Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2010-07-29
Wersja aktualna od 2010-07-29
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 600/2010
z dnia 8 lipca 2010 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do dodania i zmiany przykładów powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Kilka państw członkowskich wystąpiło o niewielkie zmiany i uzupełnienia w kolumnie „Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP” załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) Te zmiany i uzupełnienia są koniecznie w celu włączenia do załącznika I rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nowych owoców, warzyw i zbóż, które stały się dostępne na rynku państw członkowskich.
(3) Właściwe jest dodanie następujących owoców, warzyw, zbóż i produktów ze zwierząt: minneola, śliwa tarnina, malina tekszla, krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną, miechunka, limkwat, mangostan, smoczy owoc (pitaja), cibora jadalna (migdał ziemny), aktinidia ostrolistna, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie dzięgielu, korzenie goryczki, pomidor drzewiasty, kolcowój pospolity, kolcowój chiński, kapusta choysum, couve-galega, couve-portuguesa,liście grochu i rzodkwi, amaranthus powellii i nasiona szarłatu, solanka sodowa, nasiona dyniowatych innych niż dynia, komosa ryżowa, kwiaty dzikiego bzu czarnego, liście miłorzębu, kwiaty jadalne, mięta i zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych. Wpis „borówki brusznice” przenosi się z kategorii „borówki amerykańskie” do kategorii „żurawiny”. Zmienia się łacińską nazwę winogron zgodnie z nomenklaturą międzynarodową.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 lipca 2010 r.
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK I
Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1
Numer kodu (1) | Grupy, do których stosuje się NDP | Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP | Nazwa naukowa (2) | Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP | Części produktów, do których stosuje się NDP |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | ||||
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | Cały produkt | |||
0110010 |
| Grejpfruty | Citrus paradisi | Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce | |
0110020 |
| Pomarańcze | Citrus sinensis | Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce | |
0110030 |
| Cytryny | Citrus limon | Cedrat, cytryna | |
0110040 |
| Limy | Citrus aurantifolia | ||
0110050 |
| Mandarynki | Citms reticulata | Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce | |
0110990 |
| Pozostałe (3) | |||
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów) | |||
0120010 |
| Migdały | Primus dulcis | ||
0120020 |
| Orzechy brazylijskie | Bertholletia excelsa | ||
0120030 |
| Orzechy nerkowca | Anacardium occidentale | ||
0120040 |
| Kasztany jadalne | Castanea sativa | ||
0120050 |
| Orzechy kokosowe | Cocos nucifera | ||
0120060 |
| Orzechy laskowe | Corylus avellana | Filbert | |
0120070 |
| Orzechy makadamia | Macadamia ternifolia | ||
0120080 |
| Orzeszki pekan | Carya illinoensis | ||
0120090 |
| Orzeszki sosnowe | Pinus pinea | ||
0120100 |
| Pistacje | Pistachia vera | ||
0120110 |
| Orzechy włoskie | Juglans regia | ||
0120990 |
| Pozostałe (3) | |||
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | Cały produkt po usunięciu szypułek | |||
0130010 |
| Jabłka | Malus domesticus | Jabłoń płonka | |
0130020 |
| Gruszki | Pyrus communis | Gruszka azjatycka | |
0130030 |
| Pigwy | Cydonia oblonga | ||
0130040 |
| Nieszpułka zwyczajna (4) | Mespilus germanica | ||
0130050 |
| Nieśplik japoński (4) | Eriobotrya japonica | ||
0130990 |
| Pozostałe (3) | |||
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | Cały produkt po usunięciu szypułek | |||
0140010 |
| Morele | Prunus armeniaca | ||
0140020 |
| Wiśnie i czereśnie | Prunus cerasus, Prunus avium | Wiśnia pospolita, czereśnia | |
0140030 |
| Brzoskwinie | Pmnus persica | Nektaryny i podobne mieszańce | |
0140040 |
