Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-02-13
Wersja aktualna od 2011-02-13
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 122/2011
z dnia 11 lutego 2011 r.
ustalające unijne ceny wycofania i sprzedaży na produkty rybołówstwa wymienione w załączniku I do rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 na rok połowowy 2011
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 20 ust. 3 i art. 22,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 przewiduje, że wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży dla każdego z produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia mają zostać ustalone na podstawie świeżości, wielkości lub wagi i prezentacji produktu poprzez zastosowanie współczynnika przeliczeniowego dla danej kategorii produktów do kwoty nieprzekraczającej 90 % odpowiedniej ceny orientacyjnej.
(2) Ceny wycofania mogą być mnożone przez współczynniki dostosowawcze w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia Unii. Ceny orientacyjne na rok połowowy 2011 zostały ustalone dla wszystkich odnośnych produktów objętych rozporządzeniem Rady (UE) nr 1258/2010 (2).
(3) Niniejsze rozporządzenie powinno być stosowane z mocą wsteczną od dnia 1 stycznia 2011 r., aby nie zakłócać działania systemu interwencji w roku 2011.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Współczynniki przeliczeniowe wykorzystywane do obliczania wspólnotowych cen wycofania i sprzedaży, zgodnie z art. 20 i 22 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, na rok połowowy 2011 dla produktów wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia określono w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Unijne ceny wycofania i sprzedaży obowiązujące w roku połowowym 2011 oraz produkty, których dotyczą, określono w załączniku II.
Artykuł 3
Ceny wycofania obowiązujące w roku połowowym 2011 w obszarach wyładunku położonych w dużej odległości od głównych ośrodków spożycia Unii, współczynniki dostosowawcze stosowane do obliczania tych cen i produkty, których te ceny dotyczą, są określone w załączniku III.
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2011 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 lutego 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.
ZAŁĄCZNIK I
Współczynniki przeliczeniowe dla produktów wymienionych w pkt A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Gatunek | Wielkość (*) | Współczynniki przeliczeniowe | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba cała (*) | ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Śledź z gatunku Clupea harengus | 1 | 0,00 | 0,47 |
2 | 0,00 | 0,72 | |
3 | 0,00 | 0,68 | |
| 4a | 0,00 | 0,43 |
| 4b | 0,00 | 0,43 |
| 4c | 0,00 | 0,90 |
| 5 | 0,00 | 0,80 |
| 6 | 0,00 | 0,40 |
| 7a | 0,00 | 0,40 |
| 7b | 0,00 | 0,36 |
| 8 | 0,00 | 0,30 |
Sardynki z gatunku Sardina pilchardus | 1 | 0,00 | 0,51 |
2 | 0,00 | 0,64 | |
| 3 | 0,00 | 0,72 |
| 4 | 0,00 | 0,47 |
