Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 2 lutego 2011 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu glukanu chitynowego z Aspergillus niger jako nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 480)
(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)
(2011/76/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 15 stycznia 2008 r. przedsiębiorstwo Kitozyme SA zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Belgii o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu glukanu chitynowego z Aspergillus Niger jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 5 listopada 2008 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Belgii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowej oceny.
(3) W dniu 12 marca 2009 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim. Niektóre państwa członkowskie wystosowały dodatkowe uwagi.
(4) W związku z tym w dniu 27 sierpnia 2009 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(5) W dniu 9 lipca 2010 r. EFSA (panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii) w „Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa »glukanu chitynowego« jako nowego składnika żywności”(2) stwierdził, że glukan chitynowy z Aspergillus niger jest bezpieczny pod warunkiem przestrzegania zaproponowanych warunków stosowania i poziomów spożycia.
(6) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że glukan chitynowy z Aspergillus niger spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Glukan chitynowy z Aspergillus niger zgodny ze specyfikacją w załączniku może być wprowadzany do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności przeznaczony do stosowania w suplementach żywnościowych w dawce maksymalnej wynoszącej 5 g dziennie.
Artykuł 2
Glukan chitynowy z Aspergillus niger dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie środka spożywczego, w którego skład wchodzi, jako „glukan chitynowy z Aspergillus niger”.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Kitozyme SA, Rue Haute Claire, 4, Parc Industriel des Hauts-Sarts, Zone 2, 4040 Herstal, Belgia.
Sporządzono w Brukseli dnia 2 lutego 2011 r.
| W imieniu Komisji |
John DALLI | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) EFSA Journal 2010; 8(7): 1687.
ZAŁĄCZNIK
SPECYFIKACJE DOTYCZĄCE GLUKANU CHITYNOWEGO Z GRZYBNI ASPERGILLUS NIGER
Opis:
Glukan chitynowy uzyskuje się z grzybni Aspergillus niger; jest to bezwonny, sypki proszek o żółtawym zabarwieniu. Jego zawartość w suchej masie wynosi co najmniej 90 %.
Glukan chitynowy składa się zasadniczo z dwóch polisacharydów:
— chityny, składającej się z powtarzających się jednostek N-acetylo-D-glukozaminy (nr CAS: 1398-61-4),
— beta(1,3)-glukanu, składającego się z powtarzających się jednostek D-glukozy (nr CAS: 9041-22-9).
Specyfikacja glukanu chitynowego z Aspergillus niger | |
Ubytek podczas suszenia | ≤ 10 % |
Glukan chitynowy | ≥ 90 % |
Proporcja chityny do glukanu | od 30:70 do 60:40 |
Popiół | ≤ 3 % |
Tłuszcze | ≤ 1 % |
Białka | ≤ 6 % |