| Śliwki | Pmnus domestica | Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina | |
0140990 |
| Pozostałe (3) | |||
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | Cały produkt po usunięciu szypułek i ogonków oraz szypułek z wyjątkiem porzeczek: owoce z szypułkami | |||
0151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | ||||
0151010 |
| Winogrona stołowe | Vitis vinifera | ||
0151020 |
| Winogrona do produkcji wina | Vitis vinifera | ||
0152000 | b) Truskawki | Fragaria spp. | |||
0153000 | c) Owoce leśne | ||||
0153010 |
| Jeżyny | Rubus fruticosus | ||
0153020 |
| Jeżyny popielice | Rubus ceasius | Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki | |
0153030 |
| Maliny | Rubus idaeus | Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus) | |
0153990 |
| Pozostałe (3) | |||
0154000 | d) Inne drobne owoce i jagody | ||||
0154010 |
| Borówki amerykańskie | Vaccinium spp except V. macrocarpon i V. vitis-idaea | Borówki czarne | |
0154020 |
| Żurawiny | Vaccinium macrocarpon i V. vitis-idaea | Borówki brusznice (borówki czerwone) | |
0154030 |
| Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | Ribes nigrum, Ribes rubrum | ||
0154040 |
| Agrest | Ribes uvacrispa | Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek | |
0154050 |
| Róża dzika | Rosa canina | ||
0154060 |
| Morwy (4) | Morus spp. | Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem« | |
0154070 |
| Głóg (4) (mediteranean medlar) | Crataegus azarolus | Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) | |
0154080 |
| Bez czarny (4) | Sambucus nigra | Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew | |
0154990 |
| Pozostałe (3) | |||
0160000 | (vi) Owoce różne | Cały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy) | |||
0161000 | a) Z jadalną skórką | ||||
0161010 |
| Daktyle | Phoenix dactylifera | ||
0161020 |
| Figi | Ficus carica | ||
0161030 |
| Oliwki stołowe | Olea europaea | ||
0161040 |
| Kumkwat (4) | Fortunella species | Marami kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.) | |
0161050 |
| Karambola (4) | Averrhoa carambola | Bilimbi | |
0161060 |
| Kaki (szaron, persymon) (4) | Diospyros kaki | ||
0161070 |
| Czapetka kuminowa (4) (śliwka jawajska) | Syzygium cumini | Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora) | |
0161990 |
| Pozostałe (3) | |||
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | ||||
0162010 |
| Kiwi | Actinidia deliciosa syn. A. chinensis | ||
0162020 |
| Liczi (śliwa chińska) | Litchi chinensis | Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan | |
0162030 |
| Owoce męczennicy | Passiflora edulis | ||
0162040 |
| Owoc opuncji (4) (cactus fruit) | Opuntia ficusindica | ||
0162050 |
| Caimito (4) | Chrysophyllum cainito | ||
0162060 |
| Oczar wirginijski (4) (Wirginia kaki) | Diospyros virginiana | Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota | |
0162990 |
| Pozostałe (3) | |||
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | ||||
0163010 |
| Awokado | Persea americana | ||
0163020 |
| Banany | Musa × paradisica | Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy | |
0163030 |
| Mango | Mangifera indica | ||
0163040 |
| Papaja | Carica papaya | ||
0163050 |
| Granaty | Punica granatum | ||
0163060 |
| Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (4) | Annona cherimola | Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea | |
0163070 |
| Guajawa (4) | Psidium guajava | Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus) | |
0163080 |
| Ananasy | Ananas comosus | ||
0163090 |
| Chlebowiec właściwy (4) | Artocarpus altilis | Jackfruit | |
0163100 |
| Durian (rościan) (4) | Durio zibethinus | ||
0163110 |
| Flaszowiec miękkociernisty (4) | Annona muricata | ||
0163990 |
| Pozostałe (3) | |||
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | ||||
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | Cały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie | |||
0211000 | a) Ziemniaki | Bulwa Solanum spp. | |||
0212000 | b) Tropikalne | ||||
0212010 |