Koleń z gatunku Squalus acanthias | 1 | 0,60 | 0,60 |
2 | 0,51 | 0,51 | |
| 3 | 0,28 | 0,28 |
Koleń z gatunku Scyliorhinus spp. | 1 | 0,64 | 0,60 |
2 | 0,64 | 0,56 | |
3 | 0,44 | 0,36 | |
Karmazyn Sebastes spp. | 1 | 0,00 | 0,81 |
2 | 0,00 | 0,81 | |
3 | 0,00 | 0,68 | |
Dorsz z gatunku Gadus morhua | 1 | 0,72 | 0,52 |
2 | 0,72 | 0,52 | |
3 | 0,68 | 0,40 | |
4 | 0,54 | 0,30 | |
5 | 0,38 | 0,22 | |
Czarniak Pollachius virens | 1 | 0,72 | 0,56 |
2 | 0,72 | 0,56 | |
3 | 0,71 | 0,55 | |
4 | 0,61 | 0,30 | |
Plamiak Melanogrammus aeglefinus | 1 | 0,72 | 0,56 |
2 | 0,72 | 0,56 | |
3 | 0,62 | 0,43 | |
4 | 0,52 | 0,36 | |
Witlinek Merlangius merlangus | 1 | 0,66 | 0,50 |
2 | 0,64 | 0,48 | |
3 | 0,60 | 0,44 | |
4 | 0,41 | 0,30 | |
Molwa Molva spp. | 1 | 0,68 | 0,56 |
2 | 0,66 | 0,54 | |
3 | 0,60 | 0,48 | |
Makrela z gatunku Scomber scombrus | 1 | 0,00 | 0,72 |
2 | 0,00 | 0,71 | |
3 | 0,00 | 0,69 | |
Makrela japońska z gatunku Scomber japonicus | 1 | 0,00 | 0,77 |
2 | 0,00 | 0,77 | |
3 | 0,00 | 0,63 | |
4 | 0,00 | 0,47 | |
Sardele Engraulis spp. | 1 | 0,00 | 0,68 |
2 | 0,00 | 0,72 | |
3 | 0,00 | 0,60 | |
4 | 0,00 | 0,25 | |
Gładzica Pleuronectes platessa | 1 | 0,75 | 0,41 |
2 | 0,75 | 0,41 | |
3 | 0,72 | 0,41 | |
4 | 0,52 | 0,34 | |
Morszczuk z gatunku Merluccius merluccius | 1 | 0,90 | 0,71 |
2 | 0,68 | 0,53 | |
3 | 0,68 | 0,52 | |
4 | 0,56 | 0,43 | |
5 | 0,52 | 0,41 | |
Smuklica Lepidorhombus spp. | 1 | 0,68 | 0,64 |
2 | 0,60 | 0,56 | |
3 | 0,54 | 0,49 | |
4 | 0,34 | 0,29 | |
Zimnica Limanda limanda | 1 | 0,71 | 0,58 |
2 | 0,54 | 0,42 | |
Stornia Platichthys flesus | 1 | 0,66 | 0,58 |
2 | 0,50 | 0,42 | |
Tuńczyk biały lub długopłetwy Thunnus alalunga | 1 | 0,90 | 0,81 |
2 | 0,90 | 0,77 | |
Mątwy Sepia officinalis and Rossia macrosoma | 1 | 0,00 | 0,64 |
2 | 0,00 | 0,64 | |
3 | 0,00 | 0,40 | |
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |
Gatunek | Wielkość (*) | Współczynnik przeliczeniowy |
| |
Ryba cała | Ryba odgłowiona (*) | |||
Ryba patroszona, z głową (*) |
| |||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |||
Żabnica Lophius spp. | 1 | 0,61 | 0,77 |
|
2 | 0,78 | 0,72 |
| |
| 3 | 0,78 | 0,68 |
|
| 4 | 0,65 | 0,60 |
|
| 5 | 0,36 | 0,43 |
|
|
| Wszystkie postacie |
| |
Ekstra, A (*) |
| |||
Krewetki z gatunku Crangon crangon | 1 | 0,59 |
|
|
2 | 0,27 |
|
| |
|
| Gotowane w wodzie | Świeża lub schłodzona |
|
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |||
Krewetki północne Pandalus borealis | 1 | 0,77 | 0,68 |
|
2 | 0,27 | – |
| |
|
| W całości (*) |
|
|
Krab kieszeniec Cancer pagurus | 1 | 0,72 |
|
|
2 | 0,54 |
|
| |
|
| W całości (*) |
| Ogony (*) |
E' (*) | Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Homarzec Nephrops norvegicus | 1 | 0,86 | 0,86 | 0,81 |
2 | 0,86 | 0,59 | 0,68 | |
| 3 | 0,77 | 0,59 | 0,50 |
| 4 | 0,50 | 0,41 | 0,41 |
|
| Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba cała (*) |
|
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |||
