Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2011-04-28 do 2021-03-17
Wersja archiwalna od 2011-04-28 do 2021-03-17
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 335/2011
z dnia 7 kwietnia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1091/2009 w odniesieniu do minimalnej zawartości preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49755) i endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49754) jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 13 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1091/2009 z dnia 13 listopada 2009 r. dotyczącym zezwolenia na stosowanie preparatu enzymatycznego endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49755) i endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49754) jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych (posiadacz zezwolenia: Aveve NV) (2) zezwolono na stosowanie endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49755) i endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49754) przez okres 10 lat w paszy dla kurcząt rzeźnych.
(2) Posiadacz tego zezwolenia złożył wniosek o zmianę warunków zezwolenia dla wymienionego dodatku paszowego w przypadku stosowania w paszy dla kurcząt rzeźnych, polegającą na ograniczeniu minimalnej zalecanej dawki endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49755) i endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49754) z 4 000 XU (3)/kg i 900 BGU (4)/kg do 2 000 XU/kg i 450 BGU/kg. Do wniosku dołączono odpowiednie dane na poparcie wniosku o zmianę.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził w opinii z dnia 10 listopada 2010 r., że dane uzyskane z trzech badań przeprowadzonych na kurczętach rzeźnych nie uzasadniają ograniczenia minimalnej zalecanej dawki z 4 000 XU i 900 BGU/kg paszy do 2 000 XU i 450 BGU/kg paszy, gdyż analiza paszy wykazała, że zalecane dawki są znacznie przekraczane. Dane wskazują jednak, iż produkt jest skuteczny przy dawce niższej niż dawka obecnie dozwolona. Zdaniem Urzędu dane wskazują, w przybliżeniu, że dawka 3 000 XU i 600 BGU/kg paszy może zwiększyć tempo wzrostu i przyrost masy ciała w stosunku do paszy u kurcząt rzeźnych (5).
(4) Warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 zostały spełnione.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1091/2009.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 1091/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 kwietnia 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dz.U. L 299 z 14.11.2009, s. 6.
(3) 1 XU to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol cukru redukującego (odpowiednika ksylozy) z ksylanu z łusek owsa w ciągu minuty przy pH 5,0 oraz temperaturze 50 °C.
(4) 1 BGU to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol cukru redukującego (odpowiednika celobiozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 oraz temperaturze 50 °C.
(5) EFSA Journal 2010; 8(12):1919.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Inne przepisy | Data ważności zezwolenia |
Jednostka aktywności/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||
Kategoria dodatków zootechnicznych. Grupa funkcjonalna: substancje polepszające strawność | |||||||||
4a9 | Aveve NV | Endo-1,4-beta-ksylanaza EC 3.2.1.8 Endo-1,3(4)-beta-glukanaza EC 3.2.1.6 | Skład dodatku Preparat endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49755) i endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49754) o aktywności minimalnej równej: 40 000 XU/g i 9 000 BGU/g Charakterystyka substancji czynnej endo-1,4-beta-ksylanaza wytwarzana przez Trichoderma reesei (MUCL 49755) i endo-1,3(4)-beta-glukanaza wytwarzana przez Trichoderma reesei (MUCL 49754) Metoda analityczna (1) Charakterystyka substancji czynnej w dodatku: – metoda kolorymetryczna oparta na reakcji kwasu dinitrosalicylowego z cukrem redukującym uwolnionym w wyniku działania endo-1,4-betaksylanazy na substrat zawierający ksylan, – metoda kolorymetryczna oparta na reakcji kwasu dinitrosalicylowego z cukrem redukującym uwolnionym w wyniku działania endo-1,3(4)-beta-glukanazy na substrat zawierający beta-glukan. Charakterystyka substancji czynnych w paszach: – metoda kolorymetryczna polegająca na pomiarze barwnika rozpuszczalnego w wodzie, uwolnionego w wyniku działania endo-1,4-beta-ksylanazy z usieciowanego barwnikiem substratu zawierającego arabinoksylan pszenicy, – metoda kolorymetryczna polegająca na pomiarze barwnika rozpuszczalnego w wodzie, uwolnionego w wyniku działania endo-1,3(4)-beta-glukanazy z usieciowanego barwnikiem substratu zawierającego beta-glukan jęczmienia. | Kurczęta rzeźne | – | 3 000 XU 675 BGU | 1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania. 2. Do stosowania w paszach bogatych w polisacharydy nieskrobiowe (głównie beta-glukany i arabinoksylany), np. zawierających ponad 30 % pszenicy, jęczmienia, żyta lub pszenżyta. 3. Ze względów bezpieczeństwa: podczas kontaktu z produktem należy chronić drogi oddechowe oraz używać okularów i rękawic ochronnych. | 4 grudnia 2019 r. | |
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego Unii Europejskiej: www.irmm.jrc.be/crl-feed-additives. |