Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 174 str. 18
Wersja aktualna od 2010-07-29
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2010 nr 174 str. 18
Wersja aktualna od 2010-07-29
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 600/2010

z dnia 8 lipca 2010 r.

zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do dodania i zmiany przykładów powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Kilka państw członkowskich wystąpiło o niewielkie zmiany i uzupełnienia w kolumnie „Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP” załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Te zmiany i uzupełnienia są koniecznie w celu włączenia do załącznika I rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nowych owoców, warzyw i zbóż, które stały się dostępne na rynku państw członkowskich.

(3) Właściwe jest dodanie następujących owoców, warzyw, zbóż i produktów ze zwierząt: minneola, śliwa tarnina, malina tekszla, krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną, miechunka, limkwat, mangostan, smoczy owoc (pitaja), cibora jadalna (migdał ziemny), aktinidia ostrolistna, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie dzięgielu, korzenie goryczki, pomidor drzewiasty, kolcowój pospolity, kolcowój chiński, kapusta choysum, couve-galega, couve-portuguesa,liście grochu i rzodkwi, amaranthus powellii i nasiona szarłatu, solanka sodowa, nasiona dyniowatych innych niż dynia, komosa ryżowa, kwiaty dzikiego bzu czarnego, liście miłorzębu, kwiaty jadalne, mięta i zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych. Wpis „borówki brusznice” przenosi się z kategorii „borówki amerykańskie” do kategorii „żurawiny”. Zmienia się łacińską nazwę winogron zgodnie z nomenklaturą międzynarodową.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 lipca 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK I

Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1

Numer kodu (1)

Grupy, do których stosuje się NDP

Przykłady poszczególnych
produktów w ramach grup,
do których stosuje się NDP
Nazwa naukowa (2) Przykłady powiązanych
odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP
Części produktów,
do których stosuje
się NDP
0100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY

0110000

(i) Owoce cytrusowe

Cały produkt
0110010

Grejpfruty Citrus paradisi Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce
0110020

Pomarańcze Citrus sinensis Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce
0110030

Cytryny Citrus limon Cedrat, cytryna
0110040

Limy Citrus aurantifolia
0110050

Mandarynki Citms reticulata Klementynki,
tangeriny,
minneola
i podobne
mieszańce
0110990

Pozostałe (3)
0120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów)
0120010

Migdały Primus dulcis
0120020

Orzechy brazylijskie Bertholletia excelsa
0120030

Orzechy nerkowca Anacardium occidentale
0120040

Kasztany jadalne Castanea sativa
0120050

Orzechy kokosowe Cocos nucifera
0120060

Orzechy laskowe Corylus
avellana
Filbert
0120070

Orzechy makadamia Macadamia ternifolia
0120080

Orzeszki pekan Carya
illinoensis
0120090

Orzeszki sosnowe Pinus pinea
0120100

Pistacje Pistachia vera
0120110

Orzechy włoskie Juglans regia
0120990

Pozostałe (3)
0130000

(iii) Owoce ziarnkowe

Cały produkt po usunięciu szypułek
0130010

Jabłka Malus
domesticus
Jabłoń płonka
0130020

Gruszki Pyrus
communis
Gruszka azjatycka
0130030

Pigwy Cydonia oblonga
0130040

Nieszpułka zwyczajna (4) Mespilus germanica
0130050

Nieśplik japoński (4) Eriobotrya japonica
0130990

Pozostałe (3)
0140000

(iv) Owoce pestkowe

Cały produkt po usunięciu szypułek
0140010

Morele Prunus armeniaca
0140020

Wiśnie i czereśnie Prunus cerasus, Prunus avium Wiśnia pospolita, czereśnia
0140030

Brzoskwinie Pmnus persica Nektaryny
i podobne
mieszańce
0140040

Śliwki Pmnus
domestica
Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina
0140990

Pozostałe (3)
0150000

(v) Jagody i drobne owoce

Cały produkt po
usunięciu
szypułek
i ogonków oraz
szypułek
z wyjątkiem
porzeczek:
owoce
z szypułkami
0151000