| Maniok | Manihot esculenta | Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia | |
0212020 |
| Słodkie ziemniaki | Ipomoea batatas | ||
0212030 |
| Pochrzyn | Dioscorea spp. | Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean | |
0212040 |
| Maranta trzcinowata (4) | Maranta arundinacea | ||
0212990 |
| Pozostałe (3) (4) | |||
0213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | ||||
0213010 |
| Buraki | Beta vulgaris subsp. vulgaris | ||
0213020 |
| Marchew | Daucus carota | ||
0213030 |
| Seler korzeniowy | Apium graveolens var. rapaceum | ||
0213040 |
| Chrzan pospo- lity | Armoracia rusticana | Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki | |
0213050 |
| Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | Helianthus tuberosus | ||
0213060 |
| Pasternak | Pastinaca sativa | ||
0213070 |
| Pietruszka zwyczajna – korzeń | Petroselinum crispum | ||
0213080 |
| Rzodkiewka | Raphanus sativus var. satiyus | Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus) | |
0213090 |
| Salsefia | Tragopogon porrifolius | Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański) | |
0213100 |
| Brukiew | Brassica napus var. napobrassica | ||
0213110 |
| Rzepa | Brassica rapa | ||
0213990 |
| Pozostałe (3) | |||
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | Cały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo) | |||
0220010 |
| Czosnek | Allium sativum | ||
0220020 |
| Cebula | Allium cepa | Cebula srebrzysta | |
0220030 |
| Szalotka | Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum) | ||
0220040 |
| Dymka | Allium cepa | Cebula siedmiolatka i podobne odmiany | |
0220990 |
| Pozostałe (3) | |||
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | Cały produkt po usunięciu szypułek (z wyjątkiem słodkiej kukurydzy bez łuski i miechunki bez działek kielicha) | |||
0231000 | a) Rośliny psiankowate | ||||
0231010 |
| Pomidory | Lycopersicum esculentum | Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense) | |
0231020 |
| Papryka | Capsicum annuum, var. grossum i var. longum | Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta) | |
0231030 |
| Bakłażan (oberżyna) | Solanum melongena | Psianka melonowa (pepino) | |
0231040 |
| Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | Hibiscus esculentus | ||
0231990 |
| Pozostałe (3) | |||
0232000 | b) Dyniowate – z jadalną skórką | ||||
0232010 |
| Ogórki | Cucumis sativus | ||
0232020 |
| Korniszony | Cucumis sativus | ||
0232030 |
| Cukinia | Cucurbita pepo var. melopepo | Kabaczek (patison) | |
0232990 |
| Pozostałe (3) | |||
0233000 | c) Dyniowate – z niejadalną skórką | ||||
0233010 |
| Melony | Cucumis melo | Ogórek kiwano (melon rogowaty) | |
0233020 |
| Dynia | Cucurbita maxima | Dynia olbrzymia | |
0233030 |
| Arbuz | Citrullus lanatus | ||
0233990 |
| Pozostałe (3) | |||
0234000 | d) Kukurydza cukrowa | Zea mays var. saccharata | Ziarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych | ||
0239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | ||||
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | ||||
0241000 | a) Kapustne kwitnące | Tylko kwiatostan | |||
0241010 |
| Brokuły | Brassica oleracea | Brokuły odmiana kalabryjska, chińska | |
0241020 |
| Kalafiory | Brassica oleracea var. botrytis | ||
0241990 |
| Pozostałe (3) | |||
0242000 | b) Kapustne głowiaste | Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści | |||
0242010 |
| Brukselka | Brassica oleracea var. gemmifera | Tylko główka kapusty | |
0242020 |
| Kapusta głowiasta | Brassica oleracea convar. capitata | Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała | |
0242990 |
| Pozostałe (3) | |||
0243000 | c) Kapustne liściowe | Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści | |||
0243010 |
| Kapusta pekińska | Brassica rapa ssp. pekinensis | Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai) | |
0243020 |
| Jarmuż | Brassica oleracea convar. Acephalea | Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couveportuguesa, kapusta bezgłowa zielona | |
0243990 |
| Pozostałe (3) | |||