Sola Solea spp. | 1 | 0,75 | 0,58 |
|
2 | 0,75 | 0,58 |
| |
| 3 | 0,71 | 0,54 |
|
| 4 | 0,58 | 0,42 |
|
| 5 | 0,50 | 0,33 |
|
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |
ZAŁĄCZNIK II
Unijne ceny wycofania i sprzedaży produktów wymienionych w pkt A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Gatunek | Wielkość (*) | Cena wycofania (EUR/t) | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba cała (*) | ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Śledź z gatunku Clupea harengus | 1 | 0 | 129 |
2 | 0 | 197 | |
| 3 | 0 | 186 |
| 4a | 0 | 118 |
| 4b | 0 | 118 |
| 4c | 0 | 247 |
| 5 | 0 | 219 |
| 6 | 0 | 110 |
| 7a | 0 | 110 |
| 7b | 0 | 99 |
| 8 | 0 | 82 |
Sardynki z gatunku Sardina pilchardus | 1 | 0 | 293 |
2 | 0 | 367 | |
| 3 | 0 | 413 |
| 4 | 0 | 270 |
Koleń z gatunku Squalus acanthias | 1 | 654 | 654 |
2 | 556 | 556 | |
| 3 | 305 | 305 |
Koleń z gatunku Scyliorhinus spp. | 1 | 451 | 422 |
2 | 451 | 394 | |
| 3 | 310 | 253 |
Karmazyn Sebastes spp. | 1 | 0 | 982 |
2 | 0 | 982 | |
| 3 | 0 | 824 |
Dorsz z gatunku Gadus morhua | 1 | 1 144 | 826 |
2 | 1 144 | 826 | |
| 3 | 1 081 | 636 |
| 4 | 858 | 477 |
| 5 | 604 | 350 |
Czarniak Pollachius virens | 1 | 575 | 447 |
2 | 575 | 447 | |
| 3 | 567 | 439 |
| 4 | 487 | 240 |
Plamiak Melanogrammus aeglefinus | 1 | 688 | 535 |
2 | 688 | 535 | |
| 3 | 593 | 411 |
| 4 | 497 | 344 |
Witlinek Merlangius merlangus | 1 | 587 | 445 |
2 | 569 | 427 | |
| 3 | 533 | 391 |
| 4 | 364 | 267 |
Molwa Molva spp. | 1 | 784 | 646 |
2 | 761 | 623 | |
| 3 | 692 | 553 |
Makrela z gatunku Scomber scombrus | 1 | 0 | 230 |
2 | 0 | 227 | |
| 3 | 0 | 221 |
Makrela japońska z gatunku Scomber japonicus | 1 | 0 | 219 |
2 | 0 | 219 | |
| 3 | 0 | 180 |
| 4 | 0 | 134 |
Sardele Engraulis spp. | 1 | 0 | 866 |
2 | 0 | 917 | |
| 3 | 0 | 764 |
| 4 | 0 | 319 |
Gładzica Pleuronectes platessa |
|
|
|
|
|
| |
– od 1 stycznia do 31 kwietnia 2011 r. | 1 | 770 | 421 |
2 | 770 | 421 | |
| 3 | 739 | 421 |
| 4 | 534 | 349 |
– od 1 maja do 31 grudnia 2011 r. | 1 | 1 069 | 584 |
2 | 1 069 | 584 | |
3 | 1 026 | 584 | |
| 4 | 741 | 485 |
Morszczuk z gatunku Merluccius merluccius | 1 | 2 986 | 2 356 |
2 | 2 256 | 1 759 | |
| 3 | 2 256 | 1 725 |
| 4 | 1 858 | 1 427 |
| 5 | 1 725 | 1 360 |
Smuklica Lepidorhombus spp. | 1 | 1 593 | 1 499 |
2 | 1 405 | 1 312 | |
| 3 | 1 265 | 1 148 |
| 4 | 796 | 679 |
Zimnica Limanda limanda | 1 | 570 | 466 |
2 | 434 | 337 | |
Stornia Platichtys flesus | 1 | 321 | 282 |
2 | 243 | 204 | |
Tuńczyk biały lub długopłetwy Thunnus alalunga | 1 | 2 193 | 1 869 |
2 | 2 193 | 1 777 | |
Mątwy Sepia officinalis and Rossia macrosoma | 1 | 0 | 1 140 |
2 | 0 | 1 140 | |
| 3 | 0 | 712 |
|
| Ryba cała | Ryba odgłowiona (*) |
Ryba patroszona, z głową (*) |
| ||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Żabnica Lophius spp. | 1 | 1 783 | 4 632 |
2 | 2 280 | 4 331 | |
| 3 | 2 280 | 4 090 |
| 4 | 1 900 | 3 609 |
| 5 | 1 052 | 2 586 |
|
| Wszystkie postacie | |
|
