Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 296 str. 3
Wersja aktualna od 2010-11-16
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 296 str. 3
Wersja aktualna od 2010-11-16
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1022/2010

z dnia 12 listopada 2010 r.

zezwalające na zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. w niektórych strefach uprawy winorośli

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 121 akapit trzeci,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Punkt A.3 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje, że państwa członkowskie mogą zwrócić się o zwiększenie limitów zawartości objętościowej alkoholu (wzbogacanie) w winie o 0,5 % w latach, gdy warunki klimatyczne były wyjątkowo niekorzystne.

(2) Belgia, Republika Czeska, Dania, Niemcy, Węgry, Niderlandy, Austria, Polska, Słowenia, Słowacja i Zjednoczone Królestwo zwróciły się o zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r., ponieważ w niektórych regionach geograficznych warunki klimatyczne podczas sezonu wegetacyjnego były wyjątkowo niekorzystne.

(3) Z powodu wyjątkowo niekorzystnych warunków pogodowych w 2010 r. limity zwiększenia naturalnej zawartości alkoholu określone w pkt A.2 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 w niektórych regionach uprawy winorośli nie umożliwiają produkcji wina o odpowiedniej całkowitej zawartości alkoholu, na które normalnie istniałby popyt na rynku.

(4) Należy zatem zezwolić na zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. w niektórych regionach uprawy winorośli.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W regionach geograficznych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, w drodze odstępstwa od pkt A.2 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, zwiększenie naturalnej zawartości objętościowej alkoholu świeżych winogron zebranych w 2010 r., moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji i wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. nie przekracza następujących poziomów:

a) 3,5 % obj. w strefie uprawy winorośli A, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007;

b) 2,5 % obj. w strefie uprawy winorośli B, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007;

c) 2,0 % obj. w strefie uprawy winorośli C I, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 listopada 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

Regiony geograficzne, w których zezwala się na zwiększenie limitu wzbogacania zgodnie z art. 1

Państwo członkowskie Regiony geograficzne (strefa uprawy winorośli)
Belgia Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A)
Republika Czeska Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefy A i B)
Dania Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A)
Niemcy Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefy A i B)
Węgry Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa C I)
Niderlandy Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A)
Austria Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa B)
Polska Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A)
Słowenia Podravje i Posavje (strefa B)
Słowacja Wszystkie regiony uprawy winorośli (strefy B i C I)
Zjednoczone Królestwo Anglia, Walia (strefa A)
* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00