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

0151010

Winogrona stołowe Vitis vinifera
0151020

Winogrona do
produkcji
wina
Vitis vinifera
0152000

b) Truskawki

Fragaria spp.
0153000

c) Owoce leśne

0153010

Jeżyny Rubus fruticosus
0153020

Jeżyny popielice Rubus ceasius Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki
0153030

Maliny Rubus idaeus Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)
0153990

Pozostałe (3)
0154000

d) Inne drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie Vaccinium spp except V. macrocarpon i V. vitis-idaea Borówki czarne
0154020

Żurawiny Vaccinium macrocarpon i V. vitis-idaea Borówki brusznice (borówki czerwone)
0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe) Ribes nigrum, Ribes rubrum
0154040

Agrest Ribes uvacrispa Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek
0154050

Róża dzika Rosa canina
0154060

Morwy (4) Morus spp. Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«
0154070

Głóg (4) (mediteranean medlar) Crataegus azarolus Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)
0154080

Bez czarny (4) Sambucus
nigra
Aronia czarna,
jarząb pospolity,
kruszyna (rokitnik),
głóg, jarząb
brekinia
i pozostałe jagody
z drzew
0154990

Pozostałe (3)
0160000

(vi) Owoce różne

Cały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy)
0161000

a) Z jadalną skórką

0161010

Daktyle Phoenix dactylifera
0161020

Figi Ficus carica
0161030

Oliwki stołowe Olea europaea
0161040

Kumkwat (4) Fortunella species Marami kumkwat,
nagami kumkwat,
limkwat (Citrus
aurantifolia
x Fortunella spp.)
0161050

Karambola (4) Averrhoa carambola Bilimbi
0161060

Kaki (szaron, persymon) (4) Diospyros kaki
0161070

Czapetka kuminowa (4) (śliwka jawajska) Syzygium cumini Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora)
0161990

Pozostałe (3)
0162000

b) Z niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi Actinidia
deliciosa
syn. A. chinensis
0162020

Liczi (śliwa chińska) Litchi chinensis Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan
0162030

Owoce
męczennicy
Passiflora
edulis
0162040

Owoc opuncji (4)
(cactus fruit)
Opuntia ficusindica
0162050

Caimito (4) Chrysophyllum cainito
0162060

Oczar wirginijski (4) (Wirginia kaki) Diospyros virginiana Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota
0162990

Pozostałe (3)
0163000

c) Z niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado Persea americana
0163020

Banany Musa × paradisica Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy
0163030

Mango Mangifera indica
0163040

Papaja Carica papaya
0163050

Granaty Punica granatum
0163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (4) Annona cherimola Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea
0163070

Guajawa (4) Psidium
guajava
Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)
0163080

Ananasy Ananas comosus
0163090

Chlebowiec właściwy (4) Artocarpus altilis Jackfruit
0163100

Durian (rościan) (4) Durio zibethinus
0163110

Flaszowiec miękkociernisty (4) Annona muricata
0163990

Pozostałe (3)
0200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

0210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

Cały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0211000

a) Ziemniaki

Bulwa Solanum spp.
0212000

b) Tropikalne
warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok Manihot esculenta Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia
0212020

Słodkie ziemniaki Ipomoea batatas
0212030

Pochrzyn Dioscorea spp. Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean
0212040

Maranta trzcinowata (4) Maranta arundinacea
0212990

Pozostałe (3) (4)
0213000

c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki Beta vulgaris subsp. vulgaris
0213020

Marchew Daucus carota
0213030

Seler korzeniowy Apium graveolens var. rapaceum
0213040

Chrzan pospo-
lity
Armoracia
rusticana
Korzenie dzięgielu,
korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki
0213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) Helianthus tuberosus
0213060

Pasternak Pastinaca sativa
0213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń Petroselinum crispum
0213080

Rzodkiewka Raphanus sativus var. satiyus Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)
0213090

Salsefia Tragopogon porrifolius Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)
0213100

