Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-05-09
Wersja aktualna od 2011-05-09
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 379/2011
z dnia 18 kwietnia 2011 r.
rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę [„Kiełbasa jałowcowa” (GTS)]
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (1), w szczególności jego art. 9 ust. 4 akapit pierwszy,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 8 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 509/2006 wniosek Polski o rejestrację nazwy „Kiełbasa jałowcowa” został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (2).
(2) Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 509/2006 Komisji zgłoszono uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie na mocy art. 9 ust. 3 lit. a) tego samego rozporządzenia. Pismem z dnia 26 stycznia 2010 r. Komisja wezwała zainteresowane strony do rozpoczęcia odpowiednich konsultacji.
(3) Ponieważ porozumienie osiągnięto w terminie sześciu miesięcy bez zmiany elementów opublikowanych zgodnie z przepisami art. 8 ust. 2, Komisja jest zobowiązana do podjęcia decyzji.
(4) W związku z powyższym przedmiotowa nazwa powinna zostać zarejestrowana.
(5) Nie wystąpiono o ochronę nazwy, o której mowa w art. 13 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 509/2006,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Nazwa wymieniona w załączniku do niniejszego rozporządzenia zostaje zarejestrowana.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 18 kwietnia 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 1.
(2) Dz.U. C 158 z 11.7.2009, s. 24.
ZAŁĄCZNIK
Produkty wymienione w załączniku I do Traktatu, przeznaczone do spożycia przez ludzi:
Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
POLSKA
Kiełbasa jałowcowa (GTS)