Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-06-20
Wersja aktualna od 2011-06-20
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 527/2011
z dnia 30 maja 2011 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49755 i endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49754 oraz poligalakturonazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus CBS 589 jako dodatku paszowego dla prosiąt odsadzonych od maciory (posiadacz zezwolenia: Aveve NV)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określa sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń.
(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek w celu uzyskania zezwolenia na preparat endo-1,4-beta-ksylanazy (EC 3.2.1.8) wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49755, endo-1,3(4)-beta-glukanazy (EC 3.2.1.6) wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49754 oraz poligalakturonazy (EC 3.2.1.15) wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus CBS 589.94 określone w załączniku. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu określonego w załączniku jako dodatku paszowego dla prosiąt odsadzonych od maciory, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki zootechniczne” .
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził w swoich opiniach z dnia 8 lipca 2009 r. (2) i z dnia 2 lutego 2011 r. (3), że w proponowanych warunkach stosowania preparat określony w załączniku nie ma negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt, ludzi ani na środowisko, a jego stosowanie może zwiększyć masę ciała oraz przyrost masy ciała w stosunku do paszy u docelowych gatunków. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu preparatu do obrotu. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ds. dodatków paszowych ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(5) Ocena preparatu określonego w załączniku dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii „dodatki zootechniczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje polepszające strawność” , zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 30 maja 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) The EFSA Journal (2009) 1186, 1–17.
(3) The EFSA Journal (2011); 9(2):2010.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Inne przepisy | Data ważności zezwolenia |
Jednostki aktywności/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||
Kategoria dodatków zootechnicznych. Grupa funkcjonalna: substancje polepszające strawność | |||||||||
4a 14 | Aveve NV | endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8
endo-1,3(4)-beta- glukanaza
EC 3.2.1.6 poligalakturonaza EC 3.2.1.15 | Skład dodatku
preparat endo-1,4-beta-ksylanazy (EC 3.2.1.8) wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49755), endo-1,3(4)-beta-glukanazy (EC 3.2.1.6) wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49754) oraz poligalakturonazy (EC 3.2.1.15) wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) o aktywności minimalnej:
w postaci stałej:
endo-1,4-beta-ksylanaza: 21 400 XU (1)/g
endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 12 300 BGU (2)/g
poligalakturonaza: 460 PGLU (3)/g.
postać ciekła:
endo-1,4-beta-ksylanaza: 10 700 XU/g
endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 6 150 BGU/g
poligalakturonaza: 230 PGLU/g.
Charakterystyka substancji czynnej
endo-1,4-beta-ksylanaza (EC 3.2.1.8)
wytwarzana przez Trichoderma reesei, endo-1,3(4)-beta-glukanaza (EC 3.2.1.6) wytwarzana przez Trichoderma reesei oraz poligalakturonaza (EC 3.2.1.15) wytwarzana przez Aspergillus aculeatus
Metoda analizy (4)
Charakterystyka substancji czynnej w dodatku i paszach:
– metoda kolorymetryczna polegająca na pomiarze barwnika rozpuszczalnego w wodzie, uwolnionego przez działanie endo-1,4-beta-ksylanazy z usieciowanego barwnikiem substratu zawierającego arabinoksylan pszenicy.
– metoda kolorymetryczna polegająca na pomiarze barwnika rozpuszczalnego w wodzie, uwolnionego w wyniku działania endo-1,3(4)-beta-glukanazy z usieciowanego barwnikiem substratu zawierającego beta-glukan jęczmienia.
– metoda wiskozymetryczna oparta na spadku lepkości spowodowanym przez działanie poligalakturonazy na substrat zawierający pektyny, kwas poligalakturonowy metylu | Prosięta (odsadzone od maciory) |
| endo-1,4- beta-ksylanaza: 2 140 XU
endo-1,3(4)- beta-glukanaza: 1 230 BGU
poligalakturonaza: 46 PGLU | – | 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania.
2. Przeznaczone dla prosiąt (odsadzonych od maciory) o masie nieprzekraczającej 35 kg.
3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe | 20 czerwca 2021 r. |
(1) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol cukru redukującego (odpowiednika ksylozy) z ksylanu z łusek owsa w ciągu minuty w temperaturze 50 ° C przy pH 4,8. (2) 1 BGU to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol cukru redukującego (odpowiednika celobiozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty w temperaturze 50 °C przy pH 5,0. (3) 1 PGLU to ilość enzymu, która uwalnia 1 μ mol cukru redukującego (odpowiednika glukozy) z kwasu poligalakturonowego metylu (substratu zawierającego pektyny) w ciągu minuty w temperaturze 35 °C przy pH 4,8. (4) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: http://irmm.jrc.ec.europa.eu/EURLs/EURL_feed_additives/Pages/index.aspx. |