Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA KOMISJI
z dnia 21 kwietnia 2010 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2010) 2397)
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2010/228/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 20 kwietnia 2006 r. przedsiębiorstwo Tahitian Noni International Inc. zwróciło się do właściwych organów Belgii z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 28 lutego 2007 r. właściwy organ do oceny żywności w Belgii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, iż stosowanie przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia jako składnika żywności jest dopuszczalne.
(3) Dnia 28 marca 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadniony sprzeciw wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu zgodnie z przepisami tego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 7 listopada 2007 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) Dnia 13 marca 2009 r. w opinii naukowej panelu EFSA ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii dotyczącej bezpieczeństwa przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia (noni) jako nowego składnika żywności, wydanej na wniosek Komisji Europejskiej, stwierdzono, że przecier i koncentrat z owoców noni są bezpieczne dla ogółu ludności.
(7) Na podstawie oceny naukowej stwierdzono, że przecier i koncentrat z owoców Morinda citrifolia (noni) spełniają kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Przecier i koncentrat z owoców Morinda citrifolia (noni), zgodne ze specyfikacją w załączniku I, mogą zostać wprowadzone do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności do stosowania zgodnie z załącznikiem II.
Artykuł 2
Przecier z owoców Morinda citrifolia (noni) dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie środka spożywczego, w którego skład wchodzi, jako „przecier z owoców Morinda citrifolia” lub „przecier z owoców noni”.
Koncentrat z owoców Morinda citrifolia dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie środka spożywczego, w którego skład wchodzi, jako „koncentrat z owoców Morinda citrifolia” lub „koncentrat z owoców noni”.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Tahitian Noni International Inc., 333 West River Park Drive, Provo, Utah 84604, USA.
Sporządzono w Brukseli dnia 21 kwietnia 2010 r.
ZAŁĄCZNIK I
Specyfikacje przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia
Opis:
Owoce Morinda citrifolia są zbierane ręcznie. Nasiona i skórki oddziela się mechanicznie od przetartych owoców. Po pasteryzacji przecier jest pakowany w aseptyczne pojemniki i przechowywany w niskiej temperaturze.
Koncentrat z owoców Morinda citrifolia przygotowuje się z przecieru z owoców M. citrifolia przez potraktowanie enzymami pektynolitycznymi (50-60 °C przez 1-2 godziny). Następnie przecier jest podgrzewany, by zdezaktywować pektynazy, i natychmiast chłodzony. Sok oddziela się w wirówce dekantacyjnej. Następnie sok jest zbierany i pasteryzowany, a później zagęszczany w wyparce próżniowej z soku o liczbie Brixa od 6 do 8 do gotowego koncentratu o liczbie Brixa od 49 do 51.
Skład przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia | ||
Wilgotność | 89-93 % | 48-53 % |
Białko | < 0,6 g/100 g | 3–3,5 g/100 g |
Tłuszcz | < 0,2 g/100 g | < 0,04 g/100 g |
Popiół | < 1 g/100 g | 4,5–5 g/100 g |
Węglowodany ogółem | 5–10 g/100 g | 37–45 g/100 g |
Fruktoza | 0,5–2 g/100 g | 9–11 g/100 g |
Glukoza | 0,5–2 g/100 g | 9–11 g/100 g |
Błonnik pokarmowy | 1,5–3 g/100 g | 1,5–5 g/100 g |
5,15-dimetylomorindol (*) | 0,19-0,20 µg/ml | 0,11-0,77 µg/ml |
Lucidyna (*) | Niewykrywalna | Niewykrywalna |
Alizaryna (*) | Niewykrywalna | Niewykrywalna |
Rubiadyna (*) | Niewykrywalna | Niewykrywalna |
(*) Metodą HPLC-UV opracowaną i zwalidowaną przez wnioskodawcę do analizy antrachinonów w przecierze i koncentracie z Morinda citrifolia. Granice wykrywalności: 2,5 ng/ml (5,15-dimetylomorindol); 50,0 ng/ml (lucidyna); 6,3 ng/ml (alizaryna) i 62,5 ng/ml (rubiadyna). |
ZAŁĄCZNIK II
Zastosowanie przecieru i koncentratu z owoców Morinda citrifolia
Grupa zastosowań | Maksymalny poziom użycia owoców Morinda citrifolia | |
przecier | koncentrat | |
Cukierki/słodycze | 45 g/100 g | 10 g/100 g |
Batoniki zbożowe | 53 g/100 g | 12 g/100 g |
Napoje odżywcze w proszku (sucha masa) | 53 g/100 g | 12 g/100 g |
Napoje gazowane | 11 g/100 g | 3 g/100 g |
Lody i sorbety | 31 g/100 g | 7 g/100 g |
Jogurty | 12 g/100 g | 3 g/100 g |
Herbatniki | 53 g/100 g | 12 g/100 g |
Bułki, ciasta i ciastka | 53 g/100 g | 12 g/100 g |
Pełnoziarniste płatki śniadaniowe | 88 g/100 g | 20 g/100 g |
Dżemy i galaretki (przetwory owocowe) | (*) 133 g/100 g | 30 g/100 g |
Słodkie produkty do smarowania, nadzienia i polewy | 31 g/100 g | 7 g/100 g |
Słone sosy, marynaty i przyprawy | 88 g/100 g | 20 g/100 g |
Suplementy żywnościowe (zgodnie z dyrektywą 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (1)) | dawka dzienna 26 g zgodnie z zaleceniami producenta | dawka dzienna 6 g zgodnie z zaleceniami producenta |
(*) W oparciu o ilość przed obróbką potrzebną do wyprodukowania 100 g produktu. |