0244000 | d) Kalarepa | Brassica oleracea convar. acephala, var. gongylodes | Cały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są) | ||
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | Cała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrznych liści i ziemi (jeśli są) | |||
0251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | ||||
0251010 |
| Roszpunka warzywna | Valerianella locusta | Roszpunka jadalna | |
0251020 |
| Sałata | Lactuca sativa | Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos) | |
0251030 |
| Endywia (cykoria endywia) | Cichorium endiva | Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia | |
0251040 |
| Rzeżucha (4) | Lepidium sativum | ||
0251050 |
| Gorycznik wiosenny (4) | Barbarea verna | ||
0251060 |
| Rokietta siewna, rukola (4) | Eruca sativa (Diplotaxis spec.) | Dwurząd murowy | |
0251070 |
| Gorczyca sarepska (4) | Brassica juncea var. rugosa | ||
0251080 |
| Liście i pędy kapustnych (4), w tym nać rzepy | Brassica spp. | Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka) | |
0251990 |
| Pozostałe (3) | |||
0252000 | b) Szpinak i podobne (liście) | ||||
0252010 |
| Szpinak | Spinacia oleracea | Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii | |
0252020 |
| Portulaka pospolita (4) | Portulaca oleracea | Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda) | |
0252030 |
| Boćwina | Beta vulgaris | Liście buraka ćwikłowego | |
0252990 |
| Pozostałe (3) | |||
0253000 | c) Liście winorośli (4) | Vitis vinifera | |||
0254000 | d) Rukiew wodna | Nasturtium officinale | |||
0255000 | e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | Cichorium intybus. var. foliosum | |||
0256000 | f) Zioła | ||||
0256010 |
| Trybula | Anthriscus cerefolium | ||
0256020 |
| Szczypiorek | Allium schoenoprasum | ||
0256030 |
| Liście selera | Apium graveolens var. seccalinum | Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych) | |
0256040 |
| Pietruszka – nać | Petroselinum crispum | ||
0256050 |
| Szałwia (4) | Salvia officinalis | Cząber górski, cząber ogrodowy | |
0256060 |
| Rozmaryn (4) | Rosmarinus officinalis | ||
0256070 |
| Tymianek (4) | Thymus spp. | Majeranek, oregano | |
0256080 |
| Bazylia (4) | Ocimum basilicum | Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa | |
0256090 |
| Liście laurowe (4) | Laurus nobilis | ||
0256100 |
| Estragon (4) | Artemisia dracunculus | Hizop | |
0256990 |
| Pozostałe (3) | Kwiaty jadalne | ||
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | Cały produkt | |||
0260010 |
| Fasola (w strąkach) | Phaseolus vulgaris | Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi | |
0260020 |
| Fasola (bez strąków) | Phaseolus vulgaris | Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea | |
0260030 |
| Groch (w strąkach) | Pisum sativum | Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | |
0260040 |
| Groch (bez strąków) | Pisum sativum | Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca | |
0260050 |
| Soczewica (4) | Lens culinaris syn. L. esculenta | ||
0260990 |
| Pozostałe (3) | |||
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe (świeże) | Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni | |||
0270010 |
| Szparagi | Asparagus officinalis | ||
0270020 |
| Karczochy | Cynara cardunculus | ||
0270030 |
| Seler | Apium graveolens var. dulce | ||
0270040 |
| Koper włoski | Foeniculum vulgare | ||
0270050 |
| Karczochy kuliste | Cynara scolymus | Cały kwiatostan oraz dno kwiatowe | |
0270060 |
| Por | Allium porrum | ||
0270070 |
| Rabarbar | Rheum × hybridum | Łodygi po usunięciu korzeni i liści | |
0270080 |
| Pędy bambusa (4) | Bambusa vulgaris | ||
0270090 |
| Rdzenie palmowe (4) | Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, daemonorops schmidtiana | ||
0270990 |
| Pozostałe (3) | |||
0280000 | (viii) Grzyby | Cały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża | |||
0280010 |
| Grzyby uprawne | Pieczarka dwuzarodnikowa (4), boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take (4) | ||
0280020 |