Brukiew Brassica napus var. napobrassica
0213110

Rzepa Brassica rapa
0213990

Pozostałe (3)
0220000

(ii) Warzywa cebulowe

Cały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo)
0220010

Czosnek Allium sativum
0220020

Cebula Allium cepa Cebula srebrzysta
0220030

Szalotka Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)
0220040

Dymka Allium cepa Cebula siedmiolatka i podobne odmiany
0220990

Pozostałe (3)
0230000

(iii) Warzywa owocowe

Cały produkt po usunięciu szypułek (z wyjątkiem słodkiej kukurydzy bez łuski i miechunki bez działek kielicha)
0231000

a) Rośliny psiankowate

0231010

Pomidory Lycopersicum esculentum Pomidory drobnoowocowe
(czereśniowe),
pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój
pospolity i
kolcowój
chiński
(Lycium
barbarum
i L. chinense)
0231020

Papryka Capsicum annuum, var. grossum i var. longum Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)
0231030

Bakłażan (oberżyna) Solanum melongena Psianka melonowa (pepino)
0231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa Hibiscus esculentus
0231990

Pozostałe (3)
0232000

b) Dyniowate – z jadalną skórką

0232010

Ogórki Cucumis
sativus
0232020

Korniszony Cucumis
sativus
0232030

Cukinia Cucurbita pepo var. melopepo Kabaczek (patison)
0232990

Pozostałe (3)
0233000

c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0233010

Melony Cucumis melo Ogórek kiwano (melon rogowaty)
0233020

Dynia Cucurbita maxima Dynia olbrzymia
0233030

Arbuz Citrullus
lanatus
0233990

Pozostałe (3)
0234000

d) Kukurydza cukrowa

Zea mays var. saccharata Ziarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych
0239000

e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0240000

(iv) Warzywa kapustne

0241000

a) Kapustne kwitnące

Tylko kwiatostan
0241010

Brokuły Brassica oleracea Brokuły odmiana
kalabryjska,
chińska
0241020

Kalafiory Brassica oleracea var. botrytis
0241990

Pozostałe (3)
0242000

b) Kapustne głowiaste

Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0242010

Brukselka Brassica oleracea var. gemmifera Tylko główka kapusty
0242020

Kapusta głowiasta Brassica
oleracea
convar.
capitata
Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała
0242990

Pozostałe (3)
0243000

c) Kapustne liściowe

Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0243010

Kapusta pekińska Brassica rapa ssp. pekinensis Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai)
0243020

Jarmuż Brassica oleracea
convar. Acephalea
Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couveportuguesa, kapusta bezgłowa zielona
0243990

Pozostałe (3)
0244000

d) Kalarepa

Brassica oleracea
convar. acephala, var. gongylodes
Cały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są)
0250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

Cała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrznych liści i ziemi (jeśli są)
0251000

a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

0251010

Roszpunka warzywna Valerianella locusta Roszpunka jadalna
0251020

Sałata Lactuca sativa Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)
0251030

Endywia (cykoria endywia) Cichorium endiva Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia
0251040

Rzeżucha (4) Lepidium sativum
0251050

Gorycznik wiosenny (4) Barbarea verna
0251060

Rokietta siewna, rukola (4) Eruca sativa
(Diplotaxis
spec.)
Dwurząd murowy
0251070

Gorczyca sarepska (4) Brassica juncea var. rugosa
0251080

Liście i pędy kapustnych (4), w tym nać rzepy Brassica spp. Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)
0251990

Pozostałe (3)
0252000

b) Szpinak i podobne (liście)

0252010

Szpinak Spinacia oleracea Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii
0252020

Portulaka pospolita (4) Portulaca oleracea Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)
0252030

Boćwina Beta vulgaris Liście buraka ćwikłowego
0252990

Pozostałe (3)
0253000

c) Liście winorośli (4)

Vitis vinifera
0254000

d) Rukiew wodna

Nasturtium officinale
0255000

e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

Cichorium intybus. var. foliosum
0256000

f) Zioła

0256010

Trybula Anthriscus cerefolium
0256020

Szczypiorek Allium schoenoprasum
0256030

Liście selera Apium graveolens var. seccalinum Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)
0256040

