Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 343 str. 6
Wersja aktualna od 2011-01-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 343 str. 6
Wersja aktualna od 2011-01-01
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) NR 1258/2010

z dnia 20 grudnia 2010 r.

ustalające na rok połowowy 2011 ceny orientacyjne oraz unijne ceny producenta na niektóre produkty rybołówstwa na mocy rozporządzenia (WE) nr 104/2000

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 43 ust. 3,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 43 ust. 3 Traktatu Rada, na wniosek Komisji, ma przyjąć środki dotyczące ustalania cen.

(2) Rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1) wymaga, aby ceny orientacyjne i unijne ceny producenta były ustalane na każdy rok połowowy w celu określenia poziomu interwencji cenowych na rynku w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa.

(3) Rada jest zobowiązana do ustalenia cen orientacyjnych dla każdego z produktów i grup produktów wymienionych w załącznikach I i II do rozporządzenia (WE) nr 104/2000 oraz do ustalenia unijnych cen producenta dla produktów wymienionych w załączniku III do tego rozporządzenia.

(4) Na podstawie aktualnie dostępnych danych na temat cen produktów, których to dotyczy, oraz kryteriów, o których mowa w art. 18 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, w roku połowowym 2011 należy podwyższyć, utrzymać lub obniżyć ceny orientacyjne poszczególnych gatunków.

(5) Należy ustanowić unijną cenę producenta w przypadku jednego z produktów wymienionych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 104/2000 i obliczyć unijne ceny producenta w odniesieniu do innych produktów z wykorzystaniem współczynników przeliczeniowych ustanowionych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 802/2006 z dnia 30 maja 2006 r. ustalającym współczynniki przeliczeniowe mające zastosowanie do ryb z rodzajów Thunnus i Euthynnus (2).

(6) Na podstawie kryteriów określonych w art. 18 ust. 2 tiret pierwsze i drugie oraz w art. 26 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 należy dostosować unijną cenę producenta w roku połowowym 2011,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W odniesieniu do roku połowowego trwającego od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2011 r. ceny orientacyjne przewidziane w art. 18 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 podano w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W odniesieniu do roku połowowego trwającego od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia 2011 r. unijne ceny producenta przewidziane w art. 26 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 podano w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 grudnia 2010 r.

W imieniu Rady
J. SCHAUVLIEGE
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Dz.U. L 144 z 31.5.2006, s. 15.

ZAŁĄCZNIK I

Załączniki

Gatunek
Produkty wymienione w załącznikach I i II do
rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Postać handlowa

Cena orientacyjna (EUR/t)

I

1. Śledź z gatunku Clupea harengus

Ryba cała

274

2. Sardynki z gatunku Sardina pilchardus

Ryba cała

574

3. Koleń (Squalus acanthias)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

1 090

4. Rekinki (Scyliorynthus spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

704

5. Karmazyny (Sebastes spp.)

Ryba cała

1 212

6. Dorsz z gatunku Gadus morhua

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

1 589

7. Czarniak (Pollachius yirens)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

799

8. Plamiak (Melanogrammus aeglefinus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

956

9. Witlinek (Merlangius merlangus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

889

10. Molwy (Molva spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

1 153

11. Makrela z gatunku Scomber scombrus

Ryba cała

320

12. Makrela z gatunku Scomber japonicus

Ryba cała

285

13. Sardele (Engraulis spp.)

Ryba cała

1 274

14. Gładzica (Pleuronectes platessa)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową od 1.1.2011 do 30.4.2011

1 026

Ryba cała lub ryba patroszona z głową od 1.5.2011 do 31.12.2011

1 425

15. Morszczuk z gatunku Merluccius merluccius

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

3 318

16. Smuklice (Lepidorhombus spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

2 342

17. Zimnica (Limanda limanda)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

803

18. Stornia (Platichthys flesus)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

486

19. Tuńczyk biały lub tuńczyk długopłetwy (Thunnus alalunga)

Ryba cała

2 308

Ryba patroszona z głową

2 437

20. Mątwy (Sepia officinalis oraz Rossia macrosoma)

Ryba cała

1 781

21. Żabnice (Lophius spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

2 923

Ryba odgłowiona

6 015

22. Krewetka z gatunku Crangon crangon

Ugotowana w wodzie

2 423

23. Krewetka północna (Pandalus borealis)

Ugotowana w wodzie

6 668

Świeża lub schłodzona

1 614

24. Kieszeniec jadalny (Cancer pagurus)

W całości

1 676

25. Homarzec (Nephrops nonegicus)

W całości

5 119

Ogony

3 979

26. Sole (Solea spp.)

Ryba cała lub ryba patroszona z głową

6 843

II

1. Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides)

Mrożony, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 916

2. Morszczuki z rodzaju Merluccius spp.

Mrożony, w całości, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 232

Mrożony, filetowany, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 498

3. Kielec i morlesz (Dentex dentex oraz Pagellus spp.)

Mrożone, w partiach lub w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 447

4. Włócznik (Xiphias gladius)

Mrożony, w całości, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

4 058

5. Mątwy (Sepia officinalis) (Rossia macrosoma) (Sepiola rondeletti)

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 915

6. Ośmiornice (Octopus spp.)

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

2 161

7. Kałamarnice (Loligo spp.)

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

1 173

8. Kałamarnica (Ommastrephes sagittatus)

Mrożona, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

961

9. lllex argentinus

Mrożony, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

873

10. Krewetka z rodziny Penaeidae

— Krewetka z gatunku Parapenaeus longirostris

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

4 072

— Inne gatunki z rodziny Penaeidae

Mrożone, w oryginalnych opakowaniach zawierających te same produkty

7 813

ZAŁĄCZNIK II

Gatunek Produkty wymienione w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 104/2000 Masa Specyfikacje handlowe Unijna cena
producenta
(EUR/t)
Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares) ważący ponad 10 kg (jedna sztuka) W całości 1 200
Ryba patroszona i bez skrzeli
Inne
ważący nie więcej niż 10 kg (jedna sztuka) W całości
Ryba patroszona i bez skrzeli
Inne
Tuńczyk biały (Thunnus alalunga) ważący ponad 10 kg (jedna sztuka) W całości
Ryba patroszona i bez skrzeli
Inne
ważący nie więcej niż 10 kg (jedna sztuka) W całości
Ryba patroszona i bez skrzeli
Inne
Bonito (Katsuwonus pelamis) W całości
Ryba patroszona i bez skrzeli
Inne
Tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus) W całości
Ryba patroszona i bez skrzeli
Inne
Inne gatunki rodzajów Thunnus i Euthynnus W całości
Ryba patroszona i bez skrzeli
Inne
* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00