Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2011-09-23 do 2020-02-26
Wersja archiwalna od 2011-09-23 do 2020-02-26
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 881/2011
z dnia 2 września 2011 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1137/2007 w odniesieniu do składu dodatku preparatu Bacillus subtilis DSM 17299 (posiadacz zezwolenia Chr. Hansen A/S) oraz jego stosowania w paszy zawierającej kwas mrówkowy
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 13 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1137/2007 (2) zezwolono na stosowanie preparatu Bacillus subtilis DSM 17299, należącego do kategorii „dodatki zootechniczne” , u kurcząt rzeźnych przez dziesięć lat.
(2) Zgodnie z art. 13 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 posiadacz zezwolenia złożył wniosek o zmianę warunków zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis DSM 17299, aby zmienić skład dodatku poprzez zwiększenie minimalnego stężenia i pozwolić na jego stosowanie w paszy dla kurcząt rzeźnych zawierającej kwas mrówkowy. Do wniosku dołączone zostały właściwe dane szczegółowe. Komisja przekazała wniosek do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwanego dalej „Urzędem”).
(3) W swojej opinii z dnia 15 marca 2011 r. Urząd stwierdził, że jest mało prawdopodobne, by zwiększenie minimalnego stężenia z 1,6 × 109 do 1,6 × 1010 CFU/g spowodowało nowe zagrożenie oraz że preparat w zmienionym składzie jest zgodny z kwasem mrówkowym. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(4) Warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 zostały spełnione.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1137/2007.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1137/2007 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 2 września 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dz.U. L 265 z 2.10.2007, s. 5.
ZAŁĄCZNIK
Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 1137/2007 otrzymuje brzmienie:
„ZAŁĄCZNIK
Numer identyfi kacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Inne przepisy | Data ważności zezwolenia |
CFU/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||
Kategoria » dodatki zootechniczne«. Grupa funkcjonalna: stabilizatory flory jelitowej | |||||||||
4b1821 | Chr. Hansen A/S | Bacillus subtilis
DSM 17299 | Skład dodatku:
Preparat Bacillus subtilis DSM 17299 zawierający co najmniej 1,6 × 1010 CFU/g dodatku
Charakterystyka substancji czynnej:
Koncentrat przetrwalników Bacillus subtilis DSM 17299
Metoda analityczna (1):
Oznaczanie liczby metodą posiewu na powierzchni płytki z użyciem tryptonowego agaru sojowego oraz wstępnego podgrzewania próbek paszy | Kurczęta rzeźne | – | 8 × 108 | 1,6 × 109 | 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania.
2. Dozwolone stosowanie w paszy zawierającej jeden z następujących kokcydiostatyków: diklazuril, halofuginon, robenidynę, dekokwinat, narazynę/nikarbazynę, sól sodową lasalocidu, maduramycynę amonu, sól sodową monenzyny, narazynę, sól sodową salinomycyny, sól sodową semduramycyny.
3. Wykazano zgodność tego dodatku z kwasem mrówkowym. | 22 października 2017 r. |
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: http://irmm.jrc.ec.europa.eu/EURLs/EURL_ feed_additives/Pages/index.aspx”. |