Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 822/2009 z dnia 27 sierpnia 2009 r. zmieniającego załączniki II, III i IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, atrazyny, chlormekwatu, cyprodynilu, ditiokarbaminianów, fludioksonilu, fluroksypyru, indoksakarbu, mandipropamidu, trijodku potasu, spirotetramatu, tetrakonazolu i tiramu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 239 z dnia 10 września 2009 r.)
Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 822/2009:
— strona 9, pkt 1 lit. a) dotyczący załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, tabelę zawierającą pozycje dotyczące azoksystrobiny, chlormekwatu, cyprodynilu, ditiokarbaminianów, fluroksypyru, indoksakarbu, tetrakonazolu i tiramu zastępuje się następującą tabelą:
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK II
NDP wcześniej zdefiniowane w dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, o których mowa w art. 21(1) Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | ||||||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | (7) | (8) | (9) | (10) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | 0,05 (*) | |||||||
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | 1 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo, ugli i podobne mieszańce) | 1 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamot, pomarańcza gorzka, i podobne mieszańce) | 1 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna) | 1 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0110040 | Limy (Limonki) | 1 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny i podobne mieszańce) | 1 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0110990 | Pozostałe | 1 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0120010 | Migdały | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120030 | Orzechy nerkowca | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120040 | Kasztany jadalne | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120050 | Orzechy kokosowe | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120070 | Orzechy makadamia | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120080 | Orzeszki pekan | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120090 | Orzeszki sosnowe | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120100 | Pistacje | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120110 | Orzechy włoskie | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (mz) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0120990 | Pozostałe | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 0,05 (*) | 1 | 5 (ma, mz, me, pr, t, z) | 0,05 (*) | 0,3 (*) | |||
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 5 | 0,05 (*) | 0,5 | 0,3 (*) | 5 |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | 0,05 (*) | 0,1 ft | 1 | 5 | 0,05 (*) | 0,3 | 0,3 (*) | 5 |
0130030 | Pigwy | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 5 | 0,05 (*) | 0,3 | 0,3 (*) | 0,1 (*) |
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0130050 | Nieśplik japoński | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0130990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 5 | 0,05 (*) | 0,3 | 0,3 (*) | 0,1 (*) |
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |||||
0140010 | Morele | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 | 2 (mz, t) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,1 | 3 |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 2 (mz, me, pr, t, z) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 3 |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 | 2 (mz, t) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,1 | 3 |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 | 2 (mz, me, t, z) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,05 | 2 |
0140990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||||||
0151000 | (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | 2 | 0,05 (*) | 5 | 5 (ma, mz, me, pr, t, z) | 0,05 (*) | 2 | 0,5 | |
0151010 | Winogrona stołowe | 2 | 0,05 (*) | 5 | 5 | 0,05 (*) | 2 | 0,5 | 0,1 (*) |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | 2 | 0,05 (*) | 5 | 5 | 0,05 (*) | 2 | 0,5 | 3 |
0152000 | (b) Truskawki | 2 | 0,05 (*) | 5 | 10 (t) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 | 10 |
0153000 | (c) Owoce leśne | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 | 0,1 (*) | ||
0153010 | Jeżyny | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,2 | 0,1 (*) |
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, jeżyny popielice oraz maliny moroszki) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 | 0,1 (*) |
0153030 | Maliny (Maliny moroszki) | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,2 | 0,1 (*) |
0153990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 | 0,1 (*) |
0154000 | (d) Inne drobne owoce i jagody | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,2 | 0,1 (*) | |||
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne, Borówki brusznice (borówki czerwone)) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 | 0,1 (*) |
0154020 | Żurawiny | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 | 0,1 (*) |
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 5 (mz) | 0,05 (*) | 1 | 0,2 | 0,1 (*) |
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 5 | 5 | 0,05 (*) | 1 | 0,2 | 0,1 (*) |
0154050 | Róża dzika | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, głóg, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0154990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 | 0,1 (*) |
0160000 | (vi) Owoce różne | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |||||
0161000 | (a) Z jadalną skórką | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | ||
0161010 | Daktyle | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0161020 | Figi | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0161030 | Oliwki stołowe | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 5 (mz, pr) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0161040 | Kumkwat (Marami kumkwat, nagami kumkwat) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0161050 | Karambola (Bilimbi) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0161060 | Kaki (Szaron, Persymon) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie), pomerac, różane jabłko, Brazilean cherry (grumichama), Surinam cherry) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0161990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0162000 | (b) Z niejadalną skórką, małe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0162010 | Kiwi | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0162020 | Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi)) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0162030 | Owoce męczennicy | 4 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0162040 | Owoc opuncji (figa opuncjowa) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0162050 | Caimito | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0162990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0163000 | (c) Z niejadalną skórką, duże | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | ||||
0163010 | Awokado | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | 2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 (mz, me, t) | 0,05 (*) | 0,2 | 0,02 (*) | 0,2 |
0163030 | Mango | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0163040 | Papaja | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 7 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0163050 | Granaty | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, Flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0163070 | Guajawa | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0163080 | Ananasy | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0163100 | Durian (Rościan) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0163990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | ||||||||
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | ||||
0211000 | (a) Ziemniaki | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 (ma, mz, me, pr, z) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0212000 | (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0212020 | Słodkie ziemniaki | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus (yam bean), Mexican yam bean)) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0212040 | Maranta trzcinowata | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0212990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213000 | (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | ||||
0213010 | Buraki | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 0,5 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213020 | Marchew | 0,2 | 0,05 (*) | 2 | 0,2 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213030 | Seler korzeniowy | 0,3 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 (ma, me, pr, t) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213040 | Chrzan | 0,2 | 0,05 (*) | 2 | 0,2 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213060 | Pasternak | 0,2 | 0,05 (*) | 2 | 0,2 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213070 | Pietruszka zwyczajna – korzeń | 0,2 | 0,05 (*) | 2 | 0,2 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, Ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) | 0,2 | 0,05 (*) | 2 | 0,2 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213100 | Brukiew | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213110 | Rzepa | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0213990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |||
0220010 | Czosnek | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,5 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0220020 | Cebula (Silverskin onions) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 1 (ma, mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0220030 | Szalotka | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 1 (ma, mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0220040 | Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) | 2 | 0,05 (*) | 1 | 1 (ma, mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0220990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | |||||
0231000 | (a) Rośliny psiankowate | 2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | ||||
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe)) | 2 | 0,05 (*) | 1 | 3 (pr, me, mz, ma) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,1 | 0,1 (*) |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (Chili, papryka krzewiasta)) | 2 | 0,05 (*) | 1 | 5 (mz, pr) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,1 | 0,1 (*) |
0231030 | Bakłażan (Oberżyna) (Psianka pepino) | 2 | 0,05 (*) | 1 | 3 (mz, me) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | 2 | 0,05 (*) | 0,5 | 0,5 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0231990 | Pozostałe | 2 | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0232000 | (b) Dyniowate – z jadalną skórką | 1 | 0,05 (*) | 0,5 | 2 (mz, pr) | 0,05 (*) | 0,2 | 0,2 | 0,1 (*) |
0232010 | Ogórki | 1 | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,2 | 0,1 (*) | |
0232020 | Korniszon | 1 | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,2 | 0,1 (*) | |
0232030 | Cukinia (Kabaczek (patison)) | 1 | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,2 | 0,1 (*) | |
0232990 | Pozostałe | 1 | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,2 | 0,1 (*) | |
0233000 | (c) Dyniowate - z niejadalną skórką | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 (mz, pr, ma) | 0,05 (*) | 0,1 | 0,05 | 0,1 (*) |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 0,05 (*) | 0,1 | 0,05 | 0,1 (*) |
0233020 | Dynia (Dynia olbrzymia) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 0,05 (*) | 0,1 | 0,05 | 0,1 (*) |
0233030 | Arbuz | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 0,05 (*) | 0,1 | 0,05 | 0,1 (*) |
0233990 | Pozostałe | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 | 0,05 (*) | 0,1 | 0,05 | 0,1 (*) |
0234000 | (d) Kukurydza cukrowa | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0239000 | (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |||
0241000 | (a) Kapustne kwitnące | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 (mz) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0241010 | Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska, (tylko kwiaty)) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0241020 | Kalafiory | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0241990 | Pozostałe | 0,5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0242000 | (b) Kapustne głowiaste | 0,3 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | ||
0242010 | Brukselka | 0,3 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 (mz) | 0,05 (*) | 0,1 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | 0,3 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 3 (mz) | 0,05 (*) | 3 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0242990 | Pozostałe | 0,3 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0243000 | (c) Kapustne liściowe | 5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta pekińska (petsai), cow cabbage) | 5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0243020 | Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), collards) | 5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0243990 | Pozostałe | 5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0244000 | (d) Kalarepa | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 1 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |||||
0251000 | (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | 3 | 0,05 (*) | 10 | 5 (mz, me, t) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | ||
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 1 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 2 | |
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 2 | |
0251040 | Rzeżucha | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0251050 | Gorycznik wiosenny | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0251060 | Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0251070 | Gorczyca sarepska | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0251080 | Liście i pędy kapustnych (Mizuna) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0251990 | Pozostałe | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0252000 | (b) Szpinak i podobne (liście) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | ||||
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, szpinak zwyczajny) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 8 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’ s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth) | 3 | 0,05 (*) | 10 | 5 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 10 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0252990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0253000 | (c) Liście winorośli | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0254000 | (d) Rukiew wodna | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0255000 | (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0256000 | (f) Zioła | 3 | 0,05 (*) | 10 | 5 (mz, me) | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0256010 | Trybula | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0256020 | Szczypiorek | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i inne selerowate (baldaszkowate)) | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0256040 | Pietruszka – nać | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0256060 | Rozmaryn | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0256090 | Liście laurowe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0256100 | Estragon (Hizop) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0256990 | Pozostałe | 3 | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 2 | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |||
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) | 1 | 0,05 (*) | 2 | 1 (ma, mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,5 | 0,1 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)) | 0,5 | 0,05 (*) | 2 | 1 (ma, mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,1 | 0,1 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0260050 | Soczewica | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0260990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | 0,05 (*) | 0,1 (*) | ||||||
0270010 | Szparagi | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0270020 | Karczochy | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0270030 | Seler | 5 | 0,05 (*) | 5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 2 | 0,05 | 0,1 (*) |
0270040 | Koper włoski | 5 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0270050 | Karczochy kuliste | 1 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,1 | 0,2 | 0,1 (*) |
0270060 | Por | 2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 3 (ma, mz) | 0,2 | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0270070 | Rabarbar | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0270080 | Pędy bambusa | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0270090 | Rdzenie palmowe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0270990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0280000 | (viii) Grzyby | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0280010 | Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake) | 0,05 (*) | 10 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0280020 | Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0280990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,1 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0300010 | Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) | 0,1 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,1 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0300020 | Soczewica | 0,1 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0300030 | Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) | 0,1 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,1 (mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0300040 | Łubin | 0,1 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0300990 | Pozostałe | 0,1 | 0,05 (*) | 0,2 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | ||||
0401000 | (i) Nasiona oleiste | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | ||||
0401010 | Siemię lnu | 0,05 (*) | 7 | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401020 | Orzeszki ziemne | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401030 | Mak | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401040 | Ziarna sezamu | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | 0,5 | 7 | 0,05 (*) | 0,5 (ma, mz) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401070 | Ziarna soi | 0,5 | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401090 | Nasiona bawełny | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401100 | Nasiona dyni | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401110 | Rokosz barwierski | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0401120 | Ogórecznik | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0401130 | Lnicznik właściwy | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0401140 | Konopie | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0401150 | Rącznik pospolity | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0401990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 5 (pr, mz) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0402030 | Olejowiec gwinejski | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0402040 | Drzewo kapokowe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0402990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | 0,1 (*) |
0500000 | 5. ZBOŻA | 0,02 (*) | 0,1 (*) | ||||||
0500010 | Jęczmień | 0,3 | 2 | 3 | 2 (ma, mz) | 0,1 | 0,02 (*) | 0,1 | 0,1 (*) |
0500020 | Gryka zwyczajna | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,1 | 0,02 (*) | 0,05 | 0,1 (*) |
0500030 | Kukurydza | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,05 | 0,1 (*) |
0500040 | Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,05 | 0,1 (*) |
0500050 | Owies zwyczajny | 0,3 | 5 | 2 | 2 (ma, mz) | 0,1 | 0,02 (*) | 0,1 | 0,1 (*) |
0500060 | Ryż | 5 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,05 | 0,1 (*) |
0500070 | Żyto | 0,3 | 2 | 0,5 | 1 (ma, mz) | 0,1 | 0,02 (*) | 0,05 | 0,1 (*) |
0500080 | Sorgo | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,05 | 0,1 (*) |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | 0,3 | 2 | 0,5 | 1 | 0,1 | 0,02 (*) | 0,1 | 0,1 (*) |
0500990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,05 | 0,1 (*) |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 (*) | |||
0610000 | (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) | 0,1 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,1 | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 (*) |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0631000 | (a) Kwiaty | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0631010 | Kwiaty rumianku | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0631030 | Płatki róży | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0631040 | Kwiaty jaśminu | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0631990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0632000 | (b) Liście | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0632010 | Liście truskawki | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0632020 | Liście Rooibos | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0632990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0633000 | (c) Korzenie | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0633010 | Korzeń waleriany | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0633020 | Korzeń żeń–szenia | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0633990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0639000 | (d) Pozostałe napary ziołowe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0640000 | (iv) Kakao (femetowane ziarna) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | 20 | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 25 (pr) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | 0,2 (*) |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810000 | (i) Nasiona | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810010 | Anyż | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810020 | Czarnuszka siewna | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810040 | Kolendra | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810040 | Kmin rzymski | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810060 | Koper ogrodowy | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810070 | Koper włoski | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810080 | Kozieradka pospolita | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810090 | Gałka muszkatałowa | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0810990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820010 | Ziele angielskie | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820030 | Kminek | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820040 | Kardamon malabarski | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820050 | Jagody jałowca | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820060 | Pieprz, czarny i biały (Pieprz długi, pieprz różowy) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820070 | Wanilia płaskolistna | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820080 | Tamarynd | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0820990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0830000 | (iii) Kora | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0830010 | Cynamon (Kasja) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0830990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0840010 | Lukrecja | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0840020 | Imbir | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0840030 | Kurkuma | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0840040 | Chrzan pospolity | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0840990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0850000 | (v) Pąki | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0850010 | Goździki | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0850020 | Kapary | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0850990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0860010 | Szafran | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0860990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0870990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0900020 | Trzcina cukrowa | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
0900990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*) | |||||||
1010000 | (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |||||
1011000 | (a) Świnie | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||||
1011010 | Mięso | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | |
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,5 | |
1011030 | Wątroba | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 1 | |
1011040 | Nerka | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,01 (*) | 0,2 | |
1011050 | Podroby jadalne | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | |
1011990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | |
1012000 | (b) Bydło | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |||||
1012010 | Mięso | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | |
1012020 | Tłuszcz | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,5 | |
1012030 | Wątroba | 0,05 (*) | 0,1 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 1 | |
1012040 | Nerka | 0,05 (*) | 0,2 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,01 (*) | 0,2 | |
1012050 | Podroby jadalne | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,5 | |
1012990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | |
1013000 | (c) Owce | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||||
1013010 | Mięso | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | |
1013020 | Tłuszcz | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,5 | |
1013030 | Wątroba | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 1 | |
1013040 | Nerka | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,01 (*) | 0,5 | |
1013050 | Podroby jadalne | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,5 | |
1013990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,5 | |
1014000 | (d) Kozy | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||||
1014010 | Mięso | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,5 | |
1014020 | Tłuszcz | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,5 | |
1014030 | Wątroba | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 1 | |
1014040 | Nerka | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,5 | 0,01 (*) | 0,5 | |
1014050 | Podroby jadalne | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,5 | |
1014990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,5 | |
1015000 | (e) Konie, osły, muły lub osłomuły | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1015010 | Mięso | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1015020 | Tłuszcz | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1015030 | Wątroba | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1015040 | Nerka | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1015050 | Podroby jadalne | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1015990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1016000 | (f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |||
1016010 | Mięso | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,02 (*) | |
1016020 | Tłuszcz | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,3 | 0,02 (*) | |
1016030 | Wątroba | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 1 | |
1016040 | Nerka | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,05 | |
1016050 | Podroby jadalne | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,02 (*) | |
1016990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | 0,02 (*) | |
1017000 | (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1017010 | Mięso | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1017020 | Tłuszcz | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1017030 | Wątroba | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1017040 | Nerka | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1017050 | Podroby jadalne | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1017990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1020000 | (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | 0,01 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 | 0,05 | |
1020010 | Bydło | 0,01 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 | 0,05 | |
1020020 | Owce | 0,01 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 | 0,05 | |
1020030 | Kozy | 0,01 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 | 0,05 | |
1020040 | Konie | 0,01 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 | 0,05 | |
1020990 | Pozostałe | 0,01 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 | 0,05 | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | 0,01 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 | 0,05 | |
1030010 | Kury | 0,01 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,02 | 0,05 | |
1030020 | Kaczki | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1030030 | Gęsi | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1030040 | Przepiórki | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1030990 | Pozostałe | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1060000 | (vi) Ślimaki | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) | (**) |
Chlormequat Tymczasowe NDP, które mają zastosowanie do dnia 31 lipca 2014 roku” |
— strona 29, pkt 2 lit. a) dotyczący części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w kombinacjach: „Spirotetramat wraz ze swoimi czterema metabolitami: BYI08330-enolem, BYI08330-ketohydroksy, BYI08330-monohydroksy i BYI08 330 enol-glukozyd, wyrażone jako spirotetramat”:
— numery kodu: 0140020, 0140040 i 0140990:
zamiast: | „0,05 (*)”, | |
powinno być: | „0,1 (*)”; |
— strona 45, pkt 2 lit. b) dotyczący części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w kombinacjach: „Fluroksypyr (fluroksypyr włączając jego estry wyrażone jako fluroksypyr) (R)”:
— numer kodu 1015000:
zamiast: | „0,05 (*)”, | |
powinno być: | „ ”; |
— numer kodu 1015040:
zamiast: | „0,05 (*)”, | |
powinno być: | „0,5”. |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00