Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2010-11-16
Wersja aktualna od 2010-11-16
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1022/2010
z dnia 12 listopada 2010 r.
zezwalające na zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. w niektórych strefach uprawy winorośli
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 121 akapit trzeci,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Punkt A.3 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje, że państwa członkowskie mogą zwrócić się o zwiększenie limitów zawartości objętościowej alkoholu (wzbogacanie) w winie o 0,5 % w latach, gdy warunki klimatyczne były wyjątkowo niekorzystne.
(2) Belgia, Republika Czeska, Dania, Niemcy, Węgry, Niderlandy, Austria, Polska, Słowenia, Słowacja i Zjednoczone Królestwo zwróciły się o zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r., ponieważ w niektórych regionach geograficznych warunki klimatyczne podczas sezonu wegetacyjnego były wyjątkowo niekorzystne.
(3) Z powodu wyjątkowo niekorzystnych warunków pogodowych w 2010 r. limity zwiększenia naturalnej zawartości alkoholu określone w pkt A.2 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 w niektórych regionach uprawy winorośli nie umożliwiają produkcji wina o odpowiedniej całkowitej zawartości alkoholu, na które normalnie istniałby popyt na rynku.
(4) Należy zatem zezwolić na zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. w niektórych regionach uprawy winorośli.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W regionach geograficznych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, w drodze odstępstwa od pkt A.2 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, zwiększenie naturalnej zawartości objętościowej alkoholu świeżych winogron zebranych w 2010 r., moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji i wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. nie przekracza następujących poziomów:
a) 3,5 % obj. w strefie uprawy winorośli A, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007;
b) 2,5 % obj. w strefie uprawy winorośli B, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007;
c) 2,0 % obj. w strefie uprawy winorośli C I, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 listopada 2010 r.
ZAŁĄCZNIK
Regiony geograficzne, w których zezwala się na zwiększenie limitu wzbogacania zgodnie z art. 1
Państwo członkowskie | Regiony geograficzne (strefa uprawy winorośli) |
Belgia | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A) |
Republika Czeska | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefy A i B) |
Dania | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A) |
Niemcy | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefy A i B) |
Węgry | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa C I) |
Niderlandy | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A) |
Austria | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa B) |
Polska | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A) |
Słowenia | Podravje i Posavje (strefa B) |
Słowacja | Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefy B i C I) |
Zjednoczone Królestwo | Anglia, Walia (strefa A) |