Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 29
Wersja aktualna od 2009-12-24
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 29
Wersja aktualna od 2009-12-24
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1281/2009

z dnia 22 grudnia 2009 r.

ustalające wspólnotowe ceny sprzedaży na produkty rybołówstwa wymienione w załączniku II do rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 na rok połowowy 2010

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 25 ust. 1 i ust. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Unijna cena sprzedaży jest ustalana przed rozpoczęciem roku połowowego dla każdego z produktów wymienionych w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 104/2000 na poziomie równym co najmniej 70 % oraz nieprzekraczającym 90 % ceny orientacyjnej.

(2) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1212/2009 (2) ustala ceny orientacyjne na rok połowowy 2010 dla wszystkich objętych nim produktów.

(3) Ceny rynkowe różnią się znacznie w zależności od gatunków i sposobu prezentacji produktów, w szczególności w przypadku kalmara i morszczuka.

(4) Dlatego współczynniki przeliczeniowe należy ustalić dla różnych gatunków i prezentacji produktów zamrożonych wyładowanych w UE w celu ustalenia poziomu ceny, która uruchamia środek interwencyjny przewidziany w art. 25 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Unijne ceny sprzedaży określone w art. 25 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, stosowane w ciągu roku połowowego 2010 do produktów wymienionych w załączniku II do wymienionego rozporządzenia, oraz formy prezentacji i wskaźniki przeliczeniowe, do których się one odnoszą, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Dz.U. L 327 z 12.12.2009, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

Ceny sprzedaży i współczynniki przeliczeniowe

Gatunek

Prezentacja

Współczynnik przeliczeniowy

Poziom interwencji

Cena sprzedaży (EUR/tonę)

Halibut niebieski (Reinhardtius hippoglossoides)

W całości, z głową lub bez głowy

1,0

0,85

1 629

Morszczuk

(Merluccius spp.)

W całości, z głową lub bez głowy

1,0

0,85

1 027

Pojedyncze filety

— ze skórą

1,0

0,85

1 261

— bez skóry

1,1

0,85

1 387

Dorada

(Dentex dentex i Pagellus spp.)

W całości, z głową lub bez głowy

1,0

0,85

1 268

Włócznik

(Xiphias gladius)

W całości, z głową lub bez głowy

1,0

0,85

3 398

Krewetki Penaeidae

Mrożone

a) Parapenaeus Longirostris

1,0

0,85

3 461

b) Pozostałe Penaeidae

1,0

0,85

6 847

Mątwy

(Sepia officinalis, Rossia macrosoma i Sepiola rondeletti)

Mrożone

1,0

0,85

1 628

Kalmar (Loligo spp.)

a) Loligo patagonica

— całe, nieoczyszczone

1,00

0,85

1 002

— oczyszczone

1,20

0,85

1 203

b) Loligo vulgaris

— całe, nieoczyszczone

2,50

0,85

2 505

— oczyszczone

2,90

0,85

2 906

Ośmiornice (Octopus spp.)

Mrożone

1,00

0,85

1 837

Illex argentinus

— całe, nieoczyszczone

1,00

0,80

685

— korpusy

1,70

0,80

1 164

Formy prezentacji handlowej:

całe, nieoczyszczone: produkt, który nie został poddany żadnej obróbce

oczyszczone: produkt, który został co najmniej wypatroszony

korpus: ciało kalmara, który został co najmniej wypatroszony i odgłowiony

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00