Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 12
Wersja aktualna od 2009-12-24
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2009 nr 344 str. 12
Wersja aktualna od 2009-12-24
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1277/2009

z dnia 22 grudnia 2009 r.

ustalające wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży na produkty rybołówstwa wymienione w załączniku I do rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 na rok połowowy 2010

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (1), w szczególności jego art. 20 ust. 3 i art. 22,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 przewiduje, że ceny UE wycofania i sprzedaży dla każdego z produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia mają zostać ustalone na podstawie świeżości, wielkości lub wagi i prezentacji produktu poprzez zastosowanie współczynnika przeliczeniowego dla danej kategorii produktów do kwoty nieprzekraczającej 90 % odpowiedniej ceny orientacyjnej.

(2) Ceny wycofania mogą być mnożone przez współczynniki dostosowawcze w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia w UE. Ceny orientacyjne na rok połowowy 2010 zostały ustalone dla wszystkich danych produktów objętych rozporządzeniem Rady (WE) nr 1212/2009 (2).

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Współczynniki przeliczeniowe wykorzystywane do obliczania cen UE wycofania i sprzedaży, zgodnie z art. 20 i 22 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, na rok połowowy 2010 dla produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia określono w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Ceny UE wycofania i sprzedaży obowiązujące w roku połowowym 2010 oraz produkty, których dotyczą, określono w załączniku II.

Artykuł 3

Ceny wycofania obowiązujące w roku połowowym 2010 w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia w UE oraz produkty, których takie ceny dotyczą, określono w załączniku III.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2010 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Dz.U. L 327 z 12.12.2009, s. 1.

ZAŁĄCZNIK I

Współczynniki przeliczeniowe dla produktów wymienionych w pkt A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek Wielkość (*) Współczynniki przeliczeniowe
Ryba patroszona, z głową (*) Ryba cała (*)
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Śledź z gatunku
Clupea harengus
1 0,00 0,47
2 0,00 0,72
3 0,00 0,68
4a 0,00 0,43
4b 0,00 0,43
4c 0,00 0,90
5 0,00 0,80
6 0,00 0,40
7a 0,00 0,40
7b 0,00 0,36
8 0,00 0,30
Sardynki z gatunku
Sardina pilhardus
1 0,00 0,51
2 0,00 0,64
3 0,00 0,72
4 0,00 0,47
Koleń z gatunku
Squalus acanthias
1 0,60 0,60
2 0,51 0,51
3 0,28 0,28
Koleń z gatunku
Scyliorhinus spp.
1 0,64 0,60
2 0,64 0,56
3 0,44 0,36
Karmazyn
Sebastes spp.
1 0,00 0,81
2 0,00 0,81
3 0,00 0,68
Dorsz z gatunku
Gadus morhua
1 0,72 0,52
2 0,72 0,52
3 0,68 0,40
4 0,54 0,30
5 0,38 0,22
Czarniak
Pollachius virens
1 0,72 0,56
2 0,72 0,56
3 0,71 0,55
4 0,61 0,30
Plamiak
Melanogrammus aeglefinus
1 0,72 0,56
2 0,72 0,56
3 0,62 0,43
4 0,52 0,36
Witlinek
Merlangius merlangus
1 0,66 0,50
2 0,64 0,48
3 0,60 0,44
4 0,41 0,30
Molwa
Molva spp.
1 0,68 0,56
2 0,66 0,54
3 0,60 0,48
Makrela z gatunku
Scomber scombrus
1 0,00 0,72
2 0,00 0,71
3 0,00 0,69
Makrela japońska z gatunku
Scomber japonicus
1 0,00 0,77
2 0,00 0,77
3 0,00 0,63
4 0,00 0,47
Sardele
Engraulis spp.
1 0,00 0,68
2 0,00 0,72
3 0,00 0,60
4 0,00 0,25
Gładzica
Pleuronectes platessa
1 0,75 0,41
2 0,75 0,41
3 0,72 0,41
4 0,52 0,34
Morszczuk z gatunku
Merluccius merluccius
1 0,90 0,71
2 0,68 0,53
3 0,68 0,52
4 0,56 0,43
5 0,52 0,41
Smuklice
Lepidorhombus spp.
1 0,68 0,64
2 0,60 0,56
3 0,54 0,49
4 0,34 0,29
Zimnica
Limanda limanda
1 0,71 0,58
2 0,54 0,42
Stornia
Platichthys flesus
1 0,66 0,58
2 0,50 0,42
Tuńczyk biały lub długopłetwy
Thunnus alalunga
1 0,90 0,81
2 0,90 0,77
Mątwy
Sepia officinalis i Rossia macrosoma
1 0,00 0,64
2 0,00 0,64
3 0,00 0,40
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.



