Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2011-02-13
Wersja aktualna od 2011-02-13
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 120/2011
z dnia 11 lutego 2011 r.
ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2011
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 29 ust. 1 i 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 stanowi, że ceny referencyjne obowiązujące w Unii mogą być ustalane corocznie według kategorii produktu dla produktów, których dotyczy zawieszenie cła na mocy art. 28 ust. 1. To samo odnosi się do produktów, których ceny – podlegając albo obowiązującemu zmniejszeniu taryfy w ramach Światowej Organizacji Handlu albo innym umowom preferencyjnym – muszą być zgodne z cenami referencyjnymi.
(2) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cena referencyjna dla produktów wymienionych w załączniku I część A i B do tego rozporządzenia jest równa cenie wycofania, ustalonej zgodnie z art. 20 ust. 1 tego rozporządzenia.
(3) Unijne ceny wycofania dla danych produktów na rok połowowy 2011 określono w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 122/2011 (2).
(4) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cenę referencyjną produktów innych niż wymienione w załącznikach I i II do tego rozporządzenia ustala się w szczególności na podstawie wyliczonej średniej wartości celnych odnotowanych na rynkach importowych lub w portach importowych w ciągu trzech lat bezpośrednio poprzedzających datę ustalenia ceny referencyjnej.
(5) Nie ma potrzeby ustalania cen referencyjnych dla produktów objętych kryteriami określonymi w art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, które są importowane z państw trzecich w niewielkich ilościach.
(6) Niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, aby umożliwić szybkie zastosowanie cen referencyjnych w roku 2011.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Ceny referencyjne produktów rybołówstwa na rok połowowy 2011, przewidziane zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 lutego 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.
(2) Zob. s. 9 niniejszego Dziennika Urzędowego.
ZAŁĄCZNIK
1. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Gatunek | Wielkość (1) | Cena referencyjna (EUR/tonę) | |||
Patroszone z głową (1) | Ryba w całości (1) | ||||
Dodatkowy kod Taric | Extra, A (1) | Dodatkowy kod Taric | Extra, A (1) | ||
Śledź z gatunku Clupea harengus ex 0302 40 00 | 1 |
| – | F011 | 129 |
2 |
| – | F012 | 197 | |
| 3 |
| – | F013 | 186 |
| 4a |
| – | F016 | 118 |
| 4b |
| – | F017 | 118 |
| 4c |
| – | F018 | 247 |
| 5 |
| – | F015 | 219 |
| 6 |
| – | F019 | 110 |
| 7a |
| – | F025 | 110 |
| 7b |
| – | F026 | 99 |
| 8 |
| – | F027 | 82 |
Karmazyn (Sebastes spp.) ex 0302 69 31 oraz ex 0302 69 33 | 1 |
| – | F067 | 982 |
2 |
| – | F068 | 982 | |
| 3 |
| – | F069 | 824 |
Dorsz z gatunku Gadus morhua ex 0302 50 10 | 1 | F073 | 1 144 | F083 | 826 |
2 | F074 | 1 144 | F084 | 826 | |
| 3 | F075 | 1 081 | F085 | 636 |
| 4 | F076 | 858 | F086 | 477 |
| 5 | F077 | 604 | F087 | 350 |
Krewetki północne (Pandalus borealis) ex 0306 23 10 |
| Gotowane w wodzie | Świeże lub schłodzone | ||
Dodatkowy kod Taric | Extra, A (1) | Dodatkowy kod Taric | Extra, A (1) | ||
1 | F317 | 5 134 | F321 | 1 098 | |
2 | F318 | 1 800 | – | – | |
(1) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000. |
2. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000
Produkt | Dodatkowy kod Taric | Prezentacja | Cena referencyjna (EUR/tonę) | |
1. Karmazyn (Sebastes spp.) |
|
|
|
|
|
|
| W całości: |
|
ex 0303 79 35 ex 0303 79 37 |
| F411 | – z głową lub bez głowy | 969 |
|
|
| Filety: |
|
ex 0304 29 35 ex 0304 29 39 | F412 | – z ościami („standard” ) | 1 952 | |
F413 | – bez ości | 2 094 | ||
F414 | – w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg | 2 239 | ||
| ||||
2. Dorsz (Gadus morhua, Gadus ogac oraz Gadus macrocephalus) oraz ryba z gatunku Boreogadus saida |
|
|
| |
ex 0303 52 10, ex 0303 52 30, ex 0303 52 90, ex 0303 79 41 |
| F416 | W całości, z głową lub bez głowy | 1 095 |
|
|
| Filety: |
|
| F417 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” ) | 2 451 | |
ex 0304 29 29 | F418 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości | 2 663 | |
F419 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą | 2 499 | ||
| F420 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry | 2 972 | |
| F421 | – w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg | 2 990 | |
ex 0304 99 33 |
| F422 | Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków | 1 448 |
3. Czarniak (Pollachius virens) |
|
|
|
|
|
|
| Filety: |
|
| F424 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” ) | 1 564 | |
ex 0304 29 31 | F425 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości | 1 688 | |
F426 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą | 1 476 | ||
| F427 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry | 1 663 | |
| F428 | – w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg | 1 840 | |
ex 0304 99 41 |
| F429 | Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków | 966 |
4. Plamiak (Melanogrammus aeglefinus) |
|
|
|
|
|
|
| Filety: |
|
| F431 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” ) | 2 241 | |
ex 0304 29 33 | F432 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości | 2 580 | |
F433 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą | 2 537 | ||
| F434 | – pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry | 2 737 | |
| F435 | – w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg | 2 901 | |
5. Mintaj (Theragra chalcogramma) |
|
|
|
|
|
|
| Filety: |
|
ex 0304 29 85 |
| F441 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard” ) | 1 170 |
|
| F442 | – przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości | 1 311 |
6. Śledź (Clupea harengus, Clupea pallasii) |
|
|
|
|
Śledź – płaty |
| |||
ex 0304 19 97 ex 0304 99 23 |
| F450 | – o masie ponad 80 g/sztukę | 510 |
| F450 | – o masie ponad 80 g/sztukę | 464 |