| Grzyby dzikie (4) | Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny | ||
0280990 |
| Pozostałe (3) | |||
0290000 | (ix) Wodorosty morskie (4) | Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści | |||
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | Suche nasiona | |||
0300010 |
| Fasola | Phaseolus vulgaris | Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas | |
0300020 |
| Soczewica | Lens culinaris syn. L. esculenta | ||
0300030 |
| Groch | Pisum sativum | Groch włoski, groch polny, chickling vetch | |
0300040 |
| Łubin (4) | Lupinus spp. | ||
0300990 |
| Pozostałe (3) | |||
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | Cały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe | |||
0401000 | (i) Nasiona oleiste | ||||
0401010 |
| Siemię lnu | Linum usitatissimum | ||
0401020 |
| Orzeszki ziemne | Arachis hypogaea | ||
0401030 |
| Mak | Papaver somniferum | ||
0401040 |
| Ziarna sezamu | Sesamum indicum syn. S. orientale | ||
0401050 |
| Ziarna słonecznika | Helianthus annuus | ||
0401060 |
| Nasiona rzepaku | Brassica napus | Brukiew, rzepik | |
0401070 |
| Ziarna soi | Glycine max | ||
0401080 |
| Nasiona gorczycy | Brassica nigra | ||
0401090 |
| Nasiona bawełny | Gossypium spp. | Niedelinterowane | |
0401100 |
| Nasiona dyni (4) | Cucurbita pepo var. oleifera | Nasiona innych dyniowatych | |
0401110 |
| Krokosz barwierski (4) | Carthamus tinctorius | ||
0401120 |
| Ogórecznik (4) | Borago officinalis | ||
0401130 |
| Lnicznik właściwy (4) | Camelina sativa | ||
0401140 |
| Konopie (4) | Cannabis sativa | ||
0401150 |
| Rącznik pospolity | Ricinus communis | ||
0401990 |
| Pozostałe (3) | |||
0402000 | (ii) Owoce oleiste | ||||
0402010 |
| Oliwki do produkcji oliwy (4) | Olea europaea | Cały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są) | |
0402020 |
| Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) (4) | Elaeis guineensis | ||
0402030 |
| Olejowiec gwinejski (4) | Elaeis guineensis | ||
0402040 |
| Drzewo kapokowe (4) | Ceiba pentandra | ||
0402990 |
| Pozostałe (3) | |||
0500000 | 5. ZBOŻA | Ziarno pełne | |||
0500010 |
| Jęczmień | Hordeum spp. | ||
0500020 |
| Gryka zwyczajna | Fagopyrum esculentum | Szarłat, komosa ryżowa | |
0500030 |
| Kukurydza | Zea mays | ||
0500040 |
| Proso zwyczajne (4) | Panicum spp. | Foxtail millet, teff | |
0500050 |
| Owies zwyczajny | Avena sativa | ||
0500060 |
| Ryż | Oryza sativa | ||
0500070 |
| Żyto | Secale cereale | ||
050080 |
| Sorgo (4) | Sorghum bicolor | ||
050090 |
| Pszenica | Triticum aestivum, T. durum | Orkisz, pszenżyto | |
0500990 |
| Pozostałe (3) | |||
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | ||||
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | Herbata | Camellia sinensis | Cały produkt | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy (4) | Zielone ziarna | |||
0630000 | (iii) Napary ziołowe (4) suszone | ||||
0631000 | a) Kwiaty | Całe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści | |||
0631010 |
| Kwiaty rumianku | Matricaria recutita, Chamaemelum nobile | ||
0631020 |
| Kwiat malwy sudańskiej | Hibiscus sabdariffa | ||
0631030 |
| Płatki róży | Rosa spec. | ||
0631040 |
| Kwiaty jaśminu | Jasminum officinal | Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra) | |
0631050 |
| Lipa drobnoziarnista | Tillia cordata | ||
0631990 |
| Pozostałe (3) | |||
0632000 | b) Liście | Cały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści | |||
0632010 |
| Liście truskawki | Fragaria spp. | ||
0632020 |
| Liście rooibos | Aspalathus spp. | Liście miłorzębu | |
0632030 |
| Ostrokrzew paragwajski | llex paraguariensis | ||
0632990 |
| Pozostałe (3) | |||
0633000 | c) Korzenie | Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie | |||
0633010 |
| Korzeń waleriany | Valeriana officinalis | ||
0633020 |
| Korzeń żeń–szenia | Panax ginseng | ||
0633990 |
| Pozostałe (3) | |||
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | ||||
0640000 | (iv) Ziarna kakaowe (4) | Theobroma cacao | Ziarna po usunięciu skorupek | ||
