Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 4 lutego 2011 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu produktu peptydowego z ryb (Sardinops sagax) jako nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 522)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2011/80/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 28 kwietnia 2008 r. przedsiębiorstwo Semni Ekisu Co. Ltd. zwróciło się do właściwych organów Finlandii z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu produktu peptydowego z ryb (Sardinops sagax) jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 12 stycznia 2009 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Finlandii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że produkt peptydowy z ryb może być wprowadzony do obrotu.
(3) W dniu 10 marca 2009 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadniony sprzeciw wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu, zgodnie z przepisami tego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 14 sierpnia 2009 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 9 lipca 2010 r. EFSA (panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii) w swojej „Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa »produktu peptydowego z sardynek« jako nowego składnika żywności” (2) stwierdził, że produkt peptydowy z ryb jest bezpieczny pod warunkiem przestrzegania zaproponowanych warunków stosowania i poziomów spożycia
(7) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że produkt peptydowy z ryb spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Produkt peptydowy z ryb (Sardinops sagax) zgodny ze specyfikacją w załączniku I może zostać wprowadzony do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności w odniesieniu do zastosowań wymienionych w załączniku II.
Artykuł 2
Produkt peptydowy z ryb (Sardinops sagax), dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją, jest oznaczany na etykiecie środków spożywczych, w których skład wchodzi, jako „peptydy z ryb (Sardinops sagax)” .
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Semni Ekisu Co., Ltd., Research & Development Department, 779– 2 Noda, Hirano-Cho, Ohzu-City, Ehime 795-0021, Japonia.
Sporządzono w Brukseli dnia 4 lutego 2011 r.
| W imieniu Komisji |
John DALLI | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) EFSA Journal 2010; 8(7): 1684.
ZAŁĄCZNIK I
SPECYFIKACJE DOTYCZĄCE PRODUKTU PEPTYDOWEGO Z RYB (SARDINOPS SAGAX)
Opis:
Nowy składnik żywności jest mieszaniną peptydów otrzymywaną w procesie katalizowanej proteazami hydrolizy alkalicznej mięśni ryb (Sardinops sagax), po której następuje izolacja frakcji peptydowych metodą chromatografii kolumnowej, zagęszczanie w próżni i suszenie rozpyłowe. Jest to proszek w kolorze białym o żółtawym odcieniu.
Specyfikacje dotyczące produktu peptydowego z ryb (Sardinops sagax) | |
Peptydy (*) (peptydy krótkołańcuchowe, dipeptydy i tripeptydy o masie cząsteczkowej mniejszej niż 2 kDa) | ≥ 85 g/100 g |
Val-Tyr (dipeptyd) | 0,1– 0,16 g/100 g |
Popiół | ≤ 10 g/100 g |
Wilgotność | ≤ 8 g/100 g |
(*) Metoda Kjeldahla |
ZAŁĄCZNIK II
ZASTOSOWANIA PRODUKTU PEPTYDOWEGO Z RYB
Grupa zastosowań | Maksymalny poziom produktu peptydowego z ryb |
Żywność na bazie jogurtu, napoje na bazie jogurtu, produkty ze sfermentowanego mleka i mleko w proszku | 0,48 g/100 g (gotowe do spożycia/picia) |
Woda smakowa oraz napoje na bazie warzyw | 0,3 g/100 g (gotowe do picia) |
Płatki śniadaniowe | 2 g/100 g |
Zupy, zbliżone do zup potrawy duszone i zupy w proszku | 0,3 g/100 g (gotowe do spożycia) |