Gatunek Wielkość (*) Współczynnik przeliczeniowy
Ryba cała Ryba odgłowiona (*)
Ryba patroszona, z głową (*)
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Żabnica 1 0,61 0,77
Lophius spp. 2 0,78 0,72
3 0,78 0,68
4 0,65 0,60
5 0,36 0,43
Wszystkie postacie
Ekstra, A (*)
Krewetki z gatunku 1 0,59
Crangon crangon 2 0,27
Gotowane w wodzie Świeże lub schłodzone
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Krewetki północne 1 0,77 0,68
Pandalus borealis 2 0,27
W całości (*)
Krab kieszeniec 1 0,72
Cancer pagurus 2 0,54
W całości (*) Ogony (*)
E' (*) Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Homarzec 1 0,86 0,86 0,81
Nephrops norvegicus 2 0,86 0,59 0,68
3 0,77 0,59 0,50
4 0,50 0,41 0,41
Ryba patroszona, z głową (*) Ryba cała (*)
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Sola 1 0,75 0,58
Solea spp. 2 0,75 0,58
3 0,71 0,54
4 0,58 0,42
5 0,50 0,33
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000

ZAŁĄCZNIK II

Wspólnotowe ceny wycofania i sprzedaży produktów wymienionych w pkt A, B i C załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 104/2000

Gatunek Wielkość (*) Cena wycofania (EUR/t)
Ryba patroszona, z głową (*) Ryba cała (*)
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Śledź z gatunku
Clupea harengus
1 0 129
2 0 198
3 0 187
4a 0 118
4b 0 118
4c 0 248
5 0 220
6 0 110
7a 0 110
7b 0 99
8 0 83
Sardynki z gatunku
Sardina pilhardus
1 0 296
2 0 371
3 0 418
4 0 273
Koleń z gatunku
Squalus acanthias
1 654 654
2 556 556
3 305 305
Koleń z gatunku
Scyliorhinus spp.
1 455 427
2 455 398
3 313 256
Karmazyn
Sebastes spp.
1 0 962
2 0 962
3 0 808
Dorsz z gatunku
Gadus morhua
1 1 144 826
2 1 144 826
3 1 081 636
4 858 477
5 604 350
Czarniak
Pollachius virens
1 559 435
2 559 435
3 551 427
4 473 233
Plamiak
Melanogrammus aeglefinus
1 703 547
2 703 547
3 605 420
4 508 351
Witlinek
Merlangius merlangus
1 593 449
2 575 431
3 539 395
4 368 269
Molwa
Molva spp.
1 792 652
2 769 629
3 699 559
Makrela z gatunku
Scomber scombrus
1 0 228
2 0 225
3 0 219
Makrela japońska z gatunku
Scomber japonicus
1 0 215
2 0 215
3 0 176
4 0 131
Sardele
Engraulis spp.
1 0 875
2 0 927
3 0 772
4 0 322
Gładzica
Pleuronectes platessa

— od dnia 1 stycznia dodnia 30 kwietnia 2010 r.

1 789 431
2 789 431
3 757 431
4 547 358

— od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia 2010 r.

