Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 25
Wersja aktualna od 2009-12-24
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 25
Wersja aktualna od 2009-12-24
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1280/2009

z dnia 22 grudnia 2009 r.

ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2010

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 29 ust. 1 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 stanowi, że ceny referencyjne obowiązujące w UE mogą być ustalane corocznie według kategorii produktu dla produktów, których dotyczy zawieszenie cła na mocy art. 28 ust. 1. To samo odnosi się do produktów, które podlegając, albo obowiązującemu zmniejszeniu taryfy w ramach Światowej Organizacji Handlu, albo innym umowom preferencyjnym, muszą stosować się do cen referencyjnych.

(2) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cena referencyjna dla produktów wymienionych w załączniku I część A i B do tego rozporządzenia jest równa cenie wycofania, ustalonej zgodnie z art. 20 ust. 1 tego rozporządzenia.

(3) Unijne ceny wycofania dla danych produktów na rok połowowy 2010 określono w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 1277/2009 (2).

(4) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cenę referencyjną produktów innych niż wymienione w załącznikach I i II do tego rozporządzenia ustala się w szczególności na podstawie wyliczonej średniej wartości celnych odnotowanych na rynkach importowych lub w portach importowych w ciągu trzech lat bezpośrednio poprzedzających datę ustalenia ceny referencyjnej.

(5) Nie ma potrzeby ustalania cen referencyjnych dla produktów objętych kryteriami określonymi w art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, które są importowane z państw trzecich w niewielkich ilościach.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Ceny referencyjne produktów rybołówstwa na rok połowowy 2010, przewidziane zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Zob. s. 12 niniejszego Dziennika Urzędowego.

ZAŁĄCZNIK (1)

1. Ceny referencyjne produktów, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunki Wielkość (1) Cena referencyjna (EUR/tonę)
Patroszone z głową (1) Ryba w całości (1)
Dodatkowy kod Taric Extra, A (1) Dodatkowy kod Taric Extra, A (1)
Śledź z gatunku
Clupea harengus
ex 0302 40 00
1 F011 129
2 F012 198
3 F013 187
4a F016 118
4b F017 118
4c F018 248
5 F015 220
6 F019 110
7a F025 110
7b F026 99
8 F027 83
Karmazyn
Sebastes
spp.)
ex 0302 69 31 i
ex 0302 69 33
1 F067 962
2 F068 962
3 F069 808
Śledź z gatunku
Gadus morhua
ex 0302 50 10
1 F073 1 144 F083 826
2 F074 1 144 F084 826
3 F075 1 081 F085 636
4 F076 858 F086 477
5 F077 604 F087 350
Gotowane w wodzie Świeże lub schłodzone
Dodatkowy kod Taric Extra, A (1) Dodatkowy kod Taric Extra, A (1)
Krewetki północne
(Pandalus borealis)
ex 0306 23 10
1 F317 4 985 F321 1 081
2 F318 1 748

(1) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.


2. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Produkt

Dodatkowy kod Taric

Prezentacja

Cena referencyjna (EUR/tonę)

1. Karmazyn

(Sebastes spp.)

W całości:

ex 0303 79 35

ex 0303 79 37

F411

— z głową lub bez głowy

941

ex 0304 29 35

ex 0304 29 39

infoRgrafika

Filety:

F412

— z ościami („standard”)

1 895

F413

— bez ości

2 094

F414

— w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 239

2. Dorsz

(Gadus morhua, Gadus ogac oraz Gadus macrocephalus) oraz ryba z gatunku Boreogadus saida

ex 0303 52 10, ex 0303 52 30, ex 0303 52 90, ex 0303 79 41

F416

Cały, z głową lub bez głowy

1 095

ex 0304 29 29

infoRgrafika

Filety:

F417

— przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”)

2 451

F418

— przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

2 663

F419

— pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

2 550

F420

— pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

2 943

F421

— w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 903

ex 0304 99 33

F422

Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków

1 448

3. Czarniak

(Pollachius virens)

ex 0304 29 31

infoRgrafika

Filety:

F424

— przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”)

1 518

F425

— przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

1 705

F426

— pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

1 476

F427

— pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

1 630

F428

— w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

1 786

ex 0304 99 41

F429

Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków

966

4. Plamiak

(Melanogrammus aeglefinus)

ex 0304 29 33

infoRgrafika

Filety:

F431

— przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”)

2 241

F432

— przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

2 580

F433

— pojedyncze lub w pełni przekładane filety, ze skórą

2 537

F434

— pojedyncze lub w pełni przekładane filety, bez skóry

2 710

F435

— w blokach w opakowaniu bezpośrednim o masie nie większej niż 4 kg

2 901

5. Mintaj

(Theragra chalcogramma)

Filety:

ex 0304 29 85

F441

— przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami („standard”)

1 170

F442

— przekładane lub w blokach przemysłowych, bez ości

1 324

6. Śledź

(Clupea harengus, Clupea pallasii)

Śledź – płaty

ex 0304 19 97 ex 0304 99 23

F450

— o masie ponad 80 g/sztukę

510

F450

— o masie ponad 80 g/sztukę

464



(1) Dodatkowy kod dla wszystkich kategorii innych niż wyraźnie wskazane w punkcie 1 i 2 załącznika ma oznaczenie „F499: Inny”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00