ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 242/2010
z dnia 19 marca 2010 r.
w sprawie utworzenia katalogu materiałów paszowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE (1), w szczególności jego art. 24 ust. 2,
po konsultacji ze Stałym Komitetem ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 24 rozporządzenia (WE) nr 767/2009 przewiduje utworzenie katalogu materiałów paszowych.
(2) Należy zatem utworzyć pierwszą wersję tego katalogu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Ustanawia się katalog materiałów paszowych, o którym mowa w art. 24 rozporządzenia (WE) nr 767/2009, jak określono w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 września 2010 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 19 marca 2010 r.
ZAŁĄCZNIK
KATALOG MATERIAŁÓW PASZOWYCH
PRZEPISY DOTYCZĄCE SŁOWNICTWA
Słownictwo podane poniżej dotyczy głównych procesów stosowanych w celu przygotowania materiałów paszowych wymienionych w niniejszym załączniku. W przypadku gdy nazwy tych materiałów paszowych zawierają nazwę zwyczajową lub kwalifikator z tego słownika, to proces, który ma zostać przeprowadzony, musi być zgodny z podaną definicją.
Proces | Definicja | Nazwa zwyczajowa/kwalifikator | |
(1) | (2) | (3) | (4) |
1 | Zatężanie (1) | Zwiększenie zawartości niektórych składników przez usunięcie wody lub innych składników | Koncentrat |
2 | Obłuszczanie (2) | Całkowite lub częściowe usunięcie zewnętrznych warstw z ziarna, nasion, owoców, orzechów i innych | Obłuszczony, częściowo obłuszczony |
3 | Suszenie | Odwodnienie przy wykorzystaniu procesów sztucznych lub naturalnych | Suszony (na słońcu lub sztucznie) |
4 | Ekstrakcja | Usuwanie rozpuszczalnikiem organicznym – tłuszczu lub oleju z niektórych materiałów, lub wodą – cukru i innych rozpuszczalnych w wodzie składników. W przypadku stosowania rozpuszczalników organicznych otrzymany produkt musi być technicznie wolny od tego rozpuszczalnika | Ekstrahowany z (w przypadku materiałów zawierających olej), melasy, pulpy (w przypadku produktów zawierających cukier lub inne składniki rozpuszczalne w wodzie) |
5 | Ekstruzja | Przeciskanie materiału przez otwory pod ciśnieniem (również wstępne żelowanie) | Ekstrudowany |
6 | Płatkowanie | Walcowanie mokrego materiału poddanego obróbce cieplnej | Płatki |
7 | Mielenie | Fizyczna obróbka ziarna w celu zmniejszenia wielkości cząstek i ułatwienia rozdzielenia na frakcje składowe (głównie mąkę, otręby, śrutę) | Mąka, otręby, śruta (3), pasza |
8 | Ogrzewanie | Ogólny termin obejmujący szereg procesów obróbki cieplnej prowadzonej w określonych warunkach w celu wpłynięcia na wartość żywieniową lub strukturę materiału | Opiekany, gotowany, poddany obróbce cieplnej |
9 | Uwodornianie | Przekształcanie nienasyconych glicerydów w glicerydy nasycone (olejów i tłuszczów) | Utwardzony, częściowo utwardzony |
10 | Hydroliza | Rozbicie na prostsze składniki chemiczne przez odpowiednią obróbkę wodą, a także enzymami lub kwasami/zasadami | Hydrolizowany |
11 | Wyciskanie (4) | Usuwanie w drodze ekstrakcji mechanicznej (przy użyciu prasy śrubowej lub innej), z jednoczesnym niewielkim podgrzaniem lub bez, tłuszczu/oleju z bogatych w olej materiałów lub soku z owoców i innych produktów roślinnych | Wytłok (5) (w przypadku materiałów zawierających olej), pulpa, miazga (w przypadku owoców itp.), wyciskana pulpa (w przypadku buraków cukrowych) |
12 | Granulowanie | Specjalne kształtowanie w wyniku przeciskania przez matrycę | Granulat, granulowany |
13 | Wstępne żelowanie | Modyfikacja skrobi w celu poprawienia jej właściwości pęcznienia w zimnej wodzie | Żelowany (6), spęczniony |
14 | Rafinowanie | Całkowite lub częściowe usuwanie zanieczyszczeń z cukru, olejów, tłuszczów i innych materiałów naturalnych przez obróbkę chemiczną lub fizyczną | Rafinowany, częściowo rafinowany |
15 | Mielenie na mokro | Mechaniczne rozdzielanie części składowych rdzenia/ziarna, czasem po namoczeniu w wodzie, z dodatkiem lub bez dodatku dwutlenku siarki, w celu ekstrakcji skrobi | Kiełki, gluten, skrobia |
16 | Rozdrabnianie | Mechaniczna obróbka ziarna lub innych materiałów paszowych w celu zmniejszenia ich wymiarów | Rozdrobniony, rozdrabnianie |
17 | Odcukrzanie | Całkowite lub częściowe usuwanie mono- i disacharydów z melas i innego materiału zawierającego cukier metodami chemicznymi lub fizycznymi | Odcukrzony, częściowo odcukrzony |
(1) W języku niemieckim wyraz „konzentrieren” można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem „eindicken”, przy czym wspólnym kwalifikatorem powinien być wyraz „eingedickt”. (2) Wyraz „obłuszczanie” można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem „łuszczenie” lub „obłuskiwanie”, przy czym wspólnym kwalifikatorem powinien być wyraz „wyłuskany” lub „obłuszczony”. (3) W języku francuskim można stosować wyraz „issues”. (4) W języku francuskim wyraz „pressage” można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem „extraction mécanique”. (5) Wyraz „wytłok” można w stosownych przypadkach zastąpić wyrazem „makuch”. (6) W języku niemieckim można stosować kwalifikator „aufgeschlossen” i nazwę „Quellwasser” (w odniesieniu do skrobi). |
Otwarty wykaz głównych materiałów paszowych
1. ZIARNA ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
1.01 | Owies | Ziarno Avena sativa L. i inne uprawne odmiany owsa | |
1.02 | Płatki owsiane | Produkt uzyskiwany przez parowanie i walcowanie łuskanego owsa zwyczajnego. Może zawierać niewielkie ilości łuski owsianej | Skrobia |
1.03 | Śruta owsiana | Produkt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego ziarna owsa na kaszę i mąkę owsianą. Zawiera głównie otręby owsiane i bielmo | Włókno surowe |
1.04 | Otręby i łuski owsiane | Produkt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego owsa na kaszę owsianą. Zawiera głównie łuski i otręby owsiane | Włókno surowe |
1.05 | Jęczmień | Ziarno Hordeum vulgare L. | |
1.06 | Śruta jęczmienna | Produkt uboczny uzyskiwany w procesie przetwarzania przesianego, łuskanego jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkę | Włókno surowe |
1.07 | Białko jęczmienne | Suszony produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji skrobi z jęczmienia. Zawiera głównie białko uzyskane z oddzielania skrobi | Białko surowe Skrobia |
1.08 | Ryż połamany | Produkt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu lub szkliwieniu ryżu Oriza sativa L. Zawiera głównie niewymiarowe lub połamane ziarna | Skrobia |
1.09 | Otręby ryżowe (brązowe) | Produkt uboczny pierwszego polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka | Włókno surowe |
1.10 | Otręby ryżowe (białe) | Produkt uboczny polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka | Włókno surowe |
1.11 | Otręby ryżowe z węglanem wapnia | Produkt uboczny polerowania łuskanego ryżu. Zawiera głównie srebrzyste łuski, cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia pochodzącego z procesu polerowania | Włókno surowe Węglan wapnia |
1.12 | Mączka paszowa z ryżu parzonego | Produkt uboczny polerowania łuskanego parzonego ryżu. Zawiera głównie srebrzyste łuski, cząstki warstwy aleuronowej, bielma i zarodka; zawiera zróżnicowaną ilość węglanu wapnia pochodzącego z procesu polerowania | Włókno surowe Węglan wapnia |
1.13 | Mielony ryż pastewny | Produkt uzyskiwany przez mielenie ryżu pastewnego, zawierający albo zielone, kredowobiałe lub niedojrzałe ziarna, oddzielone podczas mielenia ryżu łuskanego, albo zwykłe łuskane ziarno, które jest żółte lub ma plamy | Skrobia |
1.14 | Wytłok z zarodków ryżowych | Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuski | Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe |
1.15 | Zarodki ryżowe, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję zarodków ryżowych, do których przylegają jeszcze cząstki bielma i łuski | Białko surowe |
1.16 | Skrobia ryżowa | Technicznie czysta skrobia ryżowa | Skrobia |
1.17 | Proso | Ziarno Panicum miliaceum L. | |
1.18 | Żyto | Ziarno Secale cereale L. | |
1.19 | Śruta żytnia (1) | Produkty uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i odpadów ziarna | Skrobia |
1.20 | Żyto paszowe | Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż w otrębach żytnich | Skrobia |
1.21 | Otręby żytnie | Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego żyta. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto większość bielma | Włókno surowe |
1.22 | Sorgo | Ziarno Sorghum bicolor L. Moench s.l. | |
1.23 | Pszenica | Ziarno Triticum aestivum L., Triticum durum Desf. i inne uprawne odmiany pszenicy | |
1.24 | Śruta pszenna (2) | Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie cząstki bielma z drobnymi fragmentami łuski zewnętrznej i odpadów ziarna | Skrobia |
1.25 | Pszenica paszowa | Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż w otrębach pszennych | Włókno surowe |
1.26 | Otręby pszenne (3) | Produkt uboczny wytwarzania mąki, uzyskiwany z przesiewanego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto większą część bielma | Włókno surowe |
1.27 | Zarodki pszenne | Produkt uboczny wytwarzania mąki, zawierający głównie zarodki pszenne, walcowane lub nie, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma lub łuski zewnętrznej | Białko surowe Tłuszcz surowy |
1.28 | Gluten pszenny | Suszony produkt uboczny wytwarzania skrobi pszennej. Zawiera głównie gluten uzyskiwany podczas oddzielania skrobi | Białko surowe |
1.29 | Gluten pszenny paszowy | Produkt uboczny wytwarzania skrobi pszennej i glutenu. Zawiera głównie otręby, z których częściowo usunięto zarodki lub nie, oraz gluten, do których mogą być dodane bardzo małe ilości składników powstałych przy przesiewaniu ziarna, jak też bardzo małe ilości pozostałości z procesu hydrolizy skrobi | Białko surowe Skrobia |
1.30 | Skrobia pszenna | Technicznie czysta skrobia uzyskiwana z pszenicy | Skrobia |
1.31 | Żelowana skrobia pszenna | Produkt zawierający skrobię pszenną, w znacznym stopniu spęczniałą w wyniku obróbki cieplnej | Skrobia |
1.32 | Orkisz | Ziarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum | |
1.33 | Pszenżyto | Ziarno mieszańca Triticum X Secale | |
1.34 | Kukurydza | Ziarno Zea mays L. | |
1.35 | Śruta kukurydziana (4) | Produkt uboczny wytwarzania mąki lub grysiku kukurydzianego. Zawiera głównie fragmenty łuski zewnętrznej i cząstki ziarna, z którego usunięto mniej bielma niż z otrębów | Włókno surowe |
1.36 | Otręby kukurydziane | Produkt uboczny wytwarzania mąki lub grysiku kukurydzianego. Zawiera głównie łuskę zewnętrzną, niewielkie ilości fragmentów zarodków kukurydzianych i cząstki bielma | Włókno surowe |
1.37 | Wytłok z zarodków kukurydzianych | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie suchych lub obrabianych na mokro kiełków kukurydzianych, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski | Białko surowe Tłuszcz surowy |
1.38 | Zarodki kukurydziane, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suchych lub przetworzonych na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą jeszcze przylegać fragmenty bielma i łuski | Białko surowe |
1.39 | Gluten paszowy kukurydziany (5) | Produkt uboczny wytwarzania skrobi kukurydzianej na mokro. Zawiera otręby i gluten, do których mogą być dodane pokruszone ziarna kukurydzy uzyskiwane z przesiewania, w ilości nieprzekraczającej 15 % produktu, lub pozostałości z przesączanego płynu wykorzystywanego do wytwarzania alkoholu lub innych produktów pochodnych skrobi. Produkt może również zawierać pozostałości z ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzianych uzyskiwanych również podczas przetwarzania na mokro | Białko surowe Skrobia Tłuszcz surowy, jeżeli |
1.40 | Gluten kukurydziany | Suszony produkt uboczny wytwarzania skrobi kukurydzianej. Zawiera głównie gluten uzyskiwany podczas oddzielania skrobi | Białko surowe |
1.41 | Skrobia kukurydziana | Technicznie czysta skrobia uzyskiwana z kukurydzy | Skrobia |
1.42 | Żelowana skrobia kukurydziana (6) | Produkt zawierający skrobię kukurydzianą, w znacznym stopniu spęczniałą w wyniku obróbki cieplnej | Skrobia |
1.43 | Słód kukurydziany | Produkt uboczny słodowania, zawierający głównie suszone korzonki kiełkujących zbóż | Białko surowe |
1.44 | Młóto browarniane suszone | Produkt uboczny browarniany uzyskiwany przez suszenie pozostałości słodowanego bądź niesłodowanego zboża i innych produktów skrobiowych | Białko surowe |
1.45 | Wywar gorzelniczy zbożowy suszony (7) | Produkt uboczny destylacji alkoholu uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości przefermentowanego ziarna | Białko surowe |
1.46 | Wywar gorzelniczy zbożowy ciemny (8) | Produkt uboczny destylacji alkoholu uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości przefermentowanego ziarna, do których został dodany syrop piwny lub odparowany przefermentowany zacier | Białko surowe |
(1) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być kwalifikowane jako „bogate w skrobię”. Mogą być określane w języku niemieckim jako „Roggennachmehl”. (2) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być kwalifikowane jako „bogate w skrobię”. Mogą być określane w języku niemieckim jako „Weizennachmehl”. (3) Jeśli ten składnik był poddany drobniejszemu mieleniu, do nazwy można dodać wyraz „miałki” lub nazwę można zastąpić przez odpowiednie określenie. (4) Produkty zawierające ponad 40 % skrobi mogą być określane jako „bogate w skrobię”. Mogą być określane w języku niemieckim jako „Maisnachmehl”. (5) Nazwę tę można zastąpić przez „kukurydziany gluten paszowy”. (6) Nazwę tę można zastąpić przez „ekstrudowana skrobia kukurydziana”. (7) Nazwę tę można uzupełnić gatunkami ziarna. (8) Nazwę tę można zastąpić przez „wywar gorzelniczy zbożowy ciemny, rozpuszczalny, z dodatkiem zagęszczonych produktów podestylacyjnych”. Nazwę tę można uzupełnić gatunkami ziarna. |
2. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
2.01 | Wytłok z częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych Arachis hypogaea L. i innych gatunków Arachis. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 16 % w suchej masie) | Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe |
2.02 | Orzechy ziemne, częściowo obłuszczone, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych orzechów ziemnych. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 16 % w suchej masie) | Białko surowe Włókno surowe |
2.03 | Wytłok z obłuszczonych orzechów ziemnych | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie obłuszczonych orzechów ziemnych | Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe |
2.04 | Orzechy ziemne, obłuszczone, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję obłuszczonych orzechów ziemnych | Białko surowe Włókno surowe |
2.05 | Nasiona rzepaku (1) | Nasiona rzepaku Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indian sarson Brassica napus L. var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz oraz rzepaku Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %) | |
2.06 | Wytłok z nasion rzepaku (1) | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion rzepaku. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %) | Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe |
2.07 | Nasiona rzepaku, ekstrahowane (1) | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion rzepaku. (Minimalna czystość botaniczna: 94 %) | Białko surowe |
2.08 | Łuski nasion rzepaku | Produkt uboczny uzyskiwany podczas obłuszczania nasion rzepaku | Włókno surowe |
2.09 | Nasiona krokoszu barwierskiego, częściowo obłuszczone, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych nasion krokoszu Carthamus tinctorius L. | Białko surowe Włókno surowe |
2.10 | Wytłok z kopry | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie wysuszonego rdzenia (bielmo) i zewnętrznej łuski (łupina nasienna) nasion palmy kokosowej Cocos nucifera L. | Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe |
2.11 | Kopra, ekstrahowana | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonego rdzenia (bielmo) i zewnętrznej łuski (łupina nasienna) nasion palmy kokosowej | Białko surowe |
2.12 | Wytłok z ziarna palmy | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie ziaren palmowych olejowca gwinejskiego Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L.K. Bailey (Elaeis melanococca auct.), z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej | Białko surowe Włókno surowe Tłuszcz surowy |
2.13 | Nasiona palmowe, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonych nasion palmowych, z których usunięto możliwie najwięcej twardej łupiny zewnętrznej | Białko surowe Włókno surowe |
2.14 | Nasiona soi, opiekane | Nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane odpowiedniej obróbce cieplnej. (Aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g × min.) | |
2.15 | Nasiona soi, ekstrahowane, opiekane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany z nasion soi po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej. (Aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g × min.) | Białko surowe Włókno surowe, jeżeli > 8 % |
2.16 | Nasiona soi, obłuszczone, ekstrahowane, opiekane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany z obłuszczonych nasion soi po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 8 % w suchej masie). (Aktywność ureazy maksymalnie 0,5 mg N/g × min.) | Białko surowe |
2.17 | Koncentrat białka sojowego | Produkt uzyskiwany z obłuszczonych, odtłuszczonych nasion soi poddanych powtórnej ekstrakcji w celu obniżenia zawartości wolnego azotu w ekstrakcie | Białko surowe |
2.18 | Olej roślinny (2) | Olej uzyskiwany z roślin | Wilgotność, jeżeli > 1 % |
2.19 | Łuski z nasion soi | Produkt uboczny uzyskiwany podczas obłuskiwania soi | Włókno surowe |
2.20 | Nasiona bawełny | Nasiona bawełny Gossypium ssp., z których usunięto włókno | Białko surowe Włókno surowe Tłuszcz surowy |
2.21 | Nasiona bawełny, częściowo obłuszczone, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion bawełny, z których usunięto włókno i część łuski. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 22,5 % w suchej masie) | Białko surowe Włókno surowe |
2.22 | Wytłok z nasion bawełny | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion bawełny, z których usunięto włókno | Białko surowe Włókno surowe Tłuszcz surowy |
2.23 | Wytłok z nasion nigru | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion nigru Guizotia abyssynica (Lf) Cass. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 3,4 %) | Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe |
2.24 | Nasiona słonecznika | Nasiona słonecznika Helianthus annuus L. | |
2.25 | Nasiona słonecznika, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion słonecznika | Białko surowe |
2.26 | Nasiona słonecznika, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion słonecznika, z których usunięto część łuski. (Maksymalna zawartość włókna surowego: 27,5 % w suchej masie) | Białko surowe Włókno surowe |
2.27 | Nasiona lnu | Nasiona lnu Linum usitatissimum L. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %) | |
2.28 | Wytłok lniany | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion lnu. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %) | Białko surowe Tłuszcz surowy Włókno surowe |
2.29 | Nasiona lnu, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję nasion lnu. (Minimalna czystość botaniczna: 93 %) | Białko surowe |
2.30 | Pulpa z oliwek | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję wyciskanych oliwek Olea europea L. oddzielonych na tyle, na ile to możliwe, od cząstek pestek | Białko surowe Włókno surowe |
2.31 | Wytłok z nasion sezamu | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez wyciskanie nasion sezamu indyjskiego Sesamum indicum L. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 5 %) | Białko surowe Włókno surowe Tłuszcz surowy |
2.32 | Ziarno kakaowe, częściowo obłuszczone, ekstrahowane | Produkt uboczny wytwarzania oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L., z którego usunięto część łuski | Białko surowe Włókno surowe |
2.33 | Łuski kakaowe | Łupiny suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L. | Włókno surowe |
(1) W stosownych przypadkach można dodać określenie „o niskiej zawartości glukozylanów”. Definicja „o niskiej zawartości glukozylanów” znajduje się w prawodawstwie Unii Europejskiej. (2) Nazwę należy uzupełnić nazwą gatunku rośliny. |
3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
3.01 | Ciecierzyca | Nasiona Cicer arietinum L. | |
3.02 | Mączka z ekstrahowanych nasion guaru | Produkt uboczny uzyskiwany po ekstrakcji kleju roślinnego z nasion Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub. | Białko surowe |
3.03 | Soczewica | Nasiona Ervum ervilia L. | |
3.04 | Lędźwian siewny (1) | Nasiona Lathyrus sativus L. poddane stosownej obróbce cieplnej | |
3.05 | Soczewica jadalna | Nasiona Lens culinaris a.o. Medik | |
3.06 | Łubiny słodkie | Nasiona Lupinus ssp. o niskiej zawartości gorzkich nasion | |
3.07 | Fasola, opiekana | Nasiona Phaseolus lub Vigna ssp. poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w celu inaktywacji toksycznych lektyn | |
3.08 | Groch | Nasiona Pisum ssp. | |
3.09 | Śruta grochowa | Produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania mączki grochowej. Zawiera głównie cząstki liścienia i małe ilości łusek | Białko surowe Włókno surowe |
3.10 | Otręby grochowe | Produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania mączki grochowej. Zawiera głównie łupiny usunięte podczas łuskania i czyszczenia grochu | Włókno surowe |
3.11 | Bobik | Nasiona Vicia faba L. ssp. faba var. equina Pers. i var. minuta (Alej) Mansf. | |
3.12 | Wyka jednokwiatowa | Nasiona Vicia monanthos Desf. | |
3.13 | Wyka siewna | Nasiona Vicia sativa L. var. sativa i inne odmiany | |
(1) Nazwę tę należy uzupełnić wskazaniem metody obróbki cieplnej. |
4. BULWY, KORZENIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
4.01 | Pulpa buraczana | Produkt uboczny wytwarzania cukru, zawierający ekstrahowaną i suszoną krajankę buraka cukrowego Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie) | Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie. Cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, jeżeli > 10,5 % |
4.02 | Melasa buraczana | Produkt uboczny zawierający resztki syropu zebranego podczas wytwarzania lub rafinacji cukru z buraków cukrowych | Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę Wilgotność, jeżeli > 28 % |
4.03 | Pulpa buraczana, melasowana | Produkt uboczny wytwarzania cukru, zawierający suszoną pulpę buraczaną, do której dodano melasę. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie) | Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie |
4.04 | Wywar melasowy z buraków cukrowych | Produkt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy buraczanej podczas wytwarzania alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych | Białko surowe Wilgotność, jeżeli > 35 % |
4.05 | Cukier z buraków cukrowych (1) | Cukier ekstrahowany z buraków cukrowych | Sacharoza |
4.06 | Batat | Bulwy Ipomoea Batatas (L.) Poir, niezależnie od postaci | Skrobia |
4.07 | Maniok jadalny (2) | Korzenie Manibot esculenta Crantz, niezależnie od postaci. (Maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl: 4,5 % w suchej masie) | Skrobia Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie |
4.08 | Skrobia z manioku (3), spęczniona | Skrobia uzyskiwana z korzeni manioku, w znacznym stopniu spęczniała w wyniku odpowiedniej obróbki cieplnej | Skrobia |
4.09 | Pulpa ziemniaczana | Produkt uboczny wytwarzania skrobi ziemniaczanej (Solanum tuberosum L.) | |
4.10 | Skrobia ziemniaczana | Technicznie czysta skrobia ziemniaczana | Skrobia |
4.11 | Białko ziemniaczane | Suszony produkt uboczny wytwarzania skrobi, zawierający głównie substancje białkowe, uzyskiwanych po oddzieleniu skrobi | Białko surowe |
4.12 | Płatki ziemniaczane | Produkt uzyskiwany przez suszenie bębnowe umytych, obranych lub nieobranych parowanych ziemniaków | Skrobia Włókno surowe |
4.13 | Skondensowany sok ziemniaczany | Produkt uboczny wytwarzania skrobi ziemniaczanej, z którego częściowo usunięto białka i wodę | Białko surowe Popiół surowy |
4.14 | Wstępnie żelowana skrobia ziemniaczana | Produkt zawierający skrobię ziemniaczaną w znacznym stopniu rozłożoną w wyniku obróbki cieplnej | Skrobia |
(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą „sacharoza”. (2) Nazwę tę można zastąpić nazwą „tapioka”. (3) Nazwę tę można zastąpić nazwą „skrobia z tapioki”. |
5. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
5.01 | Strąki szarańczynu | Produkt uzyskiwany przez rozdrabnianie suchych owoców (strąków) drzewa szarańczynu Ceratonia seliqua L., z których usunięto nasiona | Włókno surowe |
5.02 | Pulpa cytrusowa | Produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie owoców cytrusowych Citrus spp. podczas wytwarzania soków cytrusowych | Włókno surowe |
5.03 | Pulpa owocowa (1) | Produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie owoców miąższowych lub pestkowych podczas wytwarzania soku owocowego | Włókno surowe |
5.04 | Pulpa pomidorowa | Produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie pomidorów Solanum lycopersicum Karst. podczas wytwarzania soku pomidorowego | Włókno surowe |
5.05 | Pestki winogronowe, ekstrahowane | Produkt uboczny uzyskiwany podczas ekstrakcji oleju z pestek winogronowych | Włókno surowe, jeżeli > 45 % |
5.06 | Pulpa winogronowa | Pulpa winogronowa poddana szybkiemu suszeniu po ekstrakcji alkoholu, z której usunięto możliwie jak najwięcej szypułek i pestek | Włókno surowe, jeżeli > 25 % |
5.07 | Pestki winogron | Pestki usunięte z pulpy winogronowej, z których nie wytłoczono oleju | Tłuszcz surowy Włókno surowe, jeżeli > 45 % |
(1) Nazwę tę należy uzupełnić określeniem gatunku owoców. |
6. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
6.01 | Mączka z lucerny (1) | Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodej lucerny Medicago sativa L. i Medicago var. Martyn. Może zawierać do 20 % młodych roślin koniczyny lub innych roślin paszowych, wysuszonych i zmielonych jednocześnie z lucerną | Białko surowe Włókno surowe Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie |
6.02 | Miazga z lucerny | Suszony produkt uboczny uzyskiwany przez wyciskanie soku z lucerny | Białko surowe |
6.03 | Koncentrat białkowy z lucerny | Produkt uzyskiwany przez sztuczne suszenie frakcji soku z lucerny, który odwirowano i poddano obróbce cieplnej w celu oddzielenia białek | Karoten Białko surowe |
6.04 | Mączka z koniczyny (1) | Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin koniczyny Trifolium ssp. Może zawierać do 20 % młodych roślin lucerny lub innych roślin paszowych, wysuszonych i zmielonych jednocześnie z koniczyną | Białko surowe Włókno surowe Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie |
6.05 | Mączka z traw (1) (2) | Produkt uzyskiwany przez suszenie i zmielenie młodych roślin paszowych. | Białko surowe Włókno surowe Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl, jeżeli > 3,5 % w suchej masie |
6.06 | Słoma zbożowa (3) | Słoma zbóż | |
6.07 | Słoma zbożowa, po obróbce (4) | Produkt uzyskiwany w wyniku odpowiedniej obróbki słomy zbóż | Sód, jeśli do obróbki użyto NaOH |
(1) Wyraz „mączka” można zastąpić wyrazem „granulat”. Do nazwy może być dodana metoda suszenia. (2) Do nazwy można dodać gatunek rośliny paszowej. (3) W nazwie należy wskazać gatunek zboża. (4) Nazwę należy uzupełnić wskazaniem rodzaju przeprowadzanej obróbki cieplnej. |
7. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
7.01 | Melasa z trzciny cukrowej | Produkt uboczny zawierający resztki syropu zebranego podczas wytwarzania lub rafinacji cukru z trzciny cukrowej Saccharum officinarum L. | Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę Wilgotność, jeżeli > 30 % |
7.02 | Wywar melasowy z trzciny cukrowej | Produkt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy z trzciny cukrowej przy wytwarzaniu alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego lub innych substancji organicznych | Białko surowe Wilgotność, jeżeli > 35 % |
7.03 | Cukier z trzciny cukrowej (1) | Cukier ekstrahowany z trzciny cukrowej | Sacharoza |
7.04 | Mączka z wodorostów morskich | Produkt uzyskiwany przez suszenie i rozdrabnianie morskich wodorostów, w szczególności morszczynu. Produkt ten może być płukany w celu zmniejszenia zawartości jodu | Popiół surowy |
(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą „sacharoza”. |
8. PRZETWORY MLECZNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
8.01 | Odtłuszczone mleko w proszku | Produkt uzyskiwany przez suszenie mleka po prawie całkowitym odtłuszczeniu | Białko surowe Wilgotność, jeżeli > 5 % |
8.02 | Maślanka w proszku | Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji masła | Białko surowe Tłuszcz surowy Laktoza Wilgotność, jeżeli > 6 % |
8.03 | Serwatka w proszku | Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji sera, twarogu i kazeiny lub innych podobnych procesach | Białko surowe Laktoza Wilgotność, jeżeli > 8 % Popiół surowy |
8.04 | Serwatka w proszku, o niskiej zawartości cukru | Produkt uzyskiwany przez suszenie serwatki, z której częściowo usunięto laktozę | Białko surowe Laktoza Wilgotność, jeśli > 8 % Popiół surowy |
8.05 | Białko serwatki w proszku (1) | Produkt uzyskiwany przez suszenie związków białka ekstrahowanych z serwatki lub mleka przez chemiczną lub fizyczną obróbkę | Białko surowe Wilgotność, jeżeli > 8 % |
8.06 | Kazeina w proszku | Produkt uzyskiwany z odtłuszczonego mleka lub maślanki przez suszenie kazeiny wytrąconej przy użyciu kwasów lub podpuszczki | Białko surowe Wilgotność, jeżeli > 10 % |
8.07 | Laktoza w proszku | Cukier oddzielony z mleka lub serwatki przez czyszczenie i suszenie | Laktoza Wilgotność, jeżeli > 5 % |
(1) Nazwę tę można zastąpić nazwą „albumina mleka w proszku”. |
9. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
9.01 | Mączka mięsna (1) | Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowego (minimalna zawartości białka surowego: 50 % w suchej masie). (Maksymalna zawartość całkowitego fosforu: 8 %) | Białko surowe łuszcz surowy Popiół surowy Wilgotność, jeżeli > 8 % |
9.02 | Mączka mięsnokostna (1) | Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został częściowo wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowego | Białko surowe Tłuszcz surowy Popiół surowy Wilgotność, jeżeli > 8 % |
9.03 | Mączka kostna | Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i drobne mielenie kości ciepłokrwistych zwierząt lądowych, z których tłuszcz został w znacznym stopniu wyekstrahowany lub usunięty fizycznie. Produkt musi być zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, a także treści przewodu pokarmowego | Białko surowe Popiół surowy Wilgotność, jeśli > 8 % |
9.04 | Skwarki | Produkt uzyskiwany przy wytwarzaniu łoju wołowego, smalcu lub innych ekstrahowanych lub oddzielanych fizycznie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego | Białko surowe Tłuszcz surowy Wilgotność, jeżeli > 8 % |
9.05 | Mączka drobiowa (1) | Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu. Produkt musi być zasadniczo wolny od piór | Białko surowe Tłuszcz surowy Popiół surowy Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli > 3,3 % Wilgotność, jeżeli > 8 % |
9.06 | Mączka z piór, hydrolizowana | Produkt uzyskiwany przez hydrolizowanie, suszenie i mielenie piór drobiowych | Białko surowe Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli > 3,4 % Wilgotność, jeżeli > 8 % |
9.07 | Mączka z krwi | Produkt uzyskiwany przez suszenie krwi zwierząt ciepłokrwistych poddanych ubojowi. Produkt musi być zasadniczo wolny od substancji obcych | Białko surowe Wilgotność, jeżeli > 8 % |
9.08 | Tłuszcz zwierzęcy (2) | Produkt zawierający tłuszcz ciepłokrwistych zwierząt lądowych | Wilgotność, jeżeli > 1 % |
(1) Produkty zawierające ponad 13 % tłuszczu w suchej masie należy kwalifikować jako produkty „o wysokiej zawartości tłuszczu”. (2) Nazwę tę należy uzupełnić szczegółowym opisem rodzaju tłuszczu zwierzęcego w zależności od jego pochodzenia oraz procesu produkcyjnego (łój, smalec, tłuszcz kostny itp.). |
10. RYBY, INNE ZWIERZĘTA MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
10.01 | Mączka rybna (1) | Produkt uzyskiwany w wyniku przetwarzania całości lub części ryb, z którego olej mógł zostać częściowo usunięty i do którego mógł zostać ponownie dodany roztwór rybny | Białko surowe Tłuszcz surowy Popiół surowy, jeżeli > 20 % Wilgotność, jeżeli > 8 % |
10.02 | Rozpuszczalne części ryb, skondensowane | Produkt uzyskiwany podczas wytwarzania mączki rybnej, który został oddzielony i stabilizowany przez zakwaszanie lub wysuszenie | Białko surowe Tłuszcz surowy Wilgotność, jeżeli > 5 % |
10.03 | Olej rybny | Olej uzyskiwany z ryb lub ich części | Wilgotność, jeżeli > 1 % |
10.04 | Rafinowany i utwardzony olej rybny | Olej uzyskiwany z ryb lub ich części, rafinowany i uwodorniony | Liczba jodowa Wilgotność, jeżeli > 1 % |
(1) Produkty zawierające ponad 75 % surowego białka w suchej masie należy kwalifikować jako produkty „bogate w białko”. |
11. MINERAŁY
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
11.01 | Węglan wapnia | Produkt uzyskiwany przez mielenie materiałów będących źródłem węglanu wapnia, takich jak wapień, muszle ostryg lub małży, lub przez wytrącanie z kwaśnego roztworu | Wapń Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli > 5 % |
11.02 | Węglan wapniowo-magnezowy | Naturalna mieszanina węglanu wapnia i węglanu magnezu | Wapń Magnez |
11.03 | Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) | Produkt naturalny uzyskiwany z wapiennych alg, mielonych lub granulowanych | Wapń Popiół nierozpuszczalny w HCl, jeżeli > 5 % |
11.04 | Tlenek magnezu | Technicznie czysty tlenek magnezu (MgO) | Magnez |
11.05 | Siarczan magnezu | Technicznie czysty siarczan magnezu (MgSO4·7H2O) | Magnez Siarka |
11.06 | Fosforan diwapniowy (2) | Monowodorofosforan wapnia wytrącony z kości lub źródeł nieorganicznych (CaHPO4·H2O) | Wapń Fosfor całkowity |
11.07 | Fosforan mono-, diwapniowy | Produkt uzyskiwany chemicznie, zawierający równe części fosforanu diwapniowego i monowapniowego (CaHPO4 - Ca(H2PO4)2·H2O) | Fosfor całkowity Wapń |
11.08 | Fosforan odfluorowany | Produkt uzyskiwany przez mielenie oczyszczonych i odpowiednio odfluorowanych fosforanów naturalnych | Fosfor całkowity Wapń |
11.09 | Odżelowana mączka kostna | Odżelowane, sterylizowane i zmielone kości, z których usunięto tłuszcz | Fosfor całkowity Wapń |
11.10 | Fosforan monowapniowy | Technicznie czysty diwodorofosforan wapnia (Ca(H2PO4)2·xH2O) | Fosfor całkowity Wapń |
11.11 | Fosforan wapniowo-magnezowy | Technicznie czysty fosforan wapniowo-magnezowy | Wapń Magnez Fosfor całkowity |
11.12 | Fosforan monoamonowy | Technicznie czysty fosforan monoamonowy (NH4·H2PO4) | Azot całkowity Fosfor całkowity |
11.13 | Chlorek sodu (1) | Technicznie czysty chlorek sodu lub produkt uzyskiwany przez mielenie naturalnych źródeł chlorku sodu, takich jak sól kamienna lub morska | Sód |
11.14 | Propionian magnezu | Technicznie czysty propionian magnezu | Magnez |
11.15 | Fosforan magnezu | Produkt zawierający technicznie czysty fosforan magnezu (dwuzasadowy) (MgHPO4·xH2O) | Fosfor całkowity Magnez |
11.16 | Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy | Produkt zawierający fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy | Fosfor całkowity Magnez Wapń Sód |
11.17 | Fosforan monosodowy | Technicznie czysty fosforan monosodowy (NaH2PO·H2O) | Fosfor całkowity Sód |
11.18 | Wodorowęglan sodu | Technicznie czysty wodorowęglan sodu (NaHCO3) | Sód |
(1) Rodzaj źródła może być wskazany dodatkowo lub zamiast nazwy. (2) W nazwie może być zawarte określenie procesu produkcji. |
12. RÓŻNE
Numer | Nazwa | Opis | Obowiązkowa deklaracja |
(1) | (2) | (3) | (4) |
12.01 | Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz produkty uboczne (1) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania chleba, w tym wyrobów piekarniczych, herbatników lub makaronów | Skrobia Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę |
12.02 | Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne (1) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania słodyczy, w tym czekolady | Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę |
12.03 | Wyroby i produkty uboczne wytwarzania ciast i lodów (1) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wytwarzania ciast cukierniczych, ciastek lub lodów | Skrobia Całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę Tłuszcz surowy |
12.04 | Kwasy tłuszczowe | Produkt uboczny uzyskiwany podczas usuwania kwasów ługiem lub w procesie destylacji olejów i tłuszczów nieokreślonego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego | Tłuszcz surowy Wilgotność, jeżeli > 1 % |
12.05 | Sole kwasów tłuszczowych (2) | Produkt uzyskiwany przez zmydlanie kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem wapnia, sodu lub potasu | Tłuszcz surowy Ca (lub Na lub K, gdzie stosowne) |
(1) Nazwę można zmienić lub uzupełnić w celu określenia procesu spożywczego, w którego wyniku uzyskano produkt paszowy. (2) Nazwę można uzupełnić wskazaniem, jaka sól została uzyskana. |
13. PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE PROCESÓW FERMENTACJI ORAZ SOLE AMONOWE
2 | 3 | 4 |
Nazwa produktu | Opis zasady odżywczej lub identyfikacja mikroorganizmu | Podłoże odżywki (ewentualne szczegółowe określenie) |
1.1.1.1. Produkt białkowy otrzymany w drodze fermentacji prowadzonej na metanolu przez kulturę Methylophilus methylotrophus | Methylophilus methylotrophus NCIB szczep 10515 | Metanol |
1.1.2.1. Produkt białkowy otrzymany w drodze fermentacji prowadzonej na gazie ziemnym przez kultury: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis et Bacillus firmus oraz których komórki zostały zabite | Methylococcus capsulatus (Bath) NCIMB szczep 11132 Alcaligenes acidovorans NCIMB szczep 12387 Bacillus brevis szczep NCIMB szczep 13288 Bacillus firmus szczep NCIMB szczep 13280 | Gaz ziemny: (ok. 91 % metanu, 5 % etanu, 2 % propanu, 0,5 % izobutanu, 0,5 % n-butanu, 1 % innych składników), amoniak, sole mineralne |
Wszelkie drożdże — otrzymywane z mikroorganizmów i substratów wymienionych w kolumnach, odpowiednio, 3 i 4 — których komórki zostały zabite | Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis Candida guilliermondii | Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelniczym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne |
1.4.1.1. Grzybnia, wilgotny produkt uboczny produkcji penicyliny, zakwaszony przy użyciu Lactobacillus brevis, plantarun, sake, collenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny i poddany obróbce cieplnej | Azotowy związek Penicillium chrysogenum ATCC 48271 | Różne źródła węglowodanów i ich hydrolizatów |
2.2.1. Mleczan amonu, wytwarzany w drodze fermentacji przez Lactobacillus bulgaricus | CH3CHOHCOONH4 | Serwatka |
2.2.2. Octan amonu w roztworze wodnym | CH3COONH4 | — |
2.2.3. Siarczan amonu w roztworze wodnym | (NH4)2SO4 | — |
2.3.1. Stężone, ciekłe produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego w drodze fermentacji przez Corynebacterium melassecola | Sole amonu i inne związki azotu | Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty |
2.3.2. Stężone, ciekłe produkty uboczne wytwarzania monochlorowodorku L-lizyny w drodze fermentacji przez Brevibacterium lactofermentum | Sole amonu i inne związki azotu | Sacharoza, melasy, produkty skrobiowe i ich hydrolizaty |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00