisy | Ograniczenia/wyjątki |
01.4 | Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce termicznej | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 100 | (60) | Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
03 | Lody spożywcze | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 200 | (60) | Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
04.2.2 | Warzywa i owoce w occie, oleju lub solance | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 100 | (60) | Tylko słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
04.2.4.1 | Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce termicznej | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 200 | (60) | Tylko o obniżonej wartości energetycznej | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
04.2.5.1 | Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 200 | (60) | Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
04.2.5.2 | Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 200 | (60) | Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
04.2.5.3 | Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 200 | (60) | Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
05.1 | Kakao i produkty czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 270 | (60) | Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
05.2 | Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 270 | (60) | Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 330 | (60) | Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 350 | (60) | Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | |
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 2 000 | (60) | Tylko pastylki i drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru | |
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 670 | (60) | Tylko silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
05.3 | Guma do żucia | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 3 300 | (60) | Tylko bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
05.4 | Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4 | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 330 | (60) | Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru | |
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 270 | (60) | Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
06.3 | Śniadaniowe przetwory zbożowe | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 330 | (60) | Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe o zawartości błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrębów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
07.2 | Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 330 | (60) | Tylko Essoblaten – cienkie wafle (oblaty) | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
09.2. | Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 200 | (60) | Tylko słodko-kwaśne konserwy i prezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
11.4.1 | Słodziki stołowe w postaci płynnej | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | QS | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
11.4.2 | Słodziki stołowe w postaci proszku | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | QS | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
11.4.3 | Słodziki stołowe w tabletkach | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | QS | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
12.5 | Zupy i buliony | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 40 | (60) | Tylko zupy o obniżonej wartości energetycznej | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
12.6 | Sosy | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 120 | (60) | Oprócz sosu sojowego (sfermentowanego i niesfermentowanego) | |
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 175 | (60) | Tylko sos sojowy (sfermentowany i niesfermentowany) | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
13.2 | Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów objętych kategorią 13.1.5) | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 330 | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
13.3 | Dietetyczne środki spożywcze stosowane w diecie odchudzającej, przeznaczone do zastępowania całkowitej dziennej spożywanej żywności lub poszczególnych posiłków (całości lub części całkowitej dziennej diety) | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 270 | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
14.1.3 | Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 100 | (60) | Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
14.1.4 | Napoje aromatyzowane | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 80 | (60) | Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
14.2.1 | Piwo i napoje słodowe | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 70 | (60) | Tylko piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.; „Biè re de table/Tafelbier/Table beer” (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem „Obergäriges Einfachbier” ; Piwa o kwasowości minimum 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH; Piwa ciemne typu „oud bruin” | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
14.2.8 | Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 150 | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
15.1 | Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 20 | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
15.2 | Przetworzone orzechy | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 20 | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
16. | Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4 | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 100 | (60) | Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru | |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
17.1 | Suplementy żywnościowe w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 670 | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
17.2 | Suplementy żywnościowe w postaci płynnej | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 200 | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu | |||||
17.3 | Suplementy żywnościowe w postaci syropu lub do żucia | ||||
E 960 | Glikozydy stewiolowe | 1 800 | (60) |
| |
(60): podano jako ekwiwalent stewiolu |