Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 228 str. 9
Wersja archiwalna od 2011-09-23 do 2020-02-26
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 228 str. 9
Wersja archiwalna od 2011-09-23 do 2020-02-26
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 881/2011

z dnia 2 września 2011 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1137/2007 w odniesieniu do składu dodatku preparatu Bacillus subtilis DSM 17299 (posiadacz zezwolenia Chr. Hansen A/S) oraz jego stosowania w paszy zawierającej kwas mrówkowy

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 13 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1137/2007 (2) zezwolono na stosowanie preparatu Bacillus subtilis DSM 17299, należącego do kategorii „dodatki zootechniczne” , u kurcząt rzeźnych przez dziesięć lat.

(2) Zgodnie z art. 13 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 posiadacz zezwolenia złożył wniosek o zmianę warunków zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis DSM 17299, aby zmienić skład dodatku poprzez zwiększenie minimalnego stężenia i pozwolić na jego stosowanie w paszy dla kurcząt rzeźnych zawierającej kwas mrówkowy. Do wniosku dołączone zostały właściwe dane szczegółowe. Komisja przekazała wniosek do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwanego dalej „Urzędem”).

(3) W swojej opinii z dnia 15 marca 2011 r. Urząd stwierdził, że jest mało prawdopodobne, by zwiększenie minimalnego stężenia z 1,6 × 109 do 1,6 × 1010 CFU/g spowodowało nowe zagrożenie oraz że preparat w zmienionym składzie jest zgodny z kwasem mrówkowym. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(4) Warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 zostały spełnione.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1137/2007.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1137/2007 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 2 września 2011 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(2) Dz.U. L 265 z 2.10.2007, s. 5.

ZAŁĄCZNIK

Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 1137/2007 otrzymuje brzmienie:

„ZAŁĄCZNIK

Numer identyfi­ kacyjny dodatku

Nazwa posiadacza zezwolenia

Dodatek

Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna

Gatunek lub kategoria zwierzęcia

Maksy­malny wiek

Minimalna zawartość

Maksymalna zawartość

Inne przepisy

Data ważności zezwolenia

CFU/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %

Kategoria » dodatki zootechniczne«. Grupa funkcjonalna: stabilizatory flory jelitowej

4b1821

Chr. Hansen A/S

Bacillus subtilis

DSM 17299

Skład dodatku:

Preparat Bacillus subtilis DSM 17299 zawierający co najmniej 1,6 × 1010 CFU/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Koncentrat przetrwalników Bacillus subtilis DSM 17299

Metoda analityczna (1):

Oznaczanie liczby metodą posiewu na powierzchni płytki z użyciem tryptonowego agaru sojowego oraz wstępnego podgrzewania próbek paszy

Kurczęta rzeźne

8 × 108

1,6 × 109

1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania.

2. Dozwolone stosowanie w paszy zawierającej jeden z następujących kokcydiostatyków: diklazuril, halofuginon, robenidynę, dekokwinat, narazynę/nikarbazynę, sól sodową lasalocidu, maduramycynę amonu, sól sodową monenzyny, narazynę, sól sodową salinomycyny, sól sodową semduramycyny.

3. Wykazano zgodność tego dodatku z kwasem mrówkowym.

22 października 2017 r.

(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: http://irmm.jrc.ec.europa.eu/EURLs/EURL_ feed_additives/Pages/index.aspx”.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00