0650000 | (v) Chleb świętojański (4) | Ceratonia siliqua | Cały produkt po usunięciu łodyg lub korony | ||
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | Humulus lupulus | Suszone szyszki | ||
0800000 | 8. PRZYPRAWY (4) | Cały produkt, suszony | |||
0810000 | (i) Nasiona | ||||
0810010 |
| Anyż | Pimpinella anisum | ||
0810020 |
| Czarnuszka siewna | Nigella sativa | ||
0810030 |
| Nasiona selera zwyczajnego | Apium graveolens | Nasiona lubczyku ogrodowego | |
0810040 |
| Kolendra | Coriandrum sativum | ||
0810050 |
| Kmin rzymski | Cuminum cyminum | ||
0810060 |
| Koper ogrodowy | Anethum graveolens | ||
0810070 |
| Koper włoski | Foeniculum vulgare | ||
0810080 |
| Kozieradka pospolita | Trigonella foenum- graecum | ||
0810090 |
| Gałka muszkatołowa | Myristica fragans | ||
0810990 |
| Pozostałe (3) | |||
0820000 | (ii) Owoce i jagody | ||||
0820010 |
| Ziele angielskie | Pimenta dioica | ||
0820030 |
| Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) | Zanthooxylum piperitum | ||
0820040 |
| Kminek | Carum carvi | ||
0820050 |
| Kardamon malabarski | Elettaria cardamomum | ||
0820110 |
| Jagody jałowca | Juniperus communis | ||
0820120 |
| Pieprz (czarny i biały) | Piper nigrum | Pieprz długi, pieprz różowy | |
0820130 |
| Wanilia płaskolistna | Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia | ||
0820140 |
| Tamarynd | Tamarindus indica | ||
0820990 |
| Pozostałe (3) | |||
0830000 | (iii) Kora | ||||
0830010 |
| Cynamon | Cinnamonum verum syn. C. zeylanicum | Kasja | |
0830990 |
| Pozostałe (3) | |||
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | ||||
0840010 |
| Lukrecja | Glycyrrhiza glabra | ||
0840020 |
| Imbir | Zingiber officinale | ||
0840030 |
| Kurkuma | Curcuma spp. | ||
0840040 |
| Chrzan pospolity | Armoracia rusticana | ||
0840990 |
| Pozostałe (3) | |||
0850000 | (v) Pąki | ||||
0850010 |
| Goździki | Syzygium aromaticum | ||
0850020 |
| Kapary | Capparis spinosa | ||
0850990 |
| Pozostałe (3) | |||
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | ||||
0860010 |
| Szafran | Crocus sativus | ||
0860990 |
| Pozostałe (3) | |||
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | ||||
0870010 |
| Muszkatołowiec korzenny | Myristica fragrans | ||
0870990 |
| Pozostałe (3) | |||
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE (4) | ||||
0900010 |
| Burak cukrowy (korzeń) | Beta vulgaris | Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie | |
0900020 |
| Trzcina cukrowa | Saccharum officinarum | Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni | |
0900030 |
| Cykoria podróżnik (4), korzenie | Cichorium intybus | Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie | |
0900990 |
| Pozostałe (3) | |||
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | ||||
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa (5) | |||
1011000 | a) Świnie | Sus scrofa | |||
1011010 |
| Mięso | |||
1011020 |
| Tłuszcz z chudego mięsa | |||
1011030 |
| Wątroba | |||
1011040 |
| Nerka | |||
1011050 |
| Podroby jadalne | |||
1011990 |
| Pozostałe (3) | |||
1012000 | b) Bydło | Bos spec. | |||
1012010 |
| Mięso | |||
1012020 |
| Tłuszcz | |||
1012030 |
| Wątroba | |||
1012040 |
| Nerka | |||
1012050 |
| Podroby jadalne | |||
1012990 |
| Pozostałe (3) | |||
1013000 | c) Owce | Ovis aries | |||
1013010 |
| Mięso | |||
1013020 |
| Tłuszcz | |||
1013030 |
| Wątroba | |||
1013040 |
| Nerka | |||
1013050 |
| Podroby jadalne | |||
1013990 |
| Pozostałe (3) | |||
1014000 | d) Kozy | Capra hircus | |||
1014010 |
| Mięso | |||
1014020 |
| Tłuszcz | |||
1014030 |
| Wątroba | |||
1014040 |
| Nerka | |||
1014050 |
| Podroby jadalne | |||
1014990 |
| Pozostałe (3) | |||
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | Equus spec. | |||
1015010 |
| Mięso | |||
1015020 |
| Tłuszcz | |||
1015030 |
| Wątroba | |||
1015040 |
| Nerka | |||
1015050 |
| Podroby jadalne | |||
1015990 |
| Pozostałe (3) | |||
1016000 | f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba sp. | |||
1016010 |
| Mięso | |||
1016020 |
| Tłuszcz | |||
1016030 |