| Ekstra, A (*) | |
Krewetki z gatunku Crangon crangon | 1 | 1 430 | |
2 | 654 | ||
|
| Gotowane w wodzie | Świeże lub schłodzone |
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Krewetki północne | 1 | 5 134 | 1 098 |
Pandalus borealis | 2 | 1 800 | – |
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |
Gatunek | Wielkość (*) | Cena sprzedaży (EUR/t) |
| |
W całości (*) |
| |||
Krab kieszeniec | 1 | 1 207 |
|
|
Cancer pagurus | 2 | 905 |
|
|
|
| W całości (*) | Ogony (*) | |
E' (*) | Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||
Homarzec Nephrops norvegicus | 1 | 4 402 | 4 402 | 3 223 |
2 | 4 402 | 3 020 | 2 706 | |
| 3 | 3 942 | 3 020 | 1 990 |
| 4 | 2 560 | 2 099 | 1 631 |
|
| Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba cała (*) |
|
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | |||
Sola Solea spp. | 1 | 5 132 | 3 969 |
|
2 | 5 132 | 3 969 |
| |
| 3 | 4 859 | 3 695 |
|
| 4 | 3 969 | 2 874 |
|
| 5 | 3 422 | 2 258 |
|
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |
ZAŁĄCZNIK III
Ceny wycofania w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia
Gatunek | Strefa wyładunku | Dostosowanie Współczynnik | Wielkość (*) | Cena wycofania (EUR/t) | |
Ryba patroszona, z głową (*) | Ryba cała (*) | ||||
Ekstra, A (*) | Ekstra, A (*) | ||||
Śledź z gatunku Clupea harengus | Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandia | 0,90 | 1 | 0 | 116 |
| 2 | 0 | 178 | ||
| 3 | 0 | 168 | ||
| 4a | 0 | 106 | ||
Regiony przybrzeżna wschodniej Anglii od Berwick do Dover Regiony przybrzeżne Szkocji od Portpatrick do Eyemouth oraz wyspy położone na zachód i na północ od wymienionych regionów Regiony przybrzeżna County Down (Irlandia Północna) | 0,90 | 1 | 0 | 116 | |
| 2 | 0 | 178 | ||
| 3 | 0 | 168 | ||
| 4a | 0 | 106 | ||
Makrela z gatunku Scomber scombrus | Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandia | 0,96 | 1 | 0 | 221 |
| 2 | 0 | 218 | ||
| 3 | 0 | 212 | ||
Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie | 0,95 | 1 | 0 | 219 | |
| 2 | 0 | 216 | ||
| 3 | 0 | 210 | ||
Morszczuk z gatunku Merluccius merluccius | Regiony przybrzeżne od Troon (w południowo-zachodniej Szkocji) do Wick (w północno-wschodniej Szkocji) oraz wyspy położone na zachód i na północ od wymienionych regionów | 0,75 | 1 | 2 240 | 1 767 |
| 2 | 1 692 | 1 319 | ||
| 3 | 1 692 | 1 294 | ||
| 4 | 1 394 | 1 070 | ||
| 5 | 1 294 | 1 020 | ||
Tuńczyk biały lub długopłetwy Thunnus alalunga | Wyspy Azory oraz Madera | 0,48 | 1 | 1 053 | 897 |
| 2 | 1 053 | 853 | ||
Sardynki z gatunku Sardina pilchardus | Wyspy Kanaryjskie | 0,48 | 1 | 0 | 141 |
| 2 | 0 | 176 | ||
| 3 | 0 | 198 | ||
| 4 | 0 | 129 | ||
Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie | 0,74 | 1 | 0 | 217 | |
| 2 | 0 | 272 | ||
| 3 | 0 | 306 | ||
| 4 | 0 | 200 | ||
Atlantyckie regiony przybrzeżne Portugalii | 0,93 | 2 | 0 | 342 | |
0,81 | 3 | 0 | 335 | ||
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |