ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 86/2010
z dnia 29 stycznia 2010 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (WE) nr 1005/2008 w zakresie definicji produktów rybołówstwa oraz zmieniające rozporządzenie Komisji (WE) nr 1010/2009 w zakresie wymiany informacji na temat inspekcji statków państw trzecich i mechanizmów administracyjnych dotyczących świadectw połowowych
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o Unii Europejskiej i Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1005/2008 (1) z dnia 29 września 2008 r. ustanawiające wspólnotowy system zapobiegania nielegalnym, nieraportowanym i nieuregulowanym połowom oraz ich powstrzymywania i eliminowania, w szczególności jego art. 9 ust. 1, art. 12 ust. 5, art. 51 ust. 3 i art. 52,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1005/2008 dotyczy produktów rybołówstwa w rozumieniu definicji podanej w art. 2 tego rozporządzenia. W załączniku I do tego rozporządzenia wymieniono produkty wyłączone z definicji produktów rybołówstwa. Wykaz ten może każdego roku podlegać przeglądowi a obecnie wymaga on zmian na podstawie nowych informacji zebranych w ramach współpracy administracyjnej z państwami trzecimi przewidzianej w art. 20 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008.
(2) W rozporządzeniu (WE) nr 1010/2009 (2) z dnia 22 października 2009 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1005/2008 ustanowiono, między innymi, poziomy referencyjne dla inspekcji w portach przeprowadzanych przez państwa członkowskie. Aby państwa członkowskie mogły osiągnąć poziomy referencyjne wyznaczone w art. 4 lit. c) i d) wymienionego rozporządzenia, informacje na temat inspekcji statków państw trzecich należy w formie elektronicznej przekazywać Komisji, która następnie udostępnia te informacje innym państwom członkowskim.
(3) W załączniku IX do rozporządzenia (WE) nr 1010/2009 należy umieścić wykaz mechanizmów administracyjnych, przy pomocy których wystawia się i zatwierdza świadectwa połowowe, lub przekazuje je drogą elektroniczną, lub też zastępuje je elektronicznym systemem identyfikowalności zapewniającym taki sam poziom kontroli przez organy. W związku z uzgodnieniem nowych mechanizmów administracyjnych dotyczących świadectw połowowych należy uaktualnić przedmiotowy załącznik.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 i (WE) nr 1010/2009.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Rybołówstwa i Akwakultury,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1005/2008
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 zmienia się zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1010/2009
W rozporządzeniu (WE) nr 1010/2009 wprowadza się następujące zmiany:
(1) w art. 4 dodaje się akapit w brzmieniu:
„W odniesieniu do ustępu pierwszego lit. c) i d) państwa członkowskie niezwłocznie informują Komisję o nazwie i banderze statku państwa trzeciego poddanego inspekcji oraz o dacie tej inspekcji. Komisja udostępnia te informacje pozostałym państwom członkowskim.”;
(2) załącznik IX zmienia się zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 stycznia 2010 r.
ZAŁĄCZNIK I
Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 otrzymuje brzmienie:
„ex Dział 3 ex 1604 ex 1605 | Produkty akwakultury otrzymywane z narybku lub larw |
0301 10 (*) | Ryby ozdobne, żywe |
ex 0301 91 | Pstrąg i troć (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), żywe, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0301 92 00 | Węgorz (Anguilla spp.), żywy, złowiony w wodach słodkowodnych |
0301 93 00 | Karp, żywy |
ex 0301 99 11 | Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), żywe, złowione w wodach słodkowodnych |
0301 99 19 | Inne ryby słodkowodne, żywe |
ex 0302 11 | Pstrąg i troć (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0302 12 00 | Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0302 19 00 | Inne łososiowate, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0302 66 00 | Węgorz (Anguilla spp.), świeży lub schłodzony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowiony w wodach słodkowodnych |
0302 69 11 | Karp, świeży lub schłodzony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
0302 69 15 | Tilapia (Oreochromis spp.), świeża lub schłodzona, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
0302 69 18 | Inne ryby słodkowodne, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
ex 0302 70 00 | Wątróbki, ikry i mlecze, świeże lub schłodzone, z innych ryb słodkowodnych |
ex 0303 11 00 | Nerka (łosoś nerka) (Oncorhynchus nerka), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu, zamrożony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowiony w wodach słodkowodnych |
ex 0303 19 00 | Pozostałe łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu, zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0303 21 | Pstrąg i troć (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu, zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0303 22 00 | Łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu, zamrożony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowiony w wodach słodkowodnych |
ex 0303 29 00 | Inne łososiowate, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu, zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0303 76 00 | Węgorz (Anguilla spp.), zamrożony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, złowiony w wodach słodkowodnych |
0303 79 11 | Karp, zamrożony, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
0303 79 19 | Inne ryby słodkowodne, zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
ex 0303 80 | Wątróbki, ikry i mlecze, zamrożone, z innych ryb słodkowodnych |
0304 19 01 | Filety, świeże lub schłodzone, z okonia nilowego (Lates niloticus) |
0304 19 03 | Filety, świeże lub schłodzone, z pangi (Pangasius spp.) |
ex 0304 19 13 | Filety, świeże lub schłodzone, z łososia pacyficznego (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i głowacicy (Hucho hucho), złowionych w wodach słodkowodnych |
ex 0304 19 15 | Filety, świeże lub schłodzone, z gatunku Oncorhynchus mykiss o masie powyżej 400g każdy, złowionego w wodach słodkowodnych |
ex 0304 19 17 | Filety, świeże lub schłodzone, z pstrągów i troci z gatunków Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss (o masie 400g lub mniej), Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita i Oncorhynchus gilae, złowionych w wodach słodkowodnych |
0304 19 18 | Filety, świeże lub schłodzone, z innych ryb słodkowodnych |
0304 19 91 | Pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże lub schłodzone, z ryb słodkowodnych |
0304 29 01 | Filety zamrożone z okonia nilowego (Lates niloticus) |
0304 29 03 | Filety zamrożone z pangi (Pangasius spp.) |
0304 29 05 | Filety zamrożone z tilapii (Oreochromis spp.) |
ex 0304 29 13 | Filety zamrożone z łososia pacyficznego (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i głowacicy (Hucho hucho), złowionych w wodach słodkowodnych |
ex 0304 29 15 | Filety zamrożone z Oncorhynchus mykiss o masie powyżej 400g każdy, złowionego w wodach słodkowodnych |
ex 0304 29 17 | Filety zamrożone z pstrągów i troci z gatunków Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss (o masie 400g lub mniej), Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita i Oncorhynchus gilae, złowionych w wodach słodkowodnych |
0304 29 18 | Filety zamrożone z innych ryb słodkowodnych |
0304 99 21 | Pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), zamrożone, z ryb słodkowodnych |
0305 10 00 | Mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
ex 0305 20 00 | Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb słodkowodnych, suszone, wędzone, solone lub w solance |
ex 0305 30 30 | Filety, solone lub w solance, z łososia pacyficznego (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i głowacicy (Hucho hucho), złowionych w wodach słodkowodnych |
ex 0305 30 90 | Filety, suszone, solone lub w solance, niewędzone, z innych ryb słodkowodnych |
ex 0305 41 00 | Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, w tym filety, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0305 49 45 | Pstrąg i troć (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), wędzone, w tym filety, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0305 49 50 | Węgorz (Anguilla spp.), wędzony, w tym filety, złowiony w wodach słodkowodnych |
ex 0305 49 80 | Inne ryby słodkowodne, wędzone, w tym filety |
ex 0305 59 80 | Inne ryby słodkowodne, suszone, solone lub nie, ale niewędzone |
ex 0305 69 50 | Łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), solone lub w solance, ale niesuszone ani niewędzone, złowione w wodach słodkowodnych |
ex 0305 69 80 | Inne ryby słodkowodne, solone lub w solance, ale niesuszone ani niewędzone |
0306 19 10 | Raki słodkowodne, zamrożone |
ex 0306 19 90 | Mąki, mączki i granulki ze skorupiaków, mrożone, nadające się do spożycia przez ludzi |
0306 29 10 | Raki słodkowodne, żywe, świeże, schłodzone, suszone, solone lub w solance, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, suszone, solone lub w solance |
ex 0306 29 90 | Mąki, mączki i granulki ze skorupiaków, niemrożone, nadające się do spożycia przez ludzi |
0307 10 | Ostrygi, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance |
0307 21 00 | Przegrzebki, włącznie z przegrzebkami królowej, z rodzaju Pecten, Chlamys lub Placopecten, żywe, świeże lub schłodzone |
0307 29 | Przegrzebki, włącznie z przegrzebkami królowej, z rodzaju Pecten, Chlamys lub Placopecten, inne niż żywe, świeże lub schłodzone |
0307 31 | Małże (Mytilus spp., Perna spp.), żywe, świeże lub schłodzone |
0307 39 | Małże (Mytilus spp., Perna spp.), inne niż żywe, świeże lub schłodzone |
0307 60 00 | Ślimaki, inne niż ślimaki morskie, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance |
ex 0307 91 00 | Pozostałe bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki wymienione w podpozycjach od 0307 10 10 do 0307 60 00 lub do nich włączone, z wyłączeniem lllex spp. i mątwy z gatunku Sepia pharaonis, żywe, świeże lub schłodzone |
0307 99 13 | Wenus paskowana i inne gatunki rodziny Veneridae, zamrożone |
0307 99 15 | Meduza (Rhopilema spp.), zamrożona |
ex 0307 99 18 | Pozostałe bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki wymienione w podpozycjach od 0307 10 10 do 0307 60 00 oraz od 0307 99 11 do 0307 99 15 lub do nich włączone, z wyłączeniem mątwy z gatunku Sepia pharaonis, włączając mąki, mączki i granulki z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi, zamrożone |
ex 0307 99 90 | Pozostałe bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki wymienione w podpozycjach od 0307 10 10 do 0307 60 00 lub do nich włączone, z wyłączeniem lllex spp. i mątwy z gatunku Sepia pharaonis, włączając mąki, mączki i granulki z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi, suszone, solone lub w solance |
ex 1604 11 00 | Łosoś, złowiony w wodach słodkowodnych, przetworzony lub zakonserwowany, cały lub w kawałkach, ale niemielony |
ex 1604 19 10 | Łososiowate, inne niż łosoś, złowione w wodach słodkowodnych, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone |
ex 1604 20 10 | Łosoś, złowiony w wodach słodkowodnych, inaczej przetworzony lub zakonserwowany (inny niż cały lub w kawałkach, ale niemielony) |
ex 1604 20 30 | Łososiowate, inne niż łosoś, złowione w wodach słodkowodnych, inaczej przetworzone lub zakonserwowane (inne niż całe lub w kawałkach, ale niemielone) |
ex 1604 19 91 | Filety z ryb słodkowodnych, surowe, jedynie pokryte bułką tartą lub panierką, nawet podsmażone w oleju, zamrożone |
ex 1605 40 00 | Raki słodkowodne, przetworzone lub zakonserwowane |
1605 90 11 | Małże (Mytilus spp., Perna spp.), przetworzone lub zakonserwowane, w opakowaniach hermetycznych |
1605 90 19 | Małże (Mytilus spp., Perna spp.), przetworzone lub zakonserwowane, inne niż w opakowaniach hermetycznych |
ex 1605 90 30 | Przegrzebki, ostrygi i ślimaki, przetworzone lub zakonserwowane |
1605 90 90 | Pozostałe bezkręgowce wodne, inne niż mięczaki, przetworzone lub zakonserwowane |
(*) Kody CN zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 948/2009 (Dz.U. L 287 z 31.10.2009)” |
ZAŁĄCZNIK II
W załączniku IX do rozporządzenia (WE) nr 1010/2009 dodaje się tekst w brzmieniu:
„Sekcja 1
NORWEGIA
SYSTEM ŚWIADECTW POŁOWOWYCH
Norwegia wymaga świadectw połowowych w odniesieniu do wyładunków i przywozów do Norwegii połowów dokonanych przez statki rybackie pływające pod banderą państwa członkowskiego Wspólnoty Europejskiej.
Zgodnie z art. 12 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 świadectwo połowowe przewidziane w art. 12 i załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 zostaje z dniem 1 stycznia 2010 r. zastąpione – w odniesieniu do produktów rybołówstwa pochodzących z połowów dokonanych przez statki rybackie pływające pod banderą Norwegii – przez norweskie świadectwo połowowe bazujące na norweskim systemie not sprzedażowych, czyli elektronicznym systemie identyfikowalności, nad którym nadzór sprawują władze norweskie, zapewniającym taki sam poziom kontroli przez organy jakiego wymaga wspólnotowy system świadectw połowowych.
Wzór norweskiego świadectwa połowowego przedstawiono w dodatku.
Norweski system not sprzedażowych wykorzystywany jest także do wystawiania i zatwierdzania świadectw połowowych dla ładunków wywożonych z Norwegii do Wspólnoty Europejskiej i zawierających konwencjonalne produkty rybołówstwa, w tym sztokfisz, ryby solone oraz solony i suszony klipfisz, wykorzystujących surowce z małych statków rybackich i/lub zawierających produkty wytwarzane w ramach procesu produkcyjnego obejmującego kilka etapów, zgodnie z rubryka 7bis w załączonym wzorze.
Dokumenty, o których mowa w art. 14 ust. 1 i 2 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008, można wystawiać, zatwierdzać i przekazywać w formie elektronicznej.
WZAJEMNA POMOC
W celu usprawnienia wymiany informacji i współpracy administracyjnej pomiędzy odpowiednimi właściwymi organami w Norwegii i państwach członkowskich Wspólnoty Europejskiej, w oparciu o szczegółowe zasady wzajemnej pomocy ustanowione w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1010/2009, rozwijana będzie wzajemna pomoc, o której mowa w art. 51 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008.
Dodatek
Sekcja 2
STANY ZJEDNOCZONE
SYSTEM ŚWIADECTW POŁOWOWYCH
Zgodnie z art. 12 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 świadectwo połowowe przewidziane w art. 12 i załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 zostaje zastąpione – w odniesieniu do produktów rybołówstwa pochodzących z połowów dokonanych przez statki rybackie pływające pod banderą Stanów Zjednoczonych – przez amerykańskie świadectwo połowowe wykorzystujące elektroniczne systemy sprawozdawczo-rejestrowe, nad którym nadzór sprawują władze amerykańskie, zapewniające taki sam poziom kontroli przez organy jakiego wymaga wspólnotowy system świadectw połowowych.
Wzór amerykańskiego świadectwa połowowego, które zastępuje świadectwo połowowe Wspólnoty Europejskiej oraz świadectwo powrotnego wywozu z dniem 1 stycznia 2010 r., przedstawiono w dodatku.
WZAJEMNA POMOC
W celu usprawnienia wymiany informacji i współpracy administracyjnej pomiędzy odpowiednimi właściwymi organami w Stanach Zjednoczonych i państwach członkowskich Wspólnoty Europejskiej, w oparciu o szczegółowe zasady wzajemnej pomocy ustanowione w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1010/2009, rozwijana będzie wzajemna pomoc, o której mowa w art. 51 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008.
Dodatek
Sekcja 3
NOWA ZELANDIA
SYSTEM ŚWIADECTW POŁOWOWYCH
Zgodnie z art. 12 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 świadectwo połowowe przewidziane w art. 12 i załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1005/2008 zostaje zastąpione – w odniesieniu do produktów rybołówstwa pochodzących z połowów dokonanych przez statki rybackie pływające pod banderą Nowej Zelandii – przez nowozelandzkie świadectwo połowowe wykorzystujące elektroniczny system identyfikowalności i wystawiania świadectw, nad którym nadzór sprawują władze nowozelandzkie, zapewniający taki sam poziom kontroli przez organy jakiego wymaga wspólnotowy system świadectw połowowych.
Wzór nowozelandzkiego świadectwa połowowego, które zastępuje świadectwo połowowe wspólnoty europejskiej oraz świadectwo powrotnego wywozu w odniesieniu do połowów dokonanych przez statki rybackie zarejestrowane w Nowej Zelandii i wyładowywanych w Nowej Zelandii z dniem 1 stycznia 2010 r., przedstawiono w dodatku I.
Dodatkowe objaśnienia dotyczące nowozelandzkiego świadectwa połowowego przedstawiono w dodatku II.
Dokumenty, o których mowa w art. 14 ust. 1 i 2 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008, można przekazywać w formie elektronicznej.
WZAJEMNA POMOC
W celu usprawnienia wymiany informacji i pomocy pomiędzy odpowiednimi właściwymi organami w Nowej Zelandii i państwach członkowskich Wspólnoty Europejskiej, w oparciu o szczegółowe zasady wzajemnej pomocy ustanowione w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1010/2009, rozwijana będzie wzajemna pomoc, o której mowa w art. 51 rozporządzenia (WE) nr 1005/2008.
Dodatek I
Wzór nowozelandzkiego świadectwa połowowego
Dodatek II
Dodatkowe objaśnienia dotyczące nowozelandzkiego świadectwa połowowego
Termin »consignor« oznacza eksportera.
Rząd Nowej Zelandii nie poświadcza jakichkolwiek informacji wpisanych w rubryce »unofficial information« ani informacji wpisanych poniżej podpisów złożonych w imieniu rządu Nowej Zelandii.”
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00