| Wątroba | |||
1016040 |
| Nerka | |||
1016050 |
| Podroby jadalne | |||
1016990 |
| Pozostałe (3) | |||
1017000 | g) Inne zwierzęta hodowlane | Królik, kangur, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych | |||
1017010 |
| Mięso | |||
1017020 |
| Tłuszcz | |||
1017030 |
| Wątroba | |||
1017040 |
| Nerka | |||
1017050 |
| Podroby jadalne | |||
1017990 |
| Pozostałe (3) | |||
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa (6) | |||
1020010 |
| Bydło | |||
1020020 |
| Owce | |||
1020030 |
| Kozy | |||
1020040 |
| Konie | |||
1020990 |
| Pozostałe (3) | |||
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa (7) | |||
1030010 |
| Kury | |||
1030020 |
| Kaczki | |||
1030030 |
| Gęsi | |||
1030040 |
| Przepiórki | |||
1030990 |
| Pozostałe (3) | |||
1040000 | (iv) Miód | Apis melifera, Melipona spec. | Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy | ||
1050000 | (v) Płazy i gady | Rana spec. Crocodilia spec. | Żabie udka, krokodyle | ||
1060000 | (vi) Ślimaki | Helix spec. | Cały produkt po usunięciu muszli | ||
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | ||||
1100000 | 11. RYBY, PRODUKTY RYBNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) | ||||
1200000 | 12. UPRAWY LUB CZĘŚCI UPRAW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PASZ (8) | ||||
(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego i innych związanych załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. (2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie »Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP« jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy system nomenklatury. (3) Słowo »pozostałe« obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w ramach kategorii »Grupy, do których stosuje się NDP«. (4) NDP z załącznika II i III dla produktów stosuje się jedynie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dla części produktów używanych jedynie jako składniki pasz stosuje się osobne NDP. (5) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mięsa (włączając tłuszcz), przetworów z mięsa, podrobów i tłuszczów zwierzęcych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg tłuszczu zawartego w mięsie, przetworach z mięsa, podrobach i tłuszczach zwierzęcych. W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu 10 % lub mniej wyrażonej wagowo, pozostałości odnoszą się do całego środka spożywczego wraz z kością. W takich przypadkach najwyższy poziom stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale nie może być mniejszy niż 0,01 mg/kg. Ta zasada nie dotyczy mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. (6) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm jest Pow mniejszy Niż 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg mleka i przetworów mlecznych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. W oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnym mleku krowim zawartość tłuszczu 4 % wyrażona wagowo powinna być wzięta jako podstawa. Dla mleka surowego i mleka pełnego innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na tłuszcz. Dla pozostałych środków spożywczych o zawartości tłuszczu mniej niż 2 % wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom to połowa wartości ustalonej dla mleka surowego i mleka pełnego, przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom to 25 × wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli NDP ustala się na poziomie LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej). (7) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj; W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. Dla jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 %, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy poziom pozostałości jest 10 razy wyższy niż najwyższy poziom pozostałości dla świeżych jaj. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli NDP ustala się na poziomie LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej). (8) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie, NDP nie ma zastosowania.” |