1 1 097 599
2 1 097 599
3 1 053 599
4 760 497
Morszczuk z gatunku
Merluccius merluccius
1 3 063 2 416
2 2 314 1 804
3 2 314 1 770
4 1 906 1 463
5 1 770 1 395
Smuklice
Lepidorhombus
spp.
1 1 633 1 537
2 1 441 1 345
3 1 297 1 177
4 817 697
Zimnica
Limanda limanda
1 588 480
2 447 348
Stornia
Platichtys flesus
1 327 288
2 248 208
Tuńczyk biały lub długopłetwy
Thunnus alalunga
1 2 238 1 815
2 2 238 1 726
Mątwy
Sepia officinalis i
Rossia macrosoma
1 0 1 140
2 0 1 140
3 0 712
Ryba cała Ryba odgłowiona (*)
Ryba patroszona, z głową (*)
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Żabnica
Lophius
spp.
1 1 783 4 632
2 2 280 4 331
3 2 280 4 090
4 1 900 3 609
5 1 052 2 586
Wszystkie postacie
Ekstra, A (*)
Krewetki z gatunku
Crangon crangon
1 1 430
2 654
Gotowane w wodzie Świeże lub schłodzone
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Krewetki północne
Pandalus borealis
1 4 985 1 081
2 1 748
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000



Gatunek Wielkość (*) Cena sprzedaży (EUR/t)
W całości (*)
Krab kieszeniec
Cancer pagurus
1 1 207
2 905
W całości (*) Ogony (*)
E' (*) Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Homarzec
Nephrops nonegicus
1 4 469 4 469 3 323
2 4 469 3 066 2 789
3 4 002 3 066 2 051
4 2 599 2 131 1 682
Ryba patroszona, z głową (*) Ryba cała (*)
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Sola
Solea
spp.
1 5 057 3 910
2 5 057 3 910
3 4 787 3 641
4 3 910 2 832
5 3 371 2 225
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000

ZAŁĄCZNIK III

Ceny wycofania w strefach wyładunku położonych daleko od głównych ośrodków spożycia

Gatunek Strefa wyładunku Współczynnik przeliczeniowy Wielkość (*) Cena wycofania
(EUR/t)
Ryba patroszona, z głową (*) Ryba cała (*)
Ekstra, A (*) Ekstra, A (*)
Śledź z gatunku
Clupea harengus
Regiony przybrzeżne i wyspy Irlandii 0,90 1 0 116
2 0 178
3 0 168
4a 0 106
Regiony przybrzeżne wschodniej Anglii od Berwick do Dover Regiony przybrzeżne Szkocji od Portpatrick do Eyemouth oraz wyspy położone na zachód i na północ od powyższych regionów Regiony przybrzeżne County Down (Irlandia Północna) 0,90 1 0 116
2 0 178
3 0 168
Makrela z gatunku
Scomber scombrus
Coastal regions and islands of Irlandia 0,96 1 0 219
2 0 216
3 0 210
Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie 0,95 1 0 217
2 0 214
3 0 208
Morszczuk z gatunku
Merluccius merluccius
Regiony przybrzeżne od Troon (w południowo- zachodniej Szkocji) do Wick (w północno-wschodniej Szkocji) oraz wyspy położone na zachód i na północ od wymienionych regionów 0,75 1 2 444 1 812
2 1 846 1 353
3 1 846 1 327
4 1 520 1 097
5 1 412 1 046
Tuńczyk biały
lub długopłetwy
Thunnus alalunga
Wyspy Azory oraz Madera 0,48 1 1 043 871
2 1 043 828
Sardynki z gatunku
Sardina pilchardus
Wyspy Kanaryjskie 0,48 1 0 142
2 0 178
3 0 200
4 0 131
Regiony przybrzeżne i wyspy Kornwalii i Devonu w Zjednoczonym Królestwie 0,74 1 0 219
2 0 275
3 0 309
4 0 202
Atlantyckie regiony przybrzeżne Portugalii 0,93 2 0 345
0,81 3 0 338
(*) Kategorie świeżości, wielkości oraz postaci określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000
* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00