Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 38 str. 1
Wersja aktualna od 2011-02-13
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2011 nr 38 str. 1
Wersja aktualna od 2011-02-13
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 120/2011

z dnia 11 lutego 2011 r.

ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2011

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 29 ust. 1 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 stanowi, że ceny referencyjne obowiązujące w Unii mogą być ustalane corocznie według kategorii produktu dla produktów, których dotyczy zawieszenie cła na mocy art. 28 ust. 1. To samo odnosi się do produktów, których ceny – podlegając albo obowiązującemu zmniejszeniu taryfy w ramach Światowej Organizacji Handlu albo innym umowom preferencyjnym – muszą być zgodne z cenami referencyjnymi.

(2) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cena referencyjna dla produktów wymienionych w załączniku I część A i B do tego rozporządzenia jest równa cenie wycofania, ustalonej zgodnie z art. 20 ust. 1 tego rozporządzenia.

(3) Unijne ceny wycofania dla danych produktów na rok połowowy 2011 określono w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 122/2011 (2).

(4) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cenę referencyjną produktów innych niż wymienione w załącznikach I i II do tego rozporządzenia ustala się w szczególności na podstawie wyliczonej średniej wartości celnych odnotowanych na rynkach importowych lub w portach importowych w ciągu trzech lat bezpośrednio poprzedzających datę ustalenia ceny referencyjnej.

(5) Nie ma potrzeby ustalania cen referencyjnych dla produktów objętych kryteriami określonymi w art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, które są importowane z państw trzecich w niewielkich ilościach.

(6) Niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, aby umożliwić szybkie zastosowanie cen referencyjnych w roku 2011.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Ceny referencyjne produktów rybołówstwa na rok połowowy 2011, przewidziane zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 lutego 2011 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Zob. s. 9 niniejszego Dziennika Urzędowego.

ZAŁĄCZNIK

1. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek

Wielkość (1)

Cena referencyjna (EUR/tonę)

Patroszone z głową (1)

Ryba w całości (1)

Dodatkowy kod Taric

Extra, A (1)

Dodatkowy kod Taric

Extra, A (1)

Śledź z gatunku

Clupea harengus

ex 0302 40 00

1

F011

129

2

F012

197

3

F013

186

4a

F016

118

4b

F017

118

4c

F018

247

5

F015

219

6

F019

110

7a

F025

110

7b

F026

99

8

F027

82

Karmazyn

(Sebastes spp.)

ex 0302 69 31 oraz ex 0302 69 33

1

F067

982

2

F068

982

3

F069

824

Dorsz z gatunku

Gadus morhua

ex 0302 50 10

1

F073

1 144

F083

826

2

F074

1 144

F084

826

3

F075

1 081

F085

636

4

F076

858

F086

477

5

F077

604

F087

350

Krewetki północne

(Pandalus borealis) ex 0306 23 10

Gotowane w wodzie

Świeże lub schłodzone

Dodatkowy kod Taric

Extra, A (1)

Dodatkowy kod Taric

Extra, A (1)

1

F317

5 134

F321

1 098

2

F318

1 800

(1) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

2. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000

Produkt

Dodatkowy kod Taric

Prezentacja

Cena referencyjna (EUR/tonę)

1. Karmazyn

(Sebastes spp.)

W całości:

ex 0303 79 35

ex 0303 79 37

F411

– z głową lub bez głowy

969

infoRgrafika

Filety:

ex 0304 29 35

ex 0304 29 39

F412

– z ościami („standard” )

1 952

F413

– bez ości

2 094

F414

– w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 239

2. Dorsz

(Gadus morhua, Gadus ogac

oraz Gadus macrocephalus)

oraz ryba z gatunku Boreogadus saida

ex 0303 52 10, ex 0303 52 30,

ex 0303 52 90, ex 0303 79 41

F416

W całości, z głową lub bez głowy

1 095

infoRgrafika

Filety:

F417

– przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” )

2 451

ex 0304 29 29

F418

– przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

2 663

F419

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

2 499

F420

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

2 972

F421

– w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 990

ex 0304 99 33

F422

Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków

1 448

3. Czarniak

(Pollachius virens)

infoRgrafika

Filety:

F424

– przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” )

1 564

ex 0304 29 31

F425

– przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

1 688

F426

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

1 476

F427

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

1 663

F428

– w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

1 840

ex 0304 99 41

F429

Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków

966

4. Plamiak

(Melanogrammus aeglefinus)

infoRgrafika

Filety:

F431

– przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” )

2 241

ex 0304 29 33

F432

– przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

2 580

F433

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

2 537

F434

– pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

2 737

F435

– w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 901

5. Mintaj

(Theragra chalcogramma)

Filety:

ex 0304 29 85

F441

– przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” )

1 170

F442

– przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

1 311

6. Śledź

(Clupea harengus, Clupea pallasii)

Śledź – płaty

ex 0304 19 97

ex 0304 99 23

F450

– o masie ponad 80 g/sztukę

510

F450

– o masie ponad 80 g/sztukę

464

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00