Pietruszka – nać Petroselinum crispum
0256050

Szałwia (4) Salvia
officinalis
Cząber górski, cząber ogrodowy
0256060

Rozmaryn (4) Rosmarinus officinalis
0256070

Tymianek (4) Thymus spp. Majeranek, oregano
0256080

Bazylia (4) Ocimum basilicum Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa
0256090

Liście laurowe (4) Laurus nobilis
0256100

Estragon (4) Artemisia dracunculus Hizop
0256990

Pozostałe (3) Kwiaty jadalne
0260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

Cały produkt
0260010

Fasola
(w strąkach)
Phaseolus vulgaris Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi
0260020

Fasola (bez strąków) Phaseolus vulgaris Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea
0260030

Groch (w strąkach) Pisum sativum Groszek śnieżny (groszek cukrowy)
0260040

Groch (bez strąków) Pisum sativum Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca
0260050

Soczewica (4) Lens culinaris syn. L. esculenta
0260990

Pozostałe (3)
0270000

(vii) Warzywa łodygowe (świeże)

Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0270010

Szparagi Asparagus officinalis
0270020

Karczochy Cynara cardunculus
0270030

Seler Apium graveolens var. dulce
0270040

Koper włoski Foeniculum vulgare
0270050

Karczochy kuliste Cynara scolymus Cały kwiatostan oraz dno kwiatowe
0270060

Por Allium porrum
0270070

Rabarbar Rheum × hybridum Łodygi po usunięciu korzeni i liści
0270080

Pędy bambusa (4) Bambusa vulgaris
0270090

Rdzenie palmowe (4) Euterpa
oleracea,
Cocos nucifera, Bactris gasipaes, daemonorops schmidtiana
0270990

Pozostałe (3)
0280000

(viii) Grzyby

Cały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża
0280010

Grzyby uprawne Pieczarka dwuzarodnikowa (4), boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take (4)
0280020

Grzyby dzikie (4) Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny
0280990

Pozostałe (3)
0290000

(ix) Wodorosty morskie (4)

Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści
0300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE

Suche nasiona
0300010

Fasola Phaseolus vulgaris Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas
0300020

Soczewica Lens culinaris syn. L. esculenta
0300030

Groch Pisum sativum Groch włoski, groch polny, chickling vetch
0300040

Łubin (4) Lupinus spp.
0300990

Pozostałe (3)
0400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

Cały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe
0401000

(i) Nasiona oleiste

0401010

Siemię lnu Linum usitatissimum
0401020

Orzeszki ziemne Arachis hypogaea
0401030

Mak Papaver somniferum
0401040

Ziarna sezamu Sesamum indicum syn. S. orientale
0401050

Ziarna
słonecznika
Helianthus annuus
0401060

Nasiona rzepaku Brassica napus Brukiew, rzepik
0401070

Ziarna soi Glycine max
0401080

Nasiona gorczycy Brassica nigra
0401090

Nasiona bawełny Gossypium spp. Niedelinterowane
0401100

Nasiona dyni (4) Cucurbita pepo var. oleifera Nasiona innych dyniowatych
0401110

Krokosz barwierski (4) Carthamus tinctorius
0401120

Ogórecznik (4) Borago officinalis
0401130

Lnicznik właściwy (4) Camelina sativa
0401140

Konopie (4) Cannabis sativa
0401150

Rącznik pospolity Ricinus communis
0401990

Pozostałe (3)
0402000

(ii) Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy (4) Olea europaea Cały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są)
0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) (4) Elaeis guineensis
0402030

Olejowiec gwinejski (4) Elaeis guineensis
0402040

Drzewo kapokowe (4) Ceiba pentandra
0402990

Pozostałe (3)
0500000

5. ZBOŻA

Ziarno pełne
0500010

Jęczmień Hordeum spp.
0500020

Gryka zwyczajna Fagopyrum esculentum Szarłat, komosa ryżowa
0500030

Kukurydza Zea mays
0500040

Proso zwyczajne (4) Panicum spp. Foxtail millet, teff
0500050

Owies zwyczajny Avena sativa
0500060

Ryż Oryza sativa
0500070

Żyto Secale cereale
050080

Sorgo (4) Sorghum bicolor
050090

Pszenica Triticum aestivum, T. durum Orkisz, pszenżyto
0500990

Pozostałe (3)
0600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0610000

(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

Herbata Camellia sinensis Cały produkt
0620000

(ii) Ziarna kawy (4)

Zielone ziarna
0630000

(iii) Napary ziołowe (4) suszone

0631000

a) Kwiaty

Całe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści
0631010

Kwiaty rumianku Matricaria recutita, Chamaemelum nobile
0631020

Kwiat malwy sudańskiej Hibiscus sabdariffa
0631030

Płatki róży Rosa spec.
0631040

Kwiaty jaśminu Jasminum officinal Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)
0631050

Lipa drobnoziarnista Tillia cordata
0631990

Pozostałe (3)
0632000

b) Liście

Cały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0632010

Liście truskawki Fragaria spp.
0632020

Liście rooibos Aspalathus spp. Liście miłorzębu
0632030

Ostrokrzew paragwajski llex paraguariensis
0632990

Pozostałe (3)
0633000

c) Korzenie

Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0633010

Korzeń waleriany Valeriana officinalis
0633020

Korzeń żeń–szenia Panax ginseng
0633990

Pozostałe (3)
0639000

d) Pozostałe napary ziołowe

0640000

(iv) Ziarna kakaowe (4)
(fermentowane lub suszone)

Theobroma cacao Ziarna po usunięciu skorupek
0650000

(v) Chleb świętojański (4)
(St Johns bread)

Ceratonia siliqua Cały produkt po usunięciu łodyg lub korony
0700000

7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

Humulus
lupulus
Suszone szyszki
0800000

8. PRZYPRAWY (4)

Cały produkt, suszony
0810000

(i) Nasiona

0810010

Anyż Pimpinella anisum
0810020

Czarnuszka siewna Nigella sativa
0810030

Nasiona selera zwyczajnego Apium graveolens Nasiona lubczyku ogrodowego
0810040

Kolendra Coriandrum sativum
0810050

Kmin rzymski Cuminum cyminum
0810060

Koper ogrodowy Anethum graveolens
0810070

Koper włoski Foeniculum vulgare
0810080

Kozieradka pospolita Trigonella
foenum-
graecum
0810090

Gałka muszkatołowa Myristica fragans
0810990

Pozostałe (3)
0820000

(ii) Owoce i jagody

0820010

Ziele angielskie Pimenta dioica
0820030

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820040

Kminek Carum carvi
0820050

Kardamon malabarski Elettaria cardamomum
0820110

Jagody jałowca Juniperus communis
0820120

Pieprz (czarny i biały) Piper nigrum Pieprz długi, pieprz różowy
0820130

Wanilia płaskolistna Vanilla
fragrans
syn. Vanilla planifolia
0820140

Tamarynd Tamarindus indica
0820990

Pozostałe (3)
0830000

(iii) Kora

0830010

Cynamon Cinnamonum verum syn. C. zeylanicum Kasja
0830990

Pozostałe (3)
0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

0840010

Lukrecja Glycyrrhiza glabra
0840020

Imbir Zingiber officinale
0840030

Kurkuma Curcuma spp.
0840040

Chrzan pospolity Armoracia rusticana
0840990

Pozostałe (3)
0850000

(v) Pąki

0850010

Goździki Syzygium aromaticum
0850020

Kapary Capparis spinosa
0850990

Pozostałe (3)
0860000

(vi) Słupki kwiatowe

0860010

Szafran Crocus sativus
0860990

Pozostałe (3)
0870000

(vii) Osnówka nasienia

0870010

Muszkatołowiec korzenny Myristica fragrans
0870990

Pozostałe (3)
0900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE (4)

0900010

Burak cukrowy (korzeń) Beta vulgaris Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0900020

Trzcina cukrowa Saccharum officinarum Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0900030

Cykoria podróżnik (4), korzenie Cichorium intybus Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0900990

Pozostałe (3)
1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa (5)
1011000

a) Świnie

Sus scrofa
1011010

Mięso
1011020

Tłuszcz
z chudego
mięsa
1011030

Wątroba
1011040

Nerka
1011050

Podroby jadalne
1011990

Pozostałe (3)
1012000

b) Bydło

Bos spec.
1012010

Mięso
1012020

Tłuszcz
1012030

Wątroba
1012040

Nerka
1012050

Podroby jadalne
1012990

Pozostałe (3)
1013000

c) Owce

Ovis aries
1013010

Mięso
1013020

Tłuszcz
1013030

Wątroba
1013040

Nerka
1013050

Podroby jadalne
1013990

Pozostałe (3)
1014000

d) Kozy

Capra hircus
1014010

Mięso
1014020

Tłuszcz
1014030

Wątroba
1014040

Nerka
1014050

Podroby jadalne
1014990

Pozostałe (3)
1015000

e) Konie, osły, muły lub osłomuły

Equus spec.
1015010

Mięso
1015020

Tłuszcz
1015030

Wątroba
1015040

Nerka
1015050

Podroby jadalne
1015990

Pozostałe (3)
1016000

f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba sp.
1016010

Mięso
1016020

Tłuszcz
1016030

Wątroba
1016040

Nerka
1016050

Podroby jadalne
1016990

Pozostałe (3)
1017000

g) Inne zwierzęta hodowlane

Królik, kangur,
zwierzęta dzikie
utrzymywane
w warunkach
fermowych
1017010

Mięso
1017020

Tłuszcz
1017030

Wątroba
1017040

Nerka
1017050

Podroby jadalne
1017990

Pozostałe (3)
1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa (6)
1020010

Bydło
1020020

Owce
1020030

Kozy
1020040

Konie
1020990

Pozostałe (3)
1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa (7)
1030010

Kury
1030020

Kaczki
1030030

Gęsi
1030040

Przepiórki
1030990

Pozostałe (3)
1040000

(iv) Miód

Apis melifera, Melipona spec. Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy
1050000

(v) Płazy i gady

Rana spec. Crocodilia spec. Żabie udka, krokodyle
1060000

(vi) Ślimaki

Helix spec. Cały produkt po usunięciu muszli
1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

1100000

11. RYBY, PRODUKTY RYBNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

12. UPRAWY LUB CZĘŚCI UPRAW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PASZ (8)

(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego i innych związanych załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie »Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP« jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy system nomenklatury.

(3) Słowo »pozostałe« obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w ramach kategorii »Grupy, do których stosuje się NDP«.

(4) NDP z załącznika II i III dla produktów stosuje się jedynie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dla części produktów używanych jedynie jako składniki pasz stosuje się osobne NDP.

(5) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mięsa (włączając tłuszcz), przetworów z mięsa, podrobów i tłuszczów zwierzęcych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg tłuszczu zawartego w mięsie, przetworach z mięsa, podrobach i tłuszczach zwierzęcych. W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu 10 % lub mniej wyrażonej wagowo, pozostałości odnoszą się do całego środka spożywczego wraz z kością. W takich przypadkach najwyższy poziom stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale nie może być mniejszy niż 0,01 mg/kg. Ta zasada nie dotyczy mleka krowiego i pełnego mleka krowiego.

(6) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm jest Pow mniejszy Niż 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg mleka i przetworów mlecznych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. W oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnym mleku krowim zawartość tłuszczu 4 % wyrażona wagowo powinna być wzięta jako podstawa. Dla mleka surowego i mleka pełnego innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na tłuszcz. Dla pozostałych środków spożywczych o zawartości tłuszczu mniej niż 2 % wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom to połowa wartości ustalonej dla mleka surowego i mleka pełnego, przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom to 25 × wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli NDP ustala się na poziomie LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej).

(7) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj; W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. Dla jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 %, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy poziom pozostałości jest 10 razy wyższy niż najwyższy poziom pozostałości dla świeżych jaj. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli NDP ustala się na poziomie LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej).

(8) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie, NDP nie ma